Powieść Artura - fluff

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 17 listopada 2014, 00:27

Cieszę się Keth, że analizujesz SoK pod kątem przydatnych informacji. Podane w tak przystępnej formie są cennym uzupełnieniem świata - dziękuję :/uklon

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 17 listopada 2014, 19:24

Cenzura to metoda komunistyczna, faszystowska lub... PiSowska. Na forum Artura wpisałem się króciutko pod Addanyelem. Mój post nie został "zakwalifikowany" do publikacji. Tym samym Artur wpisuje się w niechlubną galerię ludzi, którzy dyskutują tylko z klakierami.
Fuj.

[KETH] Wybrałeś niewłaściwy topik na takie żale, tutaj to off-top!
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2014, 20:53 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rikandur
Reactions:
Has thanked: 36 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Rikandur » 17 listopada 2014, 20:28

Przeczytałem co się dało. Fajny materiał uzupełniający na fabuły dziejące się w legendarnej przeszłości. Ale podzielam zdanie Treanta. KC ! KC ! KC !

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 22 listopada 2014, 15:32

1. Jest coś tam wspomniane o paladynach uwaga, wierzących w złego boga Seta, którzy uważają że wiarą i czynami są w stanie zmienić go w końcu (niejako od środka) na dobro. Sam pomysł, bardzo zresztą pokrętny bardzo mi przypadł do gustu.
2. mechanika - nieudany rzut na rycerską umiejętnosć podtrzymanie życia jeśli nie wyjdzie uniemożliwia możliwość wskrzeszenia, dusza pęka.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 22 listopada 2014, 16:06

@Suriel
ad.2.
chodzi o tą zdolność pozwalającą działać w stanie agonii? jeśli tak to bez sensu.
Zaprawdę zaczyna mnie przerażać kierunek w jakim idą KC, mam wrażenie, że ASz miał bardziej racjonalne podejście do tematu kiedy KaCety pisał te 20parę lat temu niż obecnie...

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 22 listopada 2014, 16:50

Co do racjonalnego podejścia do wizji świata, muszę się niestety zgodzić z Wasutem. Co do wątków, które przypadły mi do gustu, wspomnę choćby rytuał Zaślubienia Bogu. Świetny pomysł, który na pewno trafiłby do wielu po odpowiednim ubraniu go w słowa.

Mowa o rytuale wiążącym ze sobą istoty asteriańskiego wierzenia, które nie mogą posiadać potomstwa ze względu na "niekompatybilność" gatunkową. W trakcie tego rytuału ich jaźnie opuszczają cielesne powłoki i obcują ze sobą w formie duchowej. Połączenie takie jest czym większym niż tylko płciowe zbliżenie, prowadzi do zespolenia duchowego na wyższym niż fizyczny poziomie wzmacniając więzi między kochankami, a nadto pozwala na spłodzenie potomka obdarzonego licznymi błogosławieństwami Asteriusza.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 22 listopada 2014, 17:10

Suriel napisał(a):
2. mechanika - nieudany rzut na rycerską umiejętnosć podtrzymanie życia jeśli nie wyjdzie uniemożliwia możliwość wskrzeszenia, dusza pęka.
To niezgodne z kanonem! Karą za niepowodzenie użycia zdolności jest natychmiastowa śmierć.

Tako rzecze edycja dyskietkowa:
8. Podtrzymanie Życia - Zachowanie przytomności podczas agonii oraz ryzykowna umiejętność powstrzymania własnej agonii i wynikającej z niej słabości ciała (można w tym stanie nadal np. walczyć, ale jest dwukrotnie wolniejszy, tzn. SZ i ilość ataków) na czas 5r + r na poziom Rycerza, o ile wykonało się pozytywny %-owy rzut na szok - 4 (nieudany wywołuje natychmiastowy zgon).
Pęknięcie duszy to przede wszystkim konsekwencja nieudanego wskrzeszenia.
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2014, 17:48 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 22 listopada 2014, 17:39

Treant i Wasut kara jest śmierć bez możliwości wskrzeszenia bo dusza pęka
To się nie wyklucza wzajemnie moim zdaniem SoK mówi co dalej jak już ktoś umrze, chwilę potem.

a tako rzecze SoK Tom I cz, rodział XXVI str 230:

"Nigdy nie myślał, że użyje podtrzymania życia, zdolności, która była równie cudowna co... nieobliczalna. Wręcz przeklęta, bo gdy miało się pecha... dusza pękała i traciło się ją na zawsze... Zero wskrzeszeń, boskich rajów czy odnowy poprzez reset Labiryntu..."

oryginalna pisownia zachowana, stąd te wielokropki a nie dlatego że coś wyciąłem.
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2014, 17:55 przez Suriel, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 22 listopada 2014, 18:03

Dalej dla mnie bezsensu, nic nie poradzę. Mieszanie czysto fizycznego aspektu walki, który może dzięki katorżniczemu szkoleniu rycerskiemu da radę wycisnąć z wytrzymałego organizmu jeszcze więcej z aspektem mistycznym jakim jest nawracanie duszy do ciała i ryzyko z tym związane. Biorąc pod uwagę że jest to umiejętność dla 0 poz rycerza... Say no more.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 22 listopada 2014, 18:15

Umiejętnosci użył demoniczny rycerz może u niego to hula inaczej ze względu na sprzedaż duszy. Ale wtedy powinna się inaczej nazywyać żeby nie pomylić. Z drugiej strony może ta umiejka jest bardziej mistyczna a nie fizyczna. Tylko dlaczego ma ją w takim razie każdy rycerz?

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 22 listopada 2014, 18:20

Bo każdy rycerz jest mistyczny - dowiemy się o tym w fefnastym półtomie...

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 22 listopada 2014, 21:46

Dla tych którzy chcieliby poczytać dzieło za darmo - cytat z FB
Trochę się rozpiszę, ale chyba warto. Na stronie Legimi.com, poprzez którą prowadzona jest sprzedaż części pierwszej tomu pierwszego dzieła wszystkim wiadomego istnieje opcja darmowego użytkowania serwisu przez tydzień. Można w ten sposób darmowo zapoznać się z dziełem i przekonać na własne oczy, iż cytaty z tej strony są prawdziwe i nieprzesadzone. Podczas rejestracji trzeba podać dane karty kredytowej, a zanim upłynie tydzień należy w ustawieniach konta wyłączyć subskrypcję (zarazem kończąc okres testowy). Aplikacja Legimi (darmowa, wymagana do czytania) ma problemy z dostępnością (nie ma wersji na windowsa innego niż 8, nie obsługuje wielu e-readerów itd.), ale jeśi ktoś posiada iPada, iPhona, czy też Windows 8, bądź Windows phone, to jest to jakiś pomysł. Oprócz tego za samo zarejestrowanie się i aktywowanie aplikacji, oraz połączenie konta z facebookiem można zarobić 145 punktów na stronie Legimi, za które można obniżyć cenę książki o 14.50 i uzyskać KC T1 CZ1 za jedyne 15 zł w formie niewymagającej wspomnianej wyżej aplikacji. Z tego co rozumiem wtedy ściąga się ją w jakiejś sensownej formie (PDF czy inny EPUB).
Polecam spróbować - nie wiem czy działa?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 23 listopada 2014, 00:17

Takie "owocki" w SoKu to jedynie powód do doprecyzowania opisu zdolności.

Po pierwsze uznanie, że trwa ona zawsze 5 rund + rundę/POZ jest niewłaściwe, gdyż według mojej interpretacji korzyścią z udanego jej użycia jest czasowe zachowanie kontroli nad własnym ciałem, które słabnie z bólu i utraty krwi. Rycerz wytrzymuje wówczas cierpienie, ale przecież nie może siłą woli sprawić, że przestaje się przez pewien czas wykrwawiać (stan pogłębiającej się agonii). Hipotetyczny 7 POZ rycerz o ŻYW 150, który otrzyma makabryczne cięcie o skuteczności netto 285 obrażeń ma raptem dwie rundy życia, a nie 2 minuty jak sugeruje opis zdolności.
Wszystko powyższe przy założeniu, że wspomniana rana spowodowała krwotok, bo szczegółowe zasady dotyczące ran w Vademecum Walki precyzują warunki, w których agonia się pogłębia (przede wszystkim tzw. obrażenia głębokie). Możemy mieć stan, gdy obrażenia przekroczą ŻYW postaci, ale nie zagrażają bezpośrednio jej życiu - wówczas zdolność jest tak samo przydatna i trwa tak długo jak mówi opis.

Druga sprawa to nieszczęsne pęknięcie duszy. Chciałbym przypomnieć, że identyczną z rycerską zdolnością cechę specjalną oferuje Graam patronujący prawu do wskrzeszeń i wiecznego życia. Byłoby kuriozalne nagradzanie swoich wyznawców ryzykiem przejścia w niebyt.

P.S. Oby więcej takich dyskusji. K:C
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2014, 00:34 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 23 listopada 2014, 00:50

Tylki że teraz wiemy że Orchia jest silnie magiczna skad wiec pewność że nie jest to jakus quasi maiczny trick ryycerzy. No pomyślmy skoro zwykly barbarzynca może na 10 levlu rozbijac magiczne przedmioty a mag nie.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 23 listopada 2014, 11:33

Jest! Eureka! Znalazlem cos dobrego! W rozdziale 22, jest opis wspolczesnego imperium katanow. Nic odkrywczego, ale dla poczatkujacych przyda sie. Dowiedzialem sie jedynie, czego nie wiedzialem wczesniej, ze Katan ma irgan doradczy nazwany Paladynatem.

Czy ktos moze potwoerdzic, ze taka informacja pojawila sie juz gdzies wczesniej?

ODPOWIEDZ