Rasa i wiek postaci

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 25 lipca 2011, 21:39

no tez zakladam ze dla elfow dojrzalosc plciowa nastepuje tez po kilkunastu latach, natomist wiek 120 lat moze jakas swojego rodzaju inicjacja, iedy reszta elfiego spoleczenstwa uznaje mlodzika za mezczyzne

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 26 lipca 2011, 05:53

A może jeszcze później ? 120 lat to wiek elfa nie tyle dorosłego co już ustatkowanego - po tym wieku elfy już nie myślą o zakładaniu rodzin (bo nie mogą)
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 lipca 2011, 08:01

Tylko co mogłoby uzasadniać tak długie oczekiwanie na inicjację? Skoro dorosłość miałby osiągać (w sensie fizjologicznym) w wieku 15 lat - to co z tymi 105 laty?

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 26 lipca 2011, 13:30

na pewno nie wyobrażam sobie dziecka 50 lat w pieluchach śmigającego
Jakieś uzasadnienie? Rozwój fizyczny elfów nie musi przebiegać w tym samym tempie co ludzi, wyobrażenie sobie tego nie jest w cale takie trudne. Dzieciak jak dzieciak, tylko biega tak od 30 lat. Z resztą nie wpadajmy w skrajności, opóźniony rozwój fizyczny nie musi być proporcjonalny do ludzkiego.

Problem nieprawdopodobnej długowieczności elfów powinien przekładać się na ich społeczność i psychologie. Inaczej pojawiło by się masę problemów. Wyobrażacie sobie Einsteina który mógłby pracować przez 700 lat? Teraz wybierzcie jakikolwiek autorytet z jakiejkolwiek dziedziny i dajcie mu tą samą ilość czasu. Mistrzostwo elfów właściwe we wszystkim byłoby niedoścignione a oni byliby panami świata, jeżeli nie bezpośrednio to przynajmniej jako pociągający za sznurki. Oczywiście nie jest tak, bo AS nadał elfom dekadencką i utracjuszowską naturę, przez co wszystko szybko im się nudzi co przekłada się na ich niewielką mądrość. Nie ma tutaj jakiegoś większego uzasadniania, szkoda bo wygląda to co najmniej naiwnie. Nawet w warhammerze wyjaśniono to bardziej składnie, jako konieczność kontrolowania ogromnej ilości wspomnień i informacji. Właśnie stąd wychodziłem mówiąc o elfiej edukacji, nie chodziło mi o ogólne zdobywanie wiedzy lecz raczej umiejętność operowania umysłem, pamięcią, porządkowania faktów i tak dalej. Przesunięcie możliwości intelektualnych daleko poza poziom przeciętnego człowieka (a u elfów tak chyba jest) w naszym świecie wielokrotnie wiąże się z diametralnie inną psychiką. Umysł osób cierpiących na autyzm działa inaczej niż nasz ale one same mogą być w pewnych dziedzinach geniuszami. Osoby o pamięci absolutnej wielokrotnie bazują na zupełnie innych doznaniach "katalogując" wspomnienia, kojarząc na przykład 32 miejsce po przecinku liczby pi z zapachem dymu z sosnowych gałęzi. Te same osoby miały poważne problemy psychiczne i ostatecznie nie radziły sobie z nadmiarem zapamiętywanych informacji.
Elfy muszą radzić sobie z setkami lat doświadczeń.
Dlatego pozbawione takiej szkoły, wychowane w innych społecznościach elfy nie są upośledzone według naszych, ludzkich standardów. Przeciwnie, są szalenie bystre. Jednak dla innych elfów są jak osoba, która nie zapamiętała tabliczki mnożenia, tylko za każdym razem podśpiewuje sobie dziecięcą rymowankę, żeby przypomnieć sobie ile wynosi 7x8.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 lipca 2011, 14:22

Wszystko pięknie, ale osiągnięcie pułapu dojrzałości w wieku 120 lat jest cokolwiek naciągane. Zgadzam, że nie można do elfów przykładać tej samej miary co do żyjących krótko jak jętki ludzi. Jasne, że muszą mieć inną konstrukcję psychiczną. Tylko czy naprawdę wiek dojrzałości, wejścia na trakty pełne niespodzianek musi być tak wyśrubowany?
Co do reszty nie ma sporu.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 26 lipca 2011, 15:21

