Czy rzeczywiście Polak potrafi?

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 08 sierpnia 2014, 16:19

Wlasnie sie tak zastanawiam. AS z uporem maniaka chce wydac KC po swojemu. Rozumiem, ze ma autorska wizje i ma do tego swiete prawo (i prawo autorskie;)). Ale jak jego wizja ma sie do oczekiwan odbiorcow. Czy sprzeda sie to co AS chce sprzedac, czy sprzeda sie to co wolalby kupic klient?

Ja, jak pisalem kibicuje goraco projektowi, pomimo sceptycyzmu.

EDIT: Czegoj wbijaj reklamy na stronke!!!

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 08 sierpnia 2014, 16:24

Czegoj wbijaj reklamy na stronke!!!
A to znów wyróżnia Nas. Nam nie potrzebne są reklamy. Grupa dinozaurów, którą stać na to, że żarcie samo przyjdzie.

Ja już wcześniej powiedziałem - kibicuję również i trzymam mocno kciuki. W sumie 2% już jest. Jeszcze 2% i będzie standardowy krytyk.:D

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 08 sierpnia 2014, 16:30

Jak ilutrzyam sie tempo 1000- 2000 zl dziennie to jest szansa.[offtopic]Czegoj, mowilem pol serio;)

Tu nie chodzi o to, żeby zostac rezusem dzieki reklamom, ale zeby wykorzytac chwile i np zarobic na serwer;)[/offtopic]

AS Autor KC
Reactions:

Post autor: AS Autor KC » 08 sierpnia 2014, 21:39

Dziękuje koledzy za miłe lub prawdziwe słowa.
Jeżeli pierwsze dwie książki okażą się fajne, a testerzy (w większości na początku bardzo obce mi osoby) dali szczere mam nadzieję 87,5% (ankiety zachowałem na pamiątkę), to bym nie startował na tak głębokie wody.
Sukces jest ojcem sukcesu. Jeżeli wydam powieść i wam się spodoba to wątpię czy mnie coś powstrzyma od wydania Złotej Edycji Kryształów Czasu.
Araven - spotkaj się ze mną na którymś z konwentów a pokażę ci co jest już przygotowane. Myślisz, ze serie gadzich, martwiaczych, czy krasnoludzkich ras są przygotowywane pod względem tylko powieści przygodowej?
Staram się żyć jak paladyn, a mimo to nikt mi nie ufa... :)

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 08 sierpnia 2014, 21:54

Po konwentach nie jeżdżę. Więc nie spytam o nic, ani niczego nie zobaczę tam.
Zadałem proste pytania jaka mechanika jest przewidziana do ew. reedycji? Jak ta co była i jest w podręczniku KC wydanym przez "Maga", to nie mam więcej pytań. I przestaję być zainteresowany reedycją.
Drugie pytanie dotyczyło daty ew. reedycji.
Tak trudno wstawić jakieś konkretne informacje?, na Forum KC, gdzie ostały się niedobitki fanów KC?. Niestety wieloletni, brak jakichkolwiek informacji ze strony Autora KC, spowodował i powoduje nadal, że wielu fanów KC przestało nimi być, w ciągu prawie 20 lat od książkowego wydania KC.

Cóż stwierdzenia związane z "polskim Tolkienem" to nie był dobry pomysł na reklamę wg mnie, zostało to potraktowane jako co najmniej brak skromności, a poprzeczka stanęła bardzo wysoko. Czyli "testerzy książki" to osoby czytające, hm dziwne określenie na czytających. A grali chociaż w KC, albo RPG czy byli nie wiadomo skąd? Testować to można raczej mechanikę np., albo jakieś wyroby czy produkty, nie książkę, a raczej jej treść. Powodzenia życzę, aczkolwiek ja z racji na brak PDF, raczej nie zainwestuję w ten projekt.
Ostatnio zmieniony 08 sierpnia 2014, 22:13 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 08 sierpnia 2014, 22:51

I co minęła pierwsza doba zbiórki. Wiadomo, że nie będzie tak cały czas, ale chyba jak na pierwszą dobę nie jest tragicznie.:|

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 08 sierpnia 2014, 22:56

Jak utrzyma się 3% dziennie to będzie okK:C

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 09 sierpnia 2014, 09:59

Na Facebookowej grupie "Panie i panowie, zagrajmy w RPG" temat ten wywołał istną burzę. Oto kilka wpisów, z którymi się zgadzam (niezmieniane cytaty)
do tego jeszcze przerażająca jeśli lista ludzi związanych z projektem. ja rozumiem ze jeden szalony człowiek może zaslepiony swoją zajebistoscia tak zaplanować akcje. ale tu jest wymienionych z imienia i nazwiska sporo innych osób. żadna z nich nie uświadomiła autora? ale jak? Ignacy Trzewiczek pisał na blogu kiedyś o tym ze nigdy nie ufa betatesterom swoich gier bo wie ze ci kłamią i nie mają jaj aby nazwać gniot gniotem bo nie chcą urazić autora. chyba tu mamy podobna sytuacje
zaczyna śmierdzieć komercją, a nie pasją i to taką bazarową. I to jest przykro bo jasne, że każdy chce zarobić, ale trzeba też zrozumieć ludzi z pasją, a nie żeby ci ludzie z pasją czuli się jak - użyje baaaardzo delikatnego słowa "klienci". Takim podejściem można niestety dosłownie zabić zainteresowanie nawet dla bardzo dobrego systemu... zupełnie inaczej by to brzmiało, gdyby napisano coś w stylu: stwórz ciekawą postać, podsumujemy i rozważymy jej włączenie w jeden z tomów, albo rzuć coś do wspólnej kiesy, im więcej, tym więcej magii... Generalnie coś z jajem, ale też coś między ludźmi nadającymi na tych samych falach. Tak by the way 20 tys na polskie realia mnie zabiło... ale 500 tyś już wzbudziło salwę śmiechu
Przeczytałem śmiechem, stwierdzam śmierć KC przed ich wydaniem. Dodam, że wcale mnie to nie dziwi. Dziwi mnie to że po tylu latach jego seria nie jest gotowa i wydana w jakimś dobrym wydawnictwie. Czyli oznacza to dla mnie jedno, nie warto inwestować w kogoś kto nie byl w stanie wydać nawet jednej powieści (chyba że o czymś nie wiem). Proponuje tym co chcą dac mu 500 zl, wydać ta kasę na Koło Czasu
akoś nie wyobrażam sobie Sapkowskiego lub Martina, którzy mówią na początku kariery: słuchajcie napisałem genialna książkę, patrzcie mam tu kilkadziesiąt ludzi, którzy mi ją zrecenzowali, wszyscy oniemieli, a teraz dajcie mi 55 koła, bo inaczej nie wydam.... litości... to pewnie nigdy byśmy nie poznali Wiedźmina, ani Martina, ani wielu innych... a tak z czysto biznesowego punktu widzenia, skoro jest to tak genialne, to warto zainwestować własne środki i rzucić to na rynek, jak jest tak dobre jak twierdzą owi recenzenci to mamy drugiego Sapkowskiego i kasa też będzie
najgorsze jest to, że z tego naprawdę nie da się nie szydzic. a potem są waty ze fandom jest do dupy no i autorowi pewnie jest/będzie przykro
A wystarczyłoby uwolnić KCty od praw autorskich, zrobić nową mechanikę powiedzmy coś w stylu D&D zmiksowanego z SW i już. Ale nie, lepiej pisać powieści, które już na migawce w filmiku zapowiadają się durniej niż najgorsze gnioty na bazie gier komputerowych.
NIe brakuje też bardziej kpiących wpisów - od wczoraj jest 149 postów i liczba ta ciągle rośnie, a 99% osób jest zgodnych - to jest po prostu śmieszne. Sztab ludzi dla jednego pisarza, "beta testerzy" z grona rodziny i znajomych, te określenia "polski Tolkien", pieśń krasnoludów z trailera bardzo stylizowana na tą z pierwszej części Hobbita...

Dla mnie cuchnie kiczem, komercją i sięganiem ręki do kieszeni starych fanów (którzy, tak nawiasem mówiąc, byli przez tyle lat olewani przez cudowne obietnice - patrz posty na tym forum). Przykre i tyle w temacie.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 09 sierpnia 2014, 10:26

Wow. Nieźle tam pojechali, na Poltergeiście też dają do pieca, ale te wpisy z Facebooka które zapodałeś są na poziomie. Krytyczne, ale na poziomie. Też się zgadzam z powyższymi cytatami.

W skrócie też nie rozumiem jak przez 20 lat nie dało się stworzyć dopracowanego, kompletnego systemu KC RPG, oczywiście ze zmienioną mechaniką. Nawet to co tam zaproponował Ktoś uproszczone D&D + SW. Nie jestem fanem żadnej z tych mechanik, ale wszystko jest lepsze od obecnej mechaniki, niegrywalnej i beznadziejnej, pełnej cyferek, matematyczny koszmar, na pewno nie do RPG.

Powinno się zacząć wg mnie jednak od gry RPG, testerzy by się znaleźli i na Forum KC także, i to za darmo. Każdy z doświadczeniem w RPG, i wielu znających masę innych mechanik. Dałoby się zrobić nowe KC z szybką i dobrą mechaniką, ale Autor wybrał, inną drogę. Cóż za 58 dni i 13 godzin oraz 27 minut się okaże.
Ostatnio zmieniony 09 sierpnia 2014, 12:23 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 09 sierpnia 2014, 11:39

Z takim nastawieniem to się nic nie okaże. Przecież ten projekt jest skreślony za nim faktycznie miał szansę się urodzić. Najgorsze jest to, że wystarczy powstrzymać języki i przyglądać się, nic ponad to. Przecież nikt nie zmusza do wpłacania tam pieniędzy, zrobią to Ci co będą mieli ochotę. Jedno jest pewne Polacy to pamiętliwi naród, a już jak przyczepią komuś łatkę to dożywotnio. Ok ja już wiem co będzie dalej, ale muszę przyznać, że bardzo żałuję.

Jedyne co jest z tego fajnego to statystyki. Pokazuje to jednak, że pamiętają i znają KC.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 09 sierpnia 2014, 14:39

Czegoj, nastawienie skądś wynika: przypinanie łatki też. Sam pomysł na sagę i powieści osadzone w świecie KC są całkiem spoko: świeża krew w polskiej fantastyce by się napewno przydała, Fabryka Słów już na masową skale wrzuca powieści, większość to przeciętniaki... jak najbardziej byłbym za, ba, nawet bym się dorzucił do tego, gdyby.. no właśnie, gdyby.

Gdyby ten projekt był w innej formie. Nie będę autorom sprzedawał pomysłu, ale to, co się prezentuje na polakpotrafi jest po prostu komiczne, a wręcz żenujące (te hasła o ocenie i krytykach literackich z krakowa...). Albo podkreślenie, że największą zaletą jest między innymi 700 ras? A kto to w ogóle chciałby pamiętać? Komu w ogóle chce sie czytać opisy 700 jakiś potworków? Dla mnie na pewno nie jest to zaleta, którą powinno się ujawniać - chyba, że jest to bestiariusz, wtedy co innego. Ale opowieść? Że też nie wspomnę o "bonusach" za wpłatę większej kwoty...

Chodzi o formę sprzedaży pomysłu, a nie o sam pomysł. I kontakt z fanami, który nagle cudownie ożywił się od kilku tygodni, przypadkiem przy promocji tego "projektu".

