Kryształy czasu - Czas na zmiany

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 sierpnia 2011, 11:01

Odpowiadam, ale znów tylko w swoim imieniu.

Istota powstania czarrnotrupa w Get-war-garze by czegoj z innego wątku
Za magicznym kataklizmem stoi nie kto inny jak potężna rasa Uruk-jar. Ona wywołała kataklizm i przywołała czarnotrupa oddając mu w zamian za zniszczenie miasta wszystkie dusze, które zdoła zgładzić w Get-wrr-garze. Powodów może być kilka ale jednym z nich może być np. Niechęć rasy do nowo wybranego Katana, który - delikatnie mówiąc - nie sprzyja Uruk-jar. Dochodzi do eksterminacji całkowitej miasta, jednak w mieście pozostaje jeden czynny portal teleportacyjny, chociaż trochę odwrócono jego działanie. Można z niego przejść do sfery Orchii ze sfery martwiaczej ale jest to podróż w jedną stronę. To wyjaśniałoby stały dopływ martwiaków podczas trzymania miasta. Czarnotrup wysyła część armii, którą zgromadził na wyspę odszczepieńców a w zamian przywołuje kolejne oddziały z portalu. Niestety nie wszystkie istoty są posłuszne, bo jest to bilet w jedną stronę i pan umarłych nie jest szczęśliwy, że ktoś czerpie z jego zasobów. Armia na wyspie przechodzi pod faktyczne władanie Uruk-jar, natomiast czarnotrup musi radzić sobie sam z tym co ma. A niestety ma nie zbyt dużo. Pałac katana jest zupełnie spóźniony, bo nie spodziewał się inwazji na taką skalę i jednocześnie nie bardzo wie co się stało. Najpierw muszą zadziałać szpiedzy, a to trwa. Potem wysyła wojsko żeby odcięło kraniec wyspy, zbierając dalej informacje. W tym czasie czarnotrup zbiera armię, ale rekrutacja ciężko idzie. Tworzy się białe przymierze, bo skoro jest tam tyle trupów to postanawia przestać się czaić i uderzyć frontalnie. W tym czasie Katan skierowany na trochę inny trop wydaje edykt o magii. A wysyła legion, który ma wspomagać na razie z ukrycia białe przymierze. To właśnie ten legion odnajduję co jakiś czas wśród martwiaków wojowników uruk-jar. Kiedy tajemnica wychodzi na jaw. Uruk-jar decydują się zatrzeć ślady współpracy z czarnotrupem i wystawiają go na pastwę losu, zamykając całkowicie portal. W wyniku tego miasto zostaje dość szybko zdobyte a martwiaki szybko unicestwione - ot i cała tajemnica.
Oczywiście po zdobyciu miasta czarnotrupa nie odnaleziono.

Jeśli chodzi o inne sprawy Imperium - to czy koronacja nowego Katana nie jest ważną sprawą, która może zaprzątać głowę Katana? A potem nagle brak informacji i miasto odcięte. Co ma zrobić nowy Imperator wziąć armię najechać Get-war-gar? Musi się najpierw dowiedzieć co się stało. Oczywiście pomysł wampirzych lordów jak najbardziej ok.

Zmiany imion Katanów są celowe. Chodziło o nie pokrywanie się projektów KC10K i Żyjącej Orchii oraz żeby imiona były uniwersalne i można będzie podstawić dowolne 3 inne postacie Katanów. Chodziło o doprowadzenie do upadku Imperium w miarę zjadliwy sposób. Dlatego również daty zostały zmienione.

Orkus Święty już wyjaśniałem. Chodziło o skarby świątyń, jeśli na wybrzeżu było wystarczająco skarbów to po co włazić głębiej?

Jeśli zaś idzie o krasnoludy. W końcowym założeniu stwierdziłem, że to kalendarium jest z punktu widzenia Orków. Jeśli ktoś będzie chciał kalendarium krasnoludów to niech dopisze w oparciu o w/w wydarzenia tylko oczami długobrodych. Tak można z każdą rasą. Chodziło tylko o w miarę uniwersalny szkielet.
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2011, 11:10 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 sierpnia 2011, 11:11

Dzięki, teraz mi się to jasno układa i pasuje :)

Koronacja faktycznie może być ważna w tej kwestii, brak osoby decyzyjnej często doprowadza do chaosu lub przynajmniej odwlekania podejmowania kluczowych decyzji.

