Powieść Artura - fluff

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 25 sierpnia 2014, 11:41

A może Artur chce nam pokazać, że liczby zespolone mają praktyczne zastosowanie nie tylko w fizyce.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 25 sierpnia 2014, 12:10

Healer ma trochę racji, jeśli powieść jako całość będzie ciekawa i pomysłowa, to różne niedoróbki stylu i warsztatu nie będą miały aż takiego znaczenia. Bo wszyscy wiemy, że to nie kandydat do Hugo czy Nebuli, tylko trochę taki fan fiction w świecie Kryształów Czasu. Jeśli będzie tam sporo ze świata, ciekawe informacje, nowe pomysły, to ma to jakiś sens.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 25 sierpnia 2014, 12:27

Nie wiem czy to dobre obniżać wymagania do poziomu gruntu tylko dlatego, że to nasz pierwszy i niegdyś ulubiony erpeg. Jakieś minimum przyzwoitości obowiązuje wobec odbiorcy. Poza tym odbiorca wyraźnie od lat głosi chęć posiadania erpega. Odbiorca kopany w tyłek po prostu oddaje a nie nadstawia kolejny półdupek.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 25 sierpnia 2014, 12:34

A tak, to racja - wszyscy czekali na RPG, a nie na powieść :) Ale skoro już jest, skoro każdy wie, że to nie Tolkien, to przyjmując do wiadomości, że to fan fiction to pewno można się przy niej bawić, jako całości, a nie fragmentach - bo co jak co, ale dziać to tam się będzie dużo zapewne, skakanie na ściany itd :) Tylko cena trochę wysoka, no ale 700 stron piechotą nie chodzi, druk kosztuje, ilustracje, kolor itd. Zamiast tak, może lepiej to było wydać na kredowym, cz-b, bez ilustracji - taniej, choć mniej "klimatycznie".

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 25 sierpnia 2014, 13:06

Ja bym nie obniżał standardów. 57 zł mogę dać za Howarda, Lovecrafta albo Wagnera, nie za fanfika tej jakości. Oficjalność materiałów to marna pociecha. Z expanded universe Star Wars wykopałem prawie wszystko. Kij z tym, że to było oficjalne - dla mnie ważniejsze było to, że były to głupie, naiwne i naciągane historie.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 25 sierpnia 2014, 13:12

Za Howarda to i kredyt można wziąć pod zastaw domu, żony i dzieci :) Warto.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 25 sierpnia 2014, 14:25

Enc - bardzo dobrze podsumowane.

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 25 sierpnia 2014, 15:14

Panowie 57 pln + 15 przesyłka, razem 72, za coś czego nie można czytać? Dzięki.
Za to co autor zaserwował jako "powieść", to i 40 pln z przesyłką to jest bardzo dużo.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2014, 16:05 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 25 sierpnia 2014, 17:48

Dlatego odpuśćmy sobie tę powieść, ale nie zabijajmy całego projektu, a w konsekwencji wydania podręcznika. Po gadżety marsz!
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 25 sierpnia 2014, 17:58

@Treant.

Pisałem to już w różnych miejscach, m.in. w temacie o akcji PP.
Szacowny Autor, nie gwarantuje wydania KC RPG, po wydaniu II części I tomu powieści "Saga o Katanie".
Ma tylko nadzieję, że to da zielone światło... Brak konkretów z jego strony oraz unikanie odpowiedzi na zadane w tej sprawie pytania, choćby Oggy o to spytał, czy KC RPG wyjdzie po I tomie czy może po XIII.

Czyli za jakieś 5 do 7 lat lekko licząc. (Autor poza nadziejami, nie podaje, żadnej daty, nawet w stylu do kilku miesięcy po wydaniu Sagi o Katanie tom I, zostanie wydana Złota Edycja KC RPG).

Padną konkretne deklaracje Autora co do daty wydania KC RPG, zamówię jakieś gadżety, pomyślę. Za nadzieję Autora, że sukces akcji na PP, pozwoli wydać Złotą Edycję KC RPG kiedyś tam, złotówki nie dam.

Zwlekanie w kwestii wydania KC RPG, wyjdzie Autorowi bokiem, bo Fajne RPG wypuszczą IV Edycję Earthdawna po polsku i zgarną dużą część kasy jaką Fani daliby na KC RPG, ale co ja tam wiem.
Sam dam i do 300 złotych na Earthdawna IV edycję (to wiem).
Treant.
Ew, zapytaj o to ponownie na PP.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2014, 18:44 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 25 sierpnia 2014, 18:54

Może autor sam jeszcze nie ma konkretnych planów na przyszłość KC. Jeśli powieść cieszyłaby się wzięciem, pewnie poszedłby w tym kierunku, jednak to materiał dla nowych fanów, a tych szybko nie przybywa. Gdyby Artur zobaczył, że zbiórka udała się głównie dzięki gadżetom zakupionym z sentymentu przez zauroczonych systemem 20 lat temu, to chyba tylko będąc pod wpływem uroku, czy innej magii o podobnym działaniu, dalej upierałby się przy traktowaniu priorytetowo powieści, która obecnie cieszy się takim wzięciem, że więcej jest donatorów oczekujących podziękowań na stronach książki niż chętnych do jej kupienia i pochwalenia się np. znajomym, że oto ich nazwisko zostało wciągnięte do tegoż hall of fame.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 25 sierpnia 2014, 19:02

Na razie książki kupiło ~27 osób, reszta gadżety - no szału nie ma, to chyba powinno dać do myślenia każdemu.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 25 sierpnia 2014, 19:02

Moim skromnym zdaniem Artur podchodzi do zbiórki bardzo rzeczowo - proponuje towar w zamian za konkretną kwotę. Nie wierzę by zebranie 55k na kubkach przekonało go do wydania RPG. Z drugiej strony jest ryzyko, że jest całkiem odklejony od rzeczywistości (unieśmiertelnienie mocno za tym przemawia) i udana zbiórka przekonała by Artura do startu Złotej z progiem rzędu 500 tys. i ceną podręcznika ~300-500 zł.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 25 sierpnia 2014, 19:09

Enc ma rację, wg mnie.

Dokładanie się do zbiórki poprzez kupowanie gadżetów, po to, by autor zrozumiał, że powieść to droga jaką nie powinien iść, to jakieś poważne nieporozumienie.
Pokaże to wynik akcji na PP. Jeśli nie wyda KC RPG, ok, to nie zarobi jego sprawa. Na powieści zaś nie zarobi na pewno. i KC jako uniwersum tą "powieścią" nie rozsławi, ani nie zyska nowych fanów.

Raczej zaszkodzi legendzie KC RPG, niż ją ożywi.

@kaceto
To co napisałeś, dałoby do myślenia każdemu, ale niekoniecznie autorowi KC, niestety.

Jak napisałem, ja bez konkretnych deklaracji autora, co do wydania KC RPG, nawet złotówki na żadne gadżety nie dam.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 25 sierpnia 2014, 19:16

A Artur nie deklarował już wcześniej różnych rzeczy?

ODPOWIEDZ