Nagrania z sesji RPG

Marecki
Reactions:

Post autor: Marecki » 17 stycznia 2010, 14:35

Chciałbym poznać wasze opinie na temat nagrywania sesji RPG.

Wymyśliliśmy wspólnie że będziemy rejestrować w audio nasze sesje i wiadomo po lekkim montażu, chcemy wrzucać je na youtube, w celu propagowania gier fabularnych.
Wiadomo takie nagranie będzie trwało kilka godzin, myślicie że takie cyklicznie pojawiające się nagrania kogoś zainteresują? Myślicie że to może być ciekawe?
Co o tym sądzicie? A może macie jakieś rady?
Czy już ktoś może się spotkał z czymś takim?

Pozdrawiam

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 18 stycznia 2010, 04:35

Ja myślę że to fajny pomysł - oprócz wrzucania ich na surowo do youtube'a można by stworzyć coś w rodzaju vidobloga na jednym z portali blogerskich - gdzie byłyby linki do youtuba okraszone komentarzami tekstowymi, spostrzeżeniami, refleksjami, debatami itd.

Świat idzie do przodu i fajnie że ktoś pomyślał, żeby wykorzystywać najnowsze zdobycze multimedialne do celu propagowania RPG (i przy okazji KC) :)

Tylko pamiętajcie żeby swoje video okraszać jakimiś chwytliwymi tytułami żeby przyciągnąć osoby z poza naszego Podziemnego Kręgu ;) Coś w stylu: "Przecz z żyjącym Bogiem-Imperatorem!" "Śmierć z Błękitnej Otchłani" (tak sobie pomyślałem że byłby to chwytliwy tytuł np. dla videoreportażu z sesji o "Szepcie" - tej przygodzie morskiej z Labiryntu ;) )
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Marecki
Reactions:

Post autor: Marecki » 18 stycznia 2010, 17:21

Tak, tak. napewno takie 6 godzinne nagranie z sesji nikogo by nie zaciekawiło, ale cyklicznie ukazujące się "odcinki" po montażu i skróceniu, były by w formie jakby audiobooka. A też jestem ciekaw jak to będzie wyglądało z drugiej strony właśnie. Jak się nie uczestniczy tylko tego słucha... Może ktoś nie wtajemniczony posłucha sobie i dojdzie do wniosku że to RPG to fajna sprawa...

Awatar użytkownika
nospe
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: nospe » 18 stycznia 2010, 19:10

Ja mam kilka nagrań, lecz jeszcze nie wyjaśniłem z graczami czy mogę to umieszczać w necie. A poza tym wypadało by przesłuchać i wyciąć co nie dotyczy sesji - ew coś co byśmy nie chcieli:)

Ale Marecki jak umieścisz to daj linka:)
Mój browar - SPECJAL, mój linuks - PLD, moje RPG - KC.

Marecki
Reactions:

Post autor: Marecki » 06 lutego 2010, 15:08

No jesteśmy po pierwszej oficjalnej sesji. Nagrania są dobrej jakości. Tylko że teraz potrzebuje trochę czasu, właśnie na montaż, wycięcie jakichś dłużyzn i prywatnych rozmów, a że nagranie ma długość prawie 5 godzin, więc po prostu muszę mieć czas by te 5 godzin odsłuchać, po robić znaczniki do wycinania itp. Chciałbym uzyskać z tego 2 dobre godziny. Mam nadzieję że w przeciągu 2 tygodni gdzieś to zamieszczę.
Jeszcze nie zdecydowałem w jakiej formie będziemy to umieszczać ale najbardziej się skłaniam ku opcji audiobloga, a może taki kanał tematyczny na youtubie? No właśnie jest jeszcze czas na zastanowienie się. A może macie jakiś pomysł, bo jeszcze nigdy nie zajmowałem się podobnymi rzeczami?

Tak czy siak, ruszyło się. Sesje wszyscy zgodnie uznaliśmy za bardzo dobrą, więc teraz już będzie z górki. Wszyscy się mocno wkręciliśmy.

Jak tylko będę miał pierwsze zmontowane nagranie od razu tu napiszę.

Pozdrawiam.

Marecki
Reactions:

Post autor: Marecki » 19 lutego 2010, 16:31

Mam problem ze znalezieniem dobrego konwertera z .amr na .wav doradźcie jakiś. Bo jest tego pełno a chciałem taki programik od razu co by inne rzeczy konwertował np. .flv na .avi bez straty jakości bo testowałem z 3 programy i żaden nie dawał rady. Może ktoś z was zna się bardziej na informatyce ode mnie i doradzi coś sensownego...

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 19 lutego 2010, 22:12

http://winff.org/html_new/

Jeśli jeszcze tego programu nie próbowałeś, to może warto sprawdzić.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 04 marca 2010, 00:28

Marecki napisał/a:
Jeszcze nie zdecydowałem w jakiej formie będziemy to umieszczać ale najbardziej się skłaniam ku opcji audiobloga, a może taki kanał tematyczny na youtubie?
Jedno nie wyklucza drugiego :) Możecie zrobić kanał temtyczny na yB - i jednocześnie założyć blog, w którym będziecie publikować w formie wpisów/artów linki do konkretnych sesji na YB ale dodatkowo opatrzone komentarzami, refleksjami, podsumowaniem - takie połączenie wideo i tekstu - co prawda to samo można robić na samym YB - ale jednak blog jest baradziej przyjaznym środowiskiem np. do prowadzenia dyskusji w komentarzach pod konkretnym artykułem. Komentarze na YB zaś są dosyć zdawkowe zwykle, bo to nie jest miesce do toczenia merytorycznych dyskusji. Także jakiekolwiek post-publication opisy słowne są raczej trudne do zaimplementowania w YB. Dlatego zachęcam do działania dwutorowego - coś co ma zarówno kanał na YB jak i własny, bardziej namacalny blog - jest znacznie bardziej wiarygodne i po prostu znacznie fajniejsze w mojej ocenie niż coś co ma tylko jedną z tych form.
Poza tym przez audio blog rozumiem że umieszczalibyście tylko audio ale już nie video? A to trochę męczące słuchać 2 godziny sesji jak nie można popatrzeć na ruchomy obrazek gdzie gracze w napięciu wyczekują wyniku rzutu kostkami :D
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt: