Zapis audio z sesji?
Witam,
jakiś czas temu stworzyłem nową drużynę:
- ja - jako MG
- kolega Jac - kiedyś grywał (mało) - wie co to jest przygoda
- koleżanka Gosia - pierwszy raz się spotkała z tematem gier fabularnych
- kolega Piotr - jw.
- moja dziewczyna Beata - jw.
oczywiście wszyscy grali jako początkujący - nawet ja - dawno nie prowadziłem, a jak kiedyś prowadziłem to byłem młody - czyli nie do końca pojmowałem świat aktualny:)
i na trzeciej sesji postanowiliśmy nagrać spotkanie - zapis audio. Pytanie: czy powstałby dział 'zapiski z sesji': pliki txt - logi z irc'a/chata i pliki mp3 - zapis audio:)
co myślicie o tym pomyśle?:)
ps: zastanowię się i gdzieś wystawie mp3ke z zapisem audio naszej sesji:)
jakiś czas temu stworzyłem nową drużynę:
- ja - jako MG
- kolega Jac - kiedyś grywał (mało) - wie co to jest przygoda
- koleżanka Gosia - pierwszy raz się spotkała z tematem gier fabularnych
- kolega Piotr - jw.
- moja dziewczyna Beata - jw.
oczywiście wszyscy grali jako początkujący - nawet ja - dawno nie prowadziłem, a jak kiedyś prowadziłem to byłem młody - czyli nie do końca pojmowałem świat aktualny:)
i na trzeciej sesji postanowiliśmy nagrać spotkanie - zapis audio. Pytanie: czy powstałby dział 'zapiski z sesji': pliki txt - logi z irc'a/chata i pliki mp3 - zapis audio:)
co myślicie o tym pomyśle?:)
ps: zastanowię się i gdzieś wystawie mp3ke z zapisem audio naszej sesji:)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 15:48 przez nospe, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój browar - SPECJAL, mój linuks - PLD, moje RPG - KC.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Jak dla mnie pomysł bardzo dobry. Kwestia objętości plików, które zrodzą się w ten sposób. Z chęcią posłuchałbym jak inni sobie radzą w przygodach, no i oczywiście samego prowadzenia MG. Jeśli chodzi o pozostawienie takich przekazów, proponowałbym miejsce gdzieś na Twoim serwerku (oczywiście link u Nas) ewentualnie jeśli to będą niewielkie pliki (co mało prawdopodobne zwłaszcza zapis audio) to wtedy bezpośrednio u Nas.
-
avnar
- Reactions:
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Świetnie. Takie zapisy są wielką kopalnią pomysłów i opisów, po niewielkim przerobieniu można je na wiele sposobów wykorzystać. Wydaje mi się że takie nagranie może być ciężkie do zrobienia pod względem technicznym, ze względu na czułość mikrofonu. Nie jestem jednak specjalistą więc nie wiem na pewno. W każdym razie życzę powodzenia, no i wyobraźcie sobie siebie za 10 lat słuchających takich sesji (aż się łezka w oku kręci):)
Jasne postaram się umieszczać te pliki 'u mnie':)czegoj napisał/a:
Jak dla mnie pomysł bardzo dobry. Kwestia objętości plików, które zrodzą się w ten sposób. Z chęcią posłuchałbym jak inni sobie radzą w przygodach, no i oczywiście samego prowadzenia MG. Jeśli chodzi o pozostawienie takich przekazów, proponowałbym miejsce gdzieś na Twoim serwerku (oczywiście link u Nas) ewentualnie jeśli to będą niewielkie pliki (co mało prawdopodobne zwłaszcza zapis audio) to wtedy bezpośrednio u Nas.
Plik z sesji, która trwała 3-4h waży około ~350MB:)
No ba sama przyjemność i kupa śmiechu:)avnar napisał/a:
Świetnie. Takie zapisy są wielką kopalnią pomysłów i opisów, po niewielkim przerobieniu można je na wiele sposobów wykorzystać. Wydaje mi się że takie nagranie może być ciężkie do zrobienia pod względem technicznym, ze względu na czułość mikrofonu. Nie jestem jednak specjalistą więc nie wiem na pewno. W każdym razie życzę powodzenia, no i wyobraźcie sobie siebie za 10 lat słuchających takich sesji (aż się łezka w oku kręci):)
Niebawem postaram się umieścić mp3ke gdzieś w sieci:)
I zapraszam na prv jak ktoś ma takie zapiski audio, a nie ma ich gdzie zamieścić - coś pomyślimy...:)
Pomysł bardzo ciekawy. Jego edukacyjna rola jest bardzo szeroka: pozwoliłby osobom niezorientowanym w RPG dowiedzieć się na czym polega cała zabawa, MG i gracze mogliby słuchając takich nagrań z perspektywy czasu ocenić szybkość przyrastania m.in. swoich umiejętności aktorskich, inni gracze i MG mogliby doskonalić swój kunszt dzięki wymianie doświadczeń.
Wracając do spraw technicznych jak stworzyć taki zapis audio to my zrobiliśmy to tak:
komputer, do którego podłączone słuchawki z mikrofonem i zawieszone na ścianie - na wysokości: 3/4 wysokości ściany i odpalony programik (zapomniałem nazwę) który nagrywał od razu jako mp3.
Jakość wyszła ok - wszystko słychać:)
ps: po kilku nastu minutach wszyscy zapomnieli o nagrywaniu i zajęli się sesją:)
komputer, do którego podłączone słuchawki z mikrofonem i zawieszone na ścianie - na wysokości: 3/4 wysokości ściany i odpalony programik (zapomniałem nazwę) który nagrywał od razu jako mp3.
Jakość wyszła ok - wszystko słychać:)
ps: po kilku nastu minutach wszyscy zapomnieli o nagrywaniu i zajęli się sesją:)