PBF Dom pełen łotrów - techniczny
Ok, takie języki jak najbardziej pasują. Startujemy w niedzielę 1 lutego, zaś do soboty wieczorem proszę Graczy o dodatkowe informacje dotyczące ich postaci; wszystko, co uznacie za stosowne (wygląd, preferowane kontakty itd).
Informacje o Kordawie dostaniecie jeszcze przed sesją
Informacje o Kordawie dostaniecie jeszcze przed sesją
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)
Moje postacie:
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Cymeryjczyk musi wybrać czy ma dwie bronie jako wariant Ofensywny czy defensywny. Ja mam chyba wszystko wyliczone i określone, łącznie z Kontaktami jakie posiadam. Ciekawa ekipa nam się szykuje, dwóch zabijaków, mędrzec kobieciarz i pacyfista oraz ukrywający swe moce czarownik.
Nadal jest 1 wolne miejsce w PBF-ie.
Nadal jest 1 wolne miejsce w PBF-ie.
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2015, 14:56 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Myślę, że najważniejsze informacje dla nas BG na starcie to wiedza o tym jakie nas właściwie łączą relacje, jak długo się znamy i co razem przeżyliśmy (członkowie drużyny). Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć, gdzie Garro właściwie mieszka i co posiada. Nie znam swojej gotówki na start, a plik z zasadami tworzenia postaci już chyba wygasł (nie pozwala mi się w każdym bądź razie otworzyć) - ktoś podpowie życzliwie, ile poniższe drobiazgi mogą kosztować?
Miecz noszony na plecach na barbarzyńską modłę, do tego sztylet, sakwa na ramię z młynkiem do proszkowania ziół, srebrny pierścień z oczkiem, srebrny symbol Mitry na rzemyku (stylizowany feniks). Kościane igły do szycia ran, mocne dratwy. Kawałki płótna na opatrunki. Ubranie na zmianę jak pierwsze się ubrudzi.
Miecz noszony na plecach na barbarzyńską modłę, do tego sztylet, sakwa na ramię z młynkiem do proszkowania ziół, srebrny pierścień z oczkiem, srebrny symbol Mitry na rzemyku (stylizowany feniks). Kościane igły do szycia ran, mocne dratwy. Kawałki płótna na opatrunki. Ubranie na zmianę jak pierwsze się ubrudzi.
Mogę się podpisać pod pytaniami Ketha, o relacje w drużynie, długość i charakter znajomości etc. Historię postaci pisałem tak, by ją łatwo było połączyć z resztą (mogę znać pozostałych od maksymalnie 4 lat).
Poza tym także nie mam pojęcia, jak się oblicza te pieniądze.
Wygląd postaci jeszcze doślę MG, chyba, że po prostu wrzucę go tutaj po tym, jak już ustalę z nim ostatnie szczegóły odnośnie bohatera.
Poza tym mam pytanko natury stylistycznej: czy jeśli jako stygijskiego używał będę wyrazów staroegipskich, a jako acherońskiego mieszanki akadyjskiego i sumeryjskiego, to będzie ok? Oczywiście, to taki dodatek dla klimatu, ale wydaje mi się, że Howard miał nieco podobne założenia jeśli chodzi o brzmienie i charakter tych języków.
Poza tym także nie mam pojęcia, jak się oblicza te pieniądze.
Wygląd postaci jeszcze doślę MG, chyba, że po prostu wrzucę go tutaj po tym, jak już ustalę z nim ostatnie szczegóły odnośnie bohatera.
Poza tym mam pytanko natury stylistycznej: czy jeśli jako stygijskiego używał będę wyrazów staroegipskich, a jako acherońskiego mieszanki akadyjskiego i sumeryjskiego, to będzie ok? Oczywiście, to taki dodatek dla klimatu, ale wydaje mi się, że Howard miał nieco podobne założenia jeśli chodzi o brzmienie i charakter tych języków.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]
Keth masz wszystkie rzeczy dopisane do ekwipunku. Miałeś małe mieszkanie w Kordawie, które sprzedałeś przed dwoma laty, by opłacić podróż do Nemedii, by tam studiować wiedzę medyczną u boku najlepszych znanych medyków. Obecnie wróciłeś do Kordawy jako członek karawany, która podróżowała z Nemedii przez Ophir i Argos do stolicy Zingary. Tam poznałeś resztę towarzyszy.
Sigil jak najbardziej możesz używać takich wyrazów! Też mi się wydaję, że Stygia jest wzorowana na starożytnym Egipcie, zaś Acheron na Babilonii i Jerychu.
Co do pieniędzy: wszyscy macie 1000 złotych lun jako wynagrodzenie w eskorcie karawany. Byście mieli pojęcie, ile to jest, przedstawię przykładowe ceny:
- nocleg z wyżywieniem w karczmie (obiadokolacja i obfite śniadanie) - 5 złotych lun
- wyżywienie na cały dzień - 4 złote luny
- Koń wierzchowy - 150 złotych lun
- piękna niewolnica - 400 złotych lun
- wyszkolony gladiator (niewolnik) - 500 złotych lun
- pospolite usługi: od 1 do 10 złotych lun
Wasza historia i relacje
Opisując technicznie (jedna z przygód w wątku głównym!): znacie się jakieś 8 miesięcy, gdy zaciągaliście się jako strażnicy karawany, jadącej z Nemedii do Zingary. W tymczasie przeżyliście kilka ataków rozbójniczych, przeprawę przez rzeki, lasy, bory, górskie szczyty i nizinne doliny. Tylko wzajemna współpraca gwarantowała wam dotarcie do celu w jednym kawałku, dlatego w krótkim czasie zaufaliście sobie na tyle, by nie spać z nożem pod poduszką. Z czasem wasze relacje się polepszały i teraz wiecie, że możecie na sobie polegać.
Sigil jak najbardziej możesz używać takich wyrazów! Też mi się wydaję, że Stygia jest wzorowana na starożytnym Egipcie, zaś Acheron na Babilonii i Jerychu.
Co do pieniędzy: wszyscy macie 1000 złotych lun jako wynagrodzenie w eskorcie karawany. Byście mieli pojęcie, ile to jest, przedstawię przykładowe ceny:
- nocleg z wyżywieniem w karczmie (obiadokolacja i obfite śniadanie) - 5 złotych lun
- wyżywienie na cały dzień - 4 złote luny
- Koń wierzchowy - 150 złotych lun
- piękna niewolnica - 400 złotych lun
- wyszkolony gladiator (niewolnik) - 500 złotych lun
- pospolite usługi: od 1 do 10 złotych lun
Wasza historia i relacje
Opisując technicznie (jedna z przygód w wątku głównym!): znacie się jakieś 8 miesięcy, gdy zaciągaliście się jako strażnicy karawany, jadącej z Nemedii do Zingary. W tymczasie przeżyliście kilka ataków rozbójniczych, przeprawę przez rzeki, lasy, bory, górskie szczyty i nizinne doliny. Tylko wzajemna współpraca gwarantowała wam dotarcie do celu w jednym kawałku, dlatego w krótkim czasie zaufaliście sobie na tyle, by nie spać z nożem pod poduszką. Z czasem wasze relacje się polepszały i teraz wiecie, że możecie na sobie polegać.
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2015, 14:41 przez Dobro, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje postacie:
Moje postacie:
[center]Neserkaset Nehaher Mencheperumet Heka Kemiry
Aspekty:[/center]
Koncepcja: Stygijski czarownik, poszukiwacz dawnej wiedzy;
Problem: Nieopanowana ciekawość w dążeniu do wiedzy;
Cel: Poznanie dawnych i zapomnianych sekretów;
Przeszłość: Członek rodziny szlacheckiej, najmłodszy z trzech braci;
Postawa: Czarownik;
[center]Umiejętności:[/center]
Poziom 5: Magia Czarnoksięska;
Poziom 4: Empatia, Siła Woli, Wiedza: Okultyzm;
Poziom 3: Oszustwo, Urok;
Poziom 2: Czujność, Języki, Leczenie;
Poziom 1: Podstęp, Sprawność, Wiedza: Religie, Wiedza: Zielarstwo, Wyszukiwanie;
Języki: stygijski, acheroński, zingarski;
[center]Sztuczki:[/center]
[olist=1]Talent Magiczny: Specjalizacja w Magii Czarnoksięskiej (+1 do całej umiejętności);
Magia w Obronie: Postać używa umiejętności Magia Czarnoksięska w obronie zamiast Walki Bronią lub Zwinności;
Widzenie w Ciemności: Postać widzi w ciemności na 20 m;
Nieugięty: Pełna Siła Woli doliczana do toru presji psychicznej;[/olist]
Szerszy opis dotyczący wyglądu, historii i zachowania postaci znajdziecie w głównym wątku PBF.
Aspekty:[/center]
Koncepcja: Stygijski czarownik, poszukiwacz dawnej wiedzy;
Problem: Nieopanowana ciekawość w dążeniu do wiedzy;
Cel: Poznanie dawnych i zapomnianych sekretów;
Przeszłość: Członek rodziny szlacheckiej, najmłodszy z trzech braci;
Postawa: Czarownik;
[center]Umiejętności:[/center]
Poziom 5: Magia Czarnoksięska;
Poziom 4: Empatia, Siła Woli, Wiedza: Okultyzm;
Poziom 3: Oszustwo, Urok;
Poziom 2: Czujność, Języki, Leczenie;
Poziom 1: Podstęp, Sprawność, Wiedza: Religie, Wiedza: Zielarstwo, Wyszukiwanie;
Języki: stygijski, acheroński, zingarski;
[center]Sztuczki:[/center]
[olist=1]Talent Magiczny: Specjalizacja w Magii Czarnoksięskiej (+1 do całej umiejętności);
Magia w Obronie: Postać używa umiejętności Magia Czarnoksięska w obronie zamiast Walki Bronią lub Zwinności;
Widzenie w Ciemności: Postać widzi w ciemności na 20 m;
Nieugięty: Pełna Siła Woli doliczana do toru presji psychicznej;[/olist]
Szerszy opis dotyczący wyglądu, historii i zachowania postaci znajdziecie w głównym wątku PBF.
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2015, 15:28 przez Sigil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]
Dziękuję! Postacie uzupełnione w pierwszym poście. 
Moje postacie:
Moje postacie: