Zmiany by Mrufon

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 09 stycznia 2010, 20:37

Mrufon, jak bys nie zauważył to ja sobie z Ciebie kpię :D To Ty co chwila chcesz coś zmieniac bo w "realu" jest inaczej :D Powodzenia w obserwacji zachowań i sposobów walki realnych golemów :D

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 09 stycznia 2010, 20:52

Dobrze, by model był jak najbliższy "realowi", ale i obliczalny. Zamiana proponowana z SZ nie stanowi o zwiększeniu złożoności modelu. Analogią nieabstrakcyjną golema może być robot, jeżeli już koniecznie musimy porzucić eksperyment myślowy (walki golemów).
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2010, 20:53 przez Feamor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 09 stycznia 2010, 21:07

Mrufon, jak bys nie zauważył to ja sobie z Ciebie kpię
Hehehe, to dopiero sowizdrzał! W życiu bym nie zgadł, skoro jednak podpowiadasz mi to tak chętnie to wnoszę, iż sam kpiny nie zauważyłeś...
Mniejsza o to. Znów się bez sensu wikłam w głupawe przepychanki słowne a'la Hauerine.
Tymczasem kończę z tym, bo już mnie to nie bawi.
Dobrze, by model był jak najbliższy "realowi", ale i obliczalny. .
Gdyby to się tak łatwo dało pogodzić... Fajnie by było, jednak mam wrażenie, że trzeba iść na większe lub mniejsze kompromisy. Osobiście odpuszczam bardzo wiele z realizmu, bo np. w naszej autorce w starszej wersji mechaniki było naprawdę dużo komplikacji. To był realizm co się zowie, ale niestety - mało grywalny, choć piękne były te kolumny cyferek jak chorągiew pancerna na paradzie ;)

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 09 stycznia 2010, 22:05

Zgadzam się, dlatego wspomiane zmiany nie komplikują wyliczeń (SZ za SF, itp.). A do dokładnego modelu to potrzebna byłaby odpowiednia symulacja komputerowa wspomagająca tylko MG. Dlatego też wprowadziłem czas ciągły, jako krok w tę stronę, ale pozostałem jednek tylko przy wpomaganiu excelowym, które przy takich założeniach jest jeszcze wystarczające.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 10 stycznia 2010, 09:27

Mrufon:
Znów się bez sensu wikłam w głupawe przepychanki słowne a'la Hauerine.
To zmaiast tego gadaj z sensem. tymczasem unikasz wymiany merytorycznych argumentów, a na krytyke swoich wspaniałych pomysłów reagujesz tylko złośliwymi komentarzami. Trzeba jeszcze wprost pisac co o takim podejściu mysle?
jednak mam wrażenie, że trzeba iść na większe lub mniejsze kompromisy
I mechanika walki w KC jest takim kompromisem, który znakomicie sie broni. Twoje propozycje zmian, powodowane tym co sie Tobie wydaje, spowodowałyby przewartościowanie charakterystyk wszelkich istot. W efekcie część z nich straci możliwść trafienia w cokolwiek.

Ogólnie byłoby fajnie gdyby ten portal słuzył rowojowi KC, prezentacji jakis nowych scenariuszy czy pomysłów. Tymczasem tematów typu "Zmiany by..." jest prawie tyle co aktywnych uzytkowników. Co więcej w paru przypadkach to jest wręcz tworzenie systemu od nowa.
W kazdym razie to pokazuje, że jak gdzieś pojadę na wakacje czy konwent i spotkam jakąś grupke grającą w KC, to z pewnością okaże się, że to nie KC, a jakiś inny system typu: "Zmiany by lokalna mądrala, która wie lepiej jak jest w realu". Nic dziwnego, że wiele osób, które zagladneły tu zwiedzione opisem, ze forum poswięcone jest KC po krótkim czasie opuszcza to miejsce.

Swoją drogą nie odpowiedziałeś Mrufonie co to jest ta "SF" w "realu" ?
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2010, 09:29 przez Hauerine, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 10 stycznia 2010, 09:56

A do dokładnego modelu to potrzebna byłaby odpowiednia symulacja komputerowa wspomagająca tylko MG.
Należałoby sporządzić program, a z doświadczenia wiem, iż by się raczej nie obronił. Pamiętam jak wszyscy się zachwycali jak dorwaliśmy kreatora do KC. Klikaliśmy pół dnia bohaterów. Miał jednak wady - pierwsza mylił się czasami, bo nie był precyzyjny, druga - TO NIE KOSTKI. Miotanie kostkami godzinami i zapisywanie arkuszy A4 mia większy sens.

Wsparcie komputerowe raczej tylko jako muzyka sięsprawdzi.

Feamor
Reactions:

Post autor: Feamor » 10 stycznia 2010, 10:23

Do losowania NPC programik jest wygodniejszy, ale tworzenie bohaterów bez kostek, dodawanie wspóczynników to już nie to samo.

Ja używam wsparcia komputerowego w postaci kreatora postaci (jak drużyna zaczepi nieprzewidzianego w senariuszu typa), excela do prowadzenia walki (szybciej i wygodniej) oraz jako podręcznika z szybkim wyszukiwaniem.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions: