Dystrykt komercjalny, 456.815.M41
Osadzony w miejscu podoficer zjeżył się w pierwszej sekundzie