Co zrobić aby było lepiej ?
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Daliście ciała, że pomimo spotkania tak dużej liczby aktywnych userów forum w jednym miejscu nie siedliście na 1-2 h i nie zadaliście pytania CO DALEJ KUR.... robimy jeśli as położy lagę (i położył) na forum. Generalnie nie wiem czego się spodziewaliście (i ja) po tym spotkaniu. Cudów nie ma - podejście gościa do fanów(!) nie zmieniło się.
Ma ich gdzieś, najprawdopodobniej dlatego, że nie jest zainteresowany zabawą w RPG i KC, ponieważ ma masę innych obowiązków i problemów.
A forum powoli zdycha. Jeśli nie powiemy sobie (przykład) Wydajemy fanowskie KC, ze zmianami w świecie i mechanice, nie czekając na autora to już będzie jakiś kroczek.
Jeśli jednak nie będzie żadnego pomysłu jak dalej prowadzić portal to ten powoli umrze (i po prawdzie już to się dzieje). Nie ma się co oszukiwać. KC mają kiluset fanów w PL w tym jedynie kilku aktywnych chcących coś pisać do świata. Policzyłbym tych piszących na palcach jednej ręki. I przez to target nawet naszych propozycji do systemu (niezależnie jak zajebistych) jest malutki.
Kilka propozycji
1. W tej chwili - w przypadku gdy coś piszemy i pojawia się jako dobry art - warto o tym wrzucić informacje na inne, portale ponieważ w tej chwil nikt nie wie że są takie a nie inne zmiany. Nie tylko na rpg. pl ale na poltera, paradoks,valkirie. Jeśli materiały będą ukazywały się w miarę regularnie to momentalnie forum zagotuje się, ponieważ ludzie nie interesujący się KC zobaczą nagle, że jest prężna grupa osób, która rozwija jednak ten system mimo jego niedoskonałości. A niektórzy zajrzą tu pierwszy raz i może zostaną i będą się udzielać.
2. Zrezygnowałby także całkowicie z for i menu dostępnych tylko po zalogowaniu poza tymi dotyczącymi projektów jak ŻO i KC10K czy administracyjnych, Jest to rzecz rzadko spotykana pośród for poświęconych RPG i często utrudnia czytanie tematów. Mi np. przeszkadza każdorazowe logowanie żeby sprawdzić czy ktoś w temacie x coś wrzucił bo ten widoczny jest tylko jak się zaloguję. Efekt ten skutecznie blokuje wzgląd w rzeczywistą aktywność forum dla osoby będącej tu przez chwilę i nie zalogowanej.
3. ...wyglądu strony nie zmienimy, a by się przydało....
4. W tej chwili jest zawieszone ŻO - wiemy że jest to dosyć duże podforum, może czas je upublicznić? Tak samo jak teksty z KC10K? Może ktoś podchwyci kilka pomysłów.
Ma ich gdzieś, najprawdopodobniej dlatego, że nie jest zainteresowany zabawą w RPG i KC, ponieważ ma masę innych obowiązków i problemów.
A forum powoli zdycha. Jeśli nie powiemy sobie (przykład) Wydajemy fanowskie KC, ze zmianami w świecie i mechanice, nie czekając na autora to już będzie jakiś kroczek.
Jeśli jednak nie będzie żadnego pomysłu jak dalej prowadzić portal to ten powoli umrze (i po prawdzie już to się dzieje). Nie ma się co oszukiwać. KC mają kiluset fanów w PL w tym jedynie kilku aktywnych chcących coś pisać do świata. Policzyłbym tych piszących na palcach jednej ręki. I przez to target nawet naszych propozycji do systemu (niezależnie jak zajebistych) jest malutki.
Kilka propozycji
1. W tej chwili - w przypadku gdy coś piszemy i pojawia się jako dobry art - warto o tym wrzucić informacje na inne, portale ponieważ w tej chwil nikt nie wie że są takie a nie inne zmiany. Nie tylko na rpg. pl ale na poltera, paradoks,valkirie. Jeśli materiały będą ukazywały się w miarę regularnie to momentalnie forum zagotuje się, ponieważ ludzie nie interesujący się KC zobaczą nagle, że jest prężna grupa osób, która rozwija jednak ten system mimo jego niedoskonałości. A niektórzy zajrzą tu pierwszy raz i może zostaną i będą się udzielać.
2. Zrezygnowałby także całkowicie z for i menu dostępnych tylko po zalogowaniu poza tymi dotyczącymi projektów jak ŻO i KC10K czy administracyjnych, Jest to rzecz rzadko spotykana pośród for poświęconych RPG i często utrudnia czytanie tematów. Mi np. przeszkadza każdorazowe logowanie żeby sprawdzić czy ktoś w temacie x coś wrzucił bo ten widoczny jest tylko jak się zaloguję. Efekt ten skutecznie blokuje wzgląd w rzeczywistą aktywność forum dla osoby będącej tu przez chwilę i nie zalogowanej.
3. ...wyglądu strony nie zmienimy, a by się przydało....
4. W tej chwili jest zawieszone ŻO - wiemy że jest to dosyć duże podforum, może czas je upublicznić? Tak samo jak teksty z KC10K? Może ktoś podchwyci kilka pomysłów.
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Generalnie bardzo ciekawa wypowiedź. Najbardziej podoba mi się pomysł wydania fanowskiej wersji KC ze zmienioną mechaniką i tu zaczną się problemy. Na początek trzeba by np. przez głosowanie wybrac jakąś mechanikę. Jest kilka gotowych jakich by można użyć lub się na nich wzorować. Na razie tyle bo w pracy jestem i walczę z przetargami. 
Co zrobić aby było lepiej...?
Przestać biadolić i narzekać!!! Rzygać mi się chce jak czytam te posty, że na forum poza PBF i Ogame nic się nie dzieje. Ogame faktycznie to mały dodatek, który niewiele dziś wnosi do KC choć duży szacunek dla czegoja, że wogle podjął próbę stworzenia tej gry. Zresztą nie pierwszej jeśli ktoś pamięta.
Za to PBF? To jest dopiero kopalnia wiedzy dla graczy i MG. Ktoś pokusił się o to by wykorzystać lokacje, miejsca, BN? Spisać i posortować to co tworzy Keth zarówno w sesjach jak i opowiadaniach, nie wspominając o scenariuszach które zostały wysłane na oba konkursy? To mnóstwo wiedzy, którą można połatać białe plamy na mapie świata KC. Ja owszem, chciałem pomóc Kethowi w stworzeniu mapy politycznej Osmundu, Tabadanu i wielu innych miejsc na Orchii. Niestety Keth powoli też się wypala jak sami wiecie i ostatecznie nie podjął tematu. Za namową Mrufona postanowiłem wystartować w najbliższym konkursie, akcja scenariusza będzie się rozgrywała na Orcusie Świętym. W tym celu tworzę całe miasto z mapą główną, dzielnic oraz opisem głównych osobistości i lokacji w mieście. Mnóstwo dodatkowego materiału dla MG i graczy. Gdyby każdy w miarę aktywny portalowiec zrobił coś podobnego od siebie, z mniejszym czy większym rozmachem w zależności od czasu jakim dysponuje nie musielibyście dziś tak smęcić tylko mielibyście materiału na mnóstwo godzin grania. Że będą to tylko materiały dla nielicznego grona? Trudno, tak jest od wielu lat i to się może nie zmienić.
Ale nie. Lepiej podkulić ogon i ponarzekać. Dziś najwięksi krzykacze (zresztą jak zawsze) to osoby, które z różnych powodów nie raczyły pojawić się w Czersku. Było przyjechać i wykrzyczeć ASowi w twarz swoje żale a nie mądrzyć się dziś na forum dlaczego nikt nie spytał o to czy tamto.
Zapewniam Cię też Mordimer, że nikt z ADM nie nadstawia tyłka w stronę ASa czego dowodem jest chociażby decyzja o zrobieniu zlotu w Czersku a nie w Warszawie tak jak to chciał. Co więcej przyznał się, że chciał wykorzystać Kon aby wypromować zarówno książkę jak i system.
I jeszcze jedno, wydanie fanowska wersji KC? Wolne żarty, ostatni zapał skończył się tak szybko jak się zaczął. Nie wspominając już o prawach autorskich.
Jedyne czego możecie oczekiwać na 100% to własną satysfakcję z tworzonych materiałów i słowa uznania od wąskiego grona użytkowników z tego portalu.
Przestać biadolić i narzekać!!! Rzygać mi się chce jak czytam te posty, że na forum poza PBF i Ogame nic się nie dzieje. Ogame faktycznie to mały dodatek, który niewiele dziś wnosi do KC choć duży szacunek dla czegoja, że wogle podjął próbę stworzenia tej gry. Zresztą nie pierwszej jeśli ktoś pamięta.
