To popatrz tam jeszcze raz jak masz pod ręką...Przecież jest wyraźnie napisane kto ile zarabia - czy Wy tego nie widzicie czy nie chcecie widzieć?
Wystarczy spojrzeć na sam początek - tworzenie postaci...
Ceny w KC
Naprowadź mnie Hauerine - bo chyba patrzymy w różnych miejscach...
P.S.
Podaj mi dowolny zawód a ja powiem Ci ile zarabia gość o tym zawodzie
P.S.
Podaj mi dowolny zawód a ja powiem Ci ile zarabia gość o tym zawodzie
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2009, 22:48 przez leobardis, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]
[/center]
[center]
[/center]Przy tworzeniu postaci, tabelka "dochodowa" mówi nam ile postać może dostać za robienie przez rok nica. Trudno to odnosić do dochodów kogoś kto pracuje. Chyba, że myślisz o jakims innym miejscu przy tworzeniu postaci?Naprowadź mnie Hauerine - bo chyba patrzymy w różnych miejscach...
nurek?Podaj mi dowolny zawód a ja powiem Ci ile zarabia gość o tym zawodzie
krawiec?
pasterz?
Pewnie nieco światła na sprawę mógłby rzucić Zenek Flegma, ale on został w absurdach KC i tam tylko może się pojawić.Znowu inna półka. Po prostu walnąłeś głupotę z bimbrownikami.
W porządku, dlatego właśnie rozmowę o PM zostawiam na później.Ten sam PM może być dobrem luksusowym, artykułem podstawowowym lub bronią. Na dobrą sprawę nie przychodzi mi na myśl żadne odpowienie porównanie.
Hauerine, dobrze będę zadawał bardziej szczegółowe pytania, jeżeli będzie Ci łatwiej odpowiedzieć.
Mamy drwala, konkretna odpowiedź, super. Dzięki
Dozorca - zwykły, taki co pilnuje kamienicy lub na budowie w nocy, żeby nie powynosili cegieł.
Architekt - pracuje dla gildii, buduje fragmenty podziemi, nie wie gdzie one są, zobowiązany jest do zachowania całkowitej tajemnicy i pracy wyłącznie dla gildii, jeżeli ma ciągłość zleceń. Zakładamy, że gildia nie zastrasza w żaden sposób architekta – po prostu ma kilku architektów i zapewnia dyskrecję korzystającym z jej usług.
Zysk z jednego chłopa dzierżawiącego gospodarstwo od pana (wraz z rodziną, więc cena najmu się rozkłada na wszystkich). Chłop jest pszczelarzem, jak i połowa innych we wsi.
Ile rocznie dostaje z takiego chłopa właściciel?
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2009, 08:39 przez Przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Czy nie za bardzo rozdrabniacie się w gąszczu tych rozważań? Po co informacja ile generuje 1 chłop? Wystarczy ustalić dochód z wsi - małej, dużej, klucza. Kto będzie tych chłopów zliczał, w wieku produkcyjnym, ale i starych, niedołężnych, wydatki na medyka, koszt uszkodzonych osi wozu... Rozważania nad kosztami zaczynają się atomizować.
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
O rajt! Do lasumoże do czegoś dojdziemy.
.. i koszt produkcji 1 metra kwadratowego sieci rybackiej do połowów śródlądowych, oraz cenę jednej bojki i najważniejsze - cenę 1 dulki do wioseł i czas jej wytwarzania przez a) kowala b ) czeladnika c) wojownika z umiejętnością kowal (bez narzędzi specjalistycznych,. w warsztacie kiepsko zaopatrzonym, we wsi na Tabadanie).
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2009, 09:24 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione propozycje już takie są - mocno rozbijane na poszczególne zawody, podzawody i składniki, brakuje jeszcze: stawki dzienne i godzinowe, prace nocne, dzienne w święto .... Jak dla mnie można się skupić na liście zawodów jaka jest dostępna przy tworzeniu postaci (i tak jest już b.duża) i wpisać orientacyjnie dzienną stawkę dla gościa, który jest zwykłym wyrobnikiem w danej profesji. Mistrz w danej profesji pracujący dla gildii lub na własny rachunek może mieć praktycznie dowolną stawkę godzinową/dzienną/miesięczną i na takich osobach proponuje się nie skupiać.Mrufon napisał/a:
(..). Rozważania nad kosztami zaczynają się atomizować.
