Broń rasowa

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 05 listopada 2011, 23:33

Zasadniczo zamieszczam ten temat z powodu mordimer00. Wysłał mi na meila ciekawy art, ale nie jestem w stanie (czyt. nie chce mi się, nie wiem jak, za dużo z tym roboty) go zamieścić w postaci arta na stronie. Zresztą sam tekst jest dość obszerny i dodatkową atrakcją są szkice mordiego. Mam nadzieję, że wam spodoba się również i jeśli uważacie, że art powinien się znaleźć gdzieś więcej prócz tego miejsca na forum to dajcie znać. Na razie zapraszam do lektury.

[pdf=frame]http://www.krysztalyczasu.pl/download/t ... rasowe.pdf[/pdf]

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 06 listopada 2011, 10:33

takie opracowanie trzeba wrzucić jako artykuł bo inaczej zaraz zginie w forum pod zalewem PBF czy innych jeszcze dychających rzeczy

1 art - 1 rasa i byłoby super

i jako plik do pobrania w Księgozbiorze

Goldwin
Reactions:

Post autor: Goldwin » 06 listopada 2011, 14:00

Noo... świetny zalążek dodatku do KC z bronią i uzbrojeniem :) Widzę, że mordi zaczyna również ładne teksty tworzyć, z pięknymi rysunkami to już pełna kompozycja.

Teraz się czepię trochę żeby zbalansować początek i nie wyszło na lizusostwo :P
Rozumiem, że tekst przejdzie jeszcze korektę?
Właściwie to chodzi mi tylko o ciut rozsypane tabele statystyk.
I może dobrze by było troszkę rozrzucić rysunki, np. pod opisywany obiekt. Odnoszę wrażenie, że na razie są tak zbytnio zagęszczone w jednym miejscu...

Według mnie art mógłby zostać w jednym miejscu, tak jak wspomniane opracowanie Bestiariusza. Zawsze można drukować całość lub przeglądać niż biegać po poszczególnych odnośnikach.

Ogólnie, piękna rzecz.
Ostatnio zmieniony 06 listopada 2011, 16:15 przez Goldwin, łącznie zmieniany 1 raz.

morgliht
Reactions:

Post autor: morgliht » 07 listopada 2011, 09:06

Ja też jestem za tym aby to wrzucić jako artykuł, rasowe gadżety ubarwią świat w KC.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 07 listopada 2011, 16:27

Mała uwaga co do produkcji- ad stal a'la damasceńska nie nadaje się do produkcji łuczysk kusz ze względu na jej twardość.

Przy opisach zrezygnowałbym także z odwołań wprost do
samurajów, katan, damasceńskiej stali, Maurów itp elementów naszego świata ale stworzył opisy które sugerowałyby (ale nie mówiły wprost) jak dany przedmiot wygląda.
Brzmi to zawsze ciekawiej niż podanie opisu orka, który nosi zbroje wyglądającą niczym samurajski pancerz zaś jego miecz to katana.
Ostatnio zmieniony 07 listopada 2011, 16:41 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 07 listopada 2011, 21:28

ghasta napisał(a):
Mała uwaga co do produkcji- ad stal a'la damasceńska nie nadaje się do produkcji łuczysk kusz ze względu na jej twardość.
Tutaj by można dyskutować. Stal damasceńska - tak powiedzmy "historyczna" inaczej bułat to stal o bardzo dobrych parametrach nie tylko twardości ale przede wszystkim sprężystości własnie. Inna sprawa że dendrytyczna budowa tej stali nadaje krawędziom ostrym niebywałej agresji cięcia. Więc rzeczywiście skuteczność tej stali jako łuczysko była by upośledzona w stosunku do jej możliwości. Ale się nadaje, jaknajbardziej.

To, być może do czego się Ghasta odnosisz, to damast skuwany inaczej dziwer który jako laminat o budowie warstwowej naprzemienne wysoko i niskowęglowej stali nadaje się bardzo średnio na tego typu zabawy. Jednakowoż nie ma on nic wspólnego ze stalą "a'la damasceńską" oprócz powiedzmy sobie nazwy, którą zawdzięcza błędnej terminologii na przełomie XIX i XX w a i obecnie kontynuowanej.

Do tematu zasadniczo się zgadzam z Ghastą - opisy odnoszące się do kultury naszego świata zasadniczo mnie rażą i wolałbym art do KC widzieć w postaci która była by zgodna ze światem Orchii.
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2011, 15:37 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 11 listopada 2011, 00:23

Witam:-)))
Szkoda mojego czasu poświęconego na pisanie tego "artykułu" skoro go ADMINI wrzucają jako zwykły post, jeśli ktoś nie ma czasu to niech napiszę i da sobie spokój, po co autor ma się męczyć?
Mimo krytyki, że portal chyli się ku upadkowi i nie ma co czytać - oprócz PBF, mnie osobiście chciało się coś robić- i co z tego skoro mój poświęcony czas na napisanie tego, według Adminów nie zasłużył na miano Artykułu tylko zwykłego posta.
Mimo narzekań, że nic się nie pojawia może w Czerwsku na zlocie, zmusicie ASów do jakiegoś zaangażowania w portal i rozwój systemu KC bo jak na razie to leży i kwiczy.
Skoro mój przesłany tekst został wciśnięty jako pierwszy lepszy post z d..y to ograniczę się do pisania w PBF'ach bo w tym widzę przyszłość portalu.
Co do krytyki jestem otwarty na wszelkie propozycję, ale mimo tego zastosowałem terminologię znaną "przynajmniej większości" forumowiczom, aby wiedzieli o co mi chodzi, a i tak nazewnictwo każdy może stosować jak chcę.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 11 listopada 2011, 01:34

Mordi szkoda, że nie umiesz docenić tego co masz. Według mnie to przyzwoita forma i zainteresowani na pewno go przeczytają. Nie podejrzewam żadnego z adminów, żeby chciało mu się przerabiać ten tekst na formę artu (chyba łatwiej byłoby napisać go od nowa niż dostosowywać go do formy przystępnej dla naszego portalowego edytora). Ja np. bardzo doceniam Twoją pracę i podziwiam, że jesteś jednym z niewielu, któremu jeszcze się chce. Nawet Keth opadł z sił.

Jak zła mantra powraca przyszłość portalu. Może na zlocie coś wyjaśni się. Ja niestety przestałem wierzyć, że na samych KC-tach można dalej budować. Według mnie zbudowaliśmy już maksimum na KC i bez dalszego zaangażowania ze strony, kogoś kto silnie pociągnie ten portal - grozi mu tylko równia pochyła w dół. Smutne ale prawdziwe.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 11 listopada 2011, 01:57

Ja nadal mam siłę aby tworzyć cokolwiek do KC!
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 11 listopada 2011, 08:41

To powodzenia na zlocie. Miłej i przyjemnej zabawy:-)))
Czegoj próbowałem dwa razy wrzucić na forum moje wypociny i nic z tego nie wyszło, nie wiem czemu, choć przez notatnik wrzucałem,
Może macie na forum jakiś dziwny system kodowania? Nie wiem. Starałem się, nie udało się więc podesłałem... i co moje wypociny ukazały się jako marny post, więc jaka nauczka na przyszłość dla mnie???
...........................................
Pozdrawiam:-)))

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 11 listopada 2011, 08:45

A tak poza tym to doceniam to co mam:-)))
Choć się nigdy nie wywyższam i nie chwalę, bo jestem normalnym dorosłym człowiekiem i tyle.
A póki co to robiłem coś dla portalu dla przyjemności, choć z czasem jest u mnie krucho i ostatnio mam cały czas pod górkę po 12-16 godzin w robocie i uwierzcie mi, wracam na chatę i już mi się nic nie chcę.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 11 listopada 2011, 09:32

Spoko, spoko na pewno będzie lepiej.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 11 listopada 2011, 10:14

Zgadzam się z czegojem w kwestii przyjazności edytora do zamieszczania artów - to jest strasznie wymagające narzędzie. Oba moje ostatnie artykuły wymagały kilku godzin pracy, z czego sporą część pochłonęło ich wykańczanie tak, aby względnie prezentowały się na stronie. Nieodzowne było też dłubanie w samym kodzie HTML, gdyż edytor nie zawsze potrafił umieścić żądane elementy dokładnie tak, jak sobie życzyłem. O wiele łatwiej byłoby mi przygotować plik PDF, ale artykuły nie mają opcji posiadania załączników. Poza tym, nie zapominajmy, że jest jeszcze KC-towiec. To właśnie tam jest miejsce na ciekawe prace użytkowników.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 11 listopada 2011, 16:56

Zamiast się cieszyć, że ktoś ma ochotę cokolwiek robić dalej na tym portalu i tworzyć coś dla KC to widzę tu tylko marudzenie i narzekanie na cokolwiek, bo nie tak, bo za długi tekst, bo.....
No właśnie ile jeszcze tego BO????
I jak tu mieć dalej ochotę cokolwiek robić dalej co???

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 12 listopada 2011, 02:41

czegoj napisał(a):
Mordi szkoda, że nie umiesz docenić tego co masz. Według mnie to przyzwoita forma i zainteresowani na pewno go przeczytają.(..)

.
Niestety ale mylisz się czegoji i mordi ma rację - jeśli jemu nie udało się dodać arta i został do portalu wysłany to osoba z administracji powinna to zrobić w ramach swoich, co by tu nie mówić, obowiązków.
Taka forma jak teraz jest nie do przyjęcia bo tekst zginie za kilka chwil.

ODPOWIEDZ