autor: venar » 03 października 2011, 08:37
Przede wszystkim Keth, wydaje mi się że zamiana broni w rękach to więcej niż dwa segmenty, no chyba że zamiana polega na tym iż upuszczasz miecz i do wolnej ręki przekładasz sztylet.
Druga sprawa to taka, że walcząc tym mieczem zakładam iż przyjdzie Ci się również bronić. Tego niestety nie ma nigdzie w zasadach ale wydaje mi się, że obrona też powinna zabierać segmenty. Jakby nie było wykonujesz pewien ruch, powiedzmy że będzie to połowa opóźnienia broni którą się zastawiasz. Również unik czy zasłona tarczą powinna podlegać takim zasadom. Jeśli do damy do tego jeszcze ruch w walce może się okazać, że nie starczy Ci już czasu na wykonanie ciosu drugą bronią.
Pomijając jednak powyższe zgadzam się z mastugiem, że bez szkoleń nie można posługiwać się dwoma broniami jednocześnie. Choć ja osobiście nie miałbym żadnych przeciwwskazań ku temu, stosując jednakże dwie zasady. Po pierwsze druga broń musi być o klasę niższa a po drugie ujemny modyfikator do trafienia. Chyba nawet już to kiedyś stosowałem z modyfikatorem -20.
Hmmm, tylko co z pierwszą bronią o klasie JL???
Ostatnio zmieniony 03 października 2011, 09:51 przez
venar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia