Kryształy czasu - Czas na zmiany

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 15 lipca 2011, 19:00

Venarze, cieszę się że moje pomysły co do religi Ci się podobają. Co do reedycji i ich wykorzystania to pewnie przyjdzie jeszcze na to czas.

Natomiast wracając do mechaniki, to wspomniałem o puli umiejętności ogólnych, aby móc się nauczyć takich podstawoych rzeczy. Natomiast pozostałe nie opierały by się na pulach tylko na kopiowaniu umiejętności wojownika nr 17:
Zapożyczenie umiejętności - pozwala wojownikowi na nauczenie się jednej ze średnich (nr. 11-18) zdolności profesyjnych łowcy, gwardzisty lub barbarzyńcy z możliwością jej używania odpowiednio do własnego POZ. Z tej zdolności można zrezygnować, zyskując w zamian biegłość w dodatkowej broni. Raz wybrana (nauczona) zdolność nie może być już nigdy zmieniona.
Oczywiście odpowiednio ją modyfikując.

Mrufon, życzę powodzenia na zlocie.

8art, mechanika alternatywna istnieje. Patrz pomysły Venara, praca Shadowrunnera, moja czy chociażby Alantar, który powstał w oparciu o KCety a ma bardzo fajne rozwiazania.
Tutaj masz linki.

http://nospe.platinum.linux.pl/rpg/kc/k ... dowrunner/

http://nospe.platinum.linux.pl/rpg/kc/kc_by_avnar/

http://gryfabularne.blogspot.com/2011/0 ... r-pdf.html

Najprawdopodobniej, żadne zmiany w mechanice nie nastąpią. Co pewnie jest spowodowane ilością materiałów które AS posiada, a które są o nią oparte. Pewnie mu się nie chce zmieniać wszystkiego od początku, a musiałby to zrobić gdyby zmienił chociaż jeden element. Oczywiście to co teraz piszę to są czyste domysły, ale tak to sobie wyobrażam.

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 15 lipca 2011, 21:33

Odnośnie obrony zbroi - nie widzę sensu komplikowania sprawy. Ześliźnięcie się broni po zbroi to po prostu słaby/źle wymierzony cios - czyli -50 na rzucie na obrażenia i tyle.

Sprawa jest prosta - zwykłym mieczem raczej nie przebijesz płytówki jeśli nie wymierzysz w słaby punkt, ale nie wynika to z jakiejś obrony/ześlizgiwania się tylko z grubości płyty - czyli ilości wyparowań. Jeśli system ma być upraszczany, to po co go niepotrzebnie komplikować?

Jeśli chodzi o profesje barbarzyńcy i astrologa - nie będę sie sprzeczał. barbarzyńca jest jak najbardziej klimatyczny i ma sens, astrolog wg. mnie nie - ale to moja prywatna opinia i tyle.

Wybór podstawaowych umiejętności z pewnej puli to znakomity pomysł. Nie wymaga radyklanej interwencji w mechanikę a zdecydowanie ulogicznia grę.

Zmiana mechaniki z k100... Po co? W tym tkwi sedno KC. Równie dobrze możnaby przenieść KC do Warhammera, Star Wars czy Świata Mroku. Tylko po co?

PM znikąd jest faktycznie dziwne. Warto stworzyć możliwość uzyskiwania PM, czy ja wiem... z jakichś magicznych 'nodów' lub czegoś w tym stylu. W każdym bądź razie w systemie powinno znaleźć się mechaniczne wytłumaczenie skąd biorą się PMy... gracze tego oczekują.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 15 lipca 2011, 22:22

Taki odnośnik do umiejętności i zdolności profesyjnych. Mamy wojownika z biegłością w kuszy oraz alchemika z biegłością w kuszy. Obaj leżą na dachu i celują od dłuższej chwili w konnych na ulicy w dole. Skoro obaj mają biegłość w kuszy, czy dodatek do TR za celowanie powinien należeć się obu czy tylko jednemu? (na bazie zdolności profesyjnej Przycelowanie).

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 15 lipca 2011, 22:31

Premia do TR należy się obu, gdyż nie ma ona związku ze zdolnością Przycelowanie.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 15 lipca 2011, 22:34

A jaką premię przewidują zasady?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 16 lipca 2011, 00:55

+10 do TR.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 16 lipca 2011, 04:06

Ależ oczywiście, że nie jak dla mnie alchemik ma zwykłe TR bez żadnych modyfikatorów a wojownik za "przycelowanie" ma +10 i dodatkowo +10 na każde 5 POZ.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 16 lipca 2011, 09:06

Ależ oczywiście, że nie, jak dla mnie alchemik ma mniejszy dodatek od wojownika. Woj + 10 / 5 poz, a alchemik + 5 ... i tu jest problem. Bo możemy mu dać "na 5 poz" tak jak wojownik, lub "na 3 poz" tak jak ma np łowca.
Zasady jednak głoszą, iż osoba nie posiadająca pewnych zdolności profesjonalnych, może próbować je użyć, ale dwukrotnie mniejszą szansę powodzenia na skuteczne wykorzystanie tej zdolności, jak również dwukrotnie mniejszy dodatek płynący z niej.
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 16 lipca 2011, 09:34

Kusza standardowo w zasadach daje modyfikator do TR+10 każdemu kto jej używa. Przycelowanie będące zdolnością profesjonalną to już inna kwestia i bonus jaki się zyskuje jest w jej opisie.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 16 lipca 2011, 09:46

Zasady jednak głoszą, iż osoba nie posiadająca pewnych zdolności profesjonalnych, może próbować je użyć, ale dwukrotnie mniejszą szansę powodzenia na skuteczne wykorzystanie tej zdolności, jak również dwukrotnie mniejszy dodatek płynący z niej.
Gdzie to znalazłeś, bo mnie się jakoś nie udało.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 16 lipca 2011, 09:47

W oryginalnych (tzw.) materiałach nie było tego. Też bym pamiętał.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 16 lipca 2011, 13:08

Hmm przyda się ugrupowanie zasad - która z jakich źródeł pochodzi ..
Tak więc jakie źródła znamy ?
MiM
Dyskietki
Strona Giraffa
Podręcznik
fanowskie dodatki, materiały niepodpisane

coś ominąłem ?
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 16 lipca 2011, 13:17

Strona Żyrafa już od dawna nie istnieje niestety. Zostało po niej tylko zdychające forum.

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 16 lipca 2011, 14:38

Mrufon napisał(a):
W oryginalnych (tzw.) materiałach nie było tego. Też bym pamiętał.
Było, bo mimo że elfem zawsze łukiem sie posługiwałem [a może właśnie dlatego] świtało mi w głowie, po sprawdzeniu: MIM 3, str. 16, kolumna 13[uwagi] ;)
Nemo Me Impune Lacessit..

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 16 lipca 2011, 14:45

Oki, to zwracam honor. Tego nie pamiętałem. Swoich MiMów już nie mam od lat... :(

ODPOWIEDZ