Dysputy RELIGIJNE

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 27 stycznia 2010, 09:10

A kto przenosi własne uprzedzenia do RPG? Wyraźnie (dla czytających uważnie) napisałem, że moje postacie zwykle są wyznawcami Bella. Opróćz tego Seta i Morglitha.
Czytanie w prawie każdym wątku na forum, ze szkoda, ze Kryształy Czasu, są Kryształami Czasu zaczyna się robic nudne.
Wyciagasz takie wnioski jakie Ci pasuje a później siędziwisz, że nie chce się temu i owemu odnosić do Twoich postów.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 09:16 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 09:17

venar napisał/a:
... ale faktem jest, że taka sytuacja jest mocno wątpliwa w jakimkolwiek świecie RPG gdzie istnienie bogów i ich kapłanów, awatarów etc. jest niepodważalnym faktem.
Zatem jak ma się do tego sławetny wiedźmin?
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 27 stycznia 2010, 09:26

Treant:
Właśnie tak, ze do Orchii kompletnie nie pasuje, chocby z racji postawy wobec bogów.
Świat opisany przez Sapka to inna para kaloszy. Wiedźmin moze tam pozostawac ateista twierdzacym, ze kapłani korzystaja z tego samego rodzaju energii / mocy co czarodzieje. Róznica jest taka, ze czarodziej to naukowiec badający magię, a kapłan to cwaniak korzystajacy z magii do manipulowania ludzmi. Nie przeszkadza to Geraltowi w tym by czasem z jakimis kapłankami współpracowac czy korzystac z ich pomocy, a nawet wzajemnie się szanować. Wiedźmin jest odmieńcem w swoim świecie, podobnie jak i w Polsce ateisci moga czuć się nieraz odmieńcami. Ale ani tu, ani tam nie oznacza to, ze na wszystkich wkoło trzeba pluc jadem, zarzucac hipokryzję, ciasnote umysłową, niezdolnośc samodzielnego myślenia czy fałsz.

Mrufon:
A kto przenosi własne uprzedzenia do RPG? Wyraźnie (dla czytających uważnie) napisałem, że moje postacie zwykle są wyznawcami Bella. Opróćz tego Seta i Morglitha.
Wyraźnie też napisałeś, ze żałujesz, ze w ogóle istnienie bogów w Orchii jest raczej niepodważalne. Cóż, Twoje postacie nie moga byc ateistami, to przynajmniej wybierają sobie złe kulty. Bardzo wymowne.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 09:29 przez Hauerine, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 27 stycznia 2010, 09:32

mając w nosie duszną, opresyjną i fałszywąwiarę w boga z pustyni izraelskiej.
(...)by samo w przyszłości zdecydowało czy chce być jedną ze strzyżonych owieczek, czy mysleć nieskrępowanie, swoimi własnymi myślami a nie gotowymi frazesami podsuwanymi przez laterańskich hipokrytów.
Mrufonie, przywołuję Cię do porządku. W temacie FUN już kiedyś pisałem, że nie poruszamy kwestii religii ze świata realnego w którym żyjemy, gdyż własne zdanie może kogoś urazić a akurat religia jest tą dziedziną "osobistą".

Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 27 stycznia 2010, 09:32

Dlatego go nigdy nie zaakceptowałem w KC. Powstał na fali popularności książki, na siłe dorobiono wiedźmaka i do KC. Po co?
Ale ani tu, ani tam nie oznacza to, ze na wszystkich wkoło trzeba pluc jadem, zarzucac hipokryzję, ciasnote umysłową, niezdolnośc samodzielnego myślenia czy fałsz.
Krytycyzm i trzeźwy sąd kwestionuję u takich osób. Większość jednak tkwi z rozpędu, bo od dziecka wdrukowywano pewne rytuały, stąd lemingi dalej skaczą, dopóki racjonalizm i obserwacja otoczenia nie palnie z siłą czołgu tych bardziej sceptycznych...

