Forum & ASy

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lutego 2011, 17:56

Przenieśmy tu dyskusję o relacjach z ASami, szansach na wydanie i inne związane z tematu o bogach. Zrobiliśmy tam niezły bałagan aż musiałem postraszyć czegoja banem ;) [:):):):):):)]

Czy chcecie czekać aż 10 lat? Przypominam to co napisałem - mamy ponad 30 lat. Chcecie czekać do 45-go roku życia?

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 28 lutego 2011, 18:12

no nie, wydaje mi się, że powinniśmy tutaj na forum sami robić dalej swoje, tylko czy to coś da oprócz naszej satysfakcji i czasem ostrej wymiany zdań między nami??
nie wiem co o tym myśleć, przez 15 lat nic się nie działo, każdy z nas ma sentyment do KC i gra w nie czy to w wersje MiM czy podręcznik czy też jak inni w swoje własne rozszerzenia i zmiany tego systemu i pewnie za jakiś czas przestaniemy ale... póki co od nowa odkrywam ten świat i jestem zadowolony z bycie tutaj.
Pewnie, że chciałbym zobaczyć odrodzenie KC, byłoby miło ale czasem czy to nie będzie odgrzewanie bigosu z komunii???

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 28 lutego 2011, 18:14

Nie chcemy, ale nie bardzo mamy wyjście. My jesteśmy potrzebni A.S.om a oni nam. Bez ich autorytetu nazwiska itd. możemy sobie stworzyć nawet super gierkę, w którą będzie grało k100 osób i co z tego?

A.S. senior ma wyrobioną markę, znany produkt i jest znany w środowisku gier fabularnych. Tu nie chodzi o burzenie a o szukanie wspólnej drogi. Jeśli gdzieś się spotkamy to super, jeśli nie to trochę gorzej. Pewnie dużo łatwiej byłoby gdyby każdy miał postawę podobną do mastuga (naprawdę podziwiam - chyba zostanę Twoim fanem:D). Jednak nie każdy tak potrafi. Obawiam się, że jak wielu użytkowników tak wiele potrzeb i oczekiwań. Prawdę mówiąc nie chciałbym być w skórze A.S.ów i próbować się z nami dogadać. Jeden narzeka, drugiemu nic się nie chce, trzeci wie wszystko lepiej itd. Bez konkretnych przykładów, ale mam wrażenie, że siedzi tu trochę więcej niż dwóch zgryźliwych tetryków, a A.S. poniekąd na nich musi liczyć. Nie wiem jak to się dalej potoczy, ale szczerze mówiąc nie podoba mi się dyskusja i kierunek w jakim się toczy. 3 lata temu nie było KC, teraz się o nim dyskutuje, poważnie mówi o wznowieniu i dalej mało. Trzeba czasu i dużo cierpliwości. Jednak jak powiedział mrufon jest go coraz mniej.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lutego 2011, 18:27

Mastug jest kompletnie bezinteresowny, ja jednak nie potrafię tak. U mnie działa tylko system nagrody. Za poparcie i działanie musi być nagroda, bez tego bodźca rozładowują mi się akumulatorki, i to szybko.

Podobnie jak Mordimer lubię tu pisać, choć tak naprawdę drużyna, z którą gram na stałe gra akurat kampanie w: Conana i Warhammera :)
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2011, 18:28 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 28 lutego 2011, 18:43

nie jestem tu długo ale właśnie odnajduję nowy zachwyt KC ale nie ukrywam, że podejście AS bardzo mnie zaskoczyło, pomimo dobrych chęci ludzi z naszego portalu ich pracy włożonej w to forum i świat KC mamy wielkie nic z ich strony, a chyba to nie tak powinno być.
Zastanawiam się dla kogo chcą wydać system dla siebie czy dla wiernych fanów KC.
Gram też w inne RPG i to pozwala mi trzymać nieco dystansu do KC, uwielbiam Dzikie Pola czy ten mroczny i ciągle deszczowy Stary Świat Warhammera.
Nie wiem ale jeśli w KC nie nastąpią zmiany, chodzi mi o jakieś konflikty bardziej opisane czy wojny religijne cokolwiek co ożywi trochę ten nasz Świat, to KC nie przebiją się na rynku. Ilu teraz młodych ludzi sięga tak jak my po RPG??? Grają ale mmo a nie fabularne, w dobie powszechnego internetu za 10 lat pewnie nikt oprócz starych wyjadaczy nie zakupi KC nowej edycji i tego się obawiam, że zostaną tylko zapewnienia i obietnice wydania KC.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lutego 2011, 18:48

