Translatorium parowe
Witam
Co do walut to oprócz tego co napisał Procjan proponowałbym:
Kettle- proponuje kocioł(trochę po najlżejszej linni oporu ale sądzę że pasuje)
Keep- warownia/zamek
Co do waluty protektoratu to myślałem nad tym żeby dwie pierwsze przetłumaczyć jako
Trace -Ślad
Mark- Znak
w sensie Ślad/Znak Menotha, tyle że dalsze dwie jednostki walutowe nie chcą się podporządkować... jedyne co mi przychodzi do głowy to slangowa klepka/decha dla "Stave" zakładając kanciasty i podłużny kształt. Chyba że damy Kij(Menotha) albo Szczebel(w drodze do Menotha;) ).
Co do walut to oprócz tego co napisał Procjan proponowałbym:
jeśli trzymać się pomysłu z Shield to może po prostu tarcza?Shier (Shield?) - tarczka, tarczek
WieżąTower - 1 platinum
Kettle- proponuje kocioł(trochę po najlżejszej linni oporu ale sądzę że pasuje)
Keep- warownia/zamek
Co do waluty protektoratu to myślałem nad tym żeby dwie pierwsze przetłumaczyć jako
Trace -Ślad
Mark- Znak
w sensie Ślad/Znak Menotha, tyle że dalsze dwie jednostki walutowe nie chcą się podporządkować... jedyne co mi przychodzi do głowy to slangowa klepka/decha dla "Stave" zakładając kanciasty i podłużny kształt. Chyba że damy Kij(Menotha) albo Szczebel(w drodze do Menotha;) ).
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Terminy technomagiczne (magianiczne)
Accumulator socket - gniazdo łączące akumulator magianiczny z resztą artefaktu. Mamy trzy rodzaje: Charge Socket do krótkotrwałych transferów o dużej mocy, Trickle Socket do ciągłych transferów o małe mocy, Hybrid Socket (wersja hybrydowa).
Arcane Condenser - ładowarka akumulatorów.
Arcanodynamic accumulator - akumulator zawierający energię magiczną.
Conduits - przełączniki, przyciski, łączniki, kable zasilające (wszystko to twórcy 1ed po9dciągnęli pod tę jedną nazwę zbiorczą).
Rune plate - płytka z wygrawerowanym zaklęciem, niezbędny element magianicznego artefaktu. Mieliśmy już kilka dobrych propozycji, na co się decydujemy?
A teraz dodatkowo kilka terminów technicznych dotyczących bezpośrednio pancerza warcastera.
Power Field - magiczne pole ochronne.
Arcane focus chamber - zasobnik wewnątrz zbroi pozwalający magazynować materialne komponenty czarów, a następnie zużywać je przy rzucaniu zaklęć bez konieczności dotykania (nie wiem, czy w 2ed w ogóle ma to jeszcze sens przy innych zasadach czarowania niż w D&D).
Accumulator socket - gniazdo łączące akumulator magianiczny z resztą artefaktu. Mamy trzy rodzaje: Charge Socket do krótkotrwałych transferów o dużej mocy, Trickle Socket do ciągłych transferów o małe mocy, Hybrid Socket (wersja hybrydowa).
Arcane Condenser - ładowarka akumulatorów.
Arcanodynamic accumulator - akumulator zawierający energię magiczną.
Conduits - przełączniki, przyciski, łączniki, kable zasilające (wszystko to twórcy 1ed po9dciągnęli pod tę jedną nazwę zbiorczą).
Rune plate - płytka z wygrawerowanym zaklęciem, niezbędny element magianicznego artefaktu. Mieliśmy już kilka dobrych propozycji, na co się decydujemy?
A teraz dodatkowo kilka terminów technicznych dotyczących bezpośrednio pancerza warcastera.
Power Field - magiczne pole ochronne.
Arcane focus chamber - zasobnik wewnątrz zbroi pozwalający magazynować materialne komponenty czarów, a następnie zużywać je przy rzucaniu zaklęć bez konieczności dotykania (nie wiem, czy w 2ed w ogóle ma to jeszcze sens przy innych zasadach czarowania niż w D&D).
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Opuszczając ostatecznie zachodni Immoren, pokonani Orgothowie stosowali taktykę spalonej ziemi, nie tylko paląc i burząc, co popadnie, ale też zatruwając studnie, zasypując solą urodzajne gleby, wyrzynając w pień całe osady ze zwierzętami hodowlanymi włącznie. Ten zbrodniczy proceder zwie się w oryginale Scourge - jak byśmy to przełożyli na rodzimy język?
-
8art
- Reactions:
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 81 times
to chyba z greki i z tego co się orientuje to miało coś wspólnego z ofiarami całopalnymi:
Za wiki:
Za wiki:
Holocaust to słowo pochodzące z kościelnej łaciny, słowo holocaustum jest adaptacją greckiego holókaustum rodzaju nijakiego holókaustos ("spalony żywcem"), spolszczenie: holokaust. Słowo holokaust w swoim terminie religijnym oznaczało ofiarę całopalną i w tym znaczeniu pozostaje do dziś - jednakże w tym artykule jest mowa o najpowszechniejszej formie tego słowa; holokaust - czyli prześladowania i zagłada Żydów przez władze III Rzeszy oraz jej sojuszników w II Wojnie Światowej.
Jest synonimem słowa Szoa (z hebrajskiego Shoah) oznaczającego zagładę, uważane przez wielu ludzi za bardziej stosowny termin niż "całopalenie".
-
Vranz the Blighted
- Reactions:
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Chłopaki, chciałbym raz jeszcze zaprosić do dyskusji na temat walut, bo zamykając ten wątek przewodni będę mógł oprzeć się w przyszłościowych artykułach na wspólnie przyjętych za obowiązujące tłumaczeniach (a mam w głowie kilka tekstów, gdzie pojawią się odnośniki do pieniędzy). Kilka propozycji już jest, kilka wciąż brakuje!
Jeśli o Scourge idzie, definitywnie akceptuję Wielką Pożogę - faktycznie przez chwilę chodził mi po głowie Holokaust, ale jednak zbyt mocno kojarzy się on z Drugą Wojną i mógłby budzić w czytelnikach zrozumiałe wątpliwości.
Jeśli o Scourge idzie, definitywnie akceptuję Wielką Pożogę - faktycznie przez chwilę chodził mi po głowie Holokaust, ale jednak zbyt mocno kojarzy się on z Drugą Wojną i mógłby budzić w czytelnikach zrozumiałe wątpliwości.
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Terminologia przyjęta dla immoreńskich walut
Cygnar
Miedziak - 1 copper. Półtarcza - 5 copper. Tarcza - 1 silver. Ćwierćkoronówka - 25 copper. Półkorona - 5 silver. Korona - 1 gold. Łabędź - 2 gold. Wieża - 1 platinum.
Khador
Rożek - 1 copper. Kopytko - 1 silver. Szpon - 1 gold. Ząb - 1 platinum.
Ord
Pens - 1 miedziak. Półgalion - 5 miedziaków. Galion - 1 srebro. Dwugalion - podwójne srebro. Rojal - 1 złoto.
Waluty Iosu i Rhulu pozostawiłem w oryginalnym brzmieniu. Wciąż nie mam definitywnego pomysłu na monety Llaelu.
Kettle - 1 copper. Keep - 1 silver. Goldbust/Goldhead - 1 gold. Ascendant - 1 platinum.
Cygnar
Miedziak - 1 copper. Półtarcza - 5 copper. Tarcza - 1 silver. Ćwierćkoronówka - 25 copper. Półkorona - 5 silver. Korona - 1 gold. Łabędź - 2 gold. Wieża - 1 platinum.
Khador
Rożek - 1 copper. Kopytko - 1 silver. Szpon - 1 gold. Ząb - 1 platinum.
Ord
Pens - 1 miedziak. Półgalion - 5 miedziaków. Galion - 1 srebro. Dwugalion - podwójne srebro. Rojal - 1 złoto.
Waluty Iosu i Rhulu pozostawiłem w oryginalnym brzmieniu. Wciąż nie mam definitywnego pomysłu na monety Llaelu.
Kettle - 1 copper. Keep - 1 silver. Goldbust/Goldhead - 1 gold. Ascendant - 1 platinum.