Kwestia obrony

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 29 stycznia 2009, 18:27

...dygresja... Treant - cóżeś za fejslifting uczynił? :D

No właśnie, co z tymi zbrojami z mitrylu - przeca ona mają 10-krotnie wyższą obronę a ślizgalność niezmienioną. Jak to uzasadnić teorią o "śliskości twardopłaszczyznowej"? Podobnie, jak zauważył Treant, jest z adamandytowymi pancerzami.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 29 stycznia 2009, 22:09

Niestety tu będzie problem. Gdyby wszyscy posługiwali się mieczami lub inną bronią sieczną zdatną do fechtunku, można by przesunąć ciężar obrony na parady. Jednak tu konfiguracje kombatant1-kombatant2 są przeróżne, więc zazwyczaj nawet nie ma mowy o fechtunku.
Oczywiście - z tym że to już kwestia skalowania, jak i zdrowego rozsądku. Bo czymże jest walka broniami typu sztylet nóź jeśli nie lekko uzbrojoną walką wręcz - przecież tu główny nacisk idzie na gibkośc. Więc tutaj stosują się do proponowanego przeze mnie rozwiązania można sprawę rozwiązać modyfikatorami obr broni - ale nie typowym +10 czy innym a % biegłości - chcąc mieć urealnioną obronę z sztyletu można dać powiedzmy -90% kiedy bokser ma np -100% a typowy miecz +25%. To wsio przykłady - przy ewentualnym tworzeniu systemu walki na nowo myslę ze godne przeanalizowania. w sumie kwestia losowania samej biegłości też jest bzdurna bo wynikać winna z charakterystyk a nie że chuderlawy czarodziej może na 0poz mieć biegłość w granicach zbliżonych do 100. Losowość ok ale nie jako jedyna forma określenia.
Aż takiej krzywizny pancerz nie ma, bez przesady. Znów potrzebna są pewne skróty i uproszczenia.
Właśnie mi chodzi o umiejętność używania pancerza, zmienienie płaszczyzny to kwestia balansu ciała, prawda?
Kwesia korbacza - oczywiście - ale to też jest tylko i wyłącznie problem dobrania parametrów, jak i modyfikatorów ujemnych gdyż taki korbacz może się zawinąć na broni. dochodzimy do momentu gdzie urealnianie zamienia się w udręczanie - kto by to liczył, każdy wie jak bardzo walki w KC są czasochłonne nawet pomimo tego jak podniosły one nasze umiejętności szybkiego liczenia.
Wytrzymałość broni - jest owszem, jak używana to inna sprawa. Całość mozna załatwić w ten sposób że ustawić parametr: jeśli trafienie nie powiodło się o 50% to trafiło w pustkę. znowu kwestia skórki za wyprawkę.
Zwróć uwagę na to, że w kwestii istniejących reguł OB takiej adamandytowej zbroi jest niezmienna, niezależnie od materiału, z którego wykonana jest broń w nią trafiająca.
Aye. Ale ja też nie chronię starego systemu jeno mówię o kompromisie, przy okazji podając możliwe alternatywy i rozterki...
Zbroja zapewni taką samą ochronę przywykłemu do niej rycerzowi, jak i niezdatnemu do rzucania w niej zaklęć czarodziejowi.
Niby tak, choć jak sam wiesz taka zbroja nałożona na czarodzieja nakłada na niego multum utrudnień - nie tylko ograniczeń - inna sprawa czy taką zbroję uniesie - waga takiej jest znana - siła postaci też - jej nośność i aktualna siła. Prawdą jest że system nie jest doskonały ale kompromisy istnieją - inna sprawa że większość osób tego nie używa dla przyspieszenia - ale fakt faktem mechanizmy o których tutaj wspomniałeś istnieją w jakiejś formie...

O materiałach pisałem ale wspomnę - nie mówię że jest idealnie, ale rezygnacja z parametru obrony przynosi bezsprzecznie nieporównywalnie więcej szkód niż jego istnienie.
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, 22:10 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 29 stycznia 2009, 22:20

O materiałach pisałem ale wspomnę - nie mówię że jest idealnie, ale rezygnacja z parametru obrony przynosi bezsprzecznie nieporównywalnie więcej szkód niż jego istnienie.
Tu się nie zgadzamy. Mechanika zmieni się szerzej niż tylko w obszarze OB, też przy ranach. Wtedy OB straci rację bytu - nie trzeba będzie w taki sposób chronić opancerzonych przed bronią typa o wysokich biegłościach :)

