Brak ocen
Nie działają oceny pod postami, o czym pisałem już na SB, ale napiszę i tutaj. Mam nadzieję, że zainspiruje to naszych Adminów do rozwiązania problemu. Naprawdę bowiem ocena postów za pomocą ikonek była świetną sprawą - prostą i komunikatywną,.. A przy tym niezwykle pomocną i czytelną dla każdego. Bez niej jest jakoś... kiepsko. :/
Co ciekawe, w CbN wszystkie ikonki dane później (po tym, jak się popsuły oceny) pojawiły się przy poście nr. 456 - czasami nawet po kilka razy. Informuję o tym, gdyż może być to istotne.
Co ciekawe, w CbN wszystkie ikonki dane później (po tym, jak się popsuły oceny) pojawiły się przy poście nr. 456 - czasami nawet po kilka razy. Informuję o tym, gdyż może być to istotne.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]
Lajkuje post powyżej.
<lubię to>
<lubię to>
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Na tę chwilę nie potrafię tego zmienić. W niektórych miejscach mogę wstawić w innych nie. Zresetowałem ustawienia, wyczyściłem do 0 i bez wyraźniej poprawy. To jest dla mnie zwyczajnie niezrozumiałe.
Powiem tak, wiem już co jest przyczyną. Post wspomniany na początku tego wątku powodował błąd w bazie. Posty przed tym postem można oceniać natomiast po tym poście już nie. I teraz co najciekawsze post usunął się automatycznie z wątku nie zmienia to faktu, że wcześniejsze posty można oceniać natomiast następnych już nie.
Powiem tak, wiem już co jest przyczyną. Post wspomniany na początku tego wątku powodował błąd w bazie. Posty przed tym postem można oceniać natomiast po tym poście już nie. I teraz co najciekawsze post usunął się automatycznie z wątku nie zmienia to faktu, że wcześniejsze posty można oceniać natomiast następnych już nie.
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2015, 23:32 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Suriel
- Reactions:
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Skoplikowane i dziwne. Wygląda to na zadanie dla superbohatera z conajmniej 10 Poziomem doświadczenia i odpowiednimi magicznymi przedmiotami. Najlepszy byłby dwuprofesjonalista Haker/ Paladyn albo ktoś w tym stylu. Trzeba wynająć kogoś w karczmie.
Dlaczego palladyn? Bo oni walczą z tematami za darmo.
Dlaczego palladyn? Bo oni walczą z tematami za darmo.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
Czegoj, mimo wszystko trzymam kciuki za ciebie i odprawiam mroczne rytuały, żebyś jednak dał radę pokonać ten błąd! W tobie nasza nadzieja! 
Co ciekawe: mogę oceniać starsze posty, ale późniejszych (po poście feralnym) nie. Nie wiem, czy to istotna informacja, ale próbowałem i wcześniejsze oceny działają. Tak jakby ten błąd nie zniknął wraz z postem?
Co ciekawe: mogę oceniać starsze posty, ale późniejszych (po poście feralnym) nie. Nie wiem, czy to istotna informacja, ale próbowałem i wcześniejsze oceny działają. Tak jakby ten błąd nie zniknął wraz z postem?
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2015, 01:01 przez Sigil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Hehe - czyli informacja potwierdzona.Co ciekawe: mogę oceniać starsze posty, ale późniejszych (po poście feralnym) nie. Nie wiem, czy to istotna informacja, ale próbowałem i wcześniejsze oceny działają. Tak jakby ten błąd nie zniknął wraz z postem?
Kluczową wartością jest id posta i nieprzypadkowo ocena wchodzi dla posta 65533, ale dla 65541 już nie. 65536 to 2 do potęgi 16 i wygląda na to, że moduł do oceny postów operuje tylko w zakresie od zera do 2^16 -1. Być może oceny dla postów wyższych niż wartość graniczna ze względu na brak zasięgu zmiennej przypisane są postom post_id modulo 65536, ale to mniej istotny fakt.
Reasumując mniemam, że awaria nie ma nic wspólnego z aktualizacją jakichś komponentów forum, tylko zwyczajnie twórca wtyczki pesymistycznie użył zmiennej o zbyt małym zasięgu, tj. mogącej przyjąć maksymalną wartość 65535 (2^16 -1), co tylko dobrze świadczy o ruchu na forum. Lekarstwem mogłoby być zadeklarowanie we wtyczce zmiennej związanej z id posta jako unsigned int (zasięg od 0 do 2^32 -1) zamiast unsigned short int (zasięg od 0 do 2^16 - 1). Taka zmiana rozwiąże problem z ocenami chyba już na stałe (2^32 = 4294967296). a jakby co, to istnieje jeszcze unsigned longint.
Reasumując mniemam, że awaria nie ma nic wspólnego z aktualizacją jakichś komponentów forum, tylko zwyczajnie twórca wtyczki pesymistycznie użył zmiennej o zbyt małym zasięgu, tj. mogącej przyjąć maksymalną wartość 65535 (2^16 -1), co tylko dobrze świadczy o ruchu na forum. Lekarstwem mogłoby być zadeklarowanie we wtyczce zmiennej związanej z id posta jako unsigned int (zasięg od 0 do 2^32 -1) zamiast unsigned short int (zasięg od 0 do 2^16 - 1). Taka zmiana rozwiąże problem z ocenami chyba już na stałe (2^32 = 4294967296). a jakby co, to istnieje jeszcze unsigned longint.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35