Nowe profesje

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 12 lutego 2010, 09:52

Spokojnie. Nie ma co z góry potępiać tych profesji, gdy jeszcze nic poza ich nazwami nie znamy - nawet nie wiadomo, czy są zgodne z jedynie słuszną edycją MiM. Lepiej poczekać na szczegóły i dopiero wtedy w bardziej wyrafinowany sposób się pastwić :D
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 12 lutego 2010, 10:04

Ale po co jakies szczegóły jeszcze ?
To wojownik czy łowca sie nie nadaje na zbója? A mag nie moze trudnić sie rozbójnictwem? Profesja rozbójnik jest potrzebna?
Podobnie z resztą. A "najmadrzejszy" ten szpieg. Czym sie zajmuje "szpieg"? ano wykradaniem tajemnic. Do tego potrzebna jest jakaś konkretna profesja? ble :(

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 12 lutego 2010, 11:16

Po to szczegóły, żeby można było bardziej dotkliwie skrytykować. Co do szpiega to też mam obiekcje - na Orchii każda profesja ma tytuły oraz ew. posiadłości na poszczególnych POZ. A co to za szpieg, o którym wszyscy wokół wiedzą, czym się para?
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 12 lutego 2010, 12:30

Propos nowych profesji i posiadłosci to kiedyś kumpel inspirowany serialem "Janosik" wprowadził profesję "hajduk". W praktyce hajducy byli takimi uposledzonymi wojownikami, wprowadzającymi wiele komizmu na sesjach :D

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 12 lutego 2010, 12:47

Profesja szpiega już zdaje się była w Dodatku "Świat Almohadów". Templariusz też się gdzieś tam pojawia. Balistyk i kawalerzysta to zdaje się jest na Tawernie, także większość tych tekstów już jest. Trzeba obadać, czy trzymają szablon 1 edycyjny i można dodawać. Niestety aktualnie nie mam czasu nawet ich przejrzeć. W kwestii krytyki to już wiemy, kto będzie w niej przodował. Mam tylko prośbę uwagi kierujcie do tekstu a nie do osoby. To, że ktoś chce dodać materiał to dobrze (a nie pytanie po co?). Materiały służą rozwojowi, a jeśli będą złe to przynajmniej użytkownicy będą mieli szansę oddzielić te lepsze od tych gorszych i wykorzystać, co ciekawsze pomysły.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 12 lutego 2010, 14:34

Trzeba obadać, czy trzymają szablon 1 edycyjny i można dodawać.
Łot? Jak to ? Szablon najwazniejszy? Astralny Wojownik i hajduk tez moze trzymac szablon o jedi nie wspominając. Mnie sie osobiscie wydaje, ze nie szablon najwazniejszy.
Profesja szpiega już zdaje się była w Dodatku "Świat Almohadów". Templariusz też się gdzieś tam pojawia. Balistyk i kawalerzysta to zdaje się jest na Tawernie
ale na co komu to wszystko? Jak patrze na te profesje i ich nazwy to mam wrażenie, że albo ktoś sie przesiadł z "młotka" i mu brakuje czegoś, albo ktoś ma kompleksy, ze w "młotku" jest 400 profesji, a w KC nie ma i próbuje nadrabiać. Jakies zupełne nieporozumienie i chec zrobienia "profesji" do kazdego rodzaju działaności postaci.
W kwestii krytyki to już wiemy, kto będzie w niej przodował.
Trudno, ktoś musi.
Mam tylko prośbę uwagi kierujcie do tekstu a nie do osoby.
Oczywiście, ze "do tekstu". To nie do pomyslenia, zeby unikac argumentów tylko rzucać po kims wyzwiskami.
To, że ktoś chce dodać materiał to dobrze (a nie pytanie po co?).
To już pytan nie można zadawać? Jak ktoś uważa, zę w KC brakuje profesji dajmy na to "kawalerzysty" to chyba potrafi odpowiedziec na pytania "po co, dlaczego robic profesje kawalerzysty do KC" To kwestia raczej podstawowa.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 12 lutego 2010, 15:00

ja tak tylko dla przypomnienia wstawię swój stary post
http://www.krysztalyczasu.pl/forum/view ... 0#post_344
Spieg, templariusz, kawalerzysta już w kryształach jest - jako profesja o innej nazwie i tylko inwencja gracza winna kreować postać. Gladiator, strażnik, zbój, włamywacz, wikidajło, demonolog, nekromanta itd - wszystko jest. Nie ma dodatkowych bonusów do wszystkiego to prawda, ale po co one?

Dhagar
Reactions:

Post autor: Dhagar » 12 lutego 2010, 15:11

Podobnie ja bym mógł krytykować profesję Wiedźmina - na cholerę ona w KC ? Jakoś każdy wojownik czy rycerz mógłby się nią od biedy parać. Podobnie z profesją Łowcy Nagród - zwykły łowca może nim być jak najbardziej, lub Kondotier - wojownik też.
Niektórzy ludzie lubią pewną mała różnorodność. Każda wrzucona profesja jaką podałem ma unikalne dla siebie zdolności, których nie posiada inna. A co do szpiega, to przy nim nawet jest wskazane by brał sobie jakąś dodatkową profesję dla przykrywki. A chyba tak działają szpiedzy nieprawdaż ? Udając innych, czy to kapłana, wojownika, kupca czy maga.
Materiały przeze mnie podrzucone zbierałem od początków moich z KC czyli od dobrych 6 lat ponad. A jak się komuś nie podobają profesje to przecież nie musi ich dopuszczać. :)
Karm si? przesz?o?ci?, ale nie pozwól, aby przesz?o?? karmi?a si? tob?.
- Teal'c and Bratac -

