PBF - Królestwa (wątek techniczny)

Salam
Reactions:

Post autor: Salam » 17 listopada 2013, 00:43

Witajcie,
w tym wątku chciałem przybliżyć wam zasady gry w Królestwa, określimy również cel gry.

Początek:
- Generujecie charakter waszego miasta (str. 2) podążając za fazami 1-9, największy trud zajmie wam faza 9, czyli opis ale możecie robić go przez całą grę, więc bez strachu ;)
- Startujecie wszyscy z tego samego pułapu tj. posiadając populację 1000 osób w skrócie 1000 pop. należących do pierwszej rasy danego miasta w realiach Kryształów Czasu. Zatem na przykładzie Ogra-garu (13 tyś. mieszkańców składających się z ogrów, orków, półorków oraz krasnoludów) zacząłem z ogrami. W naszej rozgrywce również wybierzemy miasta aby gra oprócz samej przyjemności dała również podwaliny pod opis danego miejsca.
- Początkowo dostajemy jednego bohatera, którym jest dowódca +3 (do sprawdzenia kim jest w karcie bohaterów str. 17 podręcznika) z której dowiadujemy się, że ten bohater posiada bonus w "taktyce bitwy" aby jednak dowiedzieć się czym owa umiejętność jest musimy cofnąć do str. 15 (karta osobistości oraz ich akcji). Jednym słowem pozwala dużo efektywniej staczać bitwy i narazie o nim tyle.
- Zaczynamy posiadając dwa budynki, póki co ja je wybiorę i będą to "wieś" oraz "obóz wojowników". Wieś pozwala nam co turę dodać do naszej społeczności 100pop (zwiększamy populację). Obóz wojowników pozwala nam kupować oddziały wojska rasy jaką wybraliśmy (patrz karta oddziałów str. 27-29). wszelkie zaś informacje o budynkach znajdziesz w karcie budynków str.13. Gracze bardziej zaawansowani będą mogli dokonać samodzielnego zakupu za kwotę 60sz bez kosztów populacji. Dodatkowym ograniczeniem w stawianiu budynków jest "karta budynki a rasy str. 31" która mówi, że dla przykładu półolbrzymy nie założą szkoły bardów itd.
- Wojsko, musimy je zakupić, tutaj ważne jest jaką rasą zaczynamy gdyż możemy dokonać zakupu tylko standardowych jednostek danej rasy. Zatem idziemy do karty oddziałów strony 27-29 i wybieramy tyle oddziałów aby zmieścić się w koszcie 30sz. Watro mieć na uwadze jedną rzecz, jeśli liczba oddziałów osiągnie ilość 10, będziemy płacili za nią żołd wysokości 3sz (bądź 2sz jeśli naszym przywódcą jest zarządca), taka opłata może w początkowej fazie nieco nas spowolnić. Celowo nie wrzuciłem tutaj propozycji avnara, które choć słuszne bardziej pasują do wersji podstawowej Królestw gdzie nie występują inne rasy i różnorodność nie jest potrzebna. Zagramy tak jak wam wysłałem a jeśli będzie z tym problem to kolejne gry zrobimy z poprawką oddziałów. Myślę, że rysunek jaki zrobiłem dość dobrze oddaje sposób porównywania oddziałów.

Jeśli przebrnęliście przez "początek" zdążyliście się zorientować, że większość elementów gry, zwłaszcza tych do których będziecie często sięgać została podzielona na karty. Każda karta poza kartą oddziałów składa się z 2 stron, zatem można ją spokojnie wydrukować:

Karta budynków str 13-14 - dowiemy się jakie budynki występują w grze, jaki jest koszt ich zakupu w sztukach złota "sz" oraz populacji "pop" oraz co nam da ich zakup. Budynki zostały podzielone na trzy sekcje "ekonomiczno-gospodarcze, wojenne oraz społeczeństwa i magii" ten podział jest istotny, zwłaszcza w kontekście "zwiadu" jaki może dokonać inne miasto. Zwiadem zaś zdobywamy informację o mieście innego gracza, które pozwolą nam zaatakować go na wiele sposobów. Takie ataki nazywamy "akcjami" o nich zaś dowiemy się z "karty osobistości oraz akcji"
Karta osobistości oraz ich akcji str 15-16 tutaj opisuję naszych specjalistów w danej dziedzinie zwanych osobistościami. W przełożeniu na KC są to osoby z poziomem w profesji 8+. Możemy ich kupować po wybudowaniu odpowiedniego budynku. Za ich pomocą możemy:
- kupcami próbować zdobyć rynek innego miasta i odebrać przeciwnikowi złoto, możliwe po zdobyciu informacji ekonomicznej przez zwiadowców.
- taktykami zwiększyć szansę w bitwie.
- zwiadowcami zdobyć informację o przeciwniku co pozwoli zaatakować go swoimi osobistościami.
- zaklinaczami atakujemy magicznie przeciwnika zabijając mu populację bądź oddziały wojska, jeśli zwiadowcy zdobędą informację społeczno-magiczną.
- fałszywymi niewolnikami wzniecamy bunty wśród niewolników przeciwnika, jeśli zwiadowcy zdobędą informację społeczno-magiczną.
- kapłanami nawracamy na swoją wiarę odbierając przeciwnikowi populację i przydzielając ją sobie, jeśli zwiadowcy zdobędą informację społeczno-magiczną.
- łotrami uprowadzamy/eliminujemy osobistości przeciwnika, zależnie od rodzaju informacji zdobytej przez zwiadowców.
- dyplomatami znajdujemy powód do wojny, negocjujemy traktaty handlowe, zwieszenia broni oraz sojusze.
- bardami obniżamy zadowolenie społeczne przeciwnika
Wszystkie zaś osobistości chronią nasze miasto przed atakiem osobistości przeciwnika. Każda osobitość kosztuje 6sz (chyba że mniej jeśli przywódca szczególnie upodobał sobie dany rodzaj)
Karta bohaterów str 17 - jeśli osobistości to specjaliści, bohaterowie są mistrzami, można ich przekładać jako z poziomem profesyjnym 12+, są potężnymi osobistościami które mocno wspierają akcje. Bohaterów dzielimy na trzy grupy, zwykłych +3 do akcji, błyskotliwych +5 do akcji oraz genialnych +8 do akcji. Koszt ich przestawia się następująco 20/60/100sz.
Karta artefaktów str 18 - są to artefakty, które dość mocno zwiększają akcje bądź ingerują w inne aspekty naszego miasta. Ich moc zwykle nie pozwala miastu na posiadanie większej ilości. Zdobyć je można po pokonaniu smoka, w zdarzeniach bądź wysłaniu bohaterów na poszukiwania.
Karta zdarzeń w królestwie str 19-20 - pierwsze 3 tury gry nie ma zdarzeń, zarabiamy, inwestujemy, od 4-tej tury pierwszej rundy (runda ma 5 tur) będziemy je losować co turę aż do końca gry.
Karta bitwy str 21-22 - objaśnia jak można przeprowadzić bitwę, jak się jakaś pojawi w naszej rozgrywce to pokażę dokładnie.
Karta królestwa str 23-24 - warto sobie wydrukować, tam możemy prowadzić grę (karta gracza)
Annały zdarzeń królestwa str 25-26 tutaj można notować zdarzenia oraz nasze działania, również warto wydrukować, jest to suplement do karty gracza.
Karta oddziałów str 27-30 - demonstruje jak budować oddziały (opisywać, wyceniać oraz określać wartość bojową) oraz posiada listę podstawowych składów oddziałów dla każdej rasy. Jeśli gracz chce zbudować dla swojej rasy unikatowy oddział to płaci za taki jego koszt x10sz.

Mając te informację warto jeszcze przeczytać "zasady" str 8-10 oraz "rozgrywkę" str 11-12 aby wiedzieć jak operować danymi kartami, na co wydajemy a za co dostajemy złoto oraz mieć pojęcie o schemacie tury.

Na poniższym przykładzie pokażę wam jak może wyglądać pierwsze 5 tur czyli 1 runda (1 runda=5 tur) w rozgrywce online jaką będziemy uskuteczniać każdy gracz będzie odgrywał indywidualnie rundę, potem raportował mi mailowo wynik na koniec oraz zadeklarowane akcje na innych graczy.

Runda 1
Tura 0 czyli nasze przygotowania, zakup budynków początkowych oraz wojska.
Tura 1 jeśli mamy budynek "wieś" to zwiększamy naszą populację o 100 osób zatem 1000+100=1100. Taka populacja generuje nam przychód z podatków w wysokości 1sz/100 mieszkańców zatem 1100/100=11sz. W tej turze nie losujemy zdarzenia zatem albo zbieram złoto na budynek (patrz na co Cię stać w karcie budynków) bądź inwestuje w populację. 100 pop. kosztuje 1sz+1/1000 mieszkańców, zatem w naszym przypadku za 100 osób zapłacimy 2sz. Mamy 11sz więc stać nas na zwiększenie populacji o 500 osób i to robimy. W annałach piszemy +500 pop -10sz, zostaje nam 1sz salda na następną turę.
Tura 2 nasza populacja znowu jest zwiększana o +100 z tytułu posiadania "wioski" zatem wygląda tak 1100+100(wioska)+500(nasz zakup z 1 tury)= 1700 pop. Taka populacja generuje nam przychód z podatków 17+1(pozostałość z poprzedniej tury)=18sz. To sporo, możemy za to kupić aż 900 pop. i robimy to, ważne są pieniądze. W annałach zapisujemy +900pop -18sz.
Tura 3 nasza populacja to 1700+100+900=2700, zatem z podatków mamy 27sz. Za tą kwotę możemy zakupić np. obóz zwiadowców który kosztuje 20sz oraz 20pop bądź dalej inwestować w populację. Tym razem koszt 100 osób jest większy (1sz+1/1000 pop) i przy populacji 2700 będzie wynosił 3sz. Dajmy na to, że kupuję +900 pop. za 27sz.
Tura 4 nasza populacja to 2700+100+900=3700, zatem 37sz z podatków, nic też nie mamy z salda tury 3-ciej. Mając już określone złoto jakie dostaniemy losujemy zdarzenie (karta zdarzeń królestwa str 19-20) będą nam potrzebne dwa rzuty k6, pierwszy do określenie typu zdarzenia, drugi do rodzaju. U mnie wypadło 2 i 1, dwa oznacza typ "Wrogie działania", jeden "pieśni nieszczęścia" (1. Pieśni nieszczęścia - wroga grupa bardów (liczba bardów król. -1) próbuje wywołać rozruchy w Twoim królestwie (akcja: wpływ na zadowolenie)). Nie posiadamy w naszym królestwie bardów, zatem rzucamy k6-1 za tych obcych bardów oraz k6 za siebie, jeśli obcy mają większą wartość niż Ty sprawdź w karcie "Karta osobistości oraz ich akcji" co robi akcja "wpływ na zadowolenie". Wyrzucili 6-1=5, Ty 1, zatem mając przewagę 4 punktów odebrali Ci 4 punkty zadowolenia społecznego (ZS), zapisujemy to w annałach oraz na karcie królestwa, że ZS spadło z 50 na 46. Zadowolenie społeczne to ważna sprawa, jeśli spadnie za nisko ludność zacznie odchodzić z Twojego miasta, bądź w krytycznym momencie wzniecić powstanie.
Anyway, mamy 37 sz i kupujemy sobie budynek "Gildia kupiecka" 30sz/100pop, zostało nam 7 sz zatem kupujemy też pierwszą osobistość "kupiec" za 6sz. Taki kupiec w przyszłej turze da nam 1sz +1sz/podpisany traktat handlowy. Nie mozemy mieć na raz więcej osobistości jak 1/100 mieszkańcow, zatem na tym etapie możemy ich mieć 27. Wszystko notujemy skrótowo w annałach.
Tura 5 nasza populacja to 3700 +100 (wioska) -100 (zakup gildii) =3700, daje nam to 37 sz z podatków +1 saldo z tury 4 +1 od kupca =39sz.
Losujemy zdarzenie 4/4 Przypadek-Pożar (4. Pożar - W wyniku pożaru ginie k6x100 członków królestwa i niewolników (rzut dla jednych i drugich) ZS-2) wykulałem 5, zatem zginęło nam 500pop oraz nasze ZS spada o kolejne 2 punkty 46-2=44. Zapisujemy to w annałach.
Mamy jednak 39sz, zatem możemy zainwestować w obóz zwiadowców 20sz/20pop oraz zakupić właśnie zwiadowców do obrony przed innymi graczami. Zostało nam 19sz zatem stać nas na 3 zwiadowców -18sz i 1sz salda na turę 1 rundy 2.