I niestety, trzeba o tym pisać, a nie lizać się po fiutach i udawać, że wszystko jest spoko.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 09 sierpnia 2014, 14:57

Cóż megalomania i teksty w stylu "polski Tolkien" raczej nie pomagają w usunięciu łatki. I tak chyba pamięć o KC w narodzie całkiem zaginie. Do wydania podręcznika, ludzie chcą zwykle około 5000, czasem mniej a czasem nieco więcej. A kolejne progi odblokowują ew. nowe opcje.

A tu oczekuje się zebrania 55.000 ???, bo ludzie mają uwierzyć, w "polskiego Tolkiena" ? Osobiście jak czytam wzmianki, np. o opisie elfiego tańca na 17 stron, to zaczynam się obawiać, czy nie usnę czytając takowy opis.
I obiecuje się gruszki na wierzbie, bez żadnych konkretów. Na Poltergeiście, generalnie są na nie, ale jak już to też wskazują, że woleli by system niż powieść.

I rzeczywiście po 20 latach ignorowania fanów, teraz nastąpił zwrot w podejściu Autora do tychże fanów, wow, prawie cud. Właśnie prawie.
Ostatnio zmieniony 09 sierpnia 2014, 15:02 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 09 sierpnia 2014, 14:59

Najlepsze co moglby zrobic AS, to puscic za free pierwszy rozdzial dziel w net w pdf. Zebralby opinie inne niz swojej "grupy testujacej" i wiedzialby z duza doza prawdopodobienstwa na jaka sprzedaz moglby liczyc i jak ma sie opinia rzeczywistych, potencjalnych klientow, do opinii grupki klakierow.

Najwazniejsze w tym zeby odniesc sukces to sluchac tych co konstruktywnie krytykuja, a nie tych co przyklaskuja bezkrytycznie.

Zgadzam sie z Dobrem, ze lansowanie sagi polskiego Tolkiena 700 potworami to kiepski pomysl. Chyba ksiazka ma lepsze zalety? No bo chyba ma?

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 09 sierpnia 2014, 15:07

8art ma rację, należało wcześniej rzucić kilka fragmentów czy rozdziałów i dać je np. Czegojowi, w celu udostępnienia kilku Osobom z Forum, jakie się udzielają tu jeszcze. To byłoby o wiele bardziej obiektywne, niż peany jakichś tam "testerów". Można by podyskutować w jakimś temacie dostępnym tylko dla kilku Osób, Czegoj dawałby dostęp. Ale nic takiego nie nastąpiło.

Nie uważam się za krytyka, ale czytam i posiadam masę dzieł Fantasy, Martina, Kresa, Sapkowskiego, Cervenaka, Bretta, Olgi Gromyko i masę innych. Potrafię powiedzieć czy coś jest dobre czy przeciętne, albo wręcz do bani. Chętnie bym przeczytał jakiś rozdział z gotowego tomu przed akcją na Polakpotrafi, ale Autor ponownie zignorował niedobitki fanów KC i to Forum. Wolał własnych "testerów" i ich zachwyty.
Ostatnio zmieniony 09 sierpnia 2014, 16:41 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:

Post autor: 8art » 09 sierpnia 2014, 15:07

Prog 55tysi na wydanie ksiazki to duzo, ale pamietajmy ze to jest projekt komercyjny i AS ma na tym zarobic hajs, a nie zrobic cos frajerom po kosztach. Nie mozna go z tego powodu szkalowac.

Połączony z 09.08.2014 15:10:58:
Ja bym centralnie dal fragment powoesci w net i wszytkim do woli. Im wiecej osob by to przeczytalo, tym lepsza opinie mozna by sobie wyrobic, a zarazem zrobic zajawke niezla i zabic czytelnikom cwieka koczac fragment w jakims dramatycznym zwrocie akcji. Wtedy czesc ludzi moze kupilaby ksiazke chcac wiedziec co dalej.

No chyba ze fragment okazalby sie naprawde jakims grafomanskim paszkwilem... Ale wtedy przynajmniej byloby wiadomo zeby sobie dac spokoj i zajac sie np rybkami w akwarium
Ostatnio zmieniony 09 sierpnia 2014, 15:12 przez 8art, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