Budowle obronne

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 10 listopada 2010, 14:51

Nie biorę pod uwagę "wynajęcia" półboga. Ciężko taką cenę oszacować. Raczej standardowa budowa.
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 12 listopada 2010, 09:23

Z czystej ciekawości wpisałem 'castle plans' w google. Cóż za różnorodność planów i ile możliwości :D

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 12 listopada 2010, 12:50

W niskopoziomowej drużynie tego rodzaju informacje będą miały niewielkie znaczenie, ponieważ większość z nich nie będzie można wykorzystać w praktyce dla jej własnych celów, ale od takiego POZ 10 w górę vademecum może zyskać na wartości, bo myślę, że BG tej rangi zaczynają się powoli wikłać w tarapaty militarne ze sobą w roli dowódczej. Wówczas oblężenie jakiegoś podrzędnego zameczku za pomocą dwóch setek podległych sobie i opłacanych z własnej kiesy najemników może zachęcić graczy do układania planów taktycznych opartych na cyfrach właśnie - i wtedy opracowanie Denvera może się okazać bardzo wartościowe.

Ja bym się tam nie zniechęcał potencjalnie znikomą przydatnością dodatku - prędzej czy później znajdzie się ktoś, kto go wykorzysta, jestem tego pewien.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 12 listopada 2010, 16:03

Sam osobiście na własne kości prowadziłem (w trybie kostkowo/kalkulatorowym a nie opisowo-narracyjnym) kilka bitew - największa nawet na około 1000 - 1500 wojska po każdej stronie i kilkanaście mniejszych potyczek do 30-40 walczących.
Jestem fanem militarystyczno / bitewno / wojennych przygód i dlatego bardzo wysoko oceniam przydatność tego co robi Denver. Prawdę mówiąc bardzo liczę na to że w tym wątku oprócz suchych faktów strategicznych w postaci ile dana budowla kosztuje i ile się ją stawia i ile wojska pomieści pojawią się cenne informacje natury taktycznej tzn np.:
- jak jest zwiąkszana obrona istoty broniącej się wewnątrz takiej budowli
- jakie trzeba mieć urządzenie/ew.sf do wywarzenia dzwi/bramy zniszczenia muru itd.
- jaki wymagany jest test i z jakim modyfikatorem w przypadku szturmu na określone umocnienie
- jakie jest opónienie ruchu atakujących
- jak zwiększa się trafienie / zasięg broniących się
- ilu walczących może aktywnie brać udział w walce po stronie atakującej a ilu po stronie broniących się
- jakie zdolności profesjonalne muszą mieć walczący aby wykożystać w pełni walory obronne budowli
- jakie pułapki ukryte są danej konstrukcji i ile obrażeń zadają
itd .. itp...
Od dłuższego czasu noszę się także z zamiarem stworzenia "systemu bitewnego" do KC i w/w informacje były by niezwykle cenne prz ustalaniu zasad.
Początkowo planowałem zrobić sieciowego RTS'a ale ze względu na brak czasu nie ma to raczej szans na realizację - natomiast można by było spróbować stworzyć "bitewne zasady do KC'tów".
Upraszczające i redukujące ilość rzutów (poprowadzenie bitwy wielotysięcznej bitwy na "pełnych zasadach" nawet przy zastosowaniu tabelek "ze statystycznym rozkładem prawdopodobieństwa rzutów dla grupy 100 osób trwało całe dni) a umożliwiające dosyć wierną symulację "jaki był by wynik starcia" na orchiańskim polu walki.
Podobnie jak bierzący wątek system bitewny zaczął by interestować graczy prawdopodobnie dopiero przy poziomacb 10+ ale dał by nowe narządzie MG aby urozmaicić życie graczy.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 13 listopada 2010, 10:47

First things first.

Wszystko po kolei. Chciałbym zacząć od cennika, skoro ADM ma już taki świetny kontakt z AS. Jeżeli sensownie się to rozbije i umotywuje, to może zaktualizujemy cennik - 10k za wieżę wartą 2,5k to jednak spora różnica i może okaże się, że jednak większość władców posiada umocnienia. A przynajmniej 4x więcej.
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 15 listopada 2010, 11:06

i teraz pytanie: czy najpierw wylistować dane budowle - ciągle myślę o wieżach - i potem szczegółowo je opisać, czy wklejać pojedyńczo, ale Full?

