Czy rzeczywiście Polak potrafi?

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 01 września 2014, 16:11

Ciszej nad tą trumną.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 01 września 2014, 16:13

Ja bym kupił złotą edycję, zainwestowałbym nawet 250 złotych jeśli bym dostał album z mapami wysp i archipelagów w stylu map mastuga oraz album graficzny z rysunkami Musiała.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 01 września 2014, 17:40

Póki zbiórka trwa, nie ma powodu do zamykania tego tematu. Jeśli kogoś już mdli toczona tu dyskusja, z pewnością znajdzie sobie coś innego na forum lub gdziekolwiek indziej - wszak świat nie kończy się na Kryształach Czasu, a tym bardziej na sadzy na katanie ;).
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 01 września 2014, 19:47

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 01 września 2014, 19:56

Warto przeczytać, te artykuły. Polecam.
Edit: Aczkolwiek Mastug, we wpisie na PP, dementuje, dużą część rewelacji z w/w linków, prawda jak zwykle leży pewnie po środku.

Podoba mi się także wypowiedź Venara. Zawierająca m.in. i to co Mruf podkreślił, Autor KC porzucił i zawiódł Fanów i tyle. 20 lat na reedycję czekaliśmy, eh.
Ostatnio zmieniony 01 września 2014, 22:53 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 września 2014, 20:13

Świetne są, pokazują jak było naprawdę z KC-tami. Świat głównie znamy z retuszu MAGa. AS jest tylko asem...

Awatar użytkownika
BAZYL
Site Admin
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/bazyl
Has thanked: 73 times
Been thanked: 61 times
Kontakt:

Post autor: BAZYL » 01 września 2014, 21:01

A ja stanę w obronie korekty. To nie jest łatwe zadanie, szczególnie jeśli w tekście roi się od błędów. Czasami trzeba korektę wykonać kilka razy, aby była zrobiona dobrze, a po 2-3 czytaniu zna się tekst i przestaje się widzieć błędy. Ktoś już wspominał o poziomie tekstów z plików TAG, ja też je znam i wiem jak Szyndler pisze. To naprawdę nie ułatwia sprawy korekcie, a wbrew pozorom to co zademonstrowano we fragmentach powieści nie jest najgorsze pod względem korekty.

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 02 września 2014, 00:03

Pytanie też, jaka była rola korekty/redakcji? Bo ciężko wieszać psy na kimś, kto np. od początku miał wspierać autora w urzeczywistnieniu jego wizji. Co innego redakcja w wydawnictwach, która ma za zadanie sprawdzić, czy przysłana powieść sprawdzi się w realiach rynku, ew dostosować ją do nich. Muszą się upewnić, że inwestycja w: honorarium autora, pensje, druk i dystrybucję nie tylko się zwróci, ale przyniesie zysk.

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 02 września 2014, 00:13

Jeśli ktoś się zwraca po wsparcie rzędu 55.000 to taki stan powieści jest niedopuszczalny, to kpina z fundujących. Na kilkudziesięciu stronach próbek, było pewnie ponad 100 różnych uchybień, baboli i błędów oraz obcych językowi polskiemu konstrukcji i zwrotów.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 02 września 2014, 00:14

Twierdzicie, że upublicznione fragmenty powieści przeszły już przez korektę? Jeśli nawet tak, to wygląda na to, że Autor za bardzo się nią nie przejął.

Pamiętajcie, że jest możliwość spotkania się we wrześniu z Arturem i jego synem osobiście.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 02 września 2014, 00:31

Przeszły nie tylko przez korektę, ale i przez wielowarstwową redakcję (jak wynika z listy osób zaangażowanych w projekt). Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy, opisałem powyżej - to nie była redakcja komercyjna, wywierająca presję na autora by zmieniał książkę w myśl przewidywanych oczekiwań czytelników.

I powieść w takiej formie też znajduje czytelników!
Ale ja po prostu nie wierzę, by tych czytelników było wystarczająco dużo, by pokryć koszty publikacji i stąd moje komentarze. Mam nadzieję, że rzeczowe.

Jednak to Artur musi zdecydować, czy chce modyfikować swoją wizję styl itp, by zadowolić większą grupę odbiorców,

Sam śledzę zbiórkę z ciekawością, czekam na kolejne trailery (choć wywiad oceniam o wiele wyżej od nich) i patrzę na których konwentach będą KCtowe spotkania, bo może uda się gdzieś spotkać.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 02 września 2014, 20:50

Rozmyślając w drodze powrotnej z pracy nad naszymi sprawami uświadomiłem sobie znienacka, że nie znam odpowiedzi na jedno ważne pytanie: czy zaplanowana po sadze reedycja będzie fluffowo osadzona w czasach wniebowstąpienia oryginalnego Katana czy w uniwersum MIMowym, za By-Rygyna?

Ktoś zna być może odpowiedź?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 02 września 2014, 21:23

Keth napisał(a):
[...] czy zaplanowana po sadze reedycja będzie fluffowo osadzona w czasach wniebowstąpienia oryginalnego Katana czy w uniwersum MIMowym, za By-Rygyna?[...]
Możemy to pytanie dopisać do listy zadanych na wrześniowym spotkaniu.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 14 times

Post autor: mastug » 02 września 2014, 21:37

Keth napisał(a):
czy zaplanowana po sadze reedycja będzie fluffowo osadzona w czasach wniebowstąpienia oryginalnego Katana czy w uniwersum MIMowym, za By-Rygyna?

Ktoś zna być może odpowiedź?
Z tego co mówił AS na zlocie i z tego co rozmawialiśmy plany są takie aby dla graczy dostępne były obydwie opcje. Tzn. zarówno czasy orków jak i reptylionów. Ale nie wiem jaka będzie ostatecznie realizacja.

edit: powino być upadku reptylionów.
Ostatnio zmieniony 03 września 2014, 00:37 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 września 2014, 00:33

Poniżej cytat z Poltera - wybaczcie proszę, nie mogłem się powstrzymać!

Krysztaly Czasu - the sandbox to end all sandboxes

Pierwszy suplement bedzie nosil nazwe "Krysztaly czasu: kosmogonia" - stworz swoj wlasny wszechswiat w ramach uniwersum Krysztalow Czasu w oparciu o 1001 tabelek.

Wkrotce po nim nadejdzie suplement drugi, "Kryształy czasu: herpetogonia", ktory umozliwi stworzenie wlasnego Szyndlera w oparciu o 1002 tabelki. Proces tworzenia zajmie 20 lat, ale za to ukonczony Szyndler bedzie zdolny samemu korzystac z "Kosmogonii" do projektowania nowych wszechswiatow KC. Takie perpetuum szyndlire.

;)

ODPOWIEDZ