Kryształy czasu - Czas na zmiany

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 21 września 2011, 22:54

Mordimerze, ale mam nadzieje, że to jak ja zrozumiałem 'to że nikt nie będzie się czuł gorszy' bez względu na warstwę społeczną znaczy, że żaden gracz nie będzie czuł się poszkodowany, bo ma bonus zamiast do CH to 'sprytu' czy Intuicji, a nie że postać będzie się czuć nie gorsza w sensie równa, to jest to co Never chciał przekazać, bo również jestem zdania że silny podział społeczny jest bardzo ważną częścią systemu i przedstawionego społeczeństwa i m.in. to budziło moje wątpliwości co do gwardzisty w kaście żołnierskiej.
Co do marynarza to jako 'człowiek z gór' i szczur lądowy nie specjalnie interesuje się tą profesją, wiem że będzie nie dla mnie, więc to czy będzie w kaście żołnierskiej czy złodziejskiej(ma to pewien sens = trochę ze złodzieja, trochę z kupca) nie robi mi różnicy.. a jak to względem zawodów im dłużej nad tym myślę, tym bardziej uważam że należy dać jej szansę i ocenić po wszystkim.
Tylko właśnie interesuje mnie ustosunkowanie się ASów do tego: jak to wszystko pomieścić. Bo prawda jest taka, że to już nie MiM i lata 90 i nie da się tego upchać, trzeba ładnie sformatować, wzbogacić ilustracjami, nie mówiąc już o odsyłaniu przy zdolności do innych profesji.. mając w głowie te słynne 'niecałe 10%' naprawdę wolałbym zamiast obietnic o 100+ grywalnych rasach, 2 Archipelagach dokładnie opisanych [reszta szczątkowo] i X profesjach zamieścić w podstawce to co najistotniejsze, ale zrobione porządnie, a później ew. myślał o dodatkach[w których opisano by pozostałe 9 klanów/podras krasnoludzkich, o których w podstawce jedynie wspomniano kilkoma zdaniami nie udostepniajac ich graczom]. No ale każdy ma prawo do swojej wizji i zobaczymy jak będzie wyglądał efekt końcowy
Nemo Me Impune Lacessit..

Never
Reactions:

Post autor: Never » 22 września 2011, 14:32

Twoja argumentacja Zygi mnie przekonała i znowu zaczęliśmy się zastanawiać, czy gwardzista powinien być w kaście żołnierskiej.

Wojownik, Barbarzyńca oraz Łowca nie służą z reguły królom. Nie strzegą ich w pałacach, nie otrzymują bogato zdobionych szat, aby lepiej reprezentować ich pracodawcę.

Czy pretorianie z racji bycia gwardzistą nie żyli na tamte czasy jak odpowiednik szlachty? Nie musieli uprawiać pola, jedzenie mieli za darmo, mieli bogate szaty, nie uczestniczyli w walkach. A w późniejszych czasach zostawali nawet cesarzami.

No okej, a można powiedzieć, a co z strażnikami karawan, kupców?

No właśnie nie wiem. Ten argument przemawia na korzyść zostawienia ich w kaście żołnierskiej. Myślę, że przydałby im się bonus w postaci awansu społecznego.

Dobrze mnie rozumiesz. Gracze z innych klas społecznych niż szlachta nie będą się czuli gorzej od graczy z wysokim statusem, ale też nie będą im równi statusem. Tutaj zostaje podział.

Tak książka będzie dokładnie zrobiona. Mam już serdecznie dosyć odsyłaczy Mimowskich. Wszystko będzie po pierwsze czytelnie, zrozumiale i ładnie opracowane. Podręcznik ma być intuicyjny. Łatwy do przyswojenia dla kogoś, kto nigdy nie grał w RPG. A równocześnie ma pomagać.

Dlatego zająłem się osobiście jego składem. Tutaj nie może być żadnych ustępstw, niezrozumienia, czy pomyłek które mogłyby wyniknąć w współpracy z kimś niezależnym.

Będę szedł w stronę praktyczności, tabelki mają być ładne, ale przede wszystkim czytelne. Muszą być odpowiednie interlinie oraz odległości między literami, aby wzrok się nie męczył. Odpowiednia czcionka i text wrap to też problemy z którymi się mierzę. I wiele innych.
A nie tak jak w niektórych systemach, k.... co jest tutaj napisane?!

Zwróćcie uwagę, że orchia to kraina wód i wysp. Wstydem jest, aby ten świat nie poruszał kwestii morskich. Po za tym będąc żeglarzem będziesz mógł być piratem, korsarzem czy też kurierem.
Będzie w kaście złodziejskiej. Jednak postaramy się go tak opracować, aby był w pełni grywalną profesją, która będzie miała szanse wykazać się również na lądzie. Zobaczycie jak to będzie wyglądało w książce. Postaramy się was nie zawieść.

Bard nie jest tworem AS. To profesja dodana przez redakcję MiM.

Sprostowanie krasnali:
Każdy Archipelag posiada swoją odmianę krasnoludów. Wynika ona z historii, kultury czy też warunków naturalnych (strefa klimatyczna, dostęp do jedzenia np urodzajność gleb, warunki mieszkaniowe, ukształtowanie terenu np nizinne, czy górskie itd.)

W podstawce na pewno nie podamy od razu wszystkich ras na raz. Nie bójcie się. Nie będzie chaosu. Każdy Archipelag będzie po prostu odrębnym miejscem umożliwiającym grę. Ale to na razie jest jakby na drugim planie. Ważniejszy jest podręcznik.

Na razie z mojej strony to tyle, muszę lecieć, jeszcze napiszę tutaj.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 22 września 2011, 15:07

Sprostowanie krasnali:
Każdy Archipelag posiada swoją odmianę krasnoludów. Wynika ona z historii, kultury czy też warunków naturalnych (strefa klimatyczna, dostęp do jedzenia np urodzajność gleb, warunki mieszkaniowe, ukształtowanie terenu np nizinne, czy górskie itd.)
Dobre, dobre.:D:D:D Czemu akurat krasnale są inni na różnych archipelagach? Jeśli zrobicie taki myk z brodatymi to winniście zrobić też z innymi rasami. Elfy z pustyni na pewno będą inne niż zamieszkujące lodowe archipelagi. A jeśli elfy to czemu nie orki itd. Uważajcie, bo to lawina o efekcie domina. Jedynym wyjściem będzie wtedy informacja, że na innym archipelagu jakieś rasy nie ma. Innej tezy chyba się nie da postawić, bo jeśli ktoś tak gruboskórny jak krasnal zmienia się na tyle, że trzeba mu zmieniać tabelki i opisywać jak oddzielną rasę to taki elf, czy człowiek też powinien ulegać przemianą na różnych archipelagach.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 września 2011, 15:20

Jeżeli najważniejszą zmianą jest retusz tabelki doświadczenia to NIE MA ŻADNYCH ZMIAN. To jest kosmetyka a nie zmiany. To naprawdę zakrawa na kpinę z graczy. Dlaczego nie konsultujecie produktu z odbiorcami? To jest profesjonalne działanie. Wszystko pójdzie po staremu i klapa - wieszczę sprzedaż 20 egzemplarzy - PORTALISTOM.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 22 września 2011, 16:18

Mrufon napisał(a):
Jeżeli najważniejszą zmianą jest retusz tabelki doświadczenia to NIE MA ŻADNYCH ZMIAN. To jest kosmetyka a nie zmiany. To naprawdę zakrawa na kpinę z graczy. Dlaczego nie konsultujecie produktu z odbiorcami? To jest profesjonalne działanie. Wszystko pójdzie po staremu i klapa - wieszczę sprzedaż 20 egzemplarzy - PORTALISTOM.
Malkontencie Mrufonie! To co piszemy tutaj nie dociera standardowo tam gdzie powinno. Może jak w Czersku będzie spotkanie to uda się coś więcej, ale jakoś szczerze wątpię....

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 września 2011, 16:46

Nie malkontencie - realisto...
Przy takiej masie przestarzałych rozwiązań pisanie o tabelce expów brzmi jak dowcip branżowy. Co mam na to odpisać by się utrzymać w ramach typowych dla ludzi cywilizowanych?

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 22 września 2011, 16:49

Zgodze sie, niestety, z Mrufonem. Opisane zmiany nie zmieniaja nic w SZKIELECIE systemu.

Never - piszesz, ze jesli KC pozostana niezmienione, to dzisiejsze pokolenie go nie ogarnie. Wypunktuj mi prosze zmiany, ktore ULATWIAJA prowadzenie i granie w KC w nowej wersji. Nie chodzi mi o smaczki, czyli nowe profesje i lokacje. Nie chodzi mi o przeliczanie PD. Mowie o zmianach w mechanice.
Zmniejszenie ilosci wspolczynnikow? Uproszczenie testow i umiejetnosci? (czyli zrezygnowanie z liczenia 1/10 tego + 2/10 tamtego). Uproszczenie walki? (mnogosc wspolczynnikow, wrodzona i aktualna SZ itd). Czy cokolwiek z tego ma byc zmienione?

Powtarzam pytanie - ktore z proponowanych przez Was zmian UPROSZCZA KC? Czy dzisiejsze nastolatki nadal beda musialy siedziec przed i w trakcie sesji z kalkulatorami (arkuszami kalkulacyjnymi)? Jesli tak, to nie wroze reedycji wielkiej przyszlosci.
Never napisał(a):
1. Niewiele osób, by je kupiło z względu na trudności w opanowaniu zasad. (...) Gdyby moi rówieśnicy sięgnęli do takiej książki założę się, że po prostu nie chciałoby im się liczyć itd.

Największa zmiana jak na razie dotyczy doświadczenia. Zmieni się tabelka z doświadczeniem, ilość przyznawanego PD oraz w jaki sposób będzie ono rozdysponowane między graczy.
Jesli to jest faktycznie najwieksza zmiana, to niestety o wiele za malo. W zaden sposob nie zmienia to faktu, ze ilosc przelicznikow odstraszy kupujacych.
Ostatnio zmieniony 22 września 2011, 16:58 przez tzeentch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 września 2011, 16:51

...dodam:
-zmianę sposobu generowania bohatera z losowego na wybór?
-zmianę zasad przydziału umiejętności?
-rozszerzenie pakietu profesji? (nie tylko o żeglarza)
-zmianę zasad dotyczących TR, OB, wyparowań, umagicznień pancerzy, etc.?

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 22 września 2011, 17:04

Never - PDki rozdziela sie po sesji. Najpierw trzeba wygenerowac postac (mozna losowo lub z wyboru jak chce Mruf, ale tak czy siak to cholernie skomplikowane). Nastepnie pograc (mnogosc skomplikowanych testow, brak wielu potrzebnych umiejetnosci, skomplikowana walka). A dopiero na koncu rozdzielac PDki... Ja bym sie skupil na wczesniejszych punktach.

Analogia - w restauracji klienci narzekaja, ze na dania trzeba czekac po kilka godzin i na stol trafiaja zimne i niesmaczne. Na to kucharz informuje, ze zmieni menu deserow... Myslisz, ze ktokolwiek pojdzie do tej restauracji, zeby sie meczyc nad zimnym kotletem w oczekiwaniu na deser?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 września 2011, 17:12

To jest do licha jak z pierwszą dziewczyną - wspomina się wyidealizowany obraz cudownej bogini a naprawdę to lampucera w wytartym swetrze :D Nie potrafię inaczej wytłumaczyć sentymentu do KC niż powyższy efekt. Zróbcie coś by to uczucie było bardziej racjonalne,, oprócz siebie posłuchajcie ludzi, którzy z niejednego podręcznika chleb jedli i mają trochę lat i obserwacji moc.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 22 września 2011, 17:32