Gram też w inne RPG i to pozwala mi trzymać nieco dystansu do KC, uwielbiam Dzikie Pola czy ten mroczny i ciągle deszczowy Stary Świat Warhammera.
Ja też mam dystans. Z kolegą będziemy szykować setting do SW - Corona Regni Poloniae - Polska za panowania Kazimierza Wielkiego, z elementami fantasy rodem z mitologii słowiańskiej, z reakcją pogańską, niekończącymi się, śmiertelnymi zapasami z Zakonem :)

Tak, za 10 lat będzie jeszcze mniej zainteresowanych edycją. Tylko wiekowi starcy coś czasem skojarzą na hasło "KC". A tłumy? Te tłumy z portfelami będą grały w d&d 9 ed. zrobione przez patrzących daleko w przyszłość amerykańców (wtedy już mówiących po hiszpańsku ;)).

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 28 lutego 2011, 19:08

No właśnie inne systemy bronią się nowymi edycjami czy kolejnymi dodatkami wydawanymi, jakimiś zmianami może nie drastycznymi ale zawsze, po prostu nie wiem czy 10 lat kolejne to już nie będzie przepaść z której nie wyjdzie KC.
Szkoda tego zmarnowanego czasu, ciszy o KC od MiM nie nadrobi się tego już chyba.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lutego 2011, 19:15

Buuuuuu, cholera rozczuliłem się Mordimeeerzeeeeeee. Jakoś tak rzewnie się zrobiło, będę się musiał wieczorem wina napić.

A poważnie - grajmy panowie na mumblu czy innym wudu, przynajmniej stare kozły sobie pozabijamy, poawansujemy, poszalejemy w kurtkach metal.-typ. z dagami po smierdzących uryną mrocznych zaułkach przeklętej oazy bandziorstwa, sutenerstwa i piractwa - CUDOWNYM Get-warr-garze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 28 lutego 2011, 19:19

nie płacz nie płacz:-)))
właśnie czy nie powinniśmy zaproponować ASom tego forum jak bandy upartych testerów, i tak nie wykorzystamy ich pracy nigdzie indziej jak tylko dla samych siebie i potrzeb tego portalu, może w ten sposób trzeba z nimi pogadać, aby spojrzeli na nas jak na grupę osób znającą się na rzeczy i chcącą bawić się dalej w KC?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lutego 2011, 19:23

Jest tylko jeden, ale za to ogromny problem - komunikacja z ASami jest utrudniona, bo AS Senior nie rejestruje się, jakby go nie obchodziło co się dzieje na portalu fanowskim, a z Juniorem nie ma sensu rozmawiać, bo decyzje podejmuje S.
Kabel telefoniczny do ASa jest przecięty ;)

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 28 lutego 2011, 19:53

Myślę że całą współpracę (jaka by nie była) warto by było zacząć od jasnego określenia, (to podobno było na zjeździe) stanu prawnego KC w chwili obecnej, tak żeby było jasne.
Druga sprawa to określenie priorytetów współpracy , co As by ewentualnie od nas oczekiwał i co my od Niego.
Potem dopiero można zacząć gdybać co jesteśmy w stanie zrobić i w jakiej kolejności, rzucić pomysłem tu czy tam itd. Inaczej to błądzenie w chmurach i badanie się kijkami w ciemności.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lutego 2011, 19:55

Ale nie dowiemy się tego, bo AS z przyczyn obiektywnych nie poda tego, a z pośrednikami szkoda czasu gadać.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 28 lutego 2011, 23:05

Bez określenia zasad - tak jak to pisze wasut, jakiekolwiek dalsze rozmowy uważam za stratą czasu - tak nasza jak i AS-a.

Tu musimy mieć jasność - czy AS ma nas w poważaniu czy też chce pomocy.

