Kryształy czasu - Czas na zmiany

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 03 sierpnia 2011, 14:03

Mrufonie, jeśli drobne kosmetyczne zmiany nie są do zaakceptowania i moja mechanika, która wywraca do góry wiele rzeczy też nie, to co będzie?? Chyba jedynie sławetna reedycja. Tak naprawdę jedynym ratunkiem byłaby obecność ASa na forum i jego dyskusja w tym temacie. To jedyna osoba, której decyzje, miałyby szansę do zaakceptowania przez większość.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 14:16

Wszystko piknie, ale:
-na ASa w kwestii zmian liczyć nie możemy
-drobne zmiany fajne, ale czy uda nam się nawet w takich detalach znaleźć konsensus. Każdy będzie chciał wydrapać coś po swojemu :)
Ty zaproponowałeś coś/ Ja wrzucę wkrótce kompletne zmiany by Mruf, ale potem postaram się i do Twojego postu odnieść.

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 03 sierpnia 2011, 14:21

Witam. Mrufon a mogę je dostać na maila jakiego Ci podałem? Chętnie bym się zapoznał z nimi nim je zamieścisz, tak z ciekawości. :D

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 14:30

Dziś wieczorem wyślę, jak wrócę z roboty. Nie wszystko tam będzie, ale też niemało tego.

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 03 sierpnia 2011, 16:19

avnar - czyli lepiej nic nie zmieniac w tej kwestii? Zostawic cos co praktycznie wszyscy uznaja za zle rozwiazanie? Mozna, ale w takim razie nie widze sensu robienia innych zmian, bo taki sam argument mozna wytoczyc gdzie indziej - szczegolnie odn. umiejetnosci i zmiany czarowania kaplanow. Przeciez to wymaga jeszcze wiekszego przerycia bestiariusza i listy czarow, a jednak zgadzamy sie, ze jest to wykonalne, poniewaz jest potrzebne. Mechaniki walki nie chce calkowicei zmieniac, moznaby pomyslec jak zwiekszyc bonuz ze zwinki, jak podzeilic akcje defensywne itd - ale to juz sa glebsze zmiany.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 16:46

W mechę powinno się wjechać traktorem i wszystko przeorać. Potem zrzucić napalm, wysadzić dynamitem, przejechać walcem. Dopiero wtedy mecha będzie się nadawała do grania. W inne opcje nie wierzę.
A świat pchnąć do przodu parę lat, do rozpadu imperium, bez przydługich kalendariów, z dokładnym opisem status quo.

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 03 sierpnia 2011, 17:11

tzeentch:

Ja jestem za zmianami, już je zrobiłem, chcesz wiedzieć jakie to weź poczytaj, podałem linki. Tylko że zbyt daleko idące zmiany nie podobają się miłośnikom KCetów. Śledzę temat o zmianach w mechanice od samego początku i widzę że nikt nie zaakceptuje zmian zbyt poważnych. Dlatego zaproponowałem to co napisałem wcześniej. Na to jest jakaś niewielka szansa.
Bo podstawowe pytanie brzmi: DLA KOGO CHCESZ ZMIANIAĆ MECHANIKĘ? Jeśli dla siebie, to już to zrobiłeś, sam to już napisałeś. Gracie przy jej pomocy i Wam odpowiada. Jeśli dla innych, to musisz ich do tego przekonać bo nikogo do niej nie zmusisz. No bo niby jak? Jak mam kogolwiek przekonać że moja mechanika jest lepsza? Mam Ci wysłać 1000 priwów? Pisać ciągle o tym na portalu. MOJA MECHANIKA JEST LEPSZA, JEST LEPSZA, JEST LEPSZA. TO JEST TO CZEGO POTRZEBUJECIE, OLEJCIE STARE KCETY, GRAJCIE W NOWE, JEŚLI NIE GRASZ W NOWE KCETY TO JESTEŚ BEEEEE I NIEDOSTANIESZ DESERKU. Bzdury.
Mozna, ale w takim razie nie widze sensu robienia innych zmian, bo taki sam argument mozna wytoczyc gdzie indziej - szczegolnie odn. umiejetnosci i zmiany czarowania kaplanow. Przeciez to wymaga jeszcze wiekszego przerycia bestiariusza i listy czarow,
Tu się mylisz. Nie wymaga zmian ani w czarach ani w bestiariuszu. Wymaga zmian tylko w Tworzeniu postaci. Uzależnienie Mocy od WI polega tylko na zmianie używanego skrótu, zamiast UM, stosujesz WI. Ponieważ jednak WI jest dużo mniejsza od UM to może wymagać to dodatkowych bonusów z domen bogów o czym pisałem. I to jest właściwie tyle. Bestiariusz masz jak miałeś, weźmiesz malauka na 10 poziomie to różnica nie będzie w jego statystykach, tylko w tym jakie będziesz mógł używać umiejętności. W starych KCetach miałbyś do wyboru powiedzmy wszystkie umiejętności Wojownika, w nowych miałbyś większy wybór i tyle.

Jeszcze kwestia wyjaśnienia czemu się tak uparłem jeśli chodzi o ten bestiariusz. Jestem a właściwie byłem leniwym MG i zawsze uważałem że jedną wielu zalet KCetów był jego bestiariusz z gotowymi przeciwnikami. Dlatego wydaje mi się że wielu z Nas tak podchodzi i po prostu wybiera a nie losuje nowych. Oczywiście już wspomniałem że dałoby się ten problem obejść na dwa sposoby:
1. Znaleźć kogoś kto wylosuje wszystko od nowa albo poprzelicza i powpisuje w tabelki. Możliwe do zrobienia, sam miałem takie szczęście i mój kumpel wszystko wylosował od nowa.
2. Napiszę się program komputerowy który to zrobi za Ciebie, najlepsze rozwiązanie, tyle że wymaga wiedzy i chęci jakiegoś informatyka.

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 03 sierpnia 2011, 17:18

av - rozumiem o co ci chodzi i nie dyskutuje o koniecznosci zmian. Chodzi o ich zakres - jesli uwazasz, ze moj pomysl jest zbyt daleko idacy - ok. Mozemy podyskutowac, ale to i tak trzebaby opinii kogos wzglednie obiektywnego, a takich tu nie ma. Nie ma tu nawet szerszego grona potencjalnych adresatow reedycji. Jest tylko grono zapalencow, moze ze 20szt, z ktorych kazdy ma wlasne pomysly. Wiec dyskusja jest i bedzie czysto akademicka. Dlatego poniekad ciezko odpowiedziec na pytanie dla kogo te zmiany. Po prostu ze smutkiem przyznaje, ze cokolwiek tu powiemy i tak nie bedzie mialo wplywu na wynik reedycji.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 17:22

Święte słowa. Dlatego musimy dłubać dla siebie. W moim przypadku "dla siebie" oznacza dla mnie, dla Aravena i Altaville'a. Obaj panowie są z Wrocławia, ja z Bolka, więc jeśli się porozumiemy co do mechaniki to jestem w raju. Mój krąg zainteresowań to osoby, z którymi potencjalnie mogę grać. I tyle.
Próbowałem szczepić na forum zmiany ale tu raczej każdy ma swoją wizję.

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 03 sierpnia 2011, 17:30

W mechę powinno się wjechać traktorem i wszystko przeorać. Potem zrzucić napalm, wysadzić dynamitem, przejechać walcem.
Ja już to zrobiłem i przejechałem walcem. Czytając Twoje wypowiedzi to mam wrażenie że tylko tym walcem chcesz jeździć. :P Czekam na Twoje propozycje i na pewno je przeczytam. Nie przeczę że Twoja mecha może być lepsza od mojej, tak jak uważam że ALANTAR też pod pewnymi względami jest. W każdym razie poczekam i zobaczę.
A świat pchnąć do przodu parę lat, do rozpadu imperium, bez przydługich kalendariów, z dokładnym opisem status quo.
A to akurat robi Keth, przyłącz się do niego, wspieraj go, współtwórz razem z nim. Masz łeb na karku i potrafisz motywować innych. Wykorzystaj to a nie pisz że to zrobisz. Twórz przygody bo Cię doceniono, opisz jakąś wyspę, no co mam podrzucać pomysły dalej? Przecież sam doskonale wiesz, co masz zrobić.
EDIT:
Próbowałem szczepić na forum zmiany ale tu raczej każdy ma swoją wizję.
Przykre, prawdziwe i za każdym razem dochodzimy do tego samego wniosku :(

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 17:46

Czekam na Twoje propozycje i na pewno je przeczytam
Już je tutaj kiedyś wrzuciłem kompleksowo. Od tego czasu nieco się zmieniło w moim oglądzie, niemniej sporo już wkleiłem.
A to akurat robi Keth, przyłącz się do niego, wspieraj go, współtwórz razem z nim
Ale koniec mnie interesuje. Koniec to znaczy Imperium rozlatuje się na wiele niezależnych domen. Z tego co widzę na razie do tego nie zmierza.
Twórz przygody bo Cię doceniono
To na bank. Już zapowiedziałem kolejne.
opisz jakąś wyspę
Najpierw chcę znać kształt świata postimperialnego, otem z chęcią. Tak chcę to robić gdy pisałem do Ciebie maila.

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 03 sierpnia 2011, 18:42

Ale koniec mnie interesuje. Koniec to znaczy Imperium rozlatuje się na wiele niezależnych domen. Z tego co widzę na razie do tego nie zmierza.
Tak właściwie to sam nawet nie wiem w jakim kierunku to zmierze, ale można się zapytać Ketha. A co do końca imperium to chyba ten projekt kc10000 o tym mówi, tak??
Najpierw chcę znać kształt świata postimperialnego, otem z chęcią. Tak chcę to robić gdy pisałem do Ciebie maila.
No dobra, to zacznij jakiś wątek na forum w tym kierunku, rzuć pomysł jak chcesz załatwić Katana. Czy może chcesz napisać najpierw artykuł i go po prostu przedstawić?? Też bym z chęcią zmiótł imperium i dorzuciłbym swoje 3 grosze.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 18:46

Ech chętnie tylko to już się robi górka... Chcę:
-skończyć swój projekt mechaniki
-wysłać scenar na konkurs
-wysłać dwa scenary do dałnlołda
... po tym wszystkim jazda z rozpadem Imperium.

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 03 sierpnia 2011, 18:55

Ok, spox, poczekam. Mnie się nigdzie nie spieszy, a może ktoś inny zainteresowany zniszczeniem imperium zacznie taki wątek??

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 sierpnia 2011, 19:12

Jeśli dobrze waszmości rozumiem - mamy popróbować zglebienia Imperium w kontrze do projektu Ketha? Własny modus oczyszczenia kochanego świata z obmierzłych katanidów? Pryszczatych synów Katana, którzy powinni całować ziemię, po której stąpają wyznawcy Seta?

ODPOWIEDZ