Niech Ci zatem będzie Venar. Cenzura każe, to zmilczę dalej.
Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia
Musiałem :D
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 09:53 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 27 stycznia 2010, 10:06

No toś mnie podsumował Smile JA w nic nie wierzę - przynajmniej w żaden transcendent. Wierzę w kasę, pracę i siebie
Ateistą możesz być oczywiście ale nie możesz w nic nie wierzyć :) tak się nie da ale ja nie o tym :)

W świecie Orchii jest więcej ateistów niż nam się wydaje.
Niektórzy źle interpretują słowo ateizm: "Ateizm" odrzucenie teizmu lub stanowisko, że bóstwa nie istnieją. W najszerszym znaczeniu jest to brak wiary w istnienie bóstw. Określenie to było przypisywane każdemu, kogo uznano za wierzącego w fałszywych bogów, żadnych bogów lub doktryny wchodzące w konflikt z ówczesnymi religiami.
Więc wnioskując z tego mało wiarodajnego źródła ;) dowiadujemy się że ateistą może być nasz sąsiad wierzący w innego boga niż my a bogów na Orchii jest Ci dostatek.

No dobra pomądrzyłem się troszkę hihi. Można też uznać że ateizm w świecie KC nie istnieje - dlaczego? Bo słowo "ateizm" pochodzi z języka greckiego a jak nam wiadomo w świecie KC nie mamy takiego języka :) (jeszcze hehe).
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 10:07 przez leobardis, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 27 stycznia 2010, 10:31

Ateistą możesz być oczywiście ale nie możesz w nic nie wierzyć tak się nie da ale ja nie o tym
Uzasadnij dlaczego? Venar prosił by nie ciągnąć tematu, ale na takie dictum muszę zapytać - dlaczego? Czy to jakiś aksjomat, że trzeba w coś wierzyć? Imperatyw o niezrozumiałej proweniencji? Czy racjonalizm jest irracjonalny? Czy transcendent jest namacalny którymkolwiek ze zmysłów?
Określenie to było przypisywane każdemu, kogo uznano za wierzącego w fałszywych bogów, żadnych bogów lub doktryny wchodzące w konflikt z ówczesnymi religiami.
Zupełnie niewłaściwa definicja ateizmu. Ateizm to odrzucenie WSZELKICH bóstw. To czysto rozumowe podejście do rzeczy i odrzucenie jakichkolwiek teizmów, niezależnie od tego czy wiodących na danym obszarze czy niszowych.

W KC ateizmu sobie nie wyobrażam, z półbogami i innymi chodzącymi dowodami na istnienie bogów - choćby magią kapłańską.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 10:32 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 10:32

venar napisał/a:
W temacie FUN już kiedyś pisałem, że nie poruszamy kwestii religii ze świata realnego w którym żyjemy, gdyż własne zdanie może kogoś urazić a akurat religia jest tą dziedziną "osobistą".
I tutaj Cię mam: a jeśli któryś z użytkowników wierzy w Asteriusza Wielkiego (ma do tego pełne prawo), to niedawne zniewagi w shoutboksie już godzą w tę jego "osobistą" dziedzinę.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 27 stycznia 2010, 10:34

Niech Ci zatem będzie Venar. Cenzura każe, to zmilczę dalej.
Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia

Musiałem
Że niby hipokryzja? Nie Mrufonie, już rozmawialiśmy o tym na gg jak sobie zapewne przypominasz. Religia i polityka to dwa tematy które mają to do siebie, że doprowadzają do wojen jeśli są niewłaściwie przedstawiane lub interpretowane. (No i jeszcze kobiety ;))
A tego byśmy nie chcieli.
Zresztą, mamy tu rozmawiać na temat KC, a nie o własnych poglądach ogólnoświatowych...
I tutaj Cię mam: a jeśli któryś z użytkowników wierzy w Asteriusza Wielkiego (ma do tego pełne prawo), to niedawne zniewagi w shoutboksie już godzą w tę jego "osobistą" dziedzinę.
Eeee, zastrzeliłeś mnie Treant. Jakoś sobie tego nie wyobrażam ale tak czysto teoretycznie masz rację.
No to co? Zamykamy wątek religijny i koniec dysputy?
Z drugiej strony idąc tym torem powinienem kilku użytkowników już dawno nawet zbanować, którzy żartują sobie z Jedi, wszak to oficjalna religia na świecie i to zarejestrowana.
Ale bądźmy poważni i zakończmy ten temat, przecież wszyscy doskonale wiedzą o co mi chodziło i nie tylko mnie.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010, 10:40 przez venar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 27 stycznia 2010, 10:48

