Karcianka Kryształy Czasu.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 01 grudnia 2009, 21:08

Po pierwsze:) Dzięki za komentarz Venar.
To że nie ma bohaterów to pikuś w końcu są jednostki latające mogące służyć za zwiad.
Gdybym przepisywał karty ze starej wersji karcianki to nie byłoby z tym wielu problemów i szło dużo szybciej. Niestety powprowadzałem trochę zmian i one powodują że muszę niekiedy zdrowo kombinować. Bohaterów wstawię jak dokończę armie, a zostały mi Elfy, Orki, wojska ogólne i oddziały specjalne. Najemników dorzucę kiedy indziej.
Wszystkie karty z TALII EFEKTÓW mają liczbę losową równą 5.
Jak już napisałem tę instrukcję, a szło mi to z wielkimi bólami:), to pomyślałem że bez Efektów, nawet kilku, gra będzię dość uboga. Dlatego też wymodziłem na szybko kilka, nie zwracając już szczególnej uwagi na Liczbę Losową, i tak sobie ta 5 została:). Na moim następnym wolnym postaram się to poprawić i dorzucić więcej Efektów.
Karty posiadają "koszt jednostki" - co to znaczy?
Napisałem o tym w instrukcji ale użyłem złego sformułowania. Brzmi ono tak:
Przed grą należy ustalić ilość punktową armii, następnie każdy z graczy wybiera oddziały tak, aby ich łączna wartość nie przekroczyła ustalonej i żaden ze wzorów wojsk nie powtarzał się więcej niż 5 razy.

Powinno być natomiast tak:
Przed grą, gracze powinni ustalić wartość punktową armii. Następnie każdy z nich wybiera oddziały w ten sposób, aby ich łączny KOSZT nie przekroczył ustalonego wcześniej i żeby żaden ze wzorów wojsk nie powtarzał się więcej niż 5 razy.

Fragment ten uległ już zmianie, jeśli wciąż jest niejasny to postaram się go dotąd zmieniać aż będzie wystarczająco czytelne. Ewentualnie dorzucę jakiś przykład.
W jaki sposób zagrywamy poszczególne karty?
Hmm, nie wiem dokładnie o co Ci chodzi, ale jeśli dotyczy to zagrywania kart Efektów, to robisz to kiedy mają one sens. Tzn: bez sensu jest zagranie Efektu modyfikującego OBRONĘ jeśli akurat ATAKUJESZ itd.
A i mam wrażenie, że instrukcja jest mocno okrojona patrząc na cechy specjalne poszczególnych wojsk
Kilka cech specjalnych, nie ma znaczenia przy tej wersji karcianki. A to dlatego że na razie zamieszam tylko i wyłącznie samego bitewniaka, symulację pojedynku między armiami dla dwóch graczy. Niektóre natomiast cechy takie jak blokowanie czy bonusy w walce w mieście, będą miały znaczenie przy drugiej karciance, strategiczno ekonomicznej. No ale do tego dojdziemy powoli:) I tak się cieszę że wreszcie się za nią wziąłem, bo do tej pory to jakoś w ogóle na nią weny nie miałem.
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2009, 19:57 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 01 grudnia 2009, 22:25

Normalnie w karciankach masz ich na ręku np.7 sztuk i z puli punktów jakie dostajesz co rundę możesz wystawiać jednostki w zalezności od ich wartości odejmując punkty od puli. Lub za tzw. manę jak w MtG. Tutak rozumiem że wystawiam wszystko co mam i na dodatek zakryte? Bo nie bardzo zrozumiałem.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 01 grudnia 2009, 22:37

Tez tak zrozumiałem. To wygląda jak karcianka gdzie "tylko" rozgrywa się bitwę, bez tego całego nudnego "wystawiania" :)

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 02 grudnia 2009, 05:33

Ok :) Wyjaśnię to bardziej szczegółowo wieczorem jak wrócę z pracy. Tak na szybko to tyle: Armię budujesz w oparciu o koszt, leży ona na stole zakryta. Jest ewentulnie odkrywana w czasie zwiadu oraz sam odkrywasz oddziały wystawiając je do OBRONY (tak że ATAKUJĄCY nie atakuje w ciemno).
Karty Efektów natomiast są jak w normalnej karciance, ciągniesz je, rzucasz, odrzucasz i tak w kółko.
Można tę karciankę w tej fazie przyrównać do WarCry, ale mam nadzieję że różni się od tamtej dostatecznie, że nikt się nie doczepi:) Nie było moim zamysłem papugowanie z niej, po prostu samo wyszło jak zacząłem rozbudowywać bitwę.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 07 grudnia 2009, 14:03

Avnar, obijasz się a ja chcę jeszcze w tym roku zagrać ;)
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 07 grudnia 2009, 14:57

Obijam się, obijam:) Nie udało mi się na tym wolnym nic zrobić, dopiero na następnym dorzucę trochę nowych rzeczy.

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 07 grudnia 2009, 21:15

Dorzuciłem Efektów i poprawiłem instrukcję.
Do ściągnięcia tutaj:
http://www.sendspace.pl/file/9cf08269da3e52aa6ed272a

Co do możliwości grania, to jest to możliwe przy tych kartach które zamieściłem. Jedynie tylko nie będzie można skorzystać ze wszystkich opcji. Tak że dajcie sobie spokój ze Zwiadem i Pojedynkiem bohaterów. Przetestujcie po prostu wojsko i karty Efektów.
Resztę postaram się zamieścić kiedy tylko znajdę czas.
Miłej zabawy:)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 10 grudnia 2009, 20:18

Zastanawiam się Avnarze z kim grywasz w karciankę. Czyżbyś męczył małżonkę? Czy może z tymi nowymi znajomkami, o których wspominałeś na gg?

Spotkałeś się z pozytywnym odzewem tych, którzy już grali w RPG? Ja zawsze broniłem się