Imiona, spoko. W końcu astrologowie mogli się pomylić w tej kwestii :)

Orkus Święty też rozumiem, chciałem się tylko upewnić jak głęboko piraci zabrnęli.

A w kwestii krasnoludów to nie miałem na myśli tworzenia kalendarium z ich punktu widzenia a jedynie brakowało mi ich inwencji w kwestii odłączenia się od Imperium Katańskiego i pełnej niezależności. A w tej kwestii nie ma tu słowa.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 04 sierpnia 2011, 11:41

Mysle, ze 1 czarnotrup to troche malo na taka akcje i zagrozenie dla calego Orkusa. Nie mozna siegnoc wyzej? Do typu specjalnego? Gdzies opisany byl Harel, ale nic nie stoi na przeszkodzie storzyc innego specjala.

Pytasz co powinien zrobic Katan, czy wyslac legion od razu - OCZYWISCIE! I to nie jeden, a wszystkie jakie ma pod reka. Z martwiakami inaczej sie nie walczy. Odwlekanie ataku dowodzi tylko niekompetencji jego, jak i jego doradcow (chyba, ze w gre wchodza zakulisowe intrygi, ktore tlumacza opoznienie). Zreszta nikt nie powiedzial, ze kazdy wladca jest kopmetentny, nie?

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 04 sierpnia 2011, 12:21

Run Habas Ne napisał(a):
jako jeden z wielu autorów (o tak - bardzo wielu!) cieszę się że do mojej części zastrzeżeń (jeszcze!) nie ma .. jednocześnie wyrażam swoje krytyczne zdanie w kierunku tych którzy mój pomysł i wkład zaasymilowali i tak brutalnie przenicowali
Już Ci o tym pisałem na pw i w wątku na forum, przybliżę pozostałym żeby nie było niejasności, śmiesznych oskarżeń oraz wylewania żali do ogółu nie znającego sytuacji. Nie miałeś ochoty, pomysłu, chęci ani zapału na szersze przedstawienie swojej propozycji (przez dobre 2 miesiące) , więc została "zasymilowana i brutalnie przenicowana", ale to Twoim zdaniem.

Czegoju
Umieść tekst jako artykuł. Nazwę projektu raczej zostawimy roboczą - najwyżej później (jeśli będzie potrzeba) zaktualizujesz artykuły /newsy. Nie będzie to jakaś ciężka praca w przyszłości gdyby tekstów było więcej.
tzeentch napisał(a):
Mysle, ze 1 czarnotrup to troche malo na taka akcje i zagrozenie dla calego Orkusa. Nie mozna siegnoc wyzej? Do typu specjalnego? Gdzies opisany byl Harel, ale nic nie stoi na przeszkodzie storzyc innego specjala.
Nigdy nikt nie ustalił kto lub co dokładnie dowodziło armią. Czarnotrup to jedynie nośna plotka.

p.s.
... nie znoszę pisać na uszkodzonej klawiaturze ;-)
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2011, 12:32 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 04 sierpnia 2011, 12:42

ghasta napisał(a):
Nigdy nikt nie ustalił kto lub co dokładnie dowodziło armią. Czarnotrup to jedynie nośna plotka.
To już nawet czarnoksięznicy nie potrafią porządnie martwiaków odpytać? Wstyd :p

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 04 sierpnia 2011, 13:10

venarowi brakuje udziału krasnoludów, ja tą rasę na ogół omijałem z daleka, ale..
1. Imperium na Arch. Centralnym słabnie, przybywają posiłki z innych archipelagów o czym jest w kalendarium, załóżmy, iż jednym z wysyłających archipelagów jest północny.
2. Zachęceni zmniejszoną licznością armii katańskiej oraz plotkami n.t. przesuwania się pajakoludzi na południe białe krasnoludy zarządzają spotkanie plemion, gdzie w honorowy sposób, na zasadzie pojedynków mięśni i intelektu wybrany został wspólny przywódca, Wornir Wschodząca Gwiazda, który później okaże się wybrańcem jednego z bogów północy.
3. Wornir za pomocą żelaza namawia do współpracy lodowych gigantów i innych "barbarzyńców" z Północy. Magia runiczna krasnoludów, jakże inna od tej, którą znają orkowie, sprowadza liczne zamiecie i burze lodowe, w których giganci, czy jeźdźcy białych niedźwiedzi czują się wyśmienicie i w ciągu kilku-kilkunastu lat przejmują rzeczywistą wiedzę na Arch. Pn., pozostawiając jednak niewielkie państewko katańskie.
4. Białe krasnoludy, silne, obdarzone regeneracją, wspierane przez swych bogów i posługujące się magią, nie znaną nigdzie poza arch. pn. (więc i bez skutecznej obrony przeciw niej) postanawiają zdobyć to 'co im się prawnie należy', czyli Kryształ Czasu o którym ich szamani-kapłani runów tyle opowiadają. Ma to być też świętą misją, próbą dla samego Wornira. Rozpoczyna się rekrutacja armii, która nie ma zamiaru zdobywać terenu, ma przez niego przejść jak taran. Zaczynając od wprowadzenia odpowiadających sobie zjawisk pogodowych, a kończąc na zabijaniu wszystkich pokonanych (poza krasnoludami oczywiście, którym proponuje się przyłączenie, białe krasnoludy nie chętnie krzyżują się z innymi, choć nie można wykluczyć takich wypadków, wśród wojowników znajdują się również kobiety, na równi z mężczyznami stając do walki, jednak tu o intymnościach mowy być nie może, honor nakazuje oddzielać wojnę od miłości).
5. Nie wdając się w walki o teren i zdobywanie przyczółków armia krasnoludzka (głównie dzięki mrozom, utrudniającym życie wrogom) przechodzi jak burza przez archipelag pajęczy (traktat umożliwiający przejście armii?) zaprawiając się w boju także przeciw tym przeciwnikom.
6. Lądując na Orkusie Wielkim liczne klany krasnoludzkie były na tyle doświadczone, by w ciągu 2 miesięcy pokonać 3/4 drogi dzielącą ich od stolicy... w tym momencie jednak następuje przemiana katana w martwiaka, zmiana sił i krasnludy muszą zmienić strategię, gdyż walki z nieumarłymi nie idą im tak dobrze jak z żywymi przeciwnikami. Mimo, iż brzydzą się i gardzą żywymi trupami, nie mogą stawić im czoła bez odpowiedniego przygotowania i poznania wroga, więc za namową 'lokalnych' krasnoludów, które wcześniej przyłączyły się do armii Wornira, postanawiają osiąść na terenie dawnych krasnoludzkich twierdz, by tam stworzyć mini państwo i przygotowywać się do wypełnienia misji..

To tak na szybko pisane wprowadzenie kolejnej siły do tej mieszanki, można by to rozwinąć, 'ustosunkować' krasnoludy z arch. centralnego do takiego wydarzenia i jeśli będzie ładnie okraszone i uzyska akceptacje dołączyć jako jeden z wątków..
Nemo Me Impune Lacessit..

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 sierpnia 2011, 13:39

Bardzo ładne. O to mniej więcej chodziło. Do głównego szkieletu kalendarium, wklejanie i rozwijanie wątków pobocznych poprzez zgrabne nie psucie istniejącego stanu rzeczy. W ten sposób miał działać projekt KC10K. Szkoda, że wcześniej tego nie podrzuciłeś. Teraz wystarczy to zgrabnie połączyć i osadzić w datach i mamy kolejne państwo o własnej autonomii.

P.S. Ghasta czekam na ostatecznie poprawioną wersję od Ketha. Jak się z tym upora wrzucimy w formie artu.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 sierpnia 2011, 13:42

No właśnie, na szybko pisane i niewiele zgodne z "rzeczywistością" orchijską niestety. Trochę inaczej to wygląda na Arch.Płn.
A mnie tak naprawdę chodziło o tutejsze krasnoludy. Ale mniejsza z tym, ja tylko podpytuję, nie należę do zespołu ŻO.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 sierpnia 2011, 13:47

To kalendarium nie ma nic wspólnego z projektem ŻO. Powstało na bazie projektu KC10K. I druga sprawa, to czy tak, czy inaczej wygląda Arch. Pół. też nas nie wiele obchodzi. Ten projekt miał przewrócić KC do góry nogami. A tak po prawdzie to ile masz wiadomości o Arch. Pół., żeby mówić, że nie tak to wygląda?

