Tutaj możemy pisać co nam przyjdzie do głowy

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 września 2014, 14:56

W darmówce jest diwajn i sorcery?? Eeeee, bo aż wstanę w fotela i zajrzę :)

[po 5 minutach]
Jest tylko Battle Magic :)
Ostatnio zmieniony 21 września 2014, 15:01 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

kymil
Reactions:

Post autor: kymil » 21 września 2014, 15:23

Mam stąd:
http://www.systemreferencedocuments.org ... cle&id=149

To ja zgłupiałem.
Weź proszę zerknij na stronę np 72 i 79. To nie są te zaklęcia?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 września 2014, 15:26

72 to Special Combat Rules, 79 Starvation, Exposure, Thirst :)))
To w Basic.
W podstawce głównej zaraz powiem co jest tylko wykopię z półki.

Już

72 fatigue, 79-major mental damage :D

Sprawdź - może masz 1 edycję, wszak OQ2 to świeżynka.
Tak, to co masz to stara wersja. Ściągnij sobie Basic'a z DT.

kymil
Reactions:

Post autor: kymil » 21 września 2014, 15:43

O, widzisz i się wyjaśniło :). Mój angielski jednak jest correct. Czyli OpenQuest1 mam w pdfie i z tymi wszystkimi sferami.
Duża jest jakościowa różnica pomiędzy 1 a 2? Jedynka wydaje się być kompletna, choć z 2009 r.... KC-ki mogłyby pójść. Ba każdy fantaziak mógłby pójść.
Szczególnie podoba mi się, że woj może mieć zaklęcia - i rzeczywiście taki Czarny Rycerz spokojnie pójdzie na tej mechanice.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 września 2014, 16:13

Dwójka to pudrowanie 1, nie ma wielkich różnic.

KC na OQ2 hulają jak ta lala. Ja z tych dwóch sesji jestem zadowolony.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 07 października 2014, 16:26

Powoli rysowanie wychodzi mi coraz lepiej.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 07 października 2014, 16:27

No nieźle. Terry Pratchet:)

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 07 października 2014, 20:27

W rysunku pomogło zdjęcie Evy Green :). No i powoli już nie co dwudziesta, a co piętnasta twarz jest sensowna. Jak dojdę do co dziesiątej zacznę naukę rysowania ciała :)

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 11 października 2014, 21:25

Ghasta a jak/skąd się uczysz rysować twarze?

I że tak powrócę na chwile do innego wątku. Proszę Państwa oto mastodont ultras inwigilujący w przebraniu archipelag pajęczy...

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 41&ndsp=16
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 13 października 2014, 11:36

Suriel napisał(a):

Ghasta a jak/skąd się uczysz rysować twarze?
Taj jak pisałem - książki Andrew Loomisa, w tym Drawning the head & hands - ta książka to podstawa, bez przejrzenia jej nie ma sensu startować dalej oraz (w kolejności) tutoriale. Szczególnie dobre pozbierane są na http://pinterest.com/ - warto założyć tam konto i poszukać po tagach typu: how to draw <wpisz_co_chcesz_narysować> lub po prostu draw hand.
Dodatkowo tutoriale na youtubie. Polecam profil Proko: http://www.youtube.com/channel/UClM2LuQ1q5WEc23462tQzBg. Rysownik świetnie tłumaczy i bazuje na książce Loomisa.

No i trzeba poświęcić temu odpowiednią ilość czasu. Aktualnie rysuję ponad godzinę dziennie od dobrych 2 miesięcy.
Ostatnio zmieniony 13 października 2014, 11:41 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 21 października 2014, 15:30

Ostatnio chodzi mi po głowie taki pomysł - nie mam czasu go ugryźć, albo jest po prostu głupawy.
Postanowiłem jednak podzielić się nim z wami :D

Biorę mechanikę KC w wersji zmodyfikowanej (bo tak!), gdzie tworzy się postać na punktach (to co kiedyś przedstawiłem), pozwala się graczom stworzyć sensowne postacie, trochę trzeba by popracować nad umiejkami.

Umieszcza się ich w zgoła innym świecie.

Umieszczamy gracz w średniowiecznej Europie. Tylko takiej Europie na sterydach gdzie można spotkać w lasach, górach i to tu to tam różne niebezpieczne stwory i bynajmniej nie są to watahy wilków czy duże niedźwiedzie. Na bagnach otaczających Warszawe siedzą utopce, po stepach śmigają duchy zmarłych, czarownice kradną dzieci, harpie atakują na drogach przyjezdnych, wampiry wysysają biedaków w zaułkach Rzymu.
Okres gry to czas wypraw krzyżowych gdzie przeplatają się wszystkie kultury Europy Azji i Afryki. Gracze mogą używać broni palnej, jakichś nowych wynalazków oraz są szkoleni w magii. Są członkami tajnej organizacji działającej pod opieką Inkwizycji. Są wyszkoleni, niebezpieczni i ich zadaniem jest obrona ludzi przed potworami (jakimikolwiek np. rycerzami zakonu Templariuszy bo akurat podpadli świętemu oficjum), walczą z odstępstwami od wiary, polują na czarownice, biorą udział w zdobyciu Jerozolimy, obserwują przygotowania do dziecięcej krucjaty...

Dobra - wiem że wtórne, ale bym poprowadził :D

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 21 października 2014, 16:15

Bardzo fajne by to mogło być, jest autorski setting Krzyżowiec do Savage Worlds, nie publikowany, grałem u jego Autora, w podobnych klimatach + elementy magii do tego, czas krucjat, Ziemia Święta, mix kultur + magia do tego, czad.

Albo do BRP Crusaders of the Amber Coast, tu Kawalerowie Mieczowi i region bałtycki, Litwa, Nowogród, Polska i inni. Plus miejscowe wilkołaki i pogańska magia, oraz Mongołowie w tle, czasy najazdów.

MrCzui
Reactions:

Post autor: MrCzui » 21 października 2014, 18:20

Ja tam bym proponował Wampira Mroczne Wieki... :) Wszystko to o czym piszesz ghasta jest obecne w tym settingu... Nawet Warszawa :).

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 22 października 2014, 08:51

Dosyć dobrze znam systemy White Wolfa, w tym Mroczne Wieki, ale jakoś nie zawsze do mnie przemawiały, a już szczególnie słabo te nastawione na grę wampirami. Reszta też tak sobie. W sumie najlepiej prowadziło mi się Wilkołaka. Generalnie - nie moje klimaty.

Ad systemy na SW - nie chcę, nie interesują mnie, coś co ma być dobre do wszystkiego nie jest dobre do niczego, ad BRP2 (cokolwiek to za system) - z opisu settingu wynika, że po prostu pakuje graczy w odpowiedni okres historyczny - czyli tak jak sam bym chciał zrobić - i dodaje drobne hocki-klocki :). To samo mogę zrobić sięgając po najbliższą historyczną książkę i swoją pomysłowość i w takim ujęciu czyjeś prace mi nie są potrzebne.

:)
Tak czy inaczej, prowadziłbym gdybym miał kiedy.

MrCzui
Reactions:

Post autor: MrCzui » 22 października 2014, 11:14

Mnie bardziej chodziło o setting, można sobie darować grę wampirami i grać śmiertelnikami w jakiś tam sposób pobustowanymi.
Co do tej Warszawy to zdaje się że w jakimś dodatku do MW, poświęconego zdaję się Wikingom na mapie słowiańszczyzny stoi dumnie Warszawa, jako jej stolica. (po namyśle- nie wiem czy był to dodatek o Wikingach...)

ODPOWIEDZ