Poczkajmy na nasz dział poprawkowiczów - tam każdy poda swoje sposoby wybrnięcia z tego.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 stycznia 2009, 08:52

Wracając jeszcze do ześlizgiwania się broni po krzywiznach pancerza - kiedyś próbowałem stworzyć schemat określający na podstawie składników OB, z jakiego powodu TR się nie powiodło. W tym celu przyjąłem, że każdy z elementów OB powinien stanowić jakiś jej procent. W wypadku zakutego w stal tarcza i zbroja były 90% sprawców nieskutecznego ataku, zaś zwinny lekkozbrojny 90% ataków unikał dzięki ruchliwości. W praktyce wyglądało to następująco: każdy nieudany rzut na RTR był odwracany (kostka jedności stawała się kostką dziesiątek i vice versa), po czym uzyskana liczba konfrontowana była z procentową skalą składników OB w celu ustalenia powodu nietrafienia. Skala ta budowana była na następującej zasadzie: każdy z procentowych elementów OB zajmował jeden przedział na odcinku 1-100. Ale pojawił się problem matematyczny: każda zmiana OB powodowała konieczność ponownego przeliczenia procentowego udziału poszczególnych jej składników.
Podejście miało na celu sprawić, że ciosy przed którymi chroniło opancerzenie, a nie ZR powodowały jego uszkadzanie.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 30 stycznia 2009, 09:55

Niezmierzone są pokłady przemyślności w udoskonalaniu różnych aspektów mechaniki w gronie kryształowców :D

Ja postuluję wprowadzenie 3 rodzajów obrony:

1) parowanie
2) unik
3) obrona tarczą

Każdy z typów obrony należy przy wykonywaniu akcji defensywnej zadeklarować. Każdą z nich wyliczałoby się z odpowiednich cech i biegłości.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 stycznia 2009, 10:15

Co do parowania: jest taka zdolność wojownika - fechtunek, żeby się nie zdublowały, ew. znawca tej umiejętności musi mieć jakąś przewagę w stosunku do innych.

Coś mi się widzi, że SZ zacznie odgrywać w walce dodatkową rolę.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 30 stycznia 2009, 12:25

Jest fechtunek - i rzeczywiście znawca może mieć z tego tytułu profit dodatkowy.
SZ musi odgrywać ważną rolę - jako składowa "uniku". Jaki będzie jej udział - zobaczymy, ale wydaje się to konieczne.

Unik - ZR + SZ (w jakichś relacjach ilościowych, na razie bliżej nie sprecyzowanych) + wyszkolenie
Parowanie - biegłość (jakiś odsetek) + wyszkolenie
Tarczownictwo - Tarcza (bazowo) + wyszkolenie
Zbroje redukuje OB (ale tylko przez unik)
to moje propozycje odnośnie OB

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 stycznia 2009, 13:43

W sumie gdyby do obliczania szansy na unik brać akt. ZR i SZ, to zbroja już żadnego minusa do OB nie musiałaby mieć.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 30 stycznia 2009, 13:53

Tak, ale nie myślałem o dublujących się ograniczeniach - OB i SZ I ZR. Jeśli pozostają ograniczenia ZR i SZ to nie ma minusów do OB i vice versa. Zamiast jednak mało elastycznych ograniczeń wolałbym minusy do OB...

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 stycznia 2009, 17:36

Przyszła mi do głowy taka koncepcja wyliczania OB, gdy postać będzie chciała uchylić się przed ciosem: suma 2/10 akt.ZR i 2/10 akt.SZ stanowiłaby wówczas procent o jaki zmniejszałoby się TR przeciwnika w celu wyliczenia RTR. W tej sytuacji postaci mocno opancerzonej będzie się raczej opłacać parować i blokować ciosy, bo procent, który uzyska nie będzie zbyt wysoki.
Przykładowo: ZR i SZ wynoszą 100
I sytuacja - zbroja ograniczająca SZ do 1/2 => OB=100/5+50/5=30, czyli o 30% zmniejszone jest TR przeciwnika w celu obliczenia RTR
II sytuacja - zbroja ograniczająca ZR i SZ do 1/3 => OB=33/5+33/5=14.

Dla TR=120 RTR w pierwszej sytuacji =84%, a w drugiej =103%

Oczywiście te 2/10 to tylko taka arbitralna wartość. Trzeba by przetestować dla różnych wartości TR, czy jest ona adekwatna. No i jeszcze wyszkolenie, o którym wspomniałeś - jeśli nie uważasz tej koncepcji za z góry skazaną na odrzucenie, to można je jakoś w tę formułę wkomponować.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 30 stycznia 2009, 18:02

Wyjątkowo mały byłby unik...

