Potencjał Magiczny
Jeśli chodzi o biały mitryl to:
"Istnieje szansa (10%), że wylosowano szczególną odmianę tego metalu, zwaną białym mitrylem. Dodatkowo posiada on 10 pkt Antymagii i może być wykryty poprzez użycie zdolności wykrycia magii (choć sam nie może być umagiczniony)."
Wyliczałem najbardziej oczywiste źródła, z których można pozyskiwać PM (zdolności druida, półboga, czarnoksiężnika i iluzjonisty; czary tron magii/ciemności/iluzji i złodziej światła) oraz operację polegającą na pozyskiwaniu PM z własnej ŻYW dzięki talizmanowi energii magicznej połączonemu z efektem regeneracji ciała. Istnieje także zakazany czar astrologiczny, który umożliwia rzucanie innych zaklęć za darmo, o ile koszt ich rzucenia nie przekracza pewnej ilości.
Hauerine zdaje się zna jeszcze jakiś inny sposób, jednak nie chce go ujawnić - być może jest to jakaś luka w systemie.
"Istnieje szansa (10%), że wylosowano szczególną odmianę tego metalu, zwaną białym mitrylem. Dodatkowo posiada on 10 pkt Antymagii i może być wykryty poprzez użycie zdolności wykrycia magii (choć sam nie może być umagiczniony)."
Wyliczałem najbardziej oczywiste źródła, z których można pozyskiwać PM (zdolności druida, półboga, czarnoksiężnika i iluzjonisty; czary tron magii/ciemności/iluzji i złodziej światła) oraz operację polegającą na pozyskiwaniu PM z własnej ŻYW dzięki talizmanowi energii magicznej połączonemu z efektem regeneracji ciała. Istnieje także zakazany czar astrologiczny, który umożliwia rzucanie innych zaklęć za darmo, o ile koszt ich rzucenia nie przekracza pewnej ilości.
Hauerine zdaje się zna jeszcze jakiś inny sposób, jednak nie chce go ujawnić - być może jest to jakaś luka w systemie.
Tak, tak, siedzę na tronie i czytam księgę a w tym czasie produkuję PM. Ja mam tylko jedno pytanie. Ile trzeba zużyć PM do stworzenia takiego przedmiotu który produkuje ten PM. Jeżeli za jego pomocą można stworzyć więcej PM niż użyło się do jego wykonania i to na dodatek nieskończenie wiele tego PM to ja się na to nie zgadzam, bo to dopiero zaczyna pachnieć potężnym absurdem.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
Bezpodstawnym jest poczynione przez Ciebie założenie o możliwości uzyskania tym sposobem nieograniczonej ilości PM. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy dysponujesz nieograniczonym czasem, co naturalnie wyklucza żywe istoty.venar napisał/a:
Jeżeli za jego pomocą można stworzyć więcej PM niż użyło się do jego wykonania i to na dodatek nieskończenie wiele tego PM to ja się na to nie zgadzam, bo to dopiero zaczyna pachnieć potężnym absurdem.
W KC potencjał magiczny jest praktycznie wszędzie i we wszystkim.
Może są przedmioty magiczne tak ściśle tajne , że nawet sam Katan o nich nie wie albo są "planacje potencjału" o których nikt nie mówi. Przedmioty , które wchłaniają PM z otoczenia lub na "plantacjach PM" np. ludzkich - wszak nie brakuje nam wyrafinowanych postaci w świecie kryształów
, którzy byliby do tego zdolni.
Może są przedmioty magiczne tak ściśle tajne , że nawet sam Katan o nich nie wie albo są "planacje potencjału" o których nikt nie mówi. Przedmioty , które wchłaniają PM z otoczenia lub na "plantacjach PM" np. ludzkich - wszak nie brakuje nam wyrafinowanych postaci w świecie kryształów
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]
[/center]
[center]
[/center]-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Treant - otrzymuje PM za każde 20 ran, podczas siedzenia na tronie. Hmmm, jak często mag siedzi na tronie kiedy jest jednocześnie atakowany. Moim zdaniem jest to ŻADNE ROZSĄDNE źródło magicznego potencjału. Ilości otrzymywane w ten sposób są na pewno nie więcej niż śladowe.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2009, 20:45 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zgodzę się. Wszak ten przedmiot może zmieniać właściciela i być bardzo wiele razy używany. Ponawiam tym samym swoje twierdzenie z posta nr 81 niniejszego tematu.Bezpodstawnym jest poczynione przez Ciebie założenie o możliwości uzyskania tym sposobem nieograniczonej ilości PM. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy dysponujesz nieograniczonym czasem, co naturalnie wyklucza żywe istoty.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
venar:
?
venar:
Mrufon:
Ale to zdaje się jest jakiś fanowski dodatekNa początek zapraszam do zapoznania się z artykułem o runach http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=191 tam jest wyjaśnienie odnośnie mitrylu o którym piszę.
To wyliczyłem ci ilości przy dość prostym sposobie i małym zaangażowaniu.A ilość jaka jest dostępna nie wyliczałem ja tylko zdaje się Hauerine i Treant w tym temacie.
venar:
Pewnie w granicach k100, raczej nie więcej niż 2k100.Ja mam tylko jedno pytanie. Ile trzeba zużyć PM do stworzenia takiego przedmiotu który produkuje ten PM.
Idąc tym tokiem rozumowania: "ile trzeba wydać PLN na ten samochód dostawczy? Bo jeżeli można za jego pomocą zarobić więcej PLN niż on kosztuje to ja się na to nie zgadzam bo to pachnie potężnym absurdem", czy tak venarze?Jeżeli za jego pomocą można stworzyć więcej PM niż użyło się do jego wykonania i to na dodatek nieskończenie wiele tego PM to ja się na to nie zgadzam, bo to dopiero zaczyna pachnieć potężnym absurdem.
Mrufon:
To jest najwyżej źródło informacji, że nie czytasz uważnie tego co Treant pisze. Jednocześnie pokazuje to po raz kolejny, że słabo znasz dostepne opisy do KC, co wcale nie przeszkadza ci wyrażać krzykiem (duże litery) bardzo autorytatywne twierdzenia o tym co jest rozsądne, a co nie. Znając życie, to pewnie jednak ja Cie obrażam, tym, że śmiałem to zauważyć, a poza tym w moim wpisie na pewno ktoś znajdzie jakąś literówkę.Treant - otrzymuje PM za każde 20 ran, podczas siedzenia na tronie. Hmmm, jak często mag siedzi na tronie kiedy jest jednocześnie atakowany. Moim zdaniem jest to ŻADNE ROZSĄDNE źródło magicznego potencjału.
Skoro już wiesz, że "na pewno" to chyba nie ma o czym gadać.Ilości otrzymywane w ten sposób są na pewno nie więcej niż śladowe.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2009, 23:22 przez Hauerine, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak się zastanawiam nad tym rozwiązaniem z tronem i talizmanem. 3PM na minutę, a w między czasie musisz wycierpieć 60 pkt. obrażeń. Z punktu widzenia komputera to fajnie ale z punktu widzenia żywej postaci to tortura, przeżywana ciągle od początku. Regeneracja nie zapewnia, jak przypuszczam, znieczulenia.. zdaje sobie sprawę że magia nie jest drogą usłaną różami, ale to trochę zbyt masochistyczne - na dłuższą metę taki czarownik popadłby w odmęty szaleństwa.. nie wyobrażam sobie masowej produkcji PM w taki sposób.
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..
Wszyscy czarodzieje i klerycy mogą rzucać czary z zywotności. Kapłani mają nawet krąg witalności, który specjalnie do tego służy.
W zasadzie w warunkach gdy zapewniona jest natychmiastowa regenracja tych ran, to raczej nie jest bardziej uciążliwe niż warunki pracy w kopalni, kuźni czy zakwasy po ciężkim przeładunku w dokach.
W zasadzie w warunkach gdy zapewniona jest natychmiastowa regenracja tych ran, to raczej nie jest bardziej uciążliwe niż warunki pracy w kopalni, kuźni czy zakwasy po ciężkim przeładunku w dokach.