Potencjał Magiczny

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 grudnia 2009, 12:14

Jeśli chodzi o biały mitryl to:
"Istnieje szansa (10%), że wylosowano szczególną odmianę tego metalu, zwaną białym mitrylem. Dodatkowo posiada on 10 pkt Antymagii i może być wykryty poprzez użycie zdolności wykrycia magii (choć sam nie może być umagiczniony)."

Wyliczałem najbardziej oczywiste źródła, z których można pozyskiwać PM (zdolności druida, półboga, czarnoksiężnika i iluzjonisty; czary tron magii/ciemności/iluzji i złodziej światła) oraz operację polegającą na pozyskiwaniu PM z własnej ŻYW dzięki talizmanowi energii magicznej połączonemu z efektem regeneracji ciała. Istnieje także zakazany czar astrologiczny, który umożliwia rzucanie innych zaklęć za darmo, o ile koszt ich rzucenia nie przekracza pewnej ilości.
Hauerine zdaje się zna jeszcze jakiś inny sposób, jednak nie chce go ujawnić - być może jest to jakaś luka w systemie.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2009, 12:39

Najbardziej gryzie mnie to, że najwięksi specjaliści w obrocie PM - magowie, nie mają możliwości zdobywać PM inaczej niż poprzez jego kupno.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 grudnia 2009, 12:55

Mrufon napisał/a:
Najbardziej gryzie mnie to, że najwięksi specjaliści w obrocie PM - magowie, nie mają możliwości zdobywać PM inaczej niż poprzez jego kupno.
Ależ mają! Mogą stworzyć ten talizman energii magicznej i siedząc bezpiecznie na tronie magii produkować całkiem przyzwoite ilości PM.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2009, 13:12

Przypomnij ten czar, ale samą procedurę i ilości do uzyskania. Oki?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 grudnia 2009, 15:53

Wspomniany talizman umożliwia uzyskanie 1 PM za 20 punktów obrażeń. Mag na 10 POZ siedzący na tronie magii regeneruje co rundę 10 ran, więc w ciągu minuty uzyskuje 3 PM. Każdy POZ maga powyżej 10 to zwiększenie wydajności tego procesu o 10%.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 20 grudnia 2009, 17:47

Tak, tak, siedzę na tronie i czytam księgę a w tym czasie produkuję PM. Ja mam tylko jedno pytanie. Ile trzeba zużyć PM do stworzenia takiego przedmiotu który produkuje ten PM. Jeżeli za jego pomocą można stworzyć więcej PM niż użyło się do jego wykonania i to na dodatek nieskończenie wiele tego PM to ja się na to nie zgadzam, bo to dopiero zaczyna pachnieć potężnym absurdem.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 grudnia 2009, 18:35

venar napisał/a:
Jeżeli za jego pomocą można stworzyć więcej PM niż użyło się do jego wykonania i to na dodatek nieskończenie wiele tego PM to ja się na to nie zgadzam, bo to dopiero zaczyna pachnieć potężnym absurdem.
Bezpodstawnym jest poczynione przez Ciebie założenie o możliwości uzyskania tym sposobem nieograniczonej ilości PM. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy dysponujesz nieograniczonym czasem, co naturalnie wyklucza żywe istoty.

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 20 grudnia 2009, 18:37

W KC potencjał magiczny jest praktycznie wszędzie i we wszystkim.
Może są przedmioty magiczne tak ściśle tajne , że nawet sam Katan o nich nie wie albo są "planacje potencjału" o których nikt nie mówi. Przedmioty , które wchłaniają PM z otoczenia lub na "plantacjach PM" np. ludzkich - wszak nie brakuje nam wyrafinowanych postaci w świecie kryształów :) , którzy byliby do tego zdolni.
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2009, 20:13

Treant - otrzymuje PM za każde 20 ran, podczas siedzenia na tronie. Hmmm, jak często mag siedzi na tronie kiedy jest jednocześnie atakowany. Moim zdaniem jest to ŻADNE ROZSĄDNE źródło magicznego potencjału. Ilości otrzymywane w ten sposób są na pewno nie więcej niż śladowe.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2009, 20:45 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 20 grudnia 2009, 20:18

Bezpodstawnym jest poczynione przez Ciebie założenie o możliwości uzyskania tym sposobem nieograniczonej ilości PM. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy dysponujesz nieograniczonym czasem, co naturalnie wyklucza żywe istoty.
Nie zgodzę się. Wszak ten przedmiot może zmieniać właściciela i być bardzo wiele razy używany. Ponawiam tym samym swoje twierdzenie z posta nr 81 niniejszego tematu.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 20 grudnia 2009, 22:40

venar:
Na początek zapraszam do zapoznania się z artykułem o runach http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=191 tam jest wyjaśnienie odnośnie mitrylu o którym piszę.
Ale to zdaje się jest jakiś fanowski dodatek :) ?
A ilość jaka jest dostępna nie wyliczałem ja tylko zdaje się Hauerine i Treant w tym temacie.
To wyliczyłem ci ilości przy dość prostym sposobie i małym zaangażowaniu.

venar:
Ja mam tylko jedno pytanie. Ile trzeba zużyć PM do stworzenia takiego przedmiotu który produkuje ten PM.
Pewnie w granicach k100, raczej nie więcej niż 2k100.
Jeżeli za jego pomocą można stworzyć więcej PM niż użyło się do jego wykonania i to na dodatek nieskończenie wiele tego PM to ja się na to nie zgadzam, bo to dopiero zaczyna pachnieć potężnym absurdem.
Idąc tym tokiem rozumowania: "ile trzeba wydać PLN na ten samochód dostawczy? Bo jeżeli można za jego pomocą zarobić więcej PLN niż on kosztuje to ja się na to nie zgadzam bo to pachnie potężnym absurdem", czy tak venarze?

Mrufon:
Treant - otrzymuje PM za każde 20 ran, podczas siedzenia na tronie. Hmmm, jak często mag siedzi na tronie kiedy jest jednocześnie atakowany. Moim zdaniem jest to ŻADNE ROZSĄDNE źródło magicznego potencjału.
To jest najwyżej źródło informacji, że nie czytasz uważnie tego co Treant pisze. Jednocześnie pokazuje to po raz kolejny, że słabo znasz dostepne opisy do KC, co wcale nie przeszkadza ci wyrażać krzykiem (duże litery) bardzo autorytatywne twierdzenia o tym co jest rozsądne, a co nie. Znając życie, to pewnie jednak ja Cie obrażam, tym, że śmiałem to zauważyć, a poza tym w moim wpisie na pewno ktoś znajdzie jakąś literówkę.
Ilości otrzymywane w ten sposób są na pewno nie więcej niż śladowe.
Skoro już wiesz, że "na pewno" to chyba nie ma o czym gadać.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2009, 23:22 przez Hauerine, łącznie zmieniany 1 raz.

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 20 grudnia 2009, 23:54

Tak się zastanawiam nad tym rozwiązaniem z tronem i talizmanem. 3PM na minutę, a w między czasie musisz wycierpieć 60 pkt. obrażeń. Z punktu widzenia komputera to fajnie ale z punktu widzenia żywej postaci to tortura, przeżywana ciągle od początku. Regeneracja nie zapewnia, jak przypuszczam, znieczulenia.. zdaje sobie sprawę że magia nie jest drogą usłaną różami, ale to trochę zbyt masochistyczne - na dłuższą metę taki czarownik popadłby w odmęty szaleństwa.. nie wyobrażam sobie masowej produkcji PM w taki sposób.
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 grudnia 2009, 08:30

...zwłaszcza, że produkcja musiałaby być niemal codzienna by zapewnić odpowiednią podaż PM.

Każdy mag powinien być masochistą by to zdzierżyć i zapełnić sobie amulet.

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 21 grudnia 2009, 08:50

Znając szansę na wylosowanie takiej ułomności, już wiemy dlaczego czarodziei jest tak mało na świecie i dlaczego ta kasta jest taka elitarna;P
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 21 grudnia 2009, 10:13

Wszyscy czarodzieje i klerycy mogą rzucać czary z zywotności. Kapłani mają nawet krąg witalności, który specjalnie do tego służy.
W zasadzie w warunkach gdy zapewniona jest natychmiastowa regenracja tych ran, to raczej nie jest bardziej uciążliwe niż warunki pracy w kopalni, kuźni czy zakwasy po ciężkim przeładunku w dokach.

ODPOWIEDZ