Druid/Łowca a używana broń
Witam.
Piszę, ponieważ mam niemałą zagadkę, co do broni jaka powinna być używana przez takiego dwuklasowca.
Z jednej strony, Łowca musi posiadać biegłość w broni dystansowej, broni białej i krótkiej broni białej.
Z drugiej strony, używane przez druida bronie są nieco skomplikowane... pozwolę sobie tu przytoczyć:
"6. Używana Broń: Ściśle uzależniona od etosu, przy czym z reguły jest to broń pochodzenia naturalnego (np. laski, cepy, maczugi) lub broń naturalna (sierp, siekiera, nóż, młot itp.). Druidzi z kręgu ognia lub równowagi mogą używać broni żelaznych, z kręgu powietrza włóczni i łuków, z kręgu wody szabli i trójzębów, z ziemi maczug i młotów itd. "
Tutaj, można ten opis podzielić na dwie części. Pierwszą - używana broń naturalna lub pochodzenia naturalnego. Z drugiej mamy podział względem kręgu, i to dość mocno podział "domyślny".
I tu pytania dwa:
1. Jaki krąg druidyczny korzysta z jakich broni? Z jednej strony druidzi używają broni naturalnych, z drugiej krąg ognia może korzystać z broni żelaznych, a z trzeciej połowa z broni wymienionych w przykładach są generalnie stalowe...
2. Czy jako łowca/druid z kręgu zwierząt (drut prowadzony w kierunku zwierzęcia totemowego wilka jeżeli to coś zmienia) można korzystać z łuku, siekierki i jakiegoś noża? Czy raczej tylko bronie kłute, więc siekierka odpada?
Piszę, ponieważ mam niemałą zagadkę, co do broni jaka powinna być używana przez takiego dwuklasowca.
Z jednej strony, Łowca musi posiadać biegłość w broni dystansowej, broni białej i krótkiej broni białej.
Z drugiej strony, używane przez druida bronie są nieco skomplikowane... pozwolę sobie tu przytoczyć:
"6. Używana Broń: Ściśle uzależniona od etosu, przy czym z reguły jest to broń pochodzenia naturalnego (np. laski, cepy, maczugi) lub broń naturalna (sierp, siekiera, nóż, młot itp.). Druidzi z kręgu ognia lub równowagi mogą używać broni żelaznych, z kręgu powietrza włóczni i łuków, z kręgu wody szabli i trójzębów, z ziemi maczug i młotów itd. "
Tutaj, można ten opis podzielić na dwie części. Pierwszą - używana broń naturalna lub pochodzenia naturalnego. Z drugiej mamy podział względem kręgu, i to dość mocno podział "domyślny".
I tu pytania dwa:
1. Jaki krąg druidyczny korzysta z jakich broni? Z jednej strony druidzi używają broni naturalnych, z drugiej krąg ognia może korzystać z broni żelaznych, a z trzeciej połowa z broni wymienionych w przykładach są generalnie stalowe...
2. Czy jako łowca/druid z kręgu zwierząt (drut prowadzony w kierunku zwierzęcia totemowego wilka jeżeli to coś zmienia) można korzystać z łuku, siekierki i jakiegoś noża? Czy raczej tylko bronie kłute, więc siekierka odpada?
Też tak trochę myślę, ale szczerze to chciałem stworzyć postać powiedzmy na wzór indiańca z braterstwa wilków, z tomahawkami itp
Tylko właśnie nie wiem czy to da radę jakoś podciągnąć, bo mimo wszystko nie chcę robić postaci nie współgrającej z systemem
Myślałem też trochę nad stworzeniem profesji szamana... Ale jeżeli to możliwe, wolałbym spróbować osiągnąć coś nie dodając jakichś dziwnych rzeczy 
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Hasło "broń używana" traktowałbym jako zalecenie. To nie jest tak, że jak druid weźmie sobie biegłość w mieczu to przestaje być druidem. Jest to kwestia zdrowego rozsądku i dobrego MG. Jeśli gracz umotywuje w swojej historii takie a nie inne zachowania to niech używa miecza. Może być to broń rodowa, noszona przy jakiś konkretnych ceremoniach, może mieć z nim więź emocjonalną itp. Zalecenie są pewnym szkieletem, który pokazuje stereotyp/archetyp danej większości. Jednak nawet najlepiej napisany system RPG nie zastąpi zdrowego rozsądku. Tak właśnie trafił do KC wiedźmin, którego ciężko wpasować w system, ale mechanicznie jest on skonstruowany.
-
deliad
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Te powiązanie profesji z używaną bronią jest kalką bzdurnego rozwiązania z pierwszych D&D. Dla mnie to głupota. Może co najwyżej skierować nasze myślenie w jakimś kierunku, ale nie powinno wymuszać zachowań. Tu oczywiście dużo zależy od rozsądku MG.
Może się trafić i taki, który traktuje takie elementy systemu jako podstawę świata i wszelkie odstępstwa, które nie wyszły spod jego ręki, są złem. Dobrym przykładem z tego forum był jeden z userów, tj. Heureine, który uważał że tylko jego zmiany są zgodne z systemem zaś wszelkie inne propozycje to dno i 3m mułu.
Ja bym się nie napinał. Stwórz postać tak jak ci pasuje. Także pod kątem broni.
Może się trafić i taki, który traktuje takie elementy systemu jako podstawę świata i wszelkie odstępstwa, które nie wyszły spod jego ręki, są złem. Dobrym przykładem z tego forum był jeden z userów, tj. Heureine, który uważał że tylko jego zmiany są zgodne z systemem zaś wszelkie inne propozycje to dno i 3m mułu.
Ja bym się nie napinał. Stwórz postać tak jak ci pasuje. Także pod kątem broni.