Można też dla ułatwienia przyjąć przelicznik dla zarobków typu:
mała wioska (do 50 mieszkańców) : bazowy zarobek x 0,5
wioska do 50-100 mieszkańców: bazowy zarobek x 1
miasteczkko 100 - 200, zarobek x 1,5
...
itd
do stolicy i b. dużych miast gdzie ten wskaźnik może wynosić 10x podstawowa stawka lub więcej
I odpowiednio mnożniki stawki dla danego obszaru, które podałem, mnożone byłyby przez stopień wyszkolenia. I tak zwykły pracownik (1 raz trafione losowanie przy tworzeniu postaci czy po prostu założenie dla NPC, że jest zwykłym pracownikiem) dana stawka x1 (czyli podstawa) ,
specjalista x 2,
mistrz x4 ( i więcej).
Nie ma potrzeby atomizować (:) ) bardziej tego rodzaju spraw.
Poza tym dodatkowe mnożniki w zależności od rasy z jakiej pochodzi dany pracownik (tu zależne od MG)- przecież olbrzym tragarz będzie wydajniejszy niż 3 ludzi, czy krasnolud kowal będzie sobie więcej liczył za prace kowalskie z racji tego że jest krasnoludem i ma 'fach w rękach'.
Rozdzielenie też by się przydało w przypadku różnicy pomiędzy rasa kupującą a sprzedającą. Reptilion będzie raczej niechętnie (za wyższą stawkę) sprzedawał swoje wyroby np. orkowi.
Jest to mocno arbitralne podejście, ale ułatwi w razie czego MG na szybko określenie ile by wynosił orientacyjny koszt wynajęcia usług danej osoby. Nie trzeba się skupiać jakie były zbiory ani ile kosztował kwintal nasion agawy
Teraz np. kiedyś rzucony przeze mnie gwardzista i jego zarobki (niech będzie reptilion) 1POZ mógłby zażądać, pracując w Ghascie (czy jak się to pisze), za swoje miesięczne usługi 1 szt zł (podstawa) x 10 (b. duże miasto) x 2 (wynajmuje go ork) - i dostawać 20 szt. zł miesięcznie. I starczy mu na przeżycie, na sprzęt (jeśli nie ma zapewnionego) a jak zdobędzie odpowiednią ilość PD to na skok na poziom (w Ghascie szkolenie może kosztować blisko max. stawki dla 2 poz czyli do 200 szt. zł.)
Co wy na taką propozycję ?
Tyle w temacie.
Specjalnie dla Hauerine
Herryk NKN - nurek 7szt/rok ; 70szt srebra/miesiąc
Marcurz ŚKN - nurek 13szt/rok ; 1szt złota 30szt srebra/miesiąc
Nydener WKN - nurek 27szt/rok ; 2 szt złota 70szt srebra/miesiąc
Sarzanio NKN - krawiec 8szt/rok ; 80szt srebra/miesiąc
Wolphilis SKN - krawiec 12szt/rok ; 1szt złota 20szt srebra/miesiąc
Sathhard WKN - krawiec 32szt/rok ; 3szt złota 20szt srebra/miesiąc
Grethard NKŚ - krawiec 32szt/rok ; 3szt złota 20szt srebra/miesiąc
Kytherine ŚKŚ - krawiec 71szt/rok ; 7szt złota 10szt srebra/miesiąc
Hagelops WKŚ - krawiec 96szt/rok ; 9szt złota 60szt srebra/miesiąc
Meibra NKN - pastuch 3szt/rok ; 30szt srebra/miesiąc
Wicalt ŚKN - pastuch 7szt/rok ; 70szt srebra/miesiąc
Afenna WKN - pastuch 24szt/rok ; 2szt złota 40szt srebra/miesiąc
Zakładam , że wszyscy mieszkają w Ostrogarze - choć to bez znaczenia
AAAA! Sathnik ŚKN - krawiec 11szt/rok ale poprzedni rok był dla niego lepszy bo zarobił aż 17szt złota
Próbujecie zrobić coś co w tym świecie jest losowe tj. zależy od rzutu kostkami. Jeśli MG chce aby dla danej kampanii jakieś miasto czy wioska przedstawiła swoje dochody - wystarczy kilkanaście razy rzucić kostkami i już wszystko jasne.
