PBF - Grzechy ojców

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 października 2011, 21:34

Ciekawe - czy inspirowałeś się jakimś konkretnym językiem? Tylko rodzi to pewien problem, gdyż nie zawsze gracz będzie rozumiał tyle, ile prowadzona przezeń postać.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 27 października 2011, 22:06

PBF byl super! Pierwszy w jakim bralem udzial i zarazem pierwszy ktory ukonczylem zywy (ledwo). Szkoda, ze to juz koniec. Postac Eitharta oczywiscie bedzie dalej uczestniczyla w ewentualnym ciagu dalszym przygody. Nie moge doczekac sie kontynuacji! Polubilem swojego dobrodusznego, wojowniczego kaplana. Mysle ze wykazal sie calkiem niezlymi zdolnosciami dedukcyjnymi, bo z grubsza przewidzial wiele wydarzen i rozgryzl Sanne niemal od razu i ma z nia wciaz rachunki do wyrownania. Osobiscie myslalem, ze przygoda rozciagnie sie bardziej w czasie gry, a tu, ot, dwa dni:)

Keth masz niesamowite zdolnosci kreowania swiata i przelewania tego na slowo pisane. Powinienes ksiazki pisac. Recze, ze z dobrym pomyslem wyladaowalbys posrod najlepszych. W kazdym razie czytalem i bawilem sie swietnie z niecierpliwoscia czekajac na kolejne update'y. Jedyne do czego moglbym sie na sile doczepic to fakt, ze PBF trwal pol roku, ale tak naprawde jestesmy tylko ludzmi i mamy swoje zycia. Zreszta sam tak naprawde bylem dwukrotnie nieobecny przez ponad kilka tygodni. Tak wiec zarzut jest nie wobec Ciebie ale wobec braku wolnego czasu:).

Zroznicowanie jezykowe bylo swietnym pomyslem i dodawoalo kolorytu i tak juz barwnemu swiatowi nakreslonemu przez Ciebie. A stylizacja na cos w stylu ukrainskiego lub starocerkiewno-slowianskiego widzi mi sie na +, bo jak by to jeszcze bylo na niemiecki albo holenderski to dupa zbita. Nic bym nie zakumal:)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 28 października 2011, 10:04

Dla mnie bardzo ciekawy kawałek lektury. Widziałem tę sesję z obu stron (Keth, mastug oraz gracze) - równie ciekawe doświadczenia. Venar kilka razy męczył o szczegóły - dziwne uczucie kiedy się wie coś więcej niż gracze, a nie jest się jednym z nich i jednocześnie nie jest się MG.

Przygoda dość ciekawa.

A pod tymi słowami 8ART-a podpisuję się wszystkimi 4 kończynami.
Keth masz niesamowite zdolnosci kreowania swiata i przelewania tego na slowo pisane. Powinienes ksiazki pisac.
A to że Keth potrafił przykuć kilka osób do tego portalu przez pół roku to tylko in plus. Niektóre gry nie są w stanie przykuć do monitora na tak długi czas. Keth uzależniasz, jak narkotyk.:D

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 28 października 2011, 19:52

Język esajański jest moim własnym wytworem, aczkolwiek sugerowałem się też trochę słowackim. Nie próbowałem sięgać po zupełnie obce nam kulturowo motywy, chociażby języki germańskie, ponieważ chciałem, żeby można się było czegoś z tego gadania domyślić chociażby na zdrowy rozum.

Jeśli o czas trwania przygody idzie, to niestety jest to ewidentna przypadłość PBF-ów i często przychodzi mi zmagać się w takiej grze z lagami (półroczna sesja wcale nie jest tutaj rekordem). Byłoby łatwiej, gdybym prowadził tylko jedną sesję na raz, ale z premedytacją zdecydowałem się na kilka równolegle, by móc tym samym zaproponować zabawę większej liczbie naszych portalistów. Drugim opóźniaczem jest też często brak dostatecznej ilości czasu każdego dnia na napisanie odpowiednio rozbudowanych wstawek. Już wiecie, że lubię obszerne aktualizacje, z żywym tłem i tak szczegółowymi opisami jak to tylko możliwe, ale praca i rodzina absorbują mnie czasami całkowicie (mam dwójkę małych dzieci, kto ma, wie co to znaczy) - czasami po dniówce wracam do domu tak skonany, że najchętniej wcale nie odpalałbym kompa. Z drugiej strony, nie chcę iść po najmniejszej linii oporu i redukować jakość aktualizacji po to, by przyśpieszyć bieg akcji - stąd właśnie tak długie sesje.

Co do Punktów Doświadczenia, obiecuję dołożyć starań, aby podliczyć wszystko w niedzielę wieczorem (również Łuski, żeby druga drużyna nie poczuła się pominięta). Chcecie dostać wyliczenie na PW czy publicznie na forum? I suma sumarum czy z wyszczególnieniem, ile za co?

Co do fabuły przygody, rozgryźliście już wszystko? Wiecie, kim była Sanna i co nią powodowało? Ze swojej strony zdradzę, że zaraza szerzyła się poprzez wodę! Tak, poprzez wodę pitną i tę używaną do mycia (w ten sposób zarazili się Eithart i Trehant, chociaż reszta drużyny o tym nie wiedziała, bo obieg informacji zdrowotnych miał miejsce za pomocą PW). Nie chcąc, by zaraza wymknęła się spod kontroli, wiedźma wysłała za parą zbiegów z prologu przygody Tergena, a ten po zabiciu biedaków wylał skażoną wodę (stąd ta ulotna magiczna aura nad lejkami w piasku). Mając codzienny dostęp do źródeł Duviku hasarytka aplikowała tam co chwila odpowiedni alchemiczny specyfik, zabijając osadę na raty ku swej ogromnej radości.

Na początku sesji korzystałem też w mocno rozbudowany sposób z PW, wysyłając wprost do wybranych graczy informacje zarezerwowane tylko dla nich - rozmowa Trehanta z treserką wejhurów czy Mordila z kupcem albo klejnot w koronie, czyli uliczna dyskusja Eitharta z Sanną na zewnątrz domu zgromadzeń po tym jak gorlamita zdemaskował jej kapłańską fałszywkę. PW to świetne narzędzie do prowadzenia gierek ukrytych gdzieś w tle, dlatego w przyszłości też będę z tego mechanizmu korzystał.

Jeśli o kontynuację idzie, zdecydowałem już o sequelu. Myślę, że będziemy mogli zacząć od 1 stycznia 2012 (taka mało znacząca data!). Tytuł roboczy "W objęciach Sierściucha" i jedna wolna rola do wzięcia w miejsce Uhry - ktoś chętny? Może Mirta? Będzie pustynia (jakże by inaczej na Archipelagu Wschodnim), będzie groźnie i tajemniczo i chwilami bardzo mistycznie, ale więcej na razie nie zdradzę.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 28 października 2011, 21:24

A ja byłem pewien, że to cios chorego mrówkoluda w kopalni był powodem zarażenia Trehanta :) I umówiłem się z Eithartem, że "kapłanka" musi być przesłuchana nim dostanie to, na co zasłużyła. Sanna korzystała z magii czarnoksięskiej i być może nawet cechy specjalnej Hasar-gruna, która podnosi współczynniki kosztem starzenia. Wszystko, czego się dowiedzieliśmy wskazuje na to, że była tym ocalałym z rzezi dzieckiem. Gdyby nie ochroniarz, który przy niej czuwał, gdy "opiekowała" się rannymi, Trehant przymusiłby ją do rzucania czarów leczniczych :P
PD moim zdaniem najlepiej przyznać publicznie wraz ze szczegółami - nie ma powodu do jakichś tajemnic.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Goldwin
Reactions:

Post autor: Goldwin » 30 października 2011, 11:45

Ze strony "czytacza" pozwolę sobie zacytować własne słowa:
goldwin napisał(a):
Keth i jego rola w tworzeniu naszej przygody...

Według mnie rolę jaką spełnia MG od strony Narratora, pomysłodawcy, prowadzącego, uważam od początku styczności z Jego twórczością, za wyśmienitą. Opisy żywe, odpowiednio ubarwione w zależności od sytuacji, wciągające i intrygujące. Poza tym nie popełnia literówek. Jest to dość męczące u, co poniektórych, prowadzących. Starannie dobrane, przemyślane i budowane zdania. A to, jeśli chodzi o słowo pisane, liczyć się powinno za duży plus. Od początku "Grzechów Ojców" niecierpliwie dopadałem kompa w oczekiwaniu co też kolejny wpis przyniesie graczom. W "Łuskach..." było podobnie, nie jeden raz kobiałka dziwiła się po co targam lapka w góry z kablami do podpięcia pod tel i ślęczę po nocy zamiast wyspać się przed kolejną wędrówką :) Było warto, mogę się pod tym podpisać rękoma i nogami.
Zatem, czekam niecierpliwie na kontynuacje zamierzonych kontynuacji. Mniemam iż będą nie mniej intrygujące i wciagające.
goldwin napisał(a):Na zakończenie: Oby więcej tak barwnych, ciekawych i intrygująco budowanych fabuł. Istnieje wtedy duża szansa, iż czytacze zamienią się w graczy, przybędzie użytkowników i wzrośnie zainteresowanie Systemem. Nie pozostanie tylko bierne wczytywanie się w pomysły i propozycje zainteresowanych. Niektórych z ogromnym talentem.

Pozdrawiam graczy, czytaczy, samego Autora :)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 30 października 2011, 22:48

Punkty Doświadczenia

Podzieliłem sesję na poszczególne epizody rozliczając PD dla każdego epizodu z osobna, również z podziałem na profesję pierwszą, drugą oraz PD uniwersalne. Jeśli o możliwości awansu idzie, przyjmuję, że każdy z Waszych bohaterów zgromadził do chwili rozpoczęcia przygody równiutko 100 PD (tych, dzięki którym awansował na POZ 1 w jednej z dwóch profesji).

Trupy na trakcie

Eithart - udane rzucenie po raz pierwszy Rozświetlenia (5 PD kapłańskich), wykrycie magicznej aury wylanej wody (2 PD kapłańskie) oraz organizacja pochówku (3 PD kapłańskie).

Mordil - 2 PD za pomoc w pochówku i 1 PD za ruszenie przodem w krzaki (3 PD uniwersalne).

Skela - 1 PD za nieudane tropienie (1 PD łowiecki, na błędach też się uczymy).

Trehant - 2 PD za pomoc w pochówku i 1 PD za próbę identyfikacji zwłok (3 PD uniwersalne).

Spotkanie przy wieży strażniczej

Eithart - 5 PD kapłańskich za udane użycie Religioznawstwa w połączeniu z głoszeniem kazań oraz 1 PD uniwersalny za konwersację ze strażnikami.

Mordil i Trehant - po 1 PD uniwersalnym za udział w konwersacji ze strażnikami.

Pierwsze rozmowy z Bruntą i Detelfem

Eithart, Trehant i Mordil - 1 PD uniwersalny za udział w konwersacji oraz dodatkowo Mordil 5 PD złodziejskich za Wycenę wartości opali i Skela 1 PD uniwersalny za ugłaskanie kapitanów.

Pierwszy obchód Duviku

Trehant - 5 PD iluzjonistycznych za pierwsze rzucenie Widzenia niewidzialności i 2 PD uniwersalne za konszachty z treserką wejhurów (dwie osobne rozmowy, każda warta 1 PD).

Mordil - 1 PD uniwersalny za kupczenie z Barburem Durmakiem.

Eithart - 5 PD uniwersalnych za przeżycie pełnej grozy wizyty w pieczarze dla chorych oraz 4 PD kapłańskie za ponowne użycie Religioznawstwa/prawienia kazań (przekonanie wozaków do pozostania w osadzie).

Wieczerza w domu zgromadzeń

Eithart, Skela, Trehant - 1 PD uniwersalny za sam udział w spotkaniu ze starszyzną oraz dodatkowo Eithart 10 PD kapłańskich za zdemaskowanie Sanny.

Mordil - 1 PD uniwersalny za spotkanie z Esajanami.

Wyprawa do kopalni miedzi

Eithart, Mordil, Trehant i Skela - 15 PD wojownika/łowcy za skumulowaną aktywację Walki w tłoku i Walki w trudnych warunkach oraz Powstrzymywania. Trehant dodatkowo 10 PD uniwersalnych za pierwszego arkana, Skela 5 PD uniwersalnych za celny rzut włócznią. Eithart 1 PD uniwersalny za eksperymenty z kwasem arkana. Trehant 5 PD uniwersalnych za zranienie drugiego arkana, Skela 10 PZ uniwersalnych za zabicie następnego arkana. Eithart 5 PD uniwersalnych za zabicie tego mrówkoluda, który zranił Trehanta. Dla wszystkich po 2 PD uniwersalne za odszukanie wszystkich zwłok Duvikan.

Wstęp do historii masakry sprzed lat

Trehant, Eithart - 1 PD uniwersalny za rzeczową konwersację z Hakanem Harmunem.

Tyle na dzisiaj, stanąłem ze zliczaniem na poście 306 (str. 16) - swoją drogą fajnie raz jeszcze przeczytać sobie tę całą historię. Pozwolę sobie teraz skumulować wszystkie zdobyte dotąd pedeki:

Eithart - 29 PD kapłańskich, 15 PD wojownika, 17 PD uniwersalnych.

Trehant - 5 PD iluzjonisty, 15 PD łowcy, 26 PD uniwersalnych.

Mordil - 5 PD złodzieja, 15 PD barbarzyńcy, 9 PD uniwersalnych.

Skela - 16 PD łowcy, 10 PD uniwersalnych.

Jutro będę liczył dalej!

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 31 października 2011, 14:24

Widziałem w shoutboksie propozycję czegoja i rzeczywiście może to być jakiś materiał do co najmniej 2 numerów KC-towca. Jeśli Keth zechce podjąć temat, to jestem gotów do pomocy. Zastanawialiście się już nad uczestnictwem w mini-wywiadach? Promujemy tematykę PBF, czy machamy na to ręką?

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 31 października 2011, 21:08

Jeśli o promowanie PBF-ów idzie, to jestem jak najbardziej za, uważam tę tematykę za jedyny realny ratunek dla portalu w obliczu postępującej agonii. Co do wywiadów, jak najchętniej - nigdy nie występowałem w wywiadzie, a AS już tak: chcę być tak samo popularny jak AS! :P

Późnym wieczorem ciąg dalszy liczenia pedeków...

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 31 października 2011, 22:28

To super! Mistrz Gry udzieli wywiadu. Kto następny? Któryś z graczy? A może asystent MG? Tymczasem wymyślam już pytania.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 31 października 2011, 23:50

Punkty Doświadczenia - ciąg dalszy

Rozprawa z Esajanami

Skela - 1 PD uniwersalny za próbę dogadania się z Oktarem. Trehant i Eithart po 2 PD uniwersalne za próby mediacji z Esajanami. Eithart dodatkowo 3 PD kapłańskie za częściowo pomyślne użycie Nietykalności i 2 PD uniwersalne za czynny udział w rozróbie. Mordil 1 PD uniwersalny za pomoc udzieloną rannym karawannikom.

Włóczęga po pobojowisku

Trehant - 1 PD uniwersalny za rozmowę z Sanną w domu zgromadzeń. Eithart - 1 PD uniwersalny za spotkanie ze starszyzną. Mordil - 1 PD uniwersalny za odwiedzenie esajańskich więźniów. Trehant i Eithart - 1 PD U za rozmowę z szalonym Regesem.

Spotkanie w domostwie Brunty

Trehant i Eithart - 4 PD U za rzeczowe spotkanie z kapłanem. Trehant dodatkowo 1 PD U za bycie celem magicznego leczenia.

Wizyta u więźniów

Mordil - 1 PD U za wymuszenie zgody na spotkanie z Esajanami. Dodatkowo Mordil, Trehant i Eithart po 1 PD U z spotkanie z więźniami. Eithart 1 PD U za zmianę opatrunków rannych. Równolegle Skela 1 PD U za wizytę w kuźni.

Zdemaskowanie Sanny

Eithart - 1 PD kapłański za identyfikację hasaryckich runów. Eithart, Trehant i Mordil 4 PD U za wizytę w wąwozie rzeki i w wieży strażniczej.

Cisza przed burzą

Mordil - 1 PD U za nocleg w wieży. Eithart 1 PD U za spotkanie z Bruntą. Trehant, Mordil i Skela - 1 PD U za przeżycie mrówczego bombardowania. Mordil - 1 PD U za pierwszy kontakt z martwiakami.

Noc żywych trupów

Skela - 1 PD U za sparing na schodach i 1 PD łowcy za tropienie na krawędzi płaskowyżu. Eithart - 3 PD kapłańskie za udane wygłoszenie kolejnego kazania. Trehant - 16 PD U za zniszczenie czterech martwiaków z łuku, Mordil za jednego ustrzelonego 8 PD U. W walce wręcz z zombiakami 8 PD U dla Eitharta i 20 PD U dla Mordila za rozsieczenie pięciu następnych zombie.
Eithart - 10 PD kapłańskich za rzucenie Niewidzialności dla umarłych oraz 4 PD kapłańskie za ponowne rzucenie Rozświetlenia. 5 PD za udany Atak Bólu.
Skela - 12 PD U za zabicie Tergena.

Ożywienie arkanów

Skela - 1 PD U za ucieczkę przed arkanem i 3 PD za scenkę z arkanem na dachu. Eithart 12 PD U za pierwszego martwiaczego mrówkoluda. Trehant 20 PD U za dwa arkany ustrzelone z łuku.
Eithart 2 PD K za ponowne rzucenie Rozświetlenia.

Wielki finał

Skela - 8 PD za zabicie Esajanina. Trehant 1 PD U za okaleczenie wciąż żywego Duvikanina i dodatkowo 10 PD U za zabicie na spółkę z wojownikami dwóch arkanów. Mordil - 12 PD U za zarąbanie ostatnich kilku ożywieńców. Skela - 2P PD U za obłaskawienie następnego arkana. Trehant i Skela 3 PD za ponowną wizytę w kopalni miedzi.

OMG, kto to wszystko teraz podsumuje?! :o

Przypomniało mi się, że Eithart ma w jukach pergamin będący prezentem od świętej pamięci Brunty - Tarcza Wiary. Próba wpisania do księgi magicznej?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 01 listopada 2011, 00:05

Keth napisał(a):
OMG, kto to wszystko teraz podsumuje?! :o
Może jak jutro wstanę...
Przypomniało mi się, że Eithart ma w jukach pergamin będący prezentem od świętej pamięci Brunty - Tarcza Wiary. Próba wpisania do księgi magicznej?
Niestety czary na pergaminach nie nadają się do innego wykorzystania niż ich rzucenie.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 listopada 2011, 00:08

PD - podsumowanie oraz możliwości szkoleń

Eithart - 58 PD kapłańskich, 15 PD wojownika, 55 PD uniwersalnych.

Trehant - 5 PD iluzjonisty, 15 PD łowcy, 91 PD uniwersalnych.

Mordil - 5 PD złodzieja, 15 PD barbarzyńcy, 57 PD uniwersalnych.

Skela - 17 PD łowcy, 52 PD uniwersalne.

Zakładam, że rozumiecie, na czym polega idea pedeków profesyjnych oraz uniwersalnych. Awans na POZ 1 lub 2 jest możliwy dla każdej profesji (następuje samoczynnie pod wpływem zgromadzonego doświadczenia). Dostępna każda zaawansowana zdolność profesyjna wojownika, łowcy, złodzieja i zabójcy. Brak dostępu do nowych zdolności profesjonalnych dla barbarzyńcy, iluzjonisty, kapłana.

Jakie zatem awanse dla siebie szykujecie i jakiej zdolności w ich ramach chcecie się nauczyć?
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2011, 21:26 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 01 listopada 2011, 00:54

Ja wskocze na 2/2 ale juz wszystko rozpisze i wyedytuje jutro po poludniu.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 listopada 2011, 01:03

Skok na 2/2 może być dość trudny, bo w tej chwili masz wojownika/kapłana 1/0. Możesz się podnieść na POZ 2 wojownika wydając kombinację 50 PD wojownika lub uniwersalnych, ale do awansu na POZ 1 kapłana potrzebujesz 100 PD z kombinacji kapłańskie/uniwersalne, a zostanie Ci tylko 78.

Albo odwrotnie, jeśli wydasz 100 PD w kombinacji 58 kapłańskich i 42 uniwersalne, wejdziesz na POZ 1 kapłana, ale zostanie Ci tylko 15 PD wojownika i 13 PD uniwersalnych, a potrzebujesz 50 na awans na POZ 2 wojownika.

ODPOWIEDZ