Za to PBF? To jest dopiero kopalnia wiedzy dla graczy i MG. Ktoś pokusił się o to by wykorzystać lokacje, miejsca, BN? Spisać i posortować to co tworzy Keth zarówno w sesjach jak i opowiadaniach, nie wspominając o scenariuszach które zostały wysłane na oba konkursy? To mnóstwo wiedzy, którą można połatać białe plamy na mapie świata KC. Ja owszem, chciałem pomóc Kethowi w stworzeniu mapy politycznej Osmundu, Tabadanu i wielu innych miejsc na Orchii. Niestety Keth powoli też się wypala jak sami wiecie i ostatecznie nie podjął tematu. Za namową Mrufona postanowiłem wystartować w najbliższym konkursie, akcja scenariusza będzie się rozgrywała na Orcusie Świętym. W tym celu tworzę całe miasto z mapą główną, dzielnic oraz opisem głównych osobistości i lokacji w mieście. Mnóstwo dodatkowego materiału dla MG i graczy. Gdyby każdy w miarę aktywny portalowiec zrobił coś podobnego od siebie, z mniejszym czy większym rozmachem w zależności od czasu jakim dysponuje nie musielibyście dziś tak smęcić tylko mielibyście materiału na mnóstwo godzin grania. Że będą to tylko materiały dla nielicznego grona? Trudno, tak jest od wielu lat i to się może nie zmienić.
Ale nie. Lepiej podkulić ogon i ponarzekać. Dziś najwięksi krzykacze (zresztą jak zawsze) to osoby, które z różnych powodów nie raczyły pojawić się w Czersku. Było przyjechać i wykrzyczeć ASowi w twarz swoje żale a nie mądrzyć się dziś na forum dlaczego nikt nie spytał o to czy tamto.
Zapewniam Cię też Mordimer, że nikt z ADM nie nadstawia tyłka w stronę ASa czego dowodem jest chociażby decyzja o zrobieniu zlotu w Czersku a nie w Warszawie tak jak to chciał. Co więcej przyznał się, że chciał wykorzystać Kon aby wypromować zarówno książkę jak i system.
I jeszcze jedno, wydanie fanowska wersji KC? Wolne żarty, ostatni zapał skończył się tak szybko jak się zaczął. Nie wspominając już o prawach autorskich.
Jedyne czego możecie oczekiwać na 100% to własną satysfakcję z tworzonych materiałów i słowa uznania od wąskiego grona użytkowników z tego portalu.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Krótko - zgadzam się.
Fanowsko nie wydamy, przestałem się łudzić po fiasku kilku prób aktywizacji ludzi z portalu. Natomiast możemy pisać scenary - o czym cały czas trąbię - i grać na konwentach. To też spora wartość. Otóż szykuję wcześniejszy kon - edycję 2,5, też w Dziekanowicach, bo nie doczekam się czerwca. Wszyscy próbują przesunąć wiosenną edycję na czerwiec - a to już lato, chyba, że się mylę.
Venar zgłosił akces, teraz czekan na Uć - gramy w warhammera w Dziekanowicach, przy okazji przetestujemy lokację na kon III. Wkrótce założę stosowny temat, jeśli ktoś zechce też jechać - SUPER!!!!!!!!!
Trzeba działać a nie jęczeć, panowie i panie.
Fanowsko nie wydamy, przestałem się łudzić po fiasku kilku prób aktywizacji ludzi z portalu. Natomiast możemy pisać scenary - o czym cały czas trąbię - i grać na konwentach. To też spora wartość. Otóż szykuję wcześniejszy kon - edycję 2,5, też w Dziekanowicach, bo nie doczekam się czerwca. Wszyscy próbują przesunąć wiosenną edycję na czerwiec - a to już lato, chyba, że się mylę.
Venar zgłosił akces, teraz czekan na Uć - gramy w warhammera w Dziekanowicach, przy okazji przetestujemy lokację na kon III. Wkrótce założę stosowny temat, jeśli ktoś zechce też jechać - SUPER!!!!!!!!!
Trzeba działać a nie jęczeć, panowie i panie.
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Szczerze odradzam jakiekolwiek próby z mechaniką. Jak pośledzisz w kilku tematach to zobaczysz ile razy się o to rozbiłem. Co najmniej kilka i teraz nie mam żadnych złudzeń co do tego, że nie da się z tym nic zrobić. Smutne ale prawdziwe.
Tam jak pisał Venar - lokacje i jak uważam ja - scenariusze. To jest to co każdy raczej zaakceptuje.
Tam jak pisał Venar - lokacje i jak uważam ja - scenariusze. To jest to co każdy raczej zaakceptuje.
Venar dobrze mówi - krzykacze pewnie roją sobie, że siedzieliśmy na zlocie i z uwielbieniem wpatrywaliśmy się w ASa. Odnoszę wrażenie, że po incydencie z wydawnictwem MAG pozostał mu jakiś uraz i teraz boi się, że podręcznik kupi jedna osoba, przerobi go na PDFa i udostępni światu. Nie będę zdradzał zbyt wiele, ale w Iłży poprosił konowiczów o przygotowanie pewnych materiałów i chyba większość (w tym ja) nie wywiązała się z tego zadania. Nie wiem co kierowało innymi "nierobami" - mogę tylko powiedzieć, że owa "nagroda" wydała mi się swego rodzaju resztkami z pańskiego stołu i zwyczajnie się zbuntowałem. To co dał nam wówczas AS jest dla mnie mało istotne - naprawdę zależy mi na tym, aby wsłuchał się w uwagi fanów, którzy chcą mu pomóc poprawić mechanikę i/lub scenografię. Paradoksalnie to właśnie autor jest w tym momencie osobą, która może dobić dogorywający powoli system. Kto potrafi i ma chęci, niech robi dodatki - nawet jeśli AS skorzysta z nich wyłącznie jako inspiracji do rozbudowy świata, to każda z takich osób będzie mieć przynajmniej jakąś drobną satysfakcję - świadomość, że w jakimś ułamku przyczyniła się do powrotu KC.
Na zloty jestem zawsze chętny - dysponuję nienaruszonym tegorocznym urlopem, który zacznę konsumować dopiero w 2012.
Na zloty jestem zawsze chętny - dysponuję nienaruszonym tegorocznym urlopem, który zacznę konsumować dopiero w 2012.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
ghasta
- Reactions:
- Kontakt:
Venar - skąd tyle jadu? Forum ciężko przędzie i jest to fakt.Venar
(..)
Zarzucasz innym marudzenie, czarnowidzto, czepiacto. Powiedz mi jednak kiedy sam ostatnio napisałeś coś co się pojawiło na portalu w formie innej niż post? Ostatnio ten marudzący mordimer nie dał rady dodać artykułu więc przekazał go do administracji w celu pomocy i ? nic! Nikt mu nie pomógł. Także Ty. Ja marudzę, ale średnio raz na miesiąc coś z mojej ręki pojawia się na portalu. Keth wściekł się żę nie ma odzewu i położył laskę ale jego artów także jest masa.
Wstrzymaj więc konie. Sami jako adm położyliście lagę na portalu i nie miej pretensji, że użytkownicy się wkurzają na to jak on (nie)działa.
Co do PBF fajnie że jest, ale mało kto wykorzysta zawarte tam materiały ponieważ musiałby się przebić przez stos postów. A może podejmiesz się zrobić podsumowanie jakiegoś pbf-a jeśi sądzisz że jest tam tyle przydatnych rzeczy?
Ogame est dodatkiem, fajnym i chwałą czegojowi że to ruszył.
Poza tym odniosłeś się w ujmujący sposób do 1 propozycji z 4.
Portalowi brakuje promocji oraz świeżego podejścia. AS też jakoś niekoniecznie ma ochotę na współpracę i możliwe umieszczanie pomysłów fanów w reedycji. Dodatkowo jeśli chce się wydać system inne portale powinny o tym od dawna trąbić. A tu cisza. My sami możemy promować swoje rozwiązania na innych portalach zamiast siedzieć tylko tu. Mogę spokojnie dodawać wpisy (w postaci newsów) na Paradoks. Na rpg.pl działa mrufon (?). Na poltera dodać można wpis mając konto. Valkiria - nie kojarzę.
Trafi to do większej ilości fanów.
Wtedy i satysfakcja userów i ilość odwiedzin strony wydatnie się zwiększy. Ale trzeba żeby komuś się chciało. Samym pisaniem scenariuszy nic nie zdziałamy.
btw.
Przydałaby się możliwość komentowania artykułów bez logowania + captch standardowo przy takiej próbie.
To nie jad Ghasta. Rzadko zdarza mi się aby ktoś mnie zdenerwował a cała ta sytuacja zwyczajnie mnie drażni.
Podsumowanie PDF? Nie. Wyciągnięcie istotnych kwestii z PBF? Tak.
Zacząłem to robić powoli, ale jest to aktualnie zawieszone. Dlaczego?
Bo od dłuższego czasu w wolnych chwilach pracuję nad scenariuszem. Jeśli uda mi się doprowadzić go do końca w terminie to współczuję jury bo będzie to ponad 100 stron tekstu, map i rysunków. To dużo pracy i dlatego też żaden artykuł mojego autorstwa nie pojawia się w ostatnim czasie na portalu.
Kwestii technicznych portalu nie tykam. Zwyczajnie miał się tym zajmować Raven a ja się na tym nie znam. Skoro średnio mu to idzie przejął to w pewnym sensie czegoj, ale on tez ma inne sprawy na głównie prywatne czy też portalowe.
Podsumowanie PDF? Nie. Wyciągnięcie istotnych kwestii z PBF? Tak.
Zacząłem to robić powoli, ale jest to aktualnie zawieszone. Dlaczego?
Bo od dłuższego czasu w wolnych chwilach pracuję nad scenariuszem. Jeśli uda mi się doprowadzić go do końca w terminie to współczuję jury bo będzie to ponad 100 stron tekstu, map i rysunków. To dużo pracy i dlatego też żaden artykuł mojego autorstwa nie pojawia się w ostatnim czasie na portalu.
Kwestii technicznych portalu nie tykam. Zwyczajnie miał się tym zajmować Raven a ja się na tym nie znam. Skoro średnio mu to idzie przejął to w pewnym sensie czegoj, ale on tez ma inne sprawy na głównie prywatne czy też portalowe.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Tomek, nie piszesz poważnie? Moja gotowa przygoda ma 16 stron. W tej sytuacji zastanawiam się czy po prostu nie wrzucić jej na portal i nie pisać czegoś z rozmachem. W takiej relacji nie wygram a muszę Ci znów udowodnić to i owoJeśli uda mi się doprowadzić go do końca w terminie to współczuję jury bo będzie to ponad 100 stron tekstu, map i rysunków
Wprawdzie nie jestem lekarzem ale wypiszę wam (marudzącym) tzw. "receptę farmaceutyczną":
Nomen aegroti: każdy z portalu, dowolny nick
Praescriptio:
-dystans 2 op. a 30 tabl. (1-0-1)
-luz 1 op. a 60 tabl. (2-0-0)
-zdrowy rozsądek i minimum zaangażowania 1x100 tabl. (3-2-3)
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2011, 11:45 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mordimer00
- Reactions:
venar a jak mam podchodzić do tego wszystkiego? minęły dwa tygodnie od czasu wrzucenia mojego arta na forum i.......??????
Z wielkim szacunkiem dla wszystkich ADM ale jakoś go nie jestem w stanie zlokalizować na portalu, więc się grzecznie i konkretnie pytam.
Czy mój artykuł zostanie umieszczony na portalu i kiedy konkretnie?
Pozdrawiam.
Z wielkim szacunkiem dla wszystkich ADM ale jakoś go nie jestem w stanie zlokalizować na portalu, więc się grzecznie i konkretnie pytam.
Czy mój artykuł zostanie umieszczony na portalu i kiedy konkretnie?
Pozdrawiam.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."
Mordimer - zapewne mówisz o "Broni rasowej". Rozmawiałem już o tym z czegojem jeszcze przed wyjazdem na KON.
Trzeba przyznać, że wykonałeś kawał dobrej roboty. Problem polega na tym, że aby wrzucić to w formie arta, potrzeba mnóstwo pracy aby to przerobić na tekst, który zostanie przyjęty przez nasz system. Dlatego właśnie czegoj umieścił go na forum w takiej właśnie formie.
Nie ma to nic wspólnego z olewaniem Ciebie i Twojej pracy.
Trzeba przyznać, że wykonałeś kawał dobrej roboty. Problem polega na tym, że aby wrzucić to w formie arta, potrzeba mnóstwo pracy aby to przerobić na tekst, który zostanie przyjęty przez nasz system. Dlatego właśnie czegoj umieścił go na forum w takiej właśnie formie.
Nie ma to nic wspólnego z olewaniem Ciebie i Twojej pracy.
-
ghasta
- Reactions:
- Kontakt:
Tak na marginesie: Twój art mordimer . Poświęciłem mu już trochę czasu na tygodniu, aby go zrobić w czystym html-u. Będzie w kawałkach 1rasa - 1 art. Zrobiłem na razie krasnali i reptlilionów. Podeślę ci na pw i po prostu wkleisz go w okienko dla artykułów tak żeby dodać własnego konta.
Panowie co z pozostałymi moimi propozycjami? Jakieś komentarze czy też sądzicie że są całkiem z czapy?
Jeśli scenariusz będzie tak duży to świetnie Venar! Czekam z niecierpliwością na efekt.Venar
(..)to ponad 100 stron tekstu, map i rysunków.
Panowie co z pozostałymi moimi propozycjami? Jakieś komentarze czy też sądzicie że są całkiem z czapy?
Obecnie próbuję przyczynić się do powstania kolejnego numeru KC-towca, bo poprzedni był dawno temu. Info na ten temat będzie nadawać się na portale o tematyce okołoRPGowej.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35