Archipelag Wschodni - pierwsze wrażenie

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 grudnia 2010, 20:15

Co Ty? Nie wiedziałeś, że po śmierci przechodzimy reinkarnację i idziemy robić rozpirzankę na Orchii?
Ha!!!!!!!!!!!!!!!!! Teraz wiem dlaczego Leo i Venar szukali rytuały przeistoczenia w czarnotrupa :D
ale wydawnictwo wetknęło mi knebel do ust i skrępowało ręce.
Czemu dał sobie owe ręce skrępować? Jak patrzę na DSA to chce mi się wyć z zazdrości. Im się udało...

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 01 grudnia 2010, 20:26

Krótko, bo widzę Mrufon, że nie rozumiesz, a nie chcę śmiecić.

Fochy możesz mieć do tych co ów system pogrzebali. To ile na co czekasz to nie moja sprawa - może ktoś ci coś obiecał i już minął termin, ja tam nie wnikam. Jednak zwracam uwagę, że buńczuczne było twoje stwierdzenie do którego się już odniosłem kilka postów wyżej i nie widzę celu powtarzania, nie zrozumiałeś raz to i drugi raz bez chęci nic nie wskórasz. Co więcej twoja roszczeniowa postawa wobec AS jest co najmniej śmieszna.

Żeby było jasne - ja zwrotu swojej przedpłaty nie otrzymałem, podobnie jak podręcznika - nigdy, jednak nie widzę potrzeby wieszać psów na człowieku którego *wykukano* (zdrówka venar :D ) na tym całym interesie znacznie bardziej niż każdego z nas.

A tymczasem cieszmy się tym, że możemy to wszystko publikować tak na portalu jak i na chomikach...

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 grudnia 2010, 20:31

Krótko, bo widzę Mrufon, że nie rozumiesz,
?
Rozumiem ale nie akceptuję takiego stanowiska, nie zgadzam się. To spora różnica.
Fochy możesz mieć do tych co ów system pogrzebali.
Znów zły dobór słów. Mam pretensje, że pogrzebano coś tak prospektywnego jak KC.
Żeby było jasne - ja zwrotu swojej przedpłaty nie otrzymałem, podobnie jak podręcznika
Ja dostałem, w 98'.
nie zrozumiałeś raz to i drugi raz bez chęci nic nie wskórasz.
To do niczego nie zaprowadzi. Mylisz odmienne zdanie z niechęcią do zrozumienia, czy niezrozumieniem w ogóle. Zachowujesz się za przeproszeniem jak w Misiu 2, jakbyś chciał powiedzieć "moja prawda jest najmojsza". Otóż nie jest.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 01 grudnia 2010, 20:53

Mrufon napisał/a:
Żeby było jasne - ja zwrotu swojej przedpłaty nie otrzymałem, podobnie jak podręcznika
Ja dostałem, w 98'.
Czy na pewno dostałeś to, co zamówiłeś? Bo ja zupełnie co innego. Była nawet kiedyś pokazywana planowana okładka podręcznika, a na niej imię i nazwisko twórcy KC.
P.S. Zbłądziliśmy w tym wątku - przydałaby się jakaś moderatorska interwencja, by ta dyskusja trafiła w bardziej odpowiednie miejsce.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 01 grudnia 2010, 22:40

Odwracanie kota ogonem Mrufon. Dla przypomnienia odniosłem się tylko i wyłącznie do tego zdania:
Mam wrażenie, że rzuca nam się jakieś ochłapy. Dziś mam kiepski humor więc nie będę owijał w bawełnę - to żenujące, że to odbiorcy dobijają się u handlarza o towar. Komu k... powinno zależeć?
Więc komu k... ma zależeć? Na czym mój drogi? Ochłapy? To że ten portal może legalnie istnieć nie jest ochłapem. Jak pamiętasz zapewne, raz już się zdarzyło że z powodu fochów "różnych tam" jeden taki portal zamknięto. Tutaj nie ma problemu bo i nie robi ich właściciel praw autorskich. Choć móglby - ale to przecież ochłap.
Rozumiem ale nie akceptuję takiego stanowiska, nie zgadzam się. To spora różnica.
Tak, rozumiesz że dorosły facet może mieć pracę i rodzinę, ale nie akceptujesz faktu, że poważny człowiek nie rzuca tego w pizdu i nie zasuwa pisać różnych dyrdymał grupy 4+k5 starych pryków. Trudno.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 grudnia 2010, 22:59

w pizdu
Powoli. To nie remiza.
Tak, rozumiesz że dorosły facet może mieć pracę i rodzinę
Bo z tysięcy autorów tylko on ma pracę i rodzinę. reszta to hipisi spod mostów.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 02 grudnia 2010, 08:26

Ok, może ci inni mieli okazję zarobić na swojej twórczości...? A może mają też troszkę szerszy target docelowy? Wiesz - tak sobie gdybam tylko...
Bardzo się starasz zmienić tor rozmowy, uwielbiam jak w dyskusji oponent odnosi się do najistotniejszych części postu adwersarza, po prostu szczyt wyrafinowania. Pozostańmy więc przy fakcie, że się z czymś tam nie zgadzasz, bo nie lubię pustych szermierek słownych.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 02 grudnia 2010, 11:10

Pozostańmy więc przy fakcie, że się z czymś tam nie zgadzasz
Tak to najlepszy pomysł. Takie pojedynki na słowa źle mi się kojarzą. Ja chcecie coś dodać to na temat.

Mnie osobiście opis Archipelagu podobał się bardzo średnio. Ciekawe pomysły, jednak bardzo chaotyczny opis. Odbieram to, jakby pisano na szybko i jakoś mam silne wrażenie, że nijak się ma do sławetnej szuflady.

Keth trochę zmienił obraz wyłaniający się z opisu i odbiór jest już lepszy. Trzeba powiedzieć, że w takich sytuacjach widać od czego jest korekta w wydawnictwie. Zastanawiam się, dlaczego często nie wpisuje się takich osób jak współautorów.
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2010, 11:12 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Never
Reactions:

Post autor: Never » 02 grudnia 2010, 21:10

odpowiadając na pytanie Ketha, czy kobiety służą w orczych armiach po za Archipelagiem Wschodnim.

-> Jeżeli już, to są z reguły rzadkością...

- Raczej o tym nie słyszałem aby obejmowały wysokie stanowiska oficerskie (wyj. A.W). Na wszelki wypadek dokładnie zapytam A.S i Wam odpowiem zgodnie z najwyższą instancją;).
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2010, 21:13 przez Never, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 05 grudnia 2010, 11:26

Raczcie zaspokoić moją ciekawość i zdradzić, czy w Waszych przygodach na Archipelagu Centralnym pojawiali się goście z innych wysp Orchii? (abstrahując już od Archipelagu Wschodniego). Jak można się między archipelagami poruszać w praktyczny i dostępny nie tylko dla elit sposób?

Oczywiście droga morska to podstawa, ale jak się mają oficjalnie sprawy z Archipelagiem Pajęczym, bo ta kwestia pozostaje dla mnie trochę zagadką - czy te ziemie należą do sharanów czy do Katanów? (Mastug wspominał w innym topiku o siostrze Kartana osadzonej na tronie Archipelagu Pajęczego) - a może w ogóle mylę pojęcia niepotrzebnie wiążąc sharany z Arch-Paj?

Silna magia to kolejne rozwiązanie, ale potrafię sobie wyobrazić, ile to może kosztować!

I tym samym dochodzę do trzeciej możliwości - komunikacji powietrznej! W teorii istnieją zwierzęta mogące pokonywać w powietrzu duże dystanse, chociażby smoki. Jak myślicie, czy jakikolwiek Orchianin wpadłby kiedyś na pomysł, by za pomocą obłaskawionych smoków kursować regularnie pomiędzy Archipelagami? :)

avnar
Reactions:
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 05 grudnia 2010, 22:28

Co do wykorzystywania w ten sposób smoków, to chyba są troszkę za to za inteligentne. No i kosztowałoby to tyle samo co magia.
Osobiście wykorzystywałem teleporty różnych gildii i świątyń. Nie wnikałem za bardzo w mechanikę tych rozwiązań. Liczył się efekt.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 06 grudnia 2010, 11:06

avnar napisał/a:
Co do wykorzystywania w ten sposób smoków, to chyba są troszkę za to za inteligentne. No i kosztowałoby to tyle samo co magia.
...może by się skusiły na jakiś kurs za pulchną dziewicę... tylko gdzie u licha na terenach pod jarzmem orczej armii znaleźć dziewicę ?

