KC w PDF

jetmaniac
Reactions:

Post autor: jetmaniac » 30 maja 2009, 14:15

Ci, którzy zaglądają czasami w shoutbox'a zauważyli zapewne, że wrzuciłem jakiś czas temu (na próbę) przykładowe plansze w PDF przygotowane do wydruku. Był to czarny rycerz i opis aranów.
W związku z tym, że mam ambicje (kiedyś, kiedyś) ładnie złożyć cały podręcznik do porządnego, jednolitego (WAŻNE!) i w dodatku w pełni zilustrowanego pdfa, ćwiczę już teraz na wybranych fragmentach.

Zastosowałem się do sugestii Shadowrunnera i podzieliłem opis czarnego rycerza na dwie kolumny. Efekty można podziwiać tutaj: http://www.sendspace.pl/file/hQ6nf6Zq/.

Jestem jak najbardziej otwarty na sugestie i krytykę (byle konstruktywną ;) ).

Jeszcze w kwestii formalnej: zasadniczo tekst opisu rycerza pochodzi stąd, jednak uzupełniłem go o pewne informacje pochodzące z tej strony: http://asterion.w.interia.pl/. Nie miałem na celu łamać prawa autorskie, zrobiłem to wyłącznie w celach demonstracyjnych.

Wszelka pomoc w zebraniu i ujednoliceniu treści podręcznika mile widziana.

Zapraszam do dyskusji.

Acha, jeszcze jedno: gdyby ktoś trafił na czcionkę, nawet jeśli nie identyczną, to chociaż podobną, do tej standardowo stosowanej w KC (a już bosko byłoby gdyby była z polskimi znakami) to proszę o podanie namiarów na takową. Z góry dzięki.
AotW

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 30 maja 2009, 14:52

Jet zrobisz kolejną publikację opartą o oryginalny tekst z własnymi wstawkami. Wydaje mi się to bez sensu, chyba, że masz ambicje takie jak shadow lub avnar. Nie da się pisać czarnego rycerza z oryginału i uzupełniać o wstawki z innej strony. Wpinasz jeszcze do tego arany, które też edycji w druku (jeszcze!!!) się nie doczekały. Trzeba jasno i wyraźnie wyjaśniać co, dlaczego i po co?. Pracę nad tekstem są fajną sprawą (sam zajmuję się tym często) ale czy ma to sens. Twój pomysł podsunął mi pewien projekt, ale zrobiony zupełnie inaczej. Jeśli jesteś zainteresowany to niedługo się dowiesz. Jednak oryginalny tekst w nowej szacie i to jeszcze bez uzasadnienia dlaczego ten tekst a nie inny (chodzi mi o uzupełnienia) to nie wiem czy to komuś potrzebne. Zrobi się kolejne zamieszanie z jeszcze inną edycją. To moje zdanie, ale nie żebym chciał gasić Twój zapał :D
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 15:10 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

jetmaniac
Reactions:

Post autor: jetmaniac » 30 maja 2009, 15:35

Oj Czegoj, Czegoj... ;)
Patrz: "(...)wrzuciłem jakiś czas temu (na próbę) przykładowe plansze w PDF przygotowane do wydruku..."

Chodziło mi o samo zaprezentowanie jak może wyglądać ładnie (na razie: tak sobie) złożony tekst. Nie wiem jak Ty, ale ja chętnie zobaczyłbym na stronie gotowe pdf z obrazkami, które mógłbym z miejsca "druknąć", a nie bawić się w kopiowanie do worda i męczenie edycji tekstu (bo nie wierzę, że ludkowie korzystają ze strony podczas sesji, albo drukują ją na żywca z poziomu przeglądarki).

O to chodzi. A nie o zamieszanie. :)
AotW

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 maja 2009, 17:27

To wszystko jasne - wydaje mi się jednak, że na przyszłość warto zdecydować się na jedną konkretną edycję zamiast sklejać kilka. Oczywiście jest sens zrobienia takich PDF-ów z opisami profesji, gdyż ich prezentacja w MiM pozostawia wiele do życzenia, tzn. przeskakiwanie do zdolności innej profesji, czy też wręcz innego numeru MiM.
Merytoryczne uwagi dotyczą braku Kodeksu Rycerskiego oraz tytułu na 0 POZ - w jaki sposób osoba pasowana już na rycerza może nadal być giermkiem?

jetmaniac
Reactions:

Post autor: jetmaniac » 30 maja 2009, 21:08

A chciałem dobrze... ;)

Serio - chodziło tylko o układ. Obrazek itp. Sama treść to sami wiecie... Złapałem rycerza przypadkiem. Teraz to nawet nie wiem czy sama idea chwyci.
AotW

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 maja 2009, 21:50

A dlaczego miałaby nie chwycić? Jeśli nie będziesz mieszać różnych edycji, to wyprodukujesz rzecz przydatną. Zrób takiego PDF-a poświęconego opisowi którejś z profesji nadesłanych przez użytkowników portalu. Mam nadzieję, że ich autorzy nie będą mieli nic przeciwko.

ODPOWIEDZ