Odnosnie krzyzowek. Nie wiem czy AS cokolwiek pisal na ten temat, ale moze zalozyc, ze wszelakie "pol"orki,elfy,olbrzymi itp sa bezplodne. tak jak krzyzowki koni z oslami - mozliwe, jednak bez mozliwosci reprodukcji. Zdaje sie ze muly sa nieplodne a oslomuly tak. Sprawdze to i opisze.
Takie rozwiazanie spowodowaloby relatywnie mala ilosc mieszancow. Jezeli zalozyc, ze wszystkie rasy moga sie krzyzowac to mielibysmy chyba tylko mieszancow i garstki ludzi, elfow, orkow itp.

Tak apropos, jak od strony technicznej mozliwe jest poczecie pololbrzyma z matki ludzkiej i olbrzyma? Zakladajac ze olbrzymi sa zbudowani proporcjonalnie do ludzi to wspolczuje tej zakochanej kobiecie:)

EDIT: okolo 5% mulic jest plodne, oslomuly sa calkowicie bezplodne
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2011, 15:33 przez 8art, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 lipca 2011, 16:17

Nie - na pewno pisał, że półorkiem jest też pochodna mieszańca i czystego rasowo. Pamiętam to choć nie podam numeru MiMa.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 26 lipca 2011, 16:30

Po pierwsze nie jest łatwo wobrazić sobie takiego biegającego 30-lateka .. >.< i to może jeszcze w pieluchach ..
W sumie dziecko normalnie chodzi jak ma dwa lata - zatem elfie jakby miało 16 ? O.o

Nie do przyjęcia jest rozumowanie iż rozwijają się aż tak odmiennie od innych ras - to jest całe 8 razy wolniej!?

Mruf - nie mówiłem że przez te 105 lat czekają do dorosłości, mówiłem że przez te 105 lat są dorosłe i produktywne .. zaś reszta pozostałych im lat będzie sporzytkowana na coś innego .....

Oggy - owszem ich długowieczność rozkłada się na społeczeństwo i psychologię ale nie możesz zrobić z nich szybko nudzących się kretynów którzy na starość popadają w choroby psychiczne ...
Biorąc mechanikę KC jako podkładkę, elfy szybko się nudzą więc mają charaktery chaotyczne ... >.<
Według mnie elfy powinny sobie obierać w życiu jedną dziedzinę i starać się dojść w niej do perfekcji - wielu się to nie udaje ale tych szczęśliwych wychwalają w pieśniach na wieki, a inne rasy zabijają królestwami aby zdobyć np włócznię z pod ręki elfiego mistrza ..
Mieszanie warhammera jest błędem - magazynowanie wspomnień i informacji to mądrość - w takim razie albo elfy powinny mieć wielką mądrość albo są sklerotykami ..
Osobiście nie przemawiają do mnie twoje argumenty.

BART - większość chyba uważa że są dostępne mieszanki .. i 4 pokolenia są w stanie zatracić geny nieczyste

P.S. może wyobrażenie murzyńskich drągów będzie odpowiednie ?
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 26 lipca 2011, 17:48

A może przyjąć jednak te 15 lat dla elfów jako wyjście z wieku dzieciństwa i od tego momentu żyją w społeczeństwie jako młodzież, uczą się, rozwijają swoje umiejętności, polują, są ogólnie pomocni dla społeczności jako takie wsparcie itp a ten wiek 120 lat to jest wiek w którym społeczeństwo elfie zaczyna ich traktować jako dojrzałych przedstawicieli swojej rasy, mogą zawierać związki małżeńskie, mogą zająć jakieś ważne stanowisko w plemieniu, królestwie itp.
Jak dla mnie ten przedział od 15 do 120 lat będzie dla elfów wiekiem dojrzewania i nauki, a czy zdobywanej w miejscu zamieszkania czy na traktach to już inna sprawa.

Bo jeśli przyjmiemy, że wolniej się rozwijają czyli 8 razy wolniej to 3 latek ludzki będzie odpowiednikiem 24 latka elfickiego a to jednak będzie jakaś przesada.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 26 lipca 2011, 18:05

no i moze ten okres do 120 lat to ten czas kiedy mlode elfy i elfki ruszaja na gosciniec i zostaja poszukiwaczami przygod. A potem po 120 latach sie ustatkowywuja?

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 26 lipca 2011, 19:04

A może ich kultura przewiduje że do 120 roku życia są przykładnymi elfami i zakłądają rodziny, a po tym czasie chcą coś osiągnąć ? I to własnie wtedy zostają mistrzami w jakiś rzemiośle lub ruszają na poszukiwania przygód ?
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 27 lipca 2011, 07:27

ale nie możesz zrobić z nich szybko nudzących się (...)
przeczytaj opis rasy z 1 MiMa
(...) kretynów (...)
w żadnym poście nie napisałem że elfy są kretynami, nawet czegos podobnego nie sugerowałem
(...)którzy na starość popadają w choroby psychiczne
popadają w choroby psychiczne jeżeli nie są wychowywane przez elfy, w swojej społeczności dożywają starości zachowując pełnie władz umysłowych.
Według mnie elfy powinny sobie obierać w życiu jedną dziedzinę i starać się dojść w niej do perfekcji
Przeczytaj mój ostatni post po raz kolejny. Jeżeli rzeczywiście by tak było, elfy osiągałyby perfekcję we wszystkich możliwych dziedzinach, zmieniając zupełnie obraz Ochrii. Możesz wyjaśnić dlaczego niby się im nie udaje?
Odnośnie warhammera - elfy mają właśnie niewielką mądrość bo pozbywają się wspomnień które uznają za zbędne lub nieprzyjemne. Więc tak, na swój sposób są sklerotykami. Nie chce kalkować z warhammera ale wskazuję, że trening umysłu jest konieczny, jeżeli żyje się 800 lat i jest się na dokładkę bardzo inteligentnym.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 27 lipca 2011, 11:25

W sprawie elfów warto się zapoznać z tym tekstem Elmera: http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... &c_start=0
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 27 lipca 2011, 13:32

Większość tu podanych tez zakłada, że mózg elfów zbudowany jest tak samo jak mózg ludzki - ma więc takie same mozliwości i ograniczenia. Zakładamy, że elf to taki człowiek, ale dłużej żyjący i trochę zręczniejszy.

Jeśliby jednak odejśc od tego założenia, to nie mamy problemu z buntem okresu dojrzewania, nadmiarem wspomnień, czy większą inteligencją jako całej rasy itp. Pamiętajmy, że elfy to nie ludzie - tak samo jak człowiek to nie małpa, a delfin to nie ryba... Różne gatunki i różne rozwiązania ewolucyjne.

Nie wiem, dlaczego próbujemy na siłę rozwiązać pewne kwestie na modłę ludzką - u nas noworodki uczą się szybciej niż dorośli, ale może u elfów jest inaczej? Może potrafią przyjąc tylko pewną podstawową wiedzę, ale przez np. 100 lat mają problemy na innych płaszczyznach? Bo ja wiem - może myślenie abstrakcyjne, może relacje społeczne, cokolwiek innego, ale uniemozliwiającego prawidłowe samodzielne funkcjonowanie. I nie uczą się wtedy wystraczająco szybko - i nie zarzucajcie mi że robię z elfów kretynów, bo to będzie znów powrót do ich 'uczłowieczania'. Może w tym okresie 'dziecięcym' natura kompensuje to innymi zdolnościami - umiejętnością tworzenia arcydzieł sztuki lub umiejętność głębokich, abstrakcyjnych przemyśleń filozoficznych, która z czasem ulega u elfów osłabieniu. Nie wiem, ale jeśli wyjdziemy poza ramy naszego ludzkiego postrzegania świata, możemy bez problemu wytłumaczyć inność nie tylko elfów, ale praktycznie każdej rasy.
Ostatnio zmieniony 27 lipca 2011, 13:39 przez tzeentch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 27 lipca 2011, 15:05

No ok ale jeśli przyjmiemy, że tak jest to ludzie i orki powinny zalać już cały świat. Skoro przez 120 lat dojrzewa elf to u ludzi będą to jak na tamte czasy jakieś 4 pokolenia czyli taka ludzka rodzinka ile miałaby osób??? Popatrzcie na swoje rodziny do dziadków i pradziadków i ile osób mamy???
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

ODPOWIEDZ