Karta Postaci

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 05 stycznia 2011, 15:29

Chodziło o to, że na żadnej z kart nie wpisujesz tych wartości. Przynajmniej nigdzie o tym nie wspomniano.
No cóż, pewnych rzeczy nie trzeba pisać. Cytując klasyka "to oczywista oczywistość". Dla mnie na karcie wystarczy Nazwa zdolności profesjonalnej i wpisana procentowa szansa jej wykonania. Nie musi tam być pełnego opisu tej zdolności bo na to zwyczajnie nie ma miejsca. Ale dla chcącego, pełen opis można sobie wydrukować i mieć pod ręką.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 15:33

Ale ty tak na serio? Ja sądziłem, że to co autor ma na myśli to widnieje na przykładowych kartach w podręczniku, czy przykładowych BG z MiM a tam nigdzie takich wyliczeń nie zauważyłem. Czyli to chyba ty teraz coś tworzysz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 05 stycznia 2011, 15:36

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz?
Niczym prawnik wychodzisz z założenia, że jeśli czegoś nie ma na przykładzie (w tym wypadku karta) to mamy pełną dowolność i nie trzeba tego robić?

Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 05 stycznia 2011, 16:31

teraz to ja już nic nie rozumiem
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 17:06

Denver, ja też przestaje.

venar, właśnie tak twierdzę. O ile dobrze rozumiem twój wywód. Jeżeli Autor nie zamieścił czegoś na oficjalnym przykładzie wypełnionej karty, ani w żadnym innym miejscu (błędy w druku się zdarzają, szczególnie w przypadku KC), to znaczy że panuje pełna dowolność interpretacji. Jednak to, co napisałeś jest co najmniej dziwne bo ja stwierdziłem, że takie miejsce na wypisanie gotowych wartości Zdolności czy Umiejętności by się przydało. Nigdzie nawet nie zasugerowałem opisywania zdolności, biegłości, umiejętności, czy któregokolwiek współczynnika. Robi to natomiast karta z MiM a przynajmniej tak mi się wydaje bo nie jest to zbyt czytelne.
Ostatnio zmieniony 05 stycznia 2011, 17:09 przez Jagmin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 05 stycznia 2011, 17:16

No to przecież ja dokładnie to samo mówię. Nigdzie nie znajdziesz przykładu, że w miejscu na zdolności profesjonalne powinno się wpisywać również szansę jej wykonania. Ale w moim odczuciu każdy gracz powinien mieć to właśnie wpisane. I właśnie tego wymagam od swoich graczy.

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 17:20

To jesteśmy zgodni, tylko po co to powyżej? Zaproponowałem tylko by na mojej wersji karty po prostu wyraźnie to zaznaczyć.
Ostatnio zmieniony 05 stycznia 2011, 17:27 przez Jagmin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 05 stycznia 2011, 17:51

Wtrącę się, jak to mam w zwyczaju. Czasem lepiej zrobić, niż mówić że się robi, "bo jeszcze się tai nie narodził co by wszystkim..."

Ja osobiście nigdy nie używałem karty MiMowej, większość postaci wrogów i enpeców jest popisana na normalnych kartkach w kratkę, zeszytach i segregatorach wg pewnego schematu, który się wykrystalizował przez pierwsze lata grania w KC.
Natomiast warto przy tworzeniu "karty" wziąć pod uwagę fakt, że KC nie jest typowym przedstawicielem systemów RPG. Jest to bardzo obszerny i dotąd niedokończony (z różnych względów) szkic, którego nie powinno się mylić z KC wydanym z podręczniku przez MAGa, w związku z czym najlepiej na kartach jakie mi się przewijały przez ręce sprawdzały się puste miejsca. Ot system w który każdy jeden gra po swojemu.

Jednego nie rozumiem Jagmin. Cała ta dyskusja jest po to żebyś zrobił kartę do KC, czy żeby wszyscy zaakceptowali kartę, którą masz zamiar zrobić, zanim ją zrobisz? ...pytanko retoryczne.

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 18:04

Po pierwsze szkic karty już zrobiłem i umieściłem w pierwszym poście. Uznałem, że jednak to za mało.

Po drugie cała ta dyskusja jest w 70% jednym wielkim offtopem. Tylko 30% to rzeczowe porady, propozycje i dyskusja, o którą mi chodziło.

W żadnym razie nie szukam poklasku. Szukam najlepszych rozwiązań i odpowiedzi. Zakładam, ze ci którzy aktywnie grają w KC mogą dostarczyć mi potrzebnych informacji. Jak dotąd różnie na tym wychodzę.

To tak w ramach retorycznej odpowiedzi, gdybyś przypadkiem źle odpowiedział sobie na pytanie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 05 stycznia 2011, 23:12

Karta w pierwszym poście jest do bani, ale to już Ci wytłumaczyli koledzy.

Dobre Karty się robi z potrzeby, grasz i coś brakuje to robisz swoją - nie brakuje znaczy że ta co używasz jest ok. Skoro robisz kartę dla systemu w który nie grasz i nawet niespecjalnie znasz, jest robieniem dla poklasku, chwały czy jak tam sobie to nazwiesz, i nie zmienisz tego co byś nie mówił. Pytanie czy to jest złe? Nie jest, jeśli się ma umiejętności, czas i pomysł to tylko przyklasnąć.
Uwag dostałeś tutaj mnóstwo i tylko twoje zwracanie uwagi na polemikę i słodkie wysławianie się przedłuża sprawę.
Jak wspominałem już każdy gra jak chce, więc i inne będzie miał chęci co do zawartości karty, skuteczne robienie jak zapewne wiesz polega na tym żeby w pewnym momencie powiedzieć dość - zrobić co się chciało, sprawdzić efekt, wprowadzić poprawki itd jako człowiek obdarzony talentem na pewno to wiesz. Zastosuj.
Tworząc swój szkic narobiłeś kilka niedogodności których nie miał MiMowy oryginał. Warto pamiętać że karta postaci ma charakter przede wszystkim utylitarny i po spełnieniu tych warunków można się zastanawiać nad jej "artystycznym" aspektem. U ciebie podziałało na odwrót, a do tego kupę miejsca poświęciłeś pierdołom w KC marginalnym, bądź przeznaczyłeś na nie miejsce absolutnie nieodpowiednie.
Do tego wymagasz abyśmy tutaj gremialnie siedli i spisali co ma być w twojej karcie aby była fajna.

Co do kwitowania części dyskusji offtopem to powiem tylko że wątki poboczne są integralną częścią każdej normalnej dyskusji, tutaj jako dorośli ludzie zdajemy sobie sprawę, mam nadzieję że tobie to nie będzie przeszkadzało, w końcu to wszytko jest pokłosie twoich postów, miałkiej wiedzy o systemie oraz bazowania na bzdurach o wyższej matematyce testów (post #21) - ja dla przykładu grałem w KC w wieku lat 12 a po tak 2-3 latach zdarzało mi się prowadzić - orłem z matmy nigdy nie będąc, więc pomińmy jedną z twoich opini żenującym milczeniem. Do tego wyskakujesz z apelem, że najpierw trzeba przerobić system, abyś Ty ze spokojem mógł zrobić kartę (post #15)... no bardzo przepraszam, już bierzę... Potem (post #27) kwitujesz swoje wcześniejsze dyrdymały, że nie ma żadnego skrutu zasad itd... czymże w takim razie jest pierwszy rocznik MiM jak nie systemem w pigułce. Jakbyś je chociaż pobieżnie przeczytał to wiedziałbyś, że nie trzeba nigdzie, jak to napisałeś w tymże poście "na bierzaco obliczać 1/20 ŻYW i 1/3 ZR" - zresztą działania godne wyższej matematyki zaiste. Śmiesznym też jest że bez przeglądnięcia zawartości portalu i toczących się tu dyskusji stwierdzasz jeszcze (post #30) abyśmy nie szkodzili systemowi... haha, postaramy się ale nie obiecujemy.
Tak ja sobie odpowiadam na swoje retoryczne pytanie.

