Rozmiary Orcusa Wielkiego

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 17:38

No to wsiadam na dyżurnego konia każdego portalu z KC :)

Z tego co pamiętam z lektury to OW ma w najdłuższym miejscu 800-1000km. Z różnych wypowiedzi na różnych forach jakoś utrwalił mi się obraz wyspy o kubaturze odpowiadającej mniej więcej Polsce - czyli nieco ponad 300.000 km2.

To ważne, bo jak się ustali już tę kwestię to chciałbym się odnieść do opisu Orcusa przygotowanego przez kolegę Avnara.

Macie jakieś pewne informacje, albo może pamiętacie jakieś konkrety co do rozmiarów wyspy?

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 13 grudnia 2009, 17:45

Około 1000 na 600 km. Przy tym nieregularna linia brzegowa, liczne głeboko wcinajace się w lad zatoki i wyspy połozone niedaleko samego Orcusa. W zwiazku z tym w mojej opinii pow. mniejsza niz Polski conajmniej o połowę.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 18:03

Dobra. Czyli gdyby przyjąć pi razy drzwi rozmiary na poziomie 200.000 km2, to:
Liczebność ludności całego archipelagu nie jest znana, natomiast zaludnienie ORKUSA WIELKIEGO szacowane jest na około 25 milionów. Pod względem rasowym 25% z tej liczny to orki i półorki (w tym też 250 tysięcy Uruk-hai), 15% ludzi, 15% krasnoludów (włączając w to gnomów i hobbitów), 15% goblinów, i po 10% reptillionów, półelfów i półolbrzymów (zwanych również ogrami). W rozliczeniu tym nie wspominałem o elfach których na ORKUSIE jest około 100 tysięcy i większość z nich przebywa w OLGIRIONIE. Pod względem gęstości zaludnienia, miasta i miasteczka skupiają 7 milionów, reszta ludności jest rozproszona po terenach wiejskich. Głównie w okolicach GET-WARR-GARU, OLGIRIONU i ONGIR-GARU.
Zatem otrzymujemy gęstość zaludnienia 125 osób/km2! Czyli niemal identyczną jak w Polsce (122). W Polsce mamy milionowe miasto, kilkanaście kilkusettysięczników, kilka tysięcy miast w ogóle, kilkadziesiąt tysięcy wsi. Kraj jest uprzemysłowiony, gęsto zaludniony, z małymi pustkami.
Polska w wiekach średnich, do których jakby nie było równamy w fantaziakach, miała gęstość około 5-10 osób/km2. Czyż to nie za dużo, te 25 milionów mieszkańców? Gdzie taka ilość się mieści, kiedy tylko 1 miasto ma powyżej 100000 mieszkańców, a jest kilka zaledwie kilkudziesięcio- i kilkunastotysięcnzików. Moim zdaniem należałoby ową liczbę podzielić na 10. Wówczas otrzymamy REALNĄ wartość 2,5 miliona.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 13 grudnia 2009, 18:18

Cytujesz bodaj opis autorstwa avnara do jego zmian w KC. Moze jego Orcus jest gęściej zaludniony? A mozę jest o wiele większy ? Na ewno tez ma większe miasta, skoro wg. cytowanego fragmentu az 7 mln mieszkańców skupiają miasta.
Zatem otrzymujemy gęstość zaludnienia 125 osób/km2!
Zatem otrzymujemy po raz kolejny ten sam problem tego portalu. Niby romowa o KC, a jednak wytykanie, że opis szyndlerowski nie pasuje do jakis autorskich dodatków, albo do tzw. "podręcznika".

Twoje uwagi znakomicie pasuja do tematu o zmianach avnara (mówię, mozę jego Orcus ma większe miasta, gęstsze zaludnienie i wiekze rozmiary ?) Na forum o KC, w temacie samych rozmiarów Orcusa (i jego ewnetualnego zaludnienia) proponowałbym trzymac sie materiałów do KC.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 18:33