Do mnie zaś wysyłacie taką informację:

Populacja 3680 <-- czyli 3700-20 z obozu zwiadowców, tego rzecz jasna nie piszecie, to tylko informacyjnie
Niewolnicy 0
Złoto 1 (saldo na koniec rundy)
Budynki:
-wieś (0) <-- tura w której został zakupiony, pozwala to wam później określić, że jeśli zakończyliśmy grę na turze 30-tej to szacunkowo wieś powstała 300 lat temu.
-obóz wojowników (0)
-gildia kupiecka (4)
-obóz zwiadowców (5)
Osobistości:
- kupcy 1
- zwiadowcy 3
Bohaterowie:
- dowódca +3
Artefakty <-- jeśli są
Oddziały:
- wypisujemy.

Akcje:
np. wysyłam zwiadowców do gracza B, wysyłam też kupca, jeśli powiedzie się zwiad i zdobędę conajmniej jedną informację.

Ja rozpatruje wszystkie akcje i daję wam znać jaki jest efekt waszych starań oraz ile straciliście i czego w wyniku działań innych graczy.

Gracze:

Araven
avnar
czegoj
vampire1308?

Proponuję na początek abyście wzięli każdy z was po Tagarze (Ciemna, Biała, Szara), podzielcie się i siła rzeczy lekko zmanipulujcie wynik fazy 1 generatora gdyż wiadomo jakimi charakterami dysponują te miasta. Jeśli vampire dołączy to dodamy do rozgrywki również Tagar Dur.
Ja będę wam pomagał pod względem znajomości systemu oraz rozstrzygał akcje na koniec rundy jak i bitwy jeśli takowe przyjdzie wam toczyć.

Póki co tyle, podzielcie się miastami oraz przejdźcie fazy generacji oraz pierwsze 5 tur. Pytania to tutaj aby każdy wiedział bądź na pm jeśli nikt inny nie ma wiedzieć.
Jak tylko dostanę od was przebieg tur to odpowiem każdemu.

Salam
Reactions:

Post autor: Salam » 17 listopada 2013, 08:56

Vampire1308 dołącza do rozgrywki, zatem podzielcie się czterema miastami (trzy Tagary oraz Tagar Dur)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 17 listopada 2013, 15:56

Jeśli mógłbym coś doradzić to proponuję na początek, żeby każdy zagrał w otwarte karty bez prywatnych PW, żeby się nauczyć. Dzięki temu każdy będzie mógł się posiłkować pomysłami graczy a jednocześnie wiedziałby, jak mogą rozwijać się potencjalni przeciwnicy.

