Jednooki
Cadmon stary szaman Liguryjczyków zmierzył Vanka wzrokiem, pełnym mądrości i siły, nie było w nim widać agresji, ale był czujny. Tecumseh, Vanko, Zorian i Druss wyszli, na flankach zostali Belvas z kuszą i Tranicos z bossońskim łukiem. I oni dołaczyli do towarzyszy. Za plecami szamana jest pięciu liguryjczyków w kolczych bluzach z toporami bojowymi i tarczami, blisko 10 ciu innych czai się w pobliżu, część przy canoe. Co ja widzę Pikt, Cymeryjczyk, i dwaj obcokrajowcy, oraz Aquilonczyk i argosanin jak mniemam.
A Ty cudzoziemcze, tu szaman zwrócił się do Vanka jesteś przywódcą? Wiem juz co robicie tutaj dzięki słowom Pikta jaki jest z wami, chciałbym wiedzieć co zobaczyliście...
W razie każdej walki Inicjatywa będzie następująca o ile nie będziecie zaskoczeni:
1. Belvas
2. Tranicos
3. Vanko
4. Zorian
5. Drus
Inicjatywa jest liczona jako suma DEX + INT czyli zwinnośc + INT tu jako spryt. Atak zasadniczo robi się jeden, ale można dwa wtedy się dzieli walke na pół. Np mam trafienie 90% to mogę 2 ataki ale na 45% każdy, lub jeden 40 a drugi np. 50%. Ci co mają oburęcznośc DEX minimum 16 i dwie jednoręczne bronie atakują nimi dwoma ale mają + 10% do walki i parowania za dwie bronie. Atak tarcza jest mozliwy. Albo obalający albo raniący. AKCJE DEFENSYWNE: Można parować bronią, zasłonić się tarczą lub unikać. Na jeden atak jeden rodzaj obrony, jak parujemy to jak sie parowanie nie uda tego samego ataku juz nie mozna np. unikać. Jak np. drugi raz ktoś unika albo paruje albo uzywa tarczy to drugie uzycie ma -30% kary. Np. Unik na 88% na pierwszy, na drugi unik w danej rundzie mamy 58% na trzeci 28%. Trafienie na 1.20 walki to krtyczny sukces, trafienie na 1/5 walki to sukces specjalny. Specjalny i krytyczny zadają większe rany i przebijają pancerz, o ile nie zostaną uniknięte. Szczegóły wyjdą w walce.