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 15 listopada 2010, 14:32

Dobrze znać skalę problemu na początku :) a więc dobrze było by wylistować wszystkie a potem zacząć opisywać szczegółowo

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 16 listopada 2010, 09:42

Na dobry początek:
WIEŻE

Wieża obserwacyjna (typowo) drewniana. Wysokości dwóch kondygnacji. Przypominająca nasz leśne "wieże" do obserwacji zwierzyny lub pożarów lasów. Drabina, podest i zadaszenie. Maksymalnie 5 osób na podeście, które sobie nie przeszkadzają (np. strzelając). Brak kuszy na wyposażeniu wieży. Z reguły wolno stojące, oddalone od siedlisk. Możliwe zamiast zadaszenia urządzenie sygnalizacyjne (Solidna lampa, latarnia lub bardzo dymiące przedmioty)
Cena nie powinna przekraczać 200 złt.

Wieża strażnicza - kamienna. Na podstawie koła lub prostopadłościanu. Co najmniej dwie kondygnacje. Możliwa kusza wałowa na szczycie. Obsada różna. Piwnice/lochy. Wolno stojąca, ale w pobliżu innej fortecy/ zamku/ miasta. Właściwie możliwe zniszczenie jedynie za pomocą machin oblężniczych (katapulta). Poziom wieży o podstawie zewnętrznej kwadratu 6x6 z lochami i murem grubości 1m ok 2500 złt.

Wieża strzelnicza - kamienna. JW lecz wkomponowana w mury. Wysokość uzależniona od murów właśnie. Otwory strzelnicze umożliwiające prowadzenie ostrzału przez 3 kuszników/ łuczników jednocześnie na poziom wieży. Dwie kusze wałowe na dachu. Brak zadaszenia. Koszt zależny od grubości murów i ilości kondygnacji, jednak nie mniejszy niż wieży strażniczej.

Wieża ostatecznej obrony (stołp) - Stojąca pośrodku fortyfikacji (lub w ich najbardziej oddalonym miejscu i stanowiąca ich część). Bardzo grube mury (minimum 3m), spora wysokość (minimum 3 kondygnacje), duża średnica podstawy (wewnętrzna minimum 10m). Wieża, w której resztki fortecznej obsady oczekują na odsiecz. Ewentualnie w mieście, miejsce ucieczki władyków. Musi spełniać również funkcje mieszkalne i posiadać odpowiednie zaplecze sanitarno-kuchenne. Koniecznie piwnica/loch. Koszt 1go poziomu (z piwnicą) 9-10k złt plus wyposażenie (zależnie) według podanych wyżej minimów.

Wieża astrologa/ maga - kamienna/ murowana wieża o znacznie cieńszych murach, ale (zapewne) rozleglejszych piwnicach. Połowiczne koszty wieży strażniczej nad powierzchnią. Koszty podpiwniczenia dwukrotnie wyższe (eksplozje?) powyżej 1 poziomu wgłąb. Wyposażenie kupowane dodatkowo. Koszty połowiczne dotyczą tych samych rozmiarów. Dyskusyjne jest czy wieża dla specjalisty powinna mieć jakieś minimum?
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2010, 11:43 przez Denver, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 16 listopada 2010, 10:50

Denver - bardzo dobry pomysł. Może nie koniecznie tworzyć to jako część podręcznika ale np jako dodatek zawsze można coś takiego skompilować.
Ja mogę zaoferować swoją pomoc w tym względzie, tak dogłębnie merytoryczną jak i graficzną. Ważne aby nie robić tego na hop-siup i opierać się o logikę.
Służę również uwagami o podstawowych pomieszczeniach jakie winny się znajdować w różnych budowlach ze względu na ich funkcję i przeznaczenie. Myślę że w takim opracowaniu można by się również porwać za urbanistykę i ruralistykę - poopisywać kwestię podejścia różnych ras do budowy poszczególnych obiektów ale przede wszystkim do lokowania struktur wiejskich i miejskich. Kupa roboty ale dwóch to już więcej niż jeden i stado kręcących nosów.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 16 listopada 2010, 10:55

;)

kręcące nosy mnie powaliły :)

a tak po namyśle - wystarczy zrobić Almanach takich budowli Ver. 1.1
jako dodatek, nie meritum
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2010, 11:09 przez Denver, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