Poważniej. Biorąc pod uwagę, że gros regularnych kursów na Orcusie odbywa się wraz z orczymi patrolami to i podobną sytuację bym widział na trasach dalekomorskich. W sumie jakaś wymiana handlowa napewno się odbywa, w związku z czym taki bardziej "cywilny" transport widział bym na zasadzie zaciągnięcia się na jakąś handlową krypę, która z rzadka wyrusza z Get-war-garu razem z handlowo-wojenną (dla ochrony - jako równoważnik patroli lądowych) flotyllą. Myślę że taki sposób byłby najtańszym dostępnym sposobem transportu międzyarchipelagicznego. Dodatkowo mogło by się wiązać z uzyskaniem odpowiednich zawodów (nie jednorazowo), bądź podróżą za free w razie posiadania marynarza, ect. ect.

Never
Reactions:

Post autor: Never » 06 grudnia 2010, 18:09

Ogólnie o KC:
Podróże morskie odbywają się, zawsze znajdą się odważni albo głupcy. Bez szwanku jedynie z dalekich podróży morskich wychodzą floty wojenne.

Im dłuższe kursy tym niebezpieczniej.

Pirackie flotylle, a także morskie potwory takie jak żółwie gigancie, węże oraz smoki morskie jak i krakeny itd.

Aby nawiązać do tematu czyli Archipelagu Wschodniego:
-> Droga morska...
Połączenie z Archipelagiem Centralnym nie istnieje (jest bardzo niebezpieczne). Liczni piraci na zachodnich wybrzeżach Archipelagu Wschodniego skutecznie łupią i niszczą wszelkie floty, a nawet w wyjątkowych sytuacjach atakują armady wojenne.

Inne królestwa na wyspie (w tym orcze) mają niewielkie floty, najczęściej przestarzałych już okrętów. Wyjątkiem są klify na północy archipelagu w których swoje siedziby wykuli reptilioni. Posiadają oni całe floty składające się z żółwi morskich, olbrzymich gadów (więcej opisu dam Kethowi).

I prośba do admina, proszę oczyścić temat z różnych głupotek albo offtopu, które nie są na temat Archipelagu Wschodniego.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 08 grudnia 2010, 13:33

Moi drodzy, chciałbym się w topiku macierzystym ustosunkować do krytycznych osądów przewijających się w różnych innych tematach, a dotyczących Archipelagu Wschodniego. Wiele osób zarzuca tam pierwszym materiałom Nevera powielanie schematów, nudę i brak perspektyw dla żądnych nowości graczy, ale jakoś nie mogę się z tym zgodzić. Wierzcie mi, ja sam bardzo krytycznie podchodzę do tych materiałów, ponieważ od lat bardzo wiele sobie obiecywałem po szufladowych zrzutach, ale pierwsza gorycz już mi przeszła i zaczynam się przekonywać do tego, że tam też można rozegrać ciekawe, a przy tym odmienne od klimatu Arch-Centr przygody. Opracowania Nevera - bo myślę, że warto tutaj podkreślić, iż pałeczkę w tworzeniu tej części Orchii przejął od Autora AS Junior - trzeba naturalnie poskładać w spójną całość, a operacja ta wymaga czasu, ale nie tracę nadziei, że będzie to naprawdę świat inny niż Orkusy, a przy tym wciąż dla Was atrakcyjny.

Dajcie chłopakowi szansę, proszę.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 08 grudnia 2010, 14:49

Połączenie z Archipelagiem Centralnym nie istnieje (jest bardzo niebezpieczne).
Bardzo niebezpieczna nie znaczy, że nie istnieje. Czy opracowując materiały do Archipelagu Wschodniego mógłbyś Never uwzględnić jakie są warunki "handlu zagranicznego"? Jakich towarów potrzebuje archipelag i co z ich własnych zasobów mogłoby być wartościowe na Centralnym? Damasceńska stal na przykład?
astrolog/alchemik 10/10 POZ

ODPOWIEDZ