Niestety mam wrażenie, że pomimo tych uwag które niejednokrotnie były rzucane na tym forum przez NAS wszystkich pod względem zmian które powinny ukazać się w "Nowych KC" nic z tego nie wyjdzie i będzie to odświeżony kotlet z komunii.
Jeśli autorzy ni dodadzą barwnego opisu świata, innego generowania bohaterów i zmiany mechy a tylko ta tabelka nowa PD i to aby chłop nie był pokrzywdzony w stosunku do szlachcica i nie czuł się gorszy (LOL), i dodadzą 20-30 różnych innych "nowych" odmian ras różniących się od siebie tylko i wyłącznie wyglądem i pkt w statystykach to sorry bardzo ale ja nie zamierzam dodać swoich kilku złotych do kieszeni wydawcy i Autora, wtedy przerzucę się na jakiś inny systemik może....
Sorry ale wydanie starych zasad w świeżym i nowym opakowaniu i dorzucenie kilku innych rzeczy do tych nieszczęsnych "10% które znamy i nie wiemy, nic więcej" nie wskrzeszy KC tylko bardziej je ośmieszy.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 września 2011, 17:34

wtedy przerzucę się na jakiś inny systemik może....
O nie, razem napiszemy! :)

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 22 września 2011, 17:38

spoko może być jestem za a nawet przeciw:-))
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 września 2011, 17:41

Mechanikę już prawie mam, drobiazgi zostały do wyklepania. I gramy. A co, nie będę czekał w nieskończoność.

Salam
Reactions:

Post autor: Salam » 22 września 2011, 23:35

Tak sobie czytam i się zastanawiam, czy którykolwiek z was gra jeszcze w KC? Z tego co widzę to raczej nie, każdy ma swoją hybrydę i jest pewien, że jego wersja to KC+, czy KC++... też tak kiedyś miałem.

Czytam sobie różne posty, chociaż dopiero od niedawna zabrałem się za ową lekturę i wszędzie przewija się jedna zasadnicza treść "To jest fajne ale to już nie będzie KC". Gracie w tą grę od nastu lat, modyfikujecie i rośnie w was gorycz bo nagle zjawili się AS i stwierdzili, że stare zasady są ok, że to jest ich system i uważają go za na tyle dobry, że sam się obroni a co gorsza, że wasze wieloletnie prace dokonania są fajne ale to już nie będzie KC.

Problemem AS'ów z tego co widzę jest żelazna kurtyna spod której nie wyciekają żadne informacje. To tak jakby pokazać tort ale za pancernym szkłem.

Może warto aby panowie AS przeczytali jeszcze raz ten temat i wyjaśnili dlaczego OB nie jest do dupy, dlaczego tyle współczynników a nie mniej itd. Być może forumowicze coś pominęli, przekazana wiedza była szczątkowa (10%) i panowie Szyndlerowie mają na to ładne wytłumaczenie. Potrzeba jednak uchylić odrobinę żelaznej kurtyny i nie łudzić słodkiemi słowy.

Po tym jak daleko zabrnęła ta dyskusja potrzeba dobrej woli z jednej i z drugiej strony. Panowie AS, nie myślcie jednak, że bez forumowiczów będzie łatwiej, na pewno spokojniej ale to naprawdę dobre miejsce do przetestowania systemu. Nie udziela się tu zbyt wielu graczy, warto jednak aby zacząć od jakiegoś miejsca, takiego jak to. Może się okazać, co pokazała dzisiejsza dyskusja, że wielkie otwarcie i start z miejsca będzie miało gotowych krytyków, którzy spokojnie wytkną błędy systemu i tyle z akcji marketingowej.

I jeszcze pytanie na koniec, w jaki segment wiekowy społeczeństwa chcecie trafić?

ODPOWIEDZ