Gradację obron (porządek malejący) widzę następująco:
-tarcza
-unik
-broń

Owe specjalizacje. Nie wycofuję się z nich, o nie! Wręcz przeciwnie :) Chciałbym umiejętności tak skonstruować by znalazły się w jednej puli zawody (kowalstwo, rzemiosło artystyczne, tkactwo) i bojowe (bijatyka, przycelowanie). Te umiejki dawałyby bonusy do różnych czynności, nie tylko bojowych.
Przykład
Walka bronią ręczną (klasa miecze lekkie). Umiejętność broń ręczna - miecze lekkie dawałaby bonusy do gołego (wyliczonego z cech) trafienia, zależnie od swej wysokości. Np. umiejka na poziomie x dawałaby 10% do TR, na poziomie y 25%... (rozpiętość wynosiłaby np. 1-50% - chciałbym zmniejszyć te mastodontyczne wartości w mechanice KC).

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 30 stycznia 2009, 18:15

Oczywiście miałem na myśli wycofanie się nie z wyszkolenia, tylko z mojej koncepcji zmniejszania TR o procentową szansę wynikającą z zastosowania uniku. Wiem, że ten procent jest dość niski, ale jak pisałem te 2/10 to jedynie testowa wartość - być może potrzebna jest inna. W każdym razie moim zamierzeniem było to, żeby do sytuacji, gdy RTR jest mniejsze od 5 lub większe od 200 dochodziło niezwykle rzadko.
Rozumiem, że piszesz o monstrualnym bonusie do biegłości pochodzącym z 1/10 SF?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 30 stycznia 2009, 18:53

że piszesz o monstrualnym bonusie do biegłości pochodzącym z 1/10 SF?
Nieeee :) Masakryczne są wartości trafień, obron - 300, 400 to są liczby za duże. Chciałbym je spłaszczyć.

Np. biegłości w zakresie 1-100 (i koniec!!!!) + umiejętność (1-50) + szkolenia specjalistyczne (max. 50), co razem daje 3-200. IMO nieźle to brzmi. Tu oczywiście mowa o TR :D
Średnio by wyszło - zakładam - około 120-140 pkt. Niezła liczba. Jeśli znamy górną granicę i średnią (jeśli się tu zgodzimy) to bardzo łatwo ustalić modus na wyliczanie OB. Wystarczy cyrklować należycie by wejść na rozsądne różnice między TR i OB :D
CO myślicie?
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2009, 19:07 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 31 stycznia 2009, 00:10

Nakładanie jakiejś górnej granicy na wysokość współczynnika nie za bardzo mi się podoba, bo kiedyś zostanie osiągnięty i co dalej? Zauważ, że TR może być dowolnie wysokie, jeśli wszelkie próby jego uniknięcia będą wyrażone procentowo. W moim hipotetycznym wzorze delikwent posiadający po 250 akt. ZR i SZ byłby prawie nie do dziabnięcia. OB oferowaną w tym momencie przez tarczę można wykorzystać do wyliczenia szansy na udany blok.
A może do cyrklowania wykorzystać gotowe statystyki przeciwników z bestiariusza?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 31 stycznia 2009, 11:03

Dążyć do tych wartości granicznych myślałem, że się będzie raczej asymptotycznie :D Startowo niech biegłość wyniesie 70%, wyszkolenia brak (tych podwójnie biegłych itd.), umiejka broń pewnie gdzieś na poziomie 15-20%. To daje 95% TR - czy to dużo? Czy blisko da wartości granicznej 200%? CHOLERRRRRNIE daleko :D
Wartości graniczne pozwalają sensownie rozplanować bonusy ze szkoleń, umiejętności - np. "za podwójnie biegłego typek dostaje 5%, itd. aż do 75% (ooo - tutaj nie będzie do 50, ale do 75%, czyli górna granica przesuwa się na 225% - to małoooo?)". Z umiejętności "broń-miecze lekkie" zawodnik dostaje 1% za każdy punkt umiejętności (umiejka na poziomie 30 to 30% do TR). Teoretycznie można to zwiększyć jeszcze magią. Więc nie jest tak źle, nigdy jeden z drugim nie uzyska takich statsów, albo zajmie mu to co najmniej k100 lat ;)

ODPOWIEDZ