Spokojnie można podejść w ten sposób że jeśli jakiekolwiek materiały - udostępnione do testów przez asa ale nie do publikacji teraz a w wydaniu książkowym - jeśli zostaną ujawnione przez użytkowników-testerów przedwcześnie - współpraca się kończy.

W tej chwili jesteśmy traktowani jako banda złodziejaszków. Zniechęca to nie tyle do samego autora ale do jakichkolwiek własnych propozycji dla systemu.

Poza tym panowie - ruchwka która jest teraz doprowadziła do ZAMARCIA forum. Nie dziej się właściwie nic poza wątkiem z ochłapami nt. bogów i opowiastkami po Iłży. Jeśli ktoś byłby zainteresowany położeniem portalu to byłaby to najlepsza droga. Podać sie za AS-a, pojeździć po forum i dupa blada.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 28 lutego 2011, 23:07

Dziś widziałem się z czegojem i kiedy mi powiedział, że nieciekawie robi się na forum to jakoś nie chciało mi się wierzyć. Poprosił tylko o zajrzenie i ustosunkowanie się.

I.... nie wiem co napisać. Ale wiem, że powiedzenie "Nieobecni nie mają prawa głosu" jest jak najbardziej na miejscu.
W ub.r. była Avangarda gdzie przez 3 dni można było spotkac się z ASem i porozmawiać o KC. Niedawno był Kon i spotkanie z ASem i tez można było z nim porozmawiać. Jednak nie, lepiej siedzieć na dupie, nic nie robić i tylko narzekać, że AS to czy tamto.
Od ponad roku jeżdżę do ASa, grywam u niego na sesjach i przy każdej możliwej okazji dopytuję się co i jak z tymi KC-tami. Czy i kiedy będzie wznowienie. Czekam cierpliwie i ciągle drążę temat. Nie zrażam się tym, że ASa nie ma na forum, bo dla mnie ważny jest efekt końcowy a nie to jak do niego doszło. Nie płaczcie "jesteśmy za starzy". Ja mam 36 lat, i nie marudzę, że nie mam czasu aby czekać na KC-ty. Do niedawna graliśmy/cie tak jak dotychczas i czy ktokolwiek z Was myślał o tym, że wogle AS będzie rozmawiał o wznowieniu? Usłyszeliście o szansach na wznowienie i dziś wykazujecie typową polską cechę - chce mieć to już, zaraz.
Co gorsza, sami chcecie decydować jak to ma wyglądać a AS ma to zaakceptować bo "ja wiem lepiej". Wiesz lepiej? To napisz system, znajdź wydawcę i rozprowadź go. Myślicie, że AS zrobi nowe KC-ty sam? Bez jaj. Nie ma takiej siły, bo wtedy te 10 lat staje się bardzo realne. Jednak AS powiedział wyraźnie "Całość w 3 lata". Podręcznik i zeszytowe dodatki. Gdzie i jak rozprowadzane? Nie ma decyzji. Będzie to ustalone z zespołem który stworzy a ten ma się pojawić w okresie wakacji. Kto tam będzie? Nie mam bladego pojęcia. Może ja? czegoj? Leo? mastug? wasut? mrufon? itd....
Nie do nas należy decyzja. I nie do nas należy decyzja jak będą te KC-ty wyglądały.

Dobra, kończę bo i tak smucę.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 01 marca 2011, 08:28

nie chcemy sami decydować co i w jakim stanie ma się znaleźć w KC ale musisz sam przyznać, że Never trochę dowalił do pieca, ok rozumiem, że chcą zarobić na tym i nie chcą zdradzać szczegółów swojej pracy-mógł to napisać, że ze względu na plany wydawnicze nie jest w stanie zdradzić nam treści konkretnej, rozmowa na forum może i przybrała ostry ton ale to chyba dobrze, że rozmawiamy o tym, co i jak, co dalej, jak mamy się ustosunkować do tego....
Moim zdaniem jeśli ma ktoś kontakt z AS to proszę aby się zapytać o to czy jest możliwość brania czynnego udziału w tworzeniu KC a jeśli nie to czy chociaż w testowaniu tego co zrobią-jeśli będą chcieli się tym z nami podzielić.

ODPOWIEDZ