Punkty Doświadczenia

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 07 maja 2011, 17:57

A ja robię całkiem inaczej w czasie sesji notuje sobie plusiki po jakiejś szczególnej akcji postaci i mam u siebie zapisane ile mają PD i jeśli gracz wskoczył w czasie przygody na POZ to go o tym informuję i wtedy ten gracz od razu podnosi swoją postać na POZ.
Daje + do każdego testu czy to udanego (więcej) czy nieudanego (mniej) ale daję + do każdej cechy, oczywiście walka na początku odgrywa ogromną wartość PD ale z czasem ilość PD za pokonanie xxxprzeciwnika maleje. Najwięcej PD dostają u mnie za odgrywanie postaci i za logiczne myślenie (które czasami nie ma nic do INT i MD danej postaci) a tylko ma związek z logicznym myśleniem gracza.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 07 maja 2011, 23:35

Cóż moi gracze ostatnio zbytnio nie lubią obciążać swoich szarych...
Myślę że się na nich fochnę i zakończę sesję bez PD

EDIT:
Co by nie było zupełnym offem
Zapomniałem wspomnieć że jak mi który się nudzi na sesji (np sms-a pisze do ukochanej itp) to dostaje takie poziome kreseczki przez które traci punkty za odgrywanie postaci.

Generalnie staram się aby jedna trzecia PD do uzyskania na sesji była za odgrywanie kolejna trzecia za zdolności inwencję itp. i ostatnia trzecia za przeciwników.
Oczywiście nie są to równe części ale tak w przybliżeniu.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 05:31 przez Arke, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 07 maja 2011, 23:42

super podsumowanie i wniosek z tego jaki?? po co się wtrącasz jak nic nie masz do dodania.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 08 maja 2011, 09:32

Niestety czasem wina nie leży po stronie graczy a MG który nie prowadzi sesji a utrudnia życie BG.
Wtedy to gracze żałują że nie mogą oceniać lub punktować swojego MG.
Dura lex sed lex

morgliht
Reactions:

Post autor: morgliht » 08 czerwca 2011, 13:15

[quote]mordimer00 napisał(a):
A ja robię całkiem inaczej w czasie sesji notuje sobie plusiki po jakiejś szczególnej akcji postaci i mam u siebie zapisane ile mają PD i jeśli gracz wskoczył w czasie przygody na POZ to go o tym informuję i wtedy ten gracz od razu podnosi swoją postać na POZ.
quote]
Ta po krytycznym trafieniu przez barbarzyńcę z 0 poz z 99 PD, jakiegoś wysokopoziomego przeciwnika za, którego jest 210PD nagle w oczach skacze o 3 poziomy i taki barbarzyńca ma np. +15SF w cztery sekundu , no i dziesięć zdolności barbarzyńcy gratis w 4 sekundy.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 08 czerwca 2011, 13:27

Uwielbiam kiedy ktoś nie zapozna się przynajmniej pobieżnie z treścią i zaczyna od krytyki. Rozumiem, że w te 4 sekundy również znalazł nauczyciela na kolejne poziomu spędził trochę czasu na szkoleniach na te poziomy i dodatkowo miał dość pękatą sakiewkę, żeby za te szkolenia zapłacić. Nie wspominając o tym, że może zdobyć maksymalnie 8 zdolności, ale to tylko szczegóły. I to wszystko tylko w 4 sekundy. Takich rzeczy to nawet w Erze nie ma.:P

morgliht
Reactions:

Post autor: morgliht » 08 czerwca 2011, 14:44

najwyraźniej w niektórych drużynach się zdarza, no a czy 8 czy 10 zdolności to już w tym przypadku nie ma większego znaczenia

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 08 czerwca 2011, 18:15

nie ma większego znaczenia ... zupełnie jak czytanie ze zrozumieniem lub chociaż pobieżne zapoznanie się z tematem dyskusji w której chce się wypowiedzieć

ja jestem zwolennikiem lvl bez szkoleń
wiele razy poruszany temat na forum, wiele linczów już zebrał, lecz dalej dzielnie się broni i ma swoich podziemnych, samopowstańczych obrońców

jeśli zaś chodzi o PD (o których zresztą mowa w temacie) opisanych przykład z barbarzyńcom jak dla mnie po zaistniałym krytyku powinien otrzymać około 21PD
nie wykożystał żadnych zdolności, nie wysilił się, miał tylko szczęście.. itd
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 09 czerwca 2011, 17:59