Dobra, dajmy spokój, wystarczy, że na forum rpg oddajemy się bezkrytycznemu szydzeniu :) Jestem nasycony.

Ja kiedyświerzyłem rycerzem w Asteriusza i do dziśsię tego wstydzę. Teraz jednak dobieram sobie bardziej wyluzowanych bogów, mniej obsesyjnych i zrelaksowanych. Bell i Pian są królami życia! :D

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 10:49

Hauerine napisał/a:
Właśnie tak, ze do Orchii kompletnie nie pasuje, chocby z racji postawy wobec bogów.
Znam Twój stosunek do tej profesji, więc o odpowiedź poprosiłem jej entuzjastę.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 27 stycznia 2010, 10:50

Eee venar nikt tu sobie nie zartował z jedi. Rozwazane było tylko czy wprowadzić ich do KC :D

Mrufon:
Dlatego go nigdy nie zaakceptowałem w KC. Powstał na fali popularności książki, na siłe dorobiono wiedźmaka i do KC. Po co?
Ogłaszam święto. Zgadzam sie z Mrufonem...albo on ze mną. Bez różnicy.
OK, koniec święta.
Krytycyzm i trzeźwy sąd kwestionuję u takich osób. Większość jednak tkwi z rozpędu, bo od dziecka wdrukowywano pewne rytuały, stąd lemingi dalej skaczą, dopóki racjonalizm i obserwacja otoczenia nie palnie z siłą czołgu tych bardziej sceptycznych
A to juz subiektywne odczucia. Niemal od poczatku miałem w grupie graczy zadeklarowanych ateistów i ludzi głeboko wierzacych. Jakoś nikt nikogo nie wyzywał od skaczących lemingów.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 27 stycznia 2010, 10:53

venar napisał/a:
No to co? Zamykamy wątek religijny i koniec dysputy?
Nie. Wystarczy "bluźnierców" nie ścigać z urzędu. Jeśli ktoś poczuje się urażony, to niech protestuje. Wtedy masz pełne prawo interweniować.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 27 stycznia 2010, 11:30

Jeśli ktoś poczuje się urażony, to niech protestuje.
No właśnie to była interwencja na protest.

A co do wiedźmina. Skoro wpisywał się w świat wymyślony przez Sapkowskiego, gdzie religia i bogowie również miały miejsce to i na Orchii również. Zresztą na Geralcie
Nie przeszkadza to Geraltowi w tym by czasem z jakimis kapłankami współpracowac czy korzystac z ich pomocy, a nawet wzajemnie się szanować.
ciężko opierać jakiekolwiek własne odczucia. Wszyscy się zgadzamy, że był wyjątkowy pod każdym względem w kwestii jego "wiedźmiństwa". Nie zdziwiłbym się nawet gdyby Sapkowski zrobił z niego "wierzącego" w finale jego historii. Poza tym "ateizm" czy jak to inaczej nazwać w tym świecie może wyglądać zupełnie inaczej. Nie trzeba negować istnienia bogów a jedynie żyć według własnych zasad i przekonań a sprawy boskie pozostawiać z boku. Już kiedyś mówiłem że takim przykładem jest hradani Bahzell Bahnakson, "Przysięga Mieczy" Davida Webera.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 27 stycznia 2010, 11:44

Czy ateiści w KC będą mieli ZW i WI 0 ? :P

ODPOWIEDZ