Nikt nie tłamsi tu twojej potrzeby twórczej, każdy jej przyklaskuje i myślę każdy jej wyczekuje.

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 05 stycznia 2011, 23:44

Tym wpisem pogrzebałeś jakiekolwiek szanse na dogadanie się. Przyznaje, jestem osobą chaotyczną jednak daje sobie radę bez twoich dobrych rad. Grałem w KCty lata temu. Potem były setki innych systemów. Chciałem zrobić kartę jak najlepiej odpowiadająca fanom KC bo jak sam podkreślałem, wypadłem z KCtowego obiegu. Wybacz, że raczyłem tu wpaść i zrobić takie zamieszanie. Wybacz, że musiałeś się tu pofatygować by obronić najwspanialszy system pod słońcem. Jakbym szukał czyjegokolwiek uznania nie zajmował bym się KC, mam inne karty do roboty. Robiłem to z czystej życzliwości. Jak widzę nie masz kompletnego pojęcia o czym mówisz. Żal mi osób, które próbowały tu cokolwiek wskórać. Traciły tylko czas.

Denver, Mrufon, jeżeli macie ochotę to dla Was jakoś przymknę oko na resztę pożal się boże dyskutantów. Jeżeli chcecie przeniesiemy dyskusje na inny grunt. Tu zrobiło się za ciasno dla ego każdego z panów. Proszę Was o kontakt. Mam jeszcze jednego chętnego, więc jednak nie tylko mi odbiło.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 06 stycznia 2011, 00:03

Przykro mi, łatwo się obrazić za brak lektyki i oklasków. W w moim poście wypunktowałem Ci jeno skąd się wzięła polemika którą zaciekle chciałeś ominąć jednocześnie ją produkując. Jak sobie na spokojnie przeczytasz mój post jeszcze raz to może dojdziesz do tego że nie jest to krytyka twojej chęci tworzenia ale sposobu prowadzenia dyskusji. Tymczasem nie mam Ci co wybaczać, ani zamieszanie ani mój frasunek nie sprawiły mi trudności ni cierpienia. Interesuje mnie natomiast o których rzeczach mówiłem a nie mialem kompletnego pojęcia o nich? I kogo Ci żal? Tych co tworzą na tym portalu bez większych problemów? Poczytaj te artykuły i te dyskusje na których tylko traciliśmy czas...

A osobiście mogę Ci poradzić jeszcze tylko tyle (tak wiem, nie potrzebujesz rad), duma twórcza to infantylna zasłona która w pracy twórczej zawodowej więcej przeszkadza niż pomaga z czasem ją zrzucisz, powodzenia życzę.

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 06 stycznia 2011, 09:52

[olist=1]Miejsce na dodatkowe profesje (max. 2). - pomysł Treant
Wypisanie obliczonych ułamków przy współczynnikach (1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/10). - pomysł mój
Obliczona szansa powodzenia Zdolności profesjonalnych. - pomysł Treant
Powiększyć miejsce na zdolności drugiej profesji (niewiele). - pomysł czegoj
Wywalić boksy herbu, charakteru (i symbolu bóstwa wg mnie). - pomysł ghasta
Języki powiększone o poziom znajomości. - pomysł ghasta
Zmniejszyć miejsce na specjalizację broni. - pomysł ghasta
Zmiana rozkładu personaliów bohatera by zaoszczędzić miejsce. - pomysł leobardis
Wydzielenie osobno biegłości wraz ze specjalizacją i bonusem z Trafienia. - pomysł mój
Miejsce na obliczoną szanse powodzenia Umiejętności. - pomysł mój
Miejsce na sumaryczną Obronę i Wyparowania. - pomysł mój
Wydzielenie w ekwipunku miejsca na wagę (w SF) i Wytrzymałość. - pomysł mój
Dodatkowy blok z najpopularniejszymi testami i pochodnymi (Reakcja, Przeszukiwanie, Targowanie, Modlitwa, tempo ruchu, itp.). - pomysł mój
Dodanie miejsca na obliczenie progów Granicy Normalności i Punkty Obłędu. - pomysł mój
[/olist]
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2011, 09:59 przez Jagmin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 06 stycznia 2011, 10:47

Brawo. Da się.

Kilka uwag.

Miejsce na cząstki współczyników bym pominął, podzielić 163 na 1/2, 1/3, 1/10 czy 1/20 każdy umie w głowie w przeciągu 1.028 sek, nie trzeba kalkulatora. Za to za każdym wspołczynnikiem pozostawiłbym ramki (może dwie) na prywatne notatki (jak wpisanie aktualnego stanu czy po modyfikacji przez czasowe efekty etc)
Profesje zblokowałbym razem z expem i poziomami postaci.
Symbol wiary, portret, herb wym wywalił zupełnie, zostawił bym puste miejsce w jednej ramce do użytku właściciela karty.
Zdolności profesjonalne wyrzuciłbym na druga stronę. Warto się zastanowić nad delikatnym poszerzeniem ich miejsca.
Wywaliłbym tabelkę charakterów, wystarczy miejsce na wpisanie odpowiedniego.
Tabelka języków, wystarczy miejsce na 3 max 4 języki - nie często trafia się postać będąca tlumaczem w stopniu mistrza.
Albo przeoczyłem albo zawieruszyło Ci się gdzieś miejsce na zawody postaci.

Tyle na szybko.

Tutaj masz moją - stricte użytkową kartę która z powodzeniem była użytkowana na moich i nie tylko sesjach. Brak jej karty czarów która gdzieś mi się zawieruszyła ale to już żadna filozofia. Karta ze wszystkim na jednej kartce się nie sprawdzała, i tak wszyscy mieli dodatkowe karty na ekwipunek oraz własności, a tabelka z czarami szybko z samej karty wypadła.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CMOkyOYP
Użytkowo ta karta się spisała aczkolwiek nie musi tutaj nikomu odpowiadać, jak pisałem przez te paręnaście lat grania w nierozwijany system każdy za nabył jakieś swoje zboczenia.

Teraz siądź i zrób a potem powytykamy Ci następne błędy i niedoskonałości jeśli się pojawią.
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2011, 10:54 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

Jagmin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Jagmin » 06 stycznia 2011, 11:04

[olist=1]Miejsce na dodatkowe profesje (max. 2). - pomysł Treant
Wypisanie obliczonych ułamków przy współczynnikach (1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/10). - pomysł mój
Obliczona szansa powodzenia Zdolności profesjonalnych. - pomysł Treant
Powiększyć miejsce na zdolności drugiej profesji (niewiele). - pomysł czegoj
Wywalić boksy herbu, charakteru (i symbolu bóstwa wg mnie). - pomysł ghasta
Zamiast portretu dać puste miejsce na sylwetkę, ewentualnie połączyć z boxem Notatek. - pomysł wasut i mój
Języki powiększone o poziom znajomości (max 4 języki). - pomysł ghasta i wasut
Zmniejszyć miejsce na specjalizację broni. - pomysł ghasta
Zmiana rozkładu personaliów bohatera by zaoszczędzić miejsce. - pomysł leobardis
Wydzielenie osobno biegłości wraz ze specjalizacją i bonusem z Trafienia. - pomysł mój
Miejsce na obliczoną szanse powodzenia Umiejętności (Zawody). - pomysł mój
Miejsce na sumaryczną Obronę i Wyparowania. - pomysł mój
Wydzielenie w ekwipunku miejsca na wagę (w SF) i Wytrzymałość. - pomysł mój
Dodatkowy blok z najpopularniejszymi testami i pochodnymi (Reakcja, Przeszukiwanie, Targowanie, Modlitwa, tempo ruchu, itp.). - pomysł mój
Dodanie miejsca na obliczenie progów Granicy Normalności i Punkty Obłędu. - pomysł mój
Połączyć Profesję, Poziom i PD w jednym boksie. - pomysł Shadowrunner i wasut
[/olist]
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