Prawo Pięści i Słowa - Czersk 2011

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 29 października 2011, 19:26

Otwieram niniejszy temat w celu zebrania kilku ludzi do wspólnej sesji, którą będę miał przyjemnośc poprowadzić na zbliżającym się zlocie w Czersku. To tak w skócie. A teraz po kolei.

Czegoj już wspominał w głównym wątku Kryszałkonowym, że pomistrzuję, oraz że zrobię to w nietypowy sposób korzystając z nie kanonicznej wersji mechy do KC. Zatem KC-towcy o słabych nerwach, łowcy czarownic i heretyków wyznający "JedyneWłaściwePodjeście" proszę o zaprzestanie dalszej lektury!

Natomiast Ci którzy lubią szerszą perspektywę, eksperymenty lub najnormalniej w świecie znudzili się starą mechaniką są jak najbardziej zachęcani do zagłębienia się w dalszą część tematu:)

Ok, po takim wstępie mogę przystąpić do szczegółów. Fabuła będzie się toczyć w tle pewnych ciekawych wydarzeń historycznego za rządów katana By-Rygyna VI, mianowicie rebelii Renhijskiej, tajemniczego Wielkiego Pomoru oraz powrótu Kal'Threva - wygnanych w inny plan, ślepych elfów. Bohaterowie wcielą się w przygotowane już postacie, które można w skrócie opisać jako Szaleńca, Kłamcę oraz Fanatyka. Każdy ma swoje silne i słabe strony, ale nie będę wchodził w dalsze detale, niech zostanie jeszcze jakaś nutka tajemnicy:) Przygoda ta jest częścią większej całości, której głównymi bohaterami są gracze z którymi mam przyjemność grać u siebie w Katowicach.

A teraz mechanika. Nie mam niestety na tyle czasu wolnego, żeby samemu stanąć na wysokości zadania i wymyślić idealny, grywalny system mechaniki do erpegów. Dlatego sięgam po inspiracje do innych systemów. Przerobiłem ich już sporo w życiu, ale żaden nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak nasza rodzima Klanarchia. System, który według mnie ma potężny potencjał. Przemyślany prawie pod każdym względem, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie... Ja znalazłem przedewszystkim wyborną mechanikę - widowiskową, intuicyjną i grywalną. Długo się niezastanawiając postanowiłem wdrożyć ją do KC. Efekty znają już moi gracze. I chwalą sobie. Wcześniej odchodziliśmy już od rzutów, mnie po tylu latach przestało się chcieć tworzyć przeciwników i liczyć co, gdzie i za ile. Przeszliśmy na story-telling. Mechanika (czy też motoryka jak zwie ją sam autor) Klanarchii zmieniła to podejście, a na twarzach znowu pojawiły się wypieki w oczekiwaniu na werdykt losu (kości):)

Kto Klanarchię zna ten ją kocha lub nienawidzi. Z takimi podjeściami sie spotkałem do tej pory. Ja należe do pierwszej kategorii i chciałbym zarazić tym jeszcze parę osób;) Zwłaszcza w wydaniu KC.

Do sesji szukam trzech osób, a jedyne kryterium to otwarty umysł. Przed sesją oczywiście wyjaśnie o co chodzi z tą mechaniką i jak to jeść. Potem ruszamy:D

Jak wspominałem wcześniej do obsadzenia są trzy postacie:

- Szaleniec
- Kłamca
- Fanatyk (Czegoj)

Chętny był na wstępie Czegoj więc jeżeli nie zmienił zdania niech pierwszy wybierze;)

Na wszelkie pytania chętnie odpowiem, walcie śmiało!
Ostatnio zmieniony 30 października 2011, 12:52 przez Hans696, łącznie zmieniany 1 raz.
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 29 października 2011, 22:34

Każda z zaproponowanych postaci bardzo mi odpowiada.

Jeśli fanatyk to najlepiej jakiegoś dobrego boga, który wszędzie widzi tylko zło i rozpustę świata. On jest jedynym prorokiem, który głosi wolę swego pana.

Jeśli szaleniec to najlepiej z rozdwojeniem jaźni.

Jeśli kłamca to albo kupiec albo bard, jeśli posługujemy się terminologią KCtową.

Właściwie obojętne, którą postacią zagram. Postaram się dostosować, chociaż oczywiście Fanatyk-inkwizytor bardzo by mi odpowiadał.

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 03 listopada 2011, 00:31

Czegoju, po liczbie chętnych widzę, że będziemy sądzeni, a następnie po jedynym słusznym wyroku spłoniemy na stosie za herezję.
Wydawało mi się, że po ankiecie dotyczącej mechaniki KC i wielu głosach po stronie jej całkowitej zmiany będzie więcej ciekawskich.

Co do Twojej postaci, to będzie fanatykiem złego boga. Będzie wypełniał boską wolę pełen pasji i świętego przekonania o słuszności swych czynów. Głównie jednak za pomocą skrytobójczej, fizycznej przemocy. Ot taki miły ork półkrwi:)
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 03 listopada 2011, 07:43

Spokojnie Hans, w Czersku ma być około 20 osób a zdaje się że tylko dwóch MG na chwilę obecną się zgłosiło. Jeszcze się nie będziesz mógł opędzić od graczy. Pamiętasz jak było w Iłży? w końcu prowadził tylko Mastug dla 10 graczy.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 04 listopada 2011, 14:21

Dasz radę Hans. Znajdziesz chętnych. Ja piszę się do konwencjonalnej gry u Venara.
Będzie nas fura a prowadzących jak na lekarstwo...

ODPOWIEDZ