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 12 lutego 2010, 15:24

Materiały przeze mnie podrzucone zbierałem od początków moich z KC czyli od dobrych 6 lat ponad. A jak się komuś nie podobają profesje to przecież nie musi ich dopuszczać
Ja nie widzę problemów, z przyjemnością poczytałem opisy.
Jak się komuś nie podoba to niech nie gra.
Taką krytyką się nie przejmuj:
Podobnie z resztą. A "najmadrzejszy" ten szpieg. Czym sie zajmuje "szpieg"? ano wykradaniem tajemnic. Do tego potrzebna jest jakaś konkretna profesja? ble
Jest bezwartościowa.
Wartościowa jest praca włożona w rozwój systemu, nawet jeśli wkradają się jakieś niedoskonałości.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 12 lutego 2010, 16:16

Dhagar:
Podobnie ja bym mógł krytykować profesję Wiedźmina - na cholerę ona w KC ?
Join to the Dark Side :)
Jakoś każdy wojownik czy rycerz mógłby się nią od biedy parać
Święta racja. Polecam dyskusje o wiedzminie :)
Podobnie z profesją Łowcy Nagród - zwykły łowca może nim być jak najbardziej
Ba! Powiem więcej. Patrząc na "kodeks postepowania" to i inne profesje by sie nadały. U mnie grał świetny gracz magiem - astrologiem, a zajmował się tym czym zwykle zajmują się łowcy nagród.
lub Kondotier - wojownik też
Kondotier to juz jest przegiecie. Przy takich zdolnosciach i przyrostach czynilby wojowników i gwardzistów niepotrzebnymi.
Niektórzy ludzie lubią pewną mała różnorodność. Każda wrzucona profesja jaką podałem ma unikalne dla siebie zdolności, których nie posiada inna.
Unikala zdolnośc czyni rozbójnika czy paranie się rozbojami ?
A co do szpiega, to przy nim nawet jest wskazane by brał sobie jakąś dodatkową profesję dla przykrywki. A chyba tak działają szpiedzy nieprawdaż ? Udając innych, czy to kapłana, wojownika, kupca czy maga.
Właśnie nie udajac. Oni sa kapłanami, magami, wojownikami, kupcami, rycerzami itp, tyle, ze zdobywają i sprzedaja tajemnice i sekrety za pieniądze lub inne profity.
Materiały przeze mnie podrzucone zbierałem od początków moich z KC czyli od dobrych 6 lat ponad. A jak się komuś nie podobają profesje to przecież nie musi ich dopuszczać.
Ale jak się komus nie podobają i potrafi w paru zdaniach napisać "dlaczego" to może o tym napisać, czy nie wolno bo sie obrazisz?

Mrufon:
Ja nie widzę problemów, z przyjemnością poczytałem opisy.
Jak się komuś nie podoba to niech nie gra.
Jak komuś mało profesji to niech gra w "młotka".
Taką krytyką się nie przejmuj:
(...)
Jest bezwartościowa.
Twoja krytyka mojej krytyki jest bezwartościowa :D

Dhagar
Reactions:

Post autor: Dhagar » 12 lutego 2010, 16:35

Rezygnuje z dysput z tym osobnikiem. Jest zbyt konserwatywny i uparty przy swoim. :P
Karm si? przesz?o?ci?, ale nie pozwól, aby przesz?o?? karmi?a si? tob?.
- Teal'c and Bratac -

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 12 lutego 2010, 16:43

Rezygnuje z dysput z tym osobnikiem. Jest zbyt konserwatywny i uparty przy swoim.
Witaj w klubie Dhagarze :)

Awatar użytkownika
nospe
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: nospe » 12 lutego 2010, 18:54

wasut napisał/a:
ja tak tylko dla przypomnienia wstawię swój stary post
http://www.krysztalyczasu.pl/forum/view ... 0#post_344
Spieg, templariusz, kawalerzysta już w kryształach jest - jako profesja o innej nazwie i tylko inwencja gracza winna kreować postać. Gladiator, strażnik, zbój, włamywacz, wikidajło, demonolog, nekromanta itd - wszystko jest. Nie ma dodatkowych bonusów do wszystkiego to prawda, ale po co one?
Wasut dobrze opisałeś to w/w linku (poście) - to jest droga życiowa, w której może być wiele odmian.
Mój browar - SPECJAL, mój linuks - PLD, moje RPG - KC.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 12 lutego 2010, 20:14

Podobnie ja bym mógł krytykować profesję Wiedźmina - na cholerę ona w KC ? Jakoś każdy wojownik czy rycerz mógłby się nią od biedy parać. Podobnie z profesją Łowcy Nagród - zwykły łowca może nim być jak najbardziej, lub Kondotier - wojownik też.
Mam pomysła - jak mawia Ferdek Kiepski
Zróbmy 5 profesji: Zbrojny, Rycerz, Łotrzyk, Kleryk i Czarodziej. Kontrolnie można odseparować półboga bo to wyjątkowa profesja.
No bo po co nam aż 20 profesji a do tego jeszcze fanowskie dodatki, skoro wystarczy rozróżniać wszystkich statusem i kodeksem postępowania a zdolności profesjonalne są zbliżone w każdej kaście.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 12 lutego 2010, 20:24

...albo zróbmy jedną profesję: Awanturnik, a resztę wykonamy odpowiednio dobierając umiejętności. To dopiero będzie oszczędność.

ODPOWIEDZ