Mecha-Konk

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 08:44

W innym temacie zaproponowałem zorganizowanie konku na nową lub poprawioną mechanikę do KC. Dlaczego to robię? Widzę, że wspólne działania na forum do niczego nie doprowadzą, Polacy sejmikują ale nic z tego nie wynika, od kilkuset lat. Trzeba po prostu napisać kilka wersji, w losowaniu wybrać najlepszą propozycję i dalej ją, już na forum, wspólnymi siłami rozwijać.
Według mnie przynajmniej ta mechanika kompletnie się zestarzała i nie odpowiada bieżącym wyzwaniom.

Proponuję by była to prostsza mechanika niż k100 - na k6-tkach lub k10-tkach, ew. na k20. Jak będzie sensowny odzew to i ja zaproponuję coś od siebie.

No, Avnar, Ghasta? Wy najbardziej krytyczni jesteście... Hę? :)

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 20 grudnia 2010, 11:01

Mrufon napisał/a:

Proponuję by była to prostsza mechanika niż k100 - na k6-tkach lub k10-tkach, ew. na k20. Jak będzie sensowny odzew to i ja zaproponuję coś od siebie.
Ja na pewno z k100 bym nie zrezygnował - przejście na inne kostki to zmiana wszystkiego w systemie. Od trefienia, przez wyparowania do kosztu pm/czar.

Zastanowię się nad moimi pomysłami po świętach i wysmażę plik ze zmianami (może nie zawalą mnie pracą pomiędzy świętami a nowym rokiem).

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 20 grudnia 2010, 11:38

Jestem przeciw, jak powiedział Ghasta - to zmiana całego systemu.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 13:21

A jeśli cały system jest do wymiany? Mechanika jest przestarzała, nadaje się do wymiany.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 grudnia 2010, 13:49

Zostaną Ci, Mruf, suche opisy. Cały system jest spojony logiką opartą na procentach, możliwe że dla niektórych nie do przyjęcia bądź nadmiarową, ale jednak spójną. Parametryzacja wszystkiego by odpadła (vide do zrobienia od nowa), losowanie postaci, bestiariusz, magia, wiara (modlitwy i cechy), przedmioty i skarby (ich specjalne i magiczne wersje), zdolności profesjonalne etc etc - kupa roboty do wykonania od nowa. Skórka za wyprawkę.
Odejście od k100 to odejście od KC jako takich, imo. Oczywiście w ramach zabawy można sobie machnąć KCK20 ale nie wiązałbym z takim zabiegiem szerszych nadziei.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 13:53

Coś trzeba robić. Jest tyle utyskiwań na mechę, że warto by było coś z tym zrobić. Sam jednak się pchał nie będę. tak jak pisałeś - te próbki mechaniki nie są w ogóle czytane. Na forum jest wiele takich trupów.

A dopisywać świat? Można, ale to musi być jakoś usystematyzowane. Na razie widzę tu jakąś opisaną wyspę, tam miasto, jeszcze co innego, chaos.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 grudnia 2010, 14:28

Ale po co ci usystematyzowanie? Da Ci to coś? Poluzuj gumki i nie ograniczaj. Nie widzę przeszkód aby ktoś opisał jedno oczko wodne w środku jakiejś puszczy, albo rzekę, albo łańcuch górski bądź trakt. To że materiały są wycinkowe nie wpływa na chaos, to sposób ich segregacji go generuje. :D

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 16:36

... a to już osobna bajka ;)

No według mnie stek materiałów porozrzucanych WSZĘDZIE niewiele wnosi. Człowiek ma tendencję do segregowania i tabelaryzowania. Dopiero wtedy wiedza staje się czytelna i przejrzysta.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 20 grudnia 2010, 17:28

wasut napisał/a:
Ale po co ci usystematyzowanie? Da Ci to coś? Poluzuj gumki i nie ograniczaj. Nie widzę przeszkód aby ktoś opisał jedno oczko wodne w środku jakiejś puszczy, albo rzekę, albo łańcuch górski bądź trakt. To że materiały są wycinkowe nie wpływa na chaos, to sposób ich segregacji go generuje. :D
Świat a mechanika - sam wiesz - to dwie różne rzeczy. Powoli postaramy się pewnie (nawet dla czystej zabawy i radości tworzenia) poopisywać takie drobiazgi dla ubarwienia monolitycznego i płytkiego kctowego świata, poprawiając jego 'notowania', ale to nie zmienia faktu, że mechanika jest skamieliną.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 17:55

że mechanika jest skamieliną.
Jak i my :D
Czuję się jak twórca i tworzywo, jak archeolog i stare skorupy ;)
płytkiego kctowego świata
Fajne określenie. Taki szelf.

avnar
Reactions:
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 20 grudnia 2010, 21:05

Ja odpadam. Nie mam już zdrowia i czasu aby ponownie się zmieżyć z mechaniką KCetów. Tworzenie tamtej Wam przedstawionej zajeło mi kilka lat. Napisanie czegoś nowego to czasem nie problem, gorzej że trzeba to przetestować. Czasem drobny element rozwala wszystko. Oprócz tego to nie jest robota dla jednej osoby. Drobne zmiany tak:
-inna piramida wejścia na POZ
-inny przydział umiejętności
-usprawnienie walki bez zmian mechanicznych
-opisanie świata pod inną mechanikę
To są rzeczy które mogą się udać i są mniej pracochłonne.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 grudnia 2010, 21:12

Ja bym wjechał buldożerem i wszystko %#&$^@&#*). Tyle, że dla siebie to pałował się nie będę. To musi mieć szerszy oddźwięk, bez tego do szuflady to mogę wrzucać zapłacone rachunki...

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 20 grudnia 2010, 22:44

avnar napisał/a:
-inna piramida wejścia na POZ
-inny przydział umiejętności
-usprawnienie walki bez zmian mechanicznych
-opisanie świata pod inną mechanikę
To są rzeczy które mogą się udać i są mniej pracochłonne.
Tutaj jesteśmy zgodni - do tej skróconej listy dodałbym magię oraz tworzenie bohatera. I właściwie mamy już właściwie wszystko co na starcie można by ruszyć :]. Tak jak obiecałem wygeneruję drobną paczuszkę zmian w przyszłym tygodniu i może coś z tego by wyszło jakby siadło nad tym kilka osób docelowo.
mrufon napisał/a:
Ja bym wjechał buldożerem i wszystko %#&$^@&#*).
No tego nie da się zrobić. Sam np. nie lubię płaskości świata KC, ale wiem także że nie można go tworzyć całkowicie od zera, tak żeby system nie straciły swoistego klimat. :] Łatwiej będzie napisać nową mechanikę niż świat. Ten istniejący przynajmniej możemy ubarwić własnymi dodatkami tak żeby ten katan sratan, jego armie i orkowie all over the word nie wyskakiwały spod każdego @#$@#@% kamienia. Już to co powstało o Arch Wschodnim jest ciekawsze (bo zawiera więcej usystematyzowanych informacji) niż dostępne opisy Centralnego.

ODPOWIEDZ