Zmiany by Mrufon
Feamor:
Generalnie zgadzam się z tym co napisałem. Dodam tylko, że biegłość w tarczy miała by dodatkowe znaczenie w sytuacji gdy w przypadku jej odpowiednio wysokiej zwiększała się tak jak w przypadku OB broni. Wszak tarcza służy w głównej mierze do obrony i nie powinna być traktowana gorzej w tej kwestii. Niestety nie spodziewam się zmian w tej kwestii ale mam nadzieję że AS przynajmniej rozważy tą kwestię
Mrufon:
Niestety ale się nie zgodzę. Siła uderzenia nie wynika z SF chociażby wspomnianego boksera. Technika uderzenia czyli w tym wypadku biegłość ma bardzo istotne znaczenie. Na pewno ma znaczenie ale nie istotne, zapewne dlatego do obrażeń dodawana jest tylko 1/4 jej wysokości. Natomiast im wyższa biegłość tym skutkuje to większą skutecznością podstawową obrażeń broni.
Hauerine:
No tak to wyliczenie SF jest jak najbardziej możliwe choć sam przyznasz że mało prawdopodobne, a przynajmniej szansa na to jest naprawdę nieduża. Wszak w ten sposób nawet elf mógłby mieć tak wysoką SF nieprawdaż?
Generalnie zgadzam się z tym co napisałem. Dodam tylko, że biegłość w tarczy miała by dodatkowe znaczenie w sytuacji gdy w przypadku jej odpowiednio wysokiej zwiększała się tak jak w przypadku OB broni. Wszak tarcza służy w głównej mierze do obrony i nie powinna być traktowana gorzej w tej kwestii. Niestety nie spodziewam się zmian w tej kwestii ale mam nadzieję że AS przynajmniej rozważy tą kwestię
Mrufon:
Niestety ale się nie zgodzę. Siła uderzenia nie wynika z SF chociażby wspomnianego boksera. Technika uderzenia czyli w tym wypadku biegłość ma bardzo istotne znaczenie. Na pewno ma znaczenie ale nie istotne, zapewne dlatego do obrażeń dodawana jest tylko 1/4 jej wysokości. Natomiast im wyższa biegłość tym skutkuje to większą skutecznością podstawową obrażeń broni.
Hauerine:
No tak to wyliczenie SF jest jak najbardziej możliwe choć sam przyznasz że mało prawdopodobne, a przynajmniej szansa na to jest naprawdę nieduża. Wszak w ten sposób nawet elf mógłby mieć tak wysoką SF nieprawdaż?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
Mrufon:
Jako wojownik ma dwa rzuty k100 i wybór wyższego, czyli praktycznie niemal każdy wojownik ma dzięki temu ponad 50, a nawet co 5 może miec przyrost rzedu 90+. Premie od profesji ma średnią + 26, ale przeciez nawet co 10 mógłby mieć rzędu 36. Zawody, zakałdając, że pochodzi z klasy nizszej to tam niejeden zawód daje premie do SF: tragarz, kowal, górnik, młynarz, pływak, drwal. Człowiek spokojnie może miec dwa zawody, a przy MD ludzi to nawet ze 4. Trafić przy tym dwa "siłowe" to nie aż taki problem, a co dopiero jak by premiówki wypadły? Niemozliwe? a przypomnijcie sobie jak się rozciagneło to "k3 miesiące premiowane" przy wydawaniu tzw. "podręcznika". I tu mówimy o człowieku, a nie krasnoludzie, półorku czy półolbrzymie. Półolbrzym-wojownik POZ 0 będzie miał 200 SF nawet bez żadnych zawodów siłowych, a Ty Mrufonie twierdzisz, że to pułap "teoretyczny" dla graczy.
venar:
Co tu pomagać? Statystycznie niejeden taki chodzić powinien po Orchii.Jak się dobrze "pomoże" szczęściu przy losowaniu, to nie takich leszczy można zrobić.
Jako wojownik ma dwa rzuty k100 i wybór wyższego, czyli praktycznie niemal każdy wojownik ma dzięki temu ponad 50, a nawet co 5 może miec przyrost rzedu 90+. Premie od profesji ma średnią + 26, ale przeciez nawet co 10 mógłby mieć rzędu 36. Zawody, zakałdając, że pochodzi z klasy nizszej to tam niejeden zawód daje premie do SF: tragarz, kowal, górnik, młynarz, pływak, drwal. Człowiek spokojnie może miec dwa zawody, a przy MD ludzi to nawet ze 4. Trafić przy tym dwa "siłowe" to nie aż taki problem, a co dopiero jak by premiówki wypadły? Niemozliwe? a przypomnijcie sobie jak się rozciagneło to "k3 miesiące premiowane" przy wydawaniu tzw. "podręcznika". I tu mówimy o człowieku, a nie krasnoludzie, półorku czy półolbrzymie. Półolbrzym-wojownik POZ 0 będzie miał 200 SF nawet bez żadnych zawodów siłowych, a Ty Mrufonie twierdzisz, że to pułap "teoretyczny" dla graczy.
A to racja. Po co komplikować jeszcze bardziej skoro to nic nie wnosi ?Mechanika to mnóstwo przybliżeń i skrótów.
venar:
No nie aż tak bardzo nieprawdopodobne. a jesli by ktos nie losował, tylko rozdzielał punkty z puli (biore sobie 100 do SF), a do tego zastoswował zadadę wybierania zawodów wg "parodii" to juz kazda postać gracza może zaczynac z ponad 200 SF: "Mam 3 zawody? To ja wybieram kowala, drwala i górnika" ...miedzy innymi dlatego to jest parodia.No tak to wyliczenie SF jest jak najbardziej możliwe choć sam przyznasz że mało prawdopodobne
Mógłby, ale bidulek ma mniej MD (więc srednio mniej zawodów) i jest startowo 10 SF do tyłu. Dlatego szanse na przekroczenie 200 na 0 POZ ma ciut mniejszeWszak w ten sposób nawet elf mógłby mieć tak wysoką SF nieprawdaż?
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Cóż, to kwestia indywidualnej oceny. Prawdy objawionej tu nie będzie.Mrufon:
20.Mógłby, ale bidulek ma mniej MD (więc srednio mniej zawodów) i jest startowo 10 SF do tyłu
Znałem jednego zawodnika, którepgo postacie miały po dwóch kowali, górnika i tragarza, do tego przy rzucie na SF 99 i przerzuty przy 20+. Niesmaczne.
Wciągnięcie A. Szyndlera w dyskusję dotyczącą biegłości w posługiwaniu się tarczą byłoby dobre, ponieważ tarczownik bazuje na minimalnej biegłości dla danej profesji zwiększonej o przysługującą jej premię oraz 25. O ile SF i ZR wraz z awansem na POZ będą się zmieniać, to jednak składnik wynikający z biegłości pozostaje niezmienny, co sprawia, że w porównaniu z używaną przez postać bronią szansa TR tarczą będzie relatywnie spadać.
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
A gdzie funkcja "edit"?

Znam, pewnie. Znam na pamięć mechanikę, w półśnie mogę recytować. gorzej z opisami, te mniej pamiętam.

Swoją drogą "niektórzy" brzmi jak tytuł dobrego horroru: "Inni", To", "Tamto"
Znam, pewnie. Znam na pamięć mechanikę, w półśnie mogę recytować. gorzej z opisami, te mniej pamiętam.
"Niektórzy" sami sobie świadectwo wystawiająJednak znasz system nieco lepiej niż niektórzy chcą przyznać
Swoją drogą "niektórzy" brzmi jak tytuł dobrego horroru: "Inni", To", "Tamto"
Mrufon:
tym bardziej mało prawdopodobne, zeby osiągnał 200 na 0 POZ. Tymczasem taka SF może mieć nawet co 20 człowiek - wojownik.
Ot wylosowałem 10. Podaje SF, MD i zawody:
1.
MD
70 + 32 (k50) + 21 (wojownik z przerzutem) = 133
Zawody (rzut 71): stajenny, tragarz, pszczelarz
SF
50 + 92 (rzuty K100: 92 i 02) + 27 (wojownik) + 10 (tragarz) = 179 (temu trzeba aż POZ 5)
2.
MD
70 + 3 (k50) + 31 (wojownik dwa przerzuty
) = 104
Zawody (rzut 07): piekarz, górnik, dozorca, ogrodnik
SF
50 + 76 (rzuty K100: 76 i 40) + 25 (wojownik) * 39(górnik z przerzutem) = 190 (już na POZ 2 bedzie miał 200)
3.
MD
70 + 46 (k50) + 14 (wojownik) = 130
Zawody (rzut 45): służacy, drwal spec, murarz
SF
50 + 81(rzuty K100: 81 i 62) + 27 (wojownik) + 37 (drwal specjalista) = 195 (osiagnie 200 na POZ 1)
4.
MD
70 + 4 (k50) + 12 (wojownik) = 86
Zawody (rzut 11): kowal, tragarz, rybak
SF
50 + 73(rzuty K100: 73 i 34) + 32 (wojownik z przerzutem) + 10 (tragarz) + 22 (kowal) = 187 (przekroczy 200 na POZ 3)
5.
MD
70 + 23 (k50) + 15(wojownik) = 88
Zawody (rzut 45): stolarz i kowal
SF
50 + 78 (rzuty K100: 05 i 78) + 24 (wojownik) + 21 (kowal) = 163
6.
MD
70 + 18 (k50) + 18 (wojownik) = 106
Zawody (rzut 35): zielarz, tragarz, rolnik
SF
50 + 80 (rzuty K100: 80 i 65) + 29 (wojownik) +10 (tragarz) = 169
7.
MD
70 + 39(k50) + 13(wojownik) = 122
Zawody (rzut 37): rolnik, murarz, drwal, pszczelarz
SF
50 + 80 (rzuty K100: 80 i 53) + 26 (wojownik) + 16 (drwal) = 172 ( czyli 200 na 6 POZ, nie najgorzej)
8.
MD
70 + 17(k50) + 18(wojownik) = 105
Zawody (rzut 05): młynarz, rzeźbiarz, marynarz, nurek spec.
SF
50 + 81 (rzuty K100: 12 i 81) + 35 (wojownik z przerzutem) + 14 (młynarz) = 180 (przekroczy 200 na 4 POZ)
9.
MD
70 + 25(k50) + 17(wojownik) = 112
Zawody (rzut 09): rolnik, tagarz, stajenny, kowal, flisak
SF
50 + 86 (rzuty K100: 70 i 86 ) + 28 (wojownik) + 10 (tragarz) + 28 (kowal) = 202 ( o prosze, 200 na 0 POZ)
10.
MD
70 + 1 (k50) + 19(wojownik) = 90
Zawody (rzut 76): brak
SF
50 + 100 (rzuty K100: 100 i 40) + 29 (wojownik) = 179
Wszystko oczywiście losowane dla wojowników - ludzi. 200 SF to nie jest poziom teoretyczy dla BG. Jest do osiągnięcia nawet na niskich POz. Jeszcze łatwiej maja krasnoludy (ta sama MD ale +20 SF) czy półolbrzymy (mniej MD, ale za to + 50 SF, czyli wiecej niż nieraz dają nawet 2 zawody "siłowe"). Stosunkowo łatwo maja też reptilioni, którzy jako rycerze już na 0 POZ mają ponad 200 ŻYW, a w przypadku łowcy lub wojownika osiągają to najpóźniej na POZ 2.
To na przyszłość łaskawie przypominaj sobie opisy zanim spłodzisz nastepnego "kondotiera".Znam, pewnie. Znam na pamięć mechanikę, w półśnie mogę recytować. gorzej z opisami, te mniej pamiętam.
Faktycznie, pomieliłem go z półelfem20.
tym bardziej mało prawdopodobne, zeby osiągnał 200 na 0 POZ. Tymczasem taka SF może mieć nawet co 20 człowiek - wojownik.
Ot wylosowałem 10. Podaje SF, MD i zawody:
1.
MD
70 + 32 (k50) + 21 (wojownik z przerzutem) = 133
Zawody (rzut 71): stajenny, tragarz, pszczelarz
SF
50 + 92 (rzuty K100: 92 i 02) + 27 (wojownik) + 10 (tragarz) = 179 (temu trzeba aż POZ 5)
2.
MD
70 + 3 (k50) + 31 (wojownik dwa przerzuty
Zawody (rzut 07): piekarz, górnik, dozorca, ogrodnik
SF
50 + 76 (rzuty K100: 76 i 40) + 25 (wojownik) * 39(górnik z przerzutem) = 190 (już na POZ 2 bedzie miał 200)
3.
MD
70 + 46 (k50) + 14 (wojownik) = 130
Zawody (rzut 45): służacy, drwal spec, murarz
SF
50 + 81(rzuty K100: 81 i 62) + 27 (wojownik) + 37 (drwal specjalista) = 195 (osiagnie 200 na POZ 1)
4.
MD
70 + 4 (k50) + 12 (wojownik) = 86
Zawody (rzut 11): kowal, tragarz, rybak
SF
50 + 73(rzuty K100: 73 i 34) + 32 (wojownik z przerzutem) + 10 (tragarz) + 22 (kowal) = 187 (przekroczy 200 na POZ 3)
5.
MD
70 + 23 (k50) + 15(wojownik) = 88
Zawody (rzut 45): stolarz i kowal
SF
50 + 78 (rzuty K100: 05 i 78) + 24 (wojownik) + 21 (kowal) = 163
6.
MD
70 + 18 (k50) + 18 (wojownik) = 106
Zawody (rzut 35): zielarz, tragarz, rolnik
SF
50 + 80 (rzuty K100: 80 i 65) + 29 (wojownik) +10 (tragarz) = 169
7.
MD
70 + 39(k50) + 13(wojownik) = 122
Zawody (rzut 37): rolnik, murarz, drwal, pszczelarz
SF
50 + 80 (rzuty K100: 80 i 53) + 26 (wojownik) + 16 (drwal) = 172 ( czyli 200 na 6 POZ, nie najgorzej)
8.
MD
70 + 17(k50) + 18(wojownik) = 105
Zawody (rzut 05): młynarz, rzeźbiarz, marynarz, nurek spec.
SF
50 + 81 (rzuty K100: 12 i 81) + 35 (wojownik z przerzutem) + 14 (młynarz) = 180 (przekroczy 200 na 4 POZ)
9.
MD
70 + 25(k50) + 17(wojownik) = 112
Zawody (rzut 09): rolnik, tagarz, stajenny, kowal, flisak
SF
50 + 86 (rzuty K100: 70 i 86 ) + 28 (wojownik) + 10 (tragarz) + 28 (kowal) = 202 ( o prosze, 200 na 0 POZ)
10.
MD
70 + 1 (k50) + 19(wojownik) = 90
Zawody (rzut 76): brak
SF
50 + 100 (rzuty K100: 100 i 40) + 29 (wojownik) = 179
Wszystko oczywiście losowane dla wojowników - ludzi. 200 SF to nie jest poziom teoretyczy dla BG. Jest do osiągnięcia nawet na niskich POz. Jeszcze łatwiej maja krasnoludy (ta sama MD ale +20 SF) czy półolbrzymy (mniej MD, ale za to + 50 SF, czyli wiecej niż nieraz dają nawet 2 zawody "siłowe"). Stosunkowo łatwo maja też reptilioni, którzy jako rycerze już na 0 POZ mają ponad 200 ŻYW, a w przypadku łowcy lub wojownika osiągają to najpóźniej na POZ 2.
I właściwie to dobrze, wszak to profesje które maja iść na pierwszy ogień więc powinny charakteryzować się dużą SF i ŻYW.
Jednakże wracając do tematu nie zmieniałbym absolutnie tego sposobu naliczania TR choć w przypadku kuszy faktycznie SF nie odgrywa zbytniej roli. Chyba że tylko po to by utrzymać prosto kusze podczas celowania a do tego SF na pewno jest potrzebna. Jednakże ta czynność zdaje się że została już zdefiniowana w minimalnej SF do użycia.
Jednakże wracając do tematu nie zmieniałbym absolutnie tego sposobu naliczania TR choć w przypadku kuszy faktycznie SF nie odgrywa zbytniej roli. Chyba że tylko po to by utrzymać prosto kusze podczas celowania a do tego SF na pewno jest potrzebna. Jednakże ta czynność zdaje się że została już zdefiniowana w minimalnej SF do użycia.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
Mrufon:
Masz jakis konkretny zarzut do "jeżyka" to prosze w odpowiednim wątku. Ja przedstawiłem swoje zastrzeżenia do "konditiera" gdzie trzeba. Tobie jednak nie w smak merytoryczna odpowiedz. Przecież wszystko co Ty wymyslisz jest najlepsze, a juz na pewno duzo lepsze niż pomysły Szyndlera, to o czym w ogóle rozmawiać?
co ma piernik do wiatraka ?Ty pewnie pamiętałeś opisy, gdy - jak to określasz - "płodziłeś" PraJeża.
Masz jakis konkretny zarzut do "jeżyka" to prosze w odpowiednim wątku. Ja przedstawiłem swoje zastrzeżenia do "konditiera" gdzie trzeba. Tobie jednak nie w smak merytoryczna odpowiedz. Przecież wszystko co Ty wymyslisz jest najlepsze, a juz na pewno duzo lepsze niż pomysły Szyndlera, to o czym w ogóle rozmawiać?
dowodzi, ze wbrew temu co twierdzisz pierwszy próg po ktrym podwaja sie przyrosty SF i ŻYW jest w zasięgu nawet niskopoziomowych postaci.Symulacja niczego nie dowodzi
...a także stajennego, pszczelarza rolnika i kilka innych zawodów.jedynie tego, że kości, którymi rzucasz lubią trafiać na kowala, tragarza.
Zastanawiałem się ponownie nad trafieniem. SF rzeczywiście ułatwia trzymanie broni, zatem powinna wliczać się do TR. Z drugiej strony jest już parametr, który definiuje potrzebną siłę fizyczną użycia. Przykładem kiedy SF nie ma uzasadnienia jest nóż. Wymagana siła bardzo mała, praktycznie nie ma co mowić o odatkowym trafieniu wynikającym z SF. Idąc dalej, w przypadku miecza (masa ok. 1,5kg), szabli (mniej niż 1kg), czy szpada SF nie powinna wpływać na TR, skoro decydująca jest biegłość - doskonały szermierz jest zręczny, szybki, nie musi być silny by skutecznie trafiać (oczywiste). SF ważna jest by przebić pancerz, zadać duże rany. Choć tutaj nie wybiegałbym aż tak daleko dając 1/2SF, wydaje mi się, że 1/4SF wystarczy. Decydujące obrażenia broni wynikają z jej skuteczności, np. widelec trzymany przez trola szybciej się złamie na płytówce niż ją przebije, a obrażenie będą obuchowe, inaczej w przypadku włóczni, gdzie siła przełoży się na obrażenia kłute, choć rówież zależne od biegłości i skuteczności, czyli biegłość/100*skuteczność+1/4SF.
Przykład giganta i hobbita był nieco niefortunny. Ale cóż z golemem i wspimnianym hobbitem? Powolny golem ma przeolbrzymie trafienie wynikające z SF. Dość dziwne to.
Jeżeli chodzi o SF i ŻYW postaci to faktycznie jest dość duże prawdopodobieństwo, że człowiek wojownik na 4-6 poziomie będzie miał SF>=200. Tutaj testy są zbędne, wystarczy statystyka.
Przykład giganta i hobbita był nieco niefortunny. Ale cóż z golemem i wspimnianym hobbitem? Powolny golem ma przeolbrzymie trafienie wynikające z SF. Dość dziwne to.
Jeżeli chodzi o SF i ŻYW postaci to faktycznie jest dość duże prawdopodobieństwo, że człowiek wojownik na 4-6 poziomie będzie miał SF>=200. Tutaj testy są zbędne, wystarczy statystyka.
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2010, 15:10 przez Feamor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Chodzi o dysproporcje sił fizycznych, mniejsza o giganta - lepiej niech będzie golem. Sens ten sam - duża SF daje temu golemuPrzykład giganta i hobbita był nieco niefortunny. Ale cóż z golemem i wspimnianym hobbitem? Powolny golem ma przeolbrzymie trafienie wynikające z SF. Dość dziwne to.
Musi być jeden algorytm liczenia ran, bo wariantów jak widać może być wiele - tu siła odgrywa większą rolę, tam zręczność, biegłość i co tam jeszcze. Wypadkowych wiele, jak w życiu. Mechanika jest mniej, że tak powiem "trójwymiarowa", musi być planarna, bo się nie wygrzebiemy z liczenia.F nie powinna wpływać na TR, skoro decydująca jest biegłość - doskonały szermierz jest zręczny, szybki, nie musi być silny by skutecznie trafiać (oczywiste). SF ważna jest by przebić pancerz, zadać duże rany. Choć tutaj nie wybiegałbym aż tak daleko dając 1/2SF, wydaje mi się, że 1/4SF wystarczy. Decydujące obrażenia broni wynikają z jej skuteczności, np. widelec trzymany przez trola szybciej się złamie na płytówce niż ją przebije, a obrażenie będą obuchowe, inaczej w przypadku włóczni, gdzie siła przełoży się na obrażenia kłute
Kolesie z ARMA zrobili mechę do Riddle of Steel, która jest bardzo realistyczna, ale u nich 95% scenariusza to walka
Dlatego może być wiele opinii na ten temat, bo o obiektywnej prawdzie mowy tu być nie może.
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Wiem, jak zawsze.No msz racje
Życzę powodzenia w dostosowywaniu mechaniki do rzeczywistości. Ci z Army robili to z umiłowania walki dla niej samej, nie traktowali jej jako jeden z elementów gry.trzeba zrobic tak, żeby proporcje były jak w realu
Twoje propozycje przypominają mi jeden real - Madryt, są tak samo galaktyczne, nie z tej ziemi.jak w realu