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 sierpnia 2011, 14:22

Ok, moja skucha - KC10K. Wiem, że ten projekt miał wywrócić KC do góry nogami jednak wypadkową jest zdaje się bieżąca sytuacja na Orchii.
A odpowiadając na pytanie - całkiem sporą.
Ale to przecież i tak nieistotne czyż nie...?

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 04 sierpnia 2011, 21:35

Tak z czystej ciekawości, skąd ta wiedza? było coś oficjalnie opublikowane, czy jest to coś co krwią poprzysiągłeś w tajemnicy zachować kiedy AS Ci to zdradzał? [bo jeśli nie to chętny jestem, byś się podzielił wiedzą ;)]

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 sierpnia 2011, 21:53

Niestety Zygi, prawda jest taka że oczywiście masz rację. Wiem trochę więcej od innych ale nie chcę aby ktoś mi za chwilę zarzucał, że zachowuję się jak Never i rzucam teksty "Nie wiecie wszystkiego".
Oczywiście przepraszam wszystkich jeśli tak właśnie pomyśleli ale aktualnie nie mogę zbyt wiele powiedzieć.
Oczywiście jak tylko będę mógł podzielę się całą wiedzą jaką tylko posiadam. Jedyne co mogę powiedzieć do powyższego to krasnoludy znają świetnie przeciwnika jakim są martwiaki gdyż duża część zachodnia Arch.Płn. jest przez nie opanowana.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 04 sierpnia 2011, 22:01

Zygi napisał(a):
venarowi brakuje udziału krasnoludów, ja tą rasę na ogół omijałem z daleka, ale.. (..)
Ciekawe i nośne, więc do wykorzystania. :)
Miałbyś ochotę (po publikacji obrobionego kalendarium) poszerzyć ten pomysł ?

Venar - rzucanie tekstami a'la gdzieśtam cośtam inaczej wygląda, ale wam nie powiem jak bo cośtam gdzieśtam, to domena Nevera.
Ty -poważny człowiek, nie powinieneś tego robić :)

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 04 sierpnia 2011, 22:13

@venar - to nie było złośliwe pytanie, poprostu wiem, że nie znam wszystkich materiałów do KC (nie tylko tych tajnych pewnie) stąd i ciekawość czy jest to coś czym możesz się podzielić, czy jednak nie

@ghasta - mogę spróbować, choć chętnie z pomocą, by lepiej to osadzić w tym co już natworzyliście, a czemu nie napisałem tego wcześniej jak czegoj wspomniał - bo się za pisarza nie uważałem nigdy a myślałem że tworzycie coś bardzo fabularno opisowego, a ja tylko kilka pomysłów rzuciłem, nad którymi 'lepsi w piórze i znajomości Orchii' musieliby się pochylić przynajmniej na chwilę..

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 08 sierpnia 2011, 22:46

Mam pewne zastrzeżenie co do całokształtu kalendarium projektu KC10k. Mianowicie pomiędzy pomysłami zespołu roboczego znajdują się również zapożyczenia z Żyjącej Orchii, ale niekompletne (np. jest Wojna Rybna, a nie ma inwazji sharanów rok później). Nie mam absolutnie nic przeciwko wykorzystaniu moich pomysłów, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że zostały wkomponowane w całość trochę chaotycznie.

Proponuję przefiltrowanie tych fragmentów i usunięcie ich z całości, ponieważ w przypadku: a) usytuowania projektu kilkaset lat później nie będą się już pokrywały z chronologią ŻO (efekt dublowania wydarzeń), b.) w przypadku zakotwiczenia projektu KC10k już w okolicach 9455 wizja autorów tej fanówki drastycznie różni się od mojego wyobrażenia Orchii AD 9455, więc nie ma szans na kompatybilność obu projektów.

ODPOWIEDZ