Herryk NKN - nurek 7szt/rok ; 70szt srebra/miesiąc
Marcurz ŚKN - nurek 13szt/rok ; 1szt złota 30szt srebra/miesiąc
Nydener WKN - nurek 27szt/rok ; 2 szt złota 70szt srebra/miesiąc
Sarzanio NKN - krawiec 8szt/rok ; 80szt srebra/miesiąc
Wolphilis SKN - krawiec 12szt/rok ; 1szt złota 20szt srebra/miesiąc
Sathhard WKN - krawiec 32szt/rok ; 3szt złota 20szt srebra/miesiąc
Grethard NKŚ - krawiec 32szt/rok ; 3szt złota 20szt srebra/miesiąc
Kytherine ŚKŚ - krawiec 71szt/rok ; 7szt złota 10szt srebra/miesiąc
Hagelops WKŚ - krawiec 96szt/rok ; 9szt złota 60szt srebra/miesiąc
Meibra NKN - pastuch 3szt/rok ; 30szt srebra/miesiąc
Wicalt ŚKN - pastuch 7szt/rok ; 70szt srebra/miesiąc
Afenna WKN - pastuch 24szt/rok ; 2szt złota 40szt srebra/miesiąc
Zakładam , że wszyscy mieszkają w Ostrogarze - choć to bez znaczenia
AAAA! Sathnik ŚKN - krawiec 11szt/rok ale poprzedni rok był dla niego lepszy bo zarobił aż 17szt złota
Próbujecie zrobić coś co w tym świecie jest losowe tj. zależy od rzutu kostkami. Jeśli MG chce aby dla danej kampanii jakieś miasto czy wioska przedstawiła swoje dochody - wystarczy kilkanaście razy rzucić kostkami i już wszystko jasne.
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]
[/center]
[center]
[/center]Rozumiem , że to pytanie retoryczne.
Po prostu zobrazowałem , że kwestia dochodów w KC jest już rozwiązana - jak w życiu (jeden kierowca zarabia inaczej od innego) współczynnik losowy.
Inaczej jest jeśli Ty np. Misiował byś we Wrocławiu a ja np. w Warszawie i chcielibyśmy aby ceny(tzn wynagrodzenia) były takie same - w takim przypadku zmiany mają sens - w innym nie.
Po prostu zobrazowałem , że kwestia dochodów w KC jest już rozwiązana - jak w życiu (jeden kierowca zarabia inaczej od innego) współczynnik losowy.
Inaczej jest jeśli Ty np. Misiował byś we Wrocławiu a ja np. w Warszawie i chcielibyśmy aby ceny(tzn wynagrodzenia) były takie same - w takim przypadku zmiany mają sens - w innym nie.
[center]
[/center]
[center]
[/center]Po prostu się upewniałem...Rozumiem , że to pytanie retoryczne.
Nie jest...a juz na pewno nie tam. Przeczytaj opis tabelki. To jest dochód z dzierżaw, który otrzymuje postac nawet jak nie pracuje. Uważasz, ze dochody osób pracujących wyglądają tak samo jak nie pracujacych ?Po prostu zobrazowałem , że kwestia dochodów w KC jest już rozwiązana
Z dzierżaw?
Czy np. Herryk , Sarzanio , Meibra nie muszą pracować aby się utrzymać?
Oj coś mi się wydaję , że jeśli by nie pracowali w swoim zawodzie to nie przeżyliby zbyt długo ( no chyba ,że mają w zanadrzu zawód "żebrak" - ale nie!!! żebrak też nie musi pracować bo przecież ma stały dochód z dzierżawy) .
Hauerine - na pewno czegoś nie pokręciłeś?
Czy np. Herryk , Sarzanio , Meibra nie muszą pracować aby się utrzymać?
Oj coś mi się wydaję , że jeśli by nie pracowali w swoim zawodzie to nie przeżyliby zbyt długo ( no chyba ,że mają w zanadrzu zawód "żebrak" - ale nie!!! żebrak też nie musi pracować bo przecież ma stały dochód z dzierżawy) .
Hauerine - na pewno czegoś nie pokręciłeś?
[center]
[/center]
[center]
[/center]