Panowie, nie atakujmy nowego kolegi zbyt brutalnie, okażmy się raczej pełnymi życiowego doświadczenia starszymi braćmi! Morglihtcie (mam nadzieję, że dobrze to odmieniłem), wskazany przez Ciebie przykład ze skaczącym o trzy poziomy wskutek jednego super-killa bohaterem jest wyjątkowym ekstremum, nie regułą. Przypadki takie zdarzają się niezwykle rzadko, a jeśli już do nich dochodzi i Mistrz Gry premiuje takowe dokonania gracza zdecydowanie przesadzoną pulą PD, można to nazwać wyłącznie błędem w sztuce. Czy Twój MG przyzna pełną pulę PD graczowi, który wbił miecz w serce śpiącego dorosłego czerwonego smoka? Albo zawalił przez czysty przypadek most, po którym jechało właśnie pięćdziesięciu wrogich wobec niego czarnych rycerzy-półolbrzymów o skumulowanej wartości 1000 PD? Ja nie kwestionuję faktu, że trafiają się drużyny, gdzie takie awanse mają miejsce, ja kwestionuję zdrowy rozsądek Mistrza gry, który tak pedekami szafuje.

Co do ekspresowego nabywania zdolności profesyjnych (cytowane 8 na POZ 1), nie wszyscy z nas uważają takie rozwiązanie za szczęśliwe. To w zasadzie temat innego wątku, ale nadmienię, że osobiście lansuję pomysł nabywania zdolności profesyjnych nr 11-18 pojedynczo, po jednej przy każdym kolejnym awansie na wyższy POZ.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 09 czerwca 2011, 22:55

Ja zaś nadmienię iż stosuję zasadę - 1 lvl up na skończoną przygodę
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 10 czerwca 2011, 08:15

morgliht to jak gram ze swoją ekipą to chyba nasza sprawa, i skoro nam się tak dobrze gra to tak gramy i tyle, a co do mojego wpisu wcześniej to tylko podzieliłem się jednym ze sposobów awansowania postaci na POZ. Nigdy się nie zdarzyło aby postacie graczy awansowały więcej niż dwa POZ naraz i nigdy się tak nie zdarzy, jeśli ja nadal będę prowadził przygody.

morgliht
Reactions:

Post autor: morgliht » 10 czerwca 2011, 10:13

mordimer00 napisał(a):
morgliht to jak gram ze swoją ekipą to chyba nasza sprawa, i skoro nam się tak dobrze gra to tak gramy i tyle, a co do mojego wpisu wcześniej to tylko podzieliłem się jednym ze sposobów awansowania postaci na POZ. Nigdy się nie zdarzyło aby postacie graczy awansowały więcej niż dwa POZ naraz i nigdy się tak nie zdarzy, jeśli ja nadal będę prowadził przygody.
No chyba że w tej ekipie jesteś. Raz Jarek pozwolił Nam awansować ale mieliśmy przezimować w jakieś wiosce na i awansowałem kilka poziomów :)

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 10 czerwca 2011, 14:34

no wiesz co tak starego druha swojego oczerniasz??? nie ładnie kolego oj nie ładnie:-))
No nareszcie Michale jesteś tutaj ciszę się bardzo:-))

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 11 czerwca 2011, 11:11

Run Habas Ne napisał(a):
Ja zaś nadmienię iż stosuję zasadę - 1 lvl up na skończoną przygodę
To dość oryginalne rozwiązanie. Trzymasz się sztywno tej reguły? (czyt. po 20 rozegranych scenariuszach bohaterowie wchodzą na POZ 20). Jakie w takim razie minimalne wymagania musi spełniać taka przygoda, jeśli o poziom komplikacji i czas trwania idzie?

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 11 czerwca 2011, 17:04

Nie. To się tak nie przelicza.
Otóż BG na samym początku są słabi, więc i wymagania jakie MG przed nimi stawia, są mniejsze. Z tego też PD które otrzymują są mniejsze (ale może się również zdażyć że otrzymają nawet po swojej pierwszej sesji, więcej PD niż 100 )
Później gracze są silniejsi i otrzymują trudniejsze zadania i więcej PD.

MG który prowadzi otrzymuje PD w wyokości średniego PD drużyny.
Czyli po zakończonej sesji w drużynie trzy osobowej przydzielił dla :
BG 01 - 110 PD , BG 02 - 125 PD , BG 03 - 95 PD
to MG otrzymuje 110 PD ( 110+125+95 / 3 = 330/3 = 110 PD )

Jeżeli trafiło się że jakiś BG który wcześniej prowadził ma PD aby wskoczyć o więcej niż poziom - nasza zasada go powstrzymywała od tego. Musiał najpierw ukończyć jedną sesję, a później drugą.

Powiem że na chwilę obecną nie mam w drużynie 20 lvl'owca i naprawdę żadko zdarza się by jakiś gracz do tak wielkiego poziomu doszedł.
Obecna drużyna ma za sobą przeszło pół roku, i ze 30 spotkań, a nie ma w niej jeszcze BG z 10 lvl
Dura lex sed lex

ODPOWIEDZ