Ja osobiście byłbym zainteresowany Tagarą Ciemną i jak rozumiem musieliby być to ludzie (chyba, że za zgodą MG wziąłbym półolbrzymów albo uruków). Chciałbym oprzeć rozwój na dwóch filarach - rządach Teokratycznych i niewolnictwu. To na razie tyle. Jeśli będzie zgoda Salama to przejdę do tworzenia królestwa.

maciej
Reactions:

Post autor: maciej » 17 listopada 2013, 16:51

A jakaś szersza informacja?Bo widzę odnośniki do stron,ale nie wiem czego szukać w necie
"Mieli do wyboru wojn? lub ha?b?, wybrali ha?b?, a wojn? b?d? mieli tak?e"

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 17 listopada 2013, 18:09

Nie grasz z nami to i nie masz odnośników do stron. Zdaje się, że Salem tworzy coś nowego fajnego i szukał betatesterów i nam się udało.:P

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 17 listopada 2013, 18:15

Ja biorę Tagarę Białą.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 17 listopada 2013, 18:21

Hmm to ma być gra planszowa?okrutny poziom komplikacji...

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 17 listopada 2013, 18:23

Nie to nie gra planszowa.
Raczej wirtualna strategia, między kilkoma Graczami.
Da się grać. I nawet fajnie się gra.
Ale fakt, Salam dorzucił sporo nowych szczegółowych zasad.

maciej
Reactions:

Post autor: maciej » 17 listopada 2013, 18:43

Tylko poczytać chciałem,do rozgrywki pchał się nie będe. Gram w Settlersów online.

Salam
Reactions:

Post autor: Salam » 17 listopada 2013, 18:56

Mogę podesłać wam (maciej, ghasta) linka. Grę zamierzam opublikować i dawać za bezdurno, ale zanim pokażę ją szerszemu gronu chciałem przetestować. Jeśli zgodzicie się przeczytać i dać opinię na temat gry to podeślę ;)

czegoju, możemy zagrać w otwarte w sumie zobaczymy jak się kto rozwinie.

Jak to mówią, kto pierwszy ten lepszy:

czegoj - Tagara Ciemna (ludzie + jedna wybrana rasa) (Chciałbym oprzeć rozwój na dwóch filarach - rządach Teokratycznych i niewolnictwu.) <-- zgoda i do dzieła.
Araven - Tagara Biała (ludzie + krasnoludy)
avnar - Tagar Dur (krasnoludy + jedna rasa)
vampire - Tagara Szara (ludzie + jedna rasa)
Salam - Anghor Haran (martwiaki)
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2013, 22:22 przez Salam, łącznie zmieniany 1 raz.

maciej
Reactions:

Post autor: maciej » 17 listopada 2013, 19:42

nie jestem biegły w pisaniu opinii ale zgadzam się przeczytać i spróbuje cos pochwalnego naskorobać

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 17 listopada 2013, 20:04

Ja mogę wziąć Tagar Dur.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 17 listopada 2013, 20:45

Strzeżcie się, mam na oku ten temat, bo wyczuwam w nim potencjał!
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Salam
Reactions:

Post autor: Salam » 17 listopada 2013, 22:33

Za niedługo rozpocznę wątek gry z moim miastem oraz pięcioma turami. Każdy z graczy niech w swoim poście zrobi to samo.

Nasze posty będą edytowane o kolejne tury oraz zmiany, w kolejnych zaś postach spróbujemy wysnuć wątek fabularny z akcjami, kiedy takowe się pojawią.

Opisy miasta możecie spokojnie rozwijać wtedy, kiedy będzie czas, teraz ważne abyście wiedzieli jaką macie specjalność oraz jakiego przywódcę.
Dobro napisał(a):

Strzeżcie się, mam na oku ten temat, bo wyczuwam w nim potencjał!
Nie inaczej ma się sprawa ;)
ghasta napisał(a):

Hmm to ma być gra planszowa?okrutny poziom komplikacji...
Araven dobrze napisał, sam zresztą zobaczysz, że po przełknięciu początkowo gorzkiej pigułki dość szybko idzie dojść do dobrego wnętrza. Mnogość zasad początkowo faktycznie przytłacza ale po jednej sesji nikt nie ma z nimi problemu.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 17 listopada 2013, 22:41

Też jestem ciekaw co z tego wyrośnie :) Może załapię się na drugą serię beta-testów?

ODPOWIEDZ