Cytujesz bodaj opis autorstwa avnara do jego zmian w KC. Moze jego Orcus jest gęściej zaludniony? A mozę jest o wiele większy ? Na ewno tez ma większe miasta, skoro wg. cytowanego fragmentu az 7 mln mieszkańców skupiają miasta.
Nie ma tam informacji o zmienionych gabarytach Orcusa, większej ilości miast (wspomniał Avnar o miasteczkach), więc być może jest tu lapsusik związany z kalkulacją.
Zatem otrzymujemy po raz kolejny ten sam problem tego portalu. Niby romowa o KC, a jednak wytykanie, że opis szyndlerowski nie pasuje do jakis autorskich dodatków, albo do tzw. "podręcznika".
Ty chyba widzisz wszędzie te problemy, bo na razie nie wiadomo czy jest tej natury problem. Poczekamy aż Avnar się ustosunkuje, czy SWÓJ Orcus widzi większym czy też nie.
Na forum o KC, w temacie samych rozmiarów Orcusa (i jego ewnetualnego zaludnienia) proponowałbym trzymac sie materiałów do KC.
Te dane sugerują właśnie mniej więcej 2 miliony mieszkańców.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2009, 18:37 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 13 grudnia 2009, 18:40

Hauerine ma racje. Ponieważ graliśmy głównie na Orkusie i nie interesowały nas inne Archipelagi poza Centralnym i Pajęczym, powiększyliśmy Orkus do rozmiarów Europy:) Pasowały mi duże miasta, nie miałem nic przeciwko danym Ostrogaru i jego kiluset tysiącach mieszkańców, TagarDur zrobiłem też w tej skali, a nawet i większe:), pozostałe liczyły też po kilkaset tysięcy. To co u Szyndlera było wioskami pokazanymi na mapie u nas było kilkutysięcznymi miasteczkami, plus zamki, wioski itd. Możliwe że i tak przesadziłem.
Realia Orkusa Wielkiego, jako artykuł niestety też jest dostosowany do moich autorskich zmian. Mam nadzieję jednak że jest tam kilka pomysłów które można byłoby użyć na szerszą skalę lub o nich podyskutować.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 13 grudnia 2009, 18:46

Nie ma tam informacji o zmienionych gabarytach Orcusa, większej ilości miast (wspomniał Avnar o miasteczkach), więc być może jest tu lapsusik związany z kalkulacją.
Mozliwe. Tak czy inaczej jest to opis do systemu avnara, opartego na KC. Zmiany są tam tak głebokie, że praktycznie jest to inny system. Może właśnie autorowi taka gęstoś zaludnienia pasuje?
Ty chyba widzisz wszędzie te problemy, bo na razie nie wiadomo czy jest tej natury problem.
Jest dokąłdnie tej natury. Rozmawiamy o Orcusie z KC, a Ty cytujesz opis ze zmian avnara i że "sie liczby nie zgadzają". A jak maja się zgadzać, skoro to są faktycznie zupełnie RÓŻNE światy ?
Te dane sugerują właśnie mniej więcej 2 miliony mieszkańców.
OK, mozliwe, że ta wartośc jest akceptowalna, tylko nie rozumiem po co był ten cytat o 25 mln ? Przecież Orcus w KC mozę mieć te 2 mln jak mówisz, a ten avnarowy całkiem niezaleznie może mieć 25 mln mieszkańców. Po co to wrzucac w jeden temat ?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 18:53

Hauerine ma racje. Ponieważ graliśmy głównie na Orkusie i nie interesowały nas inne Archipelagi poza Centralnym i Pajęczym, powiększyliśmy Orkus do rozmiarów Europy
Teraz jest jasne. Orcus jest DUUUUUŻY. Nie mam zastrzeżeń do wyliczeń.
Jest dokąłdnie tej natury. Rozmawiamy o Orcusie z KC, a Ty cytujesz opis ze zmian avnara i że "sie liczby nie zgadzają". A jak maja się zgadzać, skoro to są faktycznie zupełnie RÓŻNE światy ?
Po poście Avnara to już jest jasne.
OK, mozliwe, że ta wartośc jest akceptowalna, tylko nie rozumiem po co był ten cytat o 25 mln ? Przecież Orcus w KC mozę mieć te 2 mln jak mówisz, a ten avnarowy całkiem niezaleznie może mieć 25 mln mieszkańców. Po co to wrzucac w jeden temat ?
Bo wtedy jeszcze myślałem, że Avnar porusza się w granicach szyndlerowskiego KC.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 13 grudnia 2009, 19:04

No ja sobie właściwie swobodnie pływam:) Kiedy pisałem tamte materiały nie miało to znaczenia czy są one dostosowane do mojej wizji czy może do wersji MiMa czy podręcznika. Nigdy też nie przeszkadzało mi korzystać swobodnie z każdych dostępnych materiałów i myślałem że tak robi większość. W praktyce okazało się że jednak ważne jest ścisłe określenie co jest co. Napewno w wyniku tego udało by się uniknąć niektórych starć i dyskusji. Niestety nawet będąc konserwatystą i trzymając się twardo MiMowej wersji KCetów, zdarzają się różne interpretacje. Czytając wypowiedzi w prowadzonych dyskusjach, miałem kilka razy niezłego "zonka", kiedy uzmysławiałem sobie jak bardzo potrafimy się różnić w odbieraniu podanych faktów, nie mówiąc o tych co były tylko lekko zarysowane.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 19:27

Hehe, popatrz jak pewne przemyślenia, które pozostają w głowie, mogą zmącić obraz.

Swoją drogą zastanawiałem się czy poza paroma kluczami wiosek jest duża gęstość osadnictwa. Jakoś AS się do tego nie odniósł konkretnie, a ja mam wrażenie, że Orcus raczej rolniczo-osadniczego charakteru nie ma.

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 13 grudnia 2009, 19:55

a ja mam wrażenie, że Orcus raczej rolniczo-osadniczego charakteru nie ma.
Ale to w takim razie jaki może mieć :) przecież to jest "stolyca" świata - tu nie mogą stać porozstawiane po kątach stodoły dziurawe.

A z drugiej strony ponad połowa wiosek opisanych przez Sz. jest Morkir - znaczy warowna - tylko czy dlatego że mają one rozmiar małych miasteczek czy dlatego że istnieją jakieś zagrożenia które zmuszają ich do tego? Co też dosyć swoją drogą jest ciekawe (wręcz komicznie) - zagrożenia wewnątrzterytorialne na obszarze "stolicy świata" :/
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 20:02

Ale to w takim razie jaki może mieć
Może być rzadkie osadnictwo charakterze łowiecko-zbierackim z punktami wiosek rolniczych. Bo przeca całą żywność się dowozi :)

A Morkiry chyba dlatego, że po wyspie wałęsają się zdemobilizowane hordy poszukiwaczy przygód. Wiadomo, że gorszej zarazy nie ma.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 14 grudnia 2009, 07:41

Zatem otrzymujemy po raz kolejny ten sam problem tego portalu.
To jedyny portal w sieci o KC. Wyłączając fora naturalnie.

Co do samej liczebności. Nie pamiętam czy są takie dane ale taka ilość na Orcusie może wynikać z napływu. Przecież to nie muszą być tylko rodzimi mieszkańcy. Wyliczając tak na szybko ilość mieszkańców z tabelki pochodzenia przy tworzeniu postaci daje nam to sumę nieco ponad 500 tys. mieszkańców. Więc gdzie ukrywa się reszta?

Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 14 grudnia 2009, 07:44

W tabelce ujęte są chyba tylko duże miasta. DO tego trzeba doliczyć mniejsze ośrodki, no i całą gamę dużych kluczy, wsi i osad.

Połączony z 11.08.2016 07:59:06:
2009 rok, ale trupa odkopałem :D

Ja ciągle protestuję przeciwko rozmiarom Orkusa Wielkiego. To skandal. Dla mnie istnieje tylko Archipelag Centralny, pozostałe to lipa więc na swój użytek, dla podniesienia epickości i dystansów, rozciągam go kilkukrotnie. Co to za archipelag, na którym BG spędzają całe życie, którego największa wyspa ma 1000x600 km? To przypomina najgorszą, morską planszę w Herosach 2, na której lądowało się łodzią, zbierało drewno, wchodziło do gazebo, kopalnię zajmowało i z powrotem na łódź. Ohyda.
Orkus Wielki byłby imponujący przy rozmiarach Europy Zachodniej. Wtedy rzeczywiście przeprawa przez Rozszczepione Góry byłaby realną przeprawą a nie spacerkiem po południu.
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2016, 08:03 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