Kryształy wizja fanowska

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 12 marca 2011, 09:31

Proponuję o 21.30 w niedziele na mumblu spotkanie i omówienie założeń projektu.
Podsumowanie wrzucimy do tego wątku.
Później dalej będziemy męczyli propozycje w ramach wątku tak, aby ci którzy nie mogli dołączyć, mogli się wypowiedzieć na temat ew. pomysłów (jeśli jakieś powstaną :D ) lub przyjętej ścieżki do dalszych opisów i dodać własne.

Wiadomość doklejona:
Powtórzę częściowo wpis czegoja ze startu wątku

Co do rozmowy, jako że było nas tylko trzech (ja, czegoj i hans) z grubsza ustaliliśmy kilka rzeczy i było trochę niemerytorycznych rozmów na temat ostatnich wydarzeń na portalu.

Pierwsza ważna rzecz o której warto napisać, tak aby nie było niedomówień na przyszłość.
Cały ew. projekt jest darmowy, znaczy to tyle że my tworzymy dla samej radości tworzenia i całość czy części w jakikolwiek sposób nie będzie później sprzedawana .

Nie rościmy sobie praw do nazwy - Kryształy Czasu, czy wszelkich związanych z nią elementów mechanika, świat itp. To gwoli uspokojenia ew. gorących głów.

Celem projektu jest w pierwszej fazie stworzyć spójny świat Orchii, po wydarzeniach jakie doprowadzają właśnie do upadku imperium - sądzę, że pomysł gry w momencie upadania, rozczłonkowania imperium będzie o wiele nośniejszy niż już po, gdy orki (docelowo) tracą władzę. Uwagi oczywiście miło widziane. Przesuniemy chyba (? propozycje) czas do nowego transu, do lat walki o utrzymanie się u władzy Katana Długowiecznego. Dzięki temu zachowamy właściwie całą mechanikę czy nie trzeba będzie rzeźbić od nowa czarów. Podobnie z poziomem zaawansowania technologicznego.

Wszelkie materiały - jakie powstaną i zostaną odpowiednio obrobione - zostaną złożone w postaci pliku PDF-do pobrania. Fajnie by było żeby każdy - w miarę możliwości swoich, mógł ten projekt później promować na innych portalach o grach RPG, swoich blogach itp. Da to silnego kopa systemowi, a twórcom radość że stworzyli coś co polubią gracze.

Każdy materiał w miarę możliwości będzie opatrzony imieniem / nickiem autora. Jeśli jednak nie będziemy w stanie tego zrobić (np. 3-4 osoby składają pomysły) to ogólnie damy stopkę - twórców moda.

Mechanika - zostanie na koniec, w zależności od potrzeb, ponieważ raczej chcielibyśmy zmodyfikować istniejącą, unowocześnić. Częściowo spowoduje to powstanie nowego systemu ale chcemy żeby 'duch' oryginału unosił się nad całością.

W tej chwili nie mamy jeszcze nazwy, czekamy na kolejne propozycje.

Aby projekt miał ręce i nogi potrzeba będzie utworzenie zespołów zadaniowych, które będą zajmowały się określonymi odcinkami robót, w ramach przyjętych założeń.
Zespoły jak powstaną otrzymają własne wątku w portalu gdzie będą 'gotować' swoje pomysły i docelowo ujawniać je do ogólnej oceny i umieszczenia w settingu.

Oczywiście nad wszystkim musi stać jakiś lider żeby poganiał twórców bacikiem.

Przeróbki nie robimy 'na jakiś termin' ale jeśli poukładamy sobie podstawowe elementy organizacyjne to może fajnie by było na wakacje wygenerować bete settingu i, na jakimś zjeździe, rozegrać do niego pierwsze przygody.
Ostatnio zmieniony 14 marca 2011, 11:25 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 14 marca 2011, 11:29

Prowadzone przez Mrufona :)
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 14 marca 2011, 11:51

Poczekamy na deklarację czy coś z ego wyjdzie czy tylko jakiś słomiany zapał w nas nastał. Ja jestem gotowy poświęcić czas na pisanie,korektę i wymyślanie nowych rzeczy.
Najważniejsze są podstawy - co ten świat ma sobą prezentować tak abyśmy mogli pisać spójne i niesprzeczne wewnętrznie teksty.

Ehh już widzę te utopijne Raje Piana w kilku miastach, do których mogą trafić tylko wybrańcy po dokonaniu Misji. :D

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 14 marca 2011, 12:06

w końcu hippisowskie komuny też były :) jest się na czym wzorować. Chociaż mnie się bardziej marzy świątynia Arianny z nowicjuszkami :P
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 14 marca 2011, 12:11

Denver napisał/a:
w końcu hippisowskie komuny też były :) jest się na czym wzorować. Chociaż mnie się bardziej marzy świątynia Arianny z nowicjuszkami :P
taa armie amazonek Arianny pacyfikujące miasta w celu poszukiwania idealnych dawców...

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 14 marca 2011, 12:16

niczym harpie? Niezłe.... moi gracze mocno by się zdziwili, gdyby po złożeniu "ofiary" obcięto im hmm głowę. Bo się nie nadają. Ciekawe co by bardziej ucierpiało - ich Ego czy ich postać wymagająca wskrzeszenia? :P

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 14 marca 2011, 15:49

To jak panowie - słomiany zapał czy coś z tego wyjdzie czy też mam wysłać do aktywnych userów PW z prośbą o dołączenie do zespołu robiącego zmiany ?

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 14 marca 2011, 16:07

Bez obrania konkretnej drogi to i tak się wsio rozpełznie - kilka opcji było rzuconych, poza kilkoma komentarzami zostały z grubsza zlane. Chcąc coś robić trzeba obrać kierunek działania coby potem nie łatać tego, że każdy autor w swoją stronę poszedł. Niekoniecznie najważniejszą rzeczą jest obranie najsamprzód tytułu - ja tak buńczucznie zaanonsuje tytuł: "Projekt", a potem się zobaczy, w tym momencie jest to najmniej istotna sprawa.
Natomiast skoro już się nie pojawiają komentarze ani opcje to niech może jeden z drugim silnoręki zapoda ankietę z opcjami to zobaczymy co to za potworek będzie się miał okazję narodzić.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 14 marca 2011, 16:26

Ad tytuł - słuszna uwaga. Nie ma się co napinać. Ustawienie go na razie jako

PROJEKT brzmi dobrze :D

Ad ew. pomysły, jeszcze oggy miał coś wrzucić.

Generalnie ankieta może zawierać pomysł 1....x + opcja - powyższe razem (o ile nie będą się całkowicie wykluczały).
Podejrzewam że to najwięcej zbierze głosów.
Ostatnio zmieniony 14 marca 2011, 16:27 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 14 marca 2011, 17:47

Natomiast skoro już się nie pojawiają komentarze ani opcje to niech może jeden z drugim silnoręki zapoda ankietę z opcjami to zobaczymy co to za potworek będzie się miał okazję narodzić.
Poczekam jeszcze do weekendu (mam nadzieję, że nie za długo) i powstanie ankieta. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale zakulisowe wypowiedzi są dość niepokojące. Jakiś rozłam się szykuje? Panowie przecież to tylko gra, która ma bawić, bez napinki poproszę.:o

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 14 marca 2011, 20:14

Gdzie rozłam? gdzie napinka? ej ty... To nie ty prowadziłeś pierwszy szereg niedawno??

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 14 marca 2011, 20:53

Jeśli chodzi o pomysł z wizją fanowską to dalej jestem zdania, że powstać powinna. Chociaż jeśli miałaby spowodować jakieś niepotrzebne spory to jeszcze ten projekt idzie zatrzymać. Generalnie wydawało mi się, że na portalu jest ogrom pomysłów tylko czekających na uwolnienie. Jednak teraz już nie jestem o tym tak mocno przekonany. Nie z powodu tego, że zmieniłem zdanie, ale z powodu dobra portalu.
P.S. wasut - nigdzie nikogo nie prowadziłem, a już na pewno nie stałem w pierwszym szeregu - to nie moja natura - hehe:D:D:D

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 14 marca 2011, 21:34

czegoj napisał/a:
P.S. wasut - nigdzie nikogo nie prowadziłem, a już na pewno nie stałem w pierwszym szeregu - to nie moja natura - hehe:D:D:D
acha...
Panowie dość narzekania, wpadłem na pewien plan i mam nadzieję, że Wam się spodoba.
stwórzmy Kryształy Wizję fanowską.
...czepiam się, wiem...

Przemo
Reactions:

Post autor: Przemo » 15 marca 2011, 11:32

No właśnie. Wizji przyszłości Orcusa pewnie będzie tyle, co aktywnych i zainteresowanych tym wątkiem użytkowników portalu. I jest to kłopot, bo wizje te będą ze sobą ostro wchodzić w polemikę, a wizja ma być przecież jedna i na dodatek wspólna w jakimś sensie, czyli "ogólnie akceptowalna". Moja propozycja podziału bogów wynika z chęci demokratyzowania, bo wtedy każdy głos jest ważny i z każdym wchodzi się w polemikę. Decentralizuje to Orcus, ale nie wprowadza się postapokaliptycznego świata. Mnie zresztą ta krew wszędzie płynąca nie przekonuje, a to z tego względu, że takich światów jest cała masa i lepiej w moim odczuciu jest stworzyć sytuację otwartą, z potencjalnym zagrożeniem wielostronnym, niż skonkretyzowanym.
Jeśli jednak Ghasta lub ktokolwiek innym stworzy potężny i dość szczegółowy szkielet nowego Orcusa, to pozostaje w tej sytuacji po prostu przyjąć przewodnictwo takiego autora i podążyć tym śladem dobudowując, a nie wyciągając cegły.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2011, 11:32 przez Przemo, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 15 marca 2011, 11:53

Przemo napisał/a:
No właśnie. Wizji przyszłości Orcusa pewnie będzie tyle, co aktywnych i zainteresowanych tym wątkiem użytkowników portalu. I jest to kłopot, bo wizje te będą ze sobą ostro wchodzić w polemikę, a wizja ma być przecież jedna i na dodatek wspólna w jakimś sensie, czyli "ogólnie akceptowalna".
Ale i tak całość sprowadza się do ... obalenia wydumanego państwa orków. Więc szansa na jedną wizję jest bardzo prawdopodobna.
Moja propozycja podziału bogów wynika z chęci demokratyzowania, bo wtedy każdy głos jest ważny i z każdym wchodzi się w polemikę.
Taką demokrację wprowadził Katan i jest to sztuczne. Jeśli będą państwa, popierające szczególne jedną religię czy też utopijne twory teokratyczne w tym momencie i bogowie dostają 'po kawałku'.
Decentralizuje to Orcus, ale nie wprowadza się postapokaliptycznego świata. Mnie zresztą ta krew wszędzie płynąca nie przekonuje, a to z tego względu, że takich światów jest cała masa i lepiej w moim odczuciu jest stworzyć sytuację otwartą, z potencjalnym zagrożeniem wielostronnym, niż skonkretyzowanym.
Krew nie musi się lać strumieniami ale musimy wymusić bunt na społeczeństwie, nie tylko spowodowany zwiększonym uciskiem lub wytrychem w postaci wysadzenia kryształu czasu.
Wydaje mi się też, że wprowadzenie kilku państw, narodowościowych czy wyznaniowych na zgliszczach państwa orków jest b. dobrym pomysłem. Dzięki temu będzie wiele ew. zagrożeń w zależności od miejsca gdzie gracze staną. W takim świecie będzie więcej politycznych, zakulisowych zagrywek, i ciekawych do rozegrania sytuacji, których częścią będą gracze. Odrodzą się rasowe/wyznaniowe uprzedzenia itp itd. Dzięki temu można będzie wprowadzić ten świat w przygody zamiast go obchodzić dookoła jak się działo do tej pory.
Jeśli jednak Ghasta lub ktokolwiek innym stworzy potężny i dość szczegółowy szkielet nowego Orcusa, to pozostaje w tej sytuacji po prostu przyjąć przewodnictwo takiego autora i podążyć tym śladem dobudowując, a nie wyciągając cegły.
Dzięki za pokładaną wiarę :).
Postaram się oczywiście zaproponować kompleksowe, szkieletowe rozwiązanie (dziwnie brzmi). Poczekajmy jeszcze na inne osoby aby się wypowiedziały.

ODPOWIEDZ