Podobnie postąpiłbym z pancerzami, bo chodzi głownie o sumę wyparowań i wartość obrony a nie wagę, czy nawet ograniczenia nakładane przez elementy pancerza.
Przypominam, że moje koncepcje karty nadal obejmują dodanie miejsca na obliczenie ułamków przy współczynnikach i wypisaniu składników testów Zdolności, czy Umiejętności. Więc nie ma potrzeby powtarzać pewnych wartości.
Mały powrót do przeszłości, wybaczcie:
Nie jestem zwolennikiem obszernych opisów świata jednak nie rozumiem systemów, w których autorzy próbują wypisać wszystkie możliwe modyfikatory a potem bronią się, że i tak nie można ich wszystkich wypisać. Nie zostawiając miejsca na swobodę interpretacji oraz odpowiednich narzędzi nie da się stworzyć jakiejkolwiek mechaniki. Przynajmniej tak sądziłem. Czytając KC i wybierając z nich owe modyfikatory doszedłem do wniosku, że błędem KC nie jest ich mnogość co po prostu niekonsekwencja i rozkład. Nie ma wspomnianych opisów na tacy za to są rzuty w stylu 1/2 MD + 1/10 SZ (nie pamiętam już na co to było). Wszystko pięknie jakby to było gdzieś wyraźnie wypisane, albo byłaby zasada, że bierzesz połowę ważniejszego współczynnika i dziesiątą część mniej ważnego. A tak trzeba to wykuć na pamieć albo totalnie improwizować nie mając do tego podstaw, bo nadal podstawową regułą wspólną dla obu edycji jest rzut na pełną wartość. Czy więc wypisanie ułamków na karcie, składników testów przy Umiejętnościach i Zdolnościach, wydzielenie Biegłości i zapisanie kilku uniwersalnych porad to zmiana mechaniki? Mi się wydaje, że to po prostu ułatwianie zrozumienia i tak trudnej mechaniki.leobardis napisał/a:
...każda osoba niegrająca w ten system od razu tłumaczy się , skarży się czy po prostu oczernia system o to że jest "ułamkowy" i skomplikowany pod względem mechaniki i współczynników oraz ich obliczaniu nie wspominając o lokacjach , które MG musi sam opracowywać bo nie ma ich na talerzu.
To tak w ramach przedstawienia moich przemyśleń i nie dążę do kolejnej "polemiki". Możecie się ze mną nie zgadzać. Gracie po swojemu. Ok. Tylko proszę Was nie gaście cudzego zapału. Wtedy temat KC odżyje tak jak odżył temat D&D, WFRP, Rolemaster'a, RuneQuest'a, Basic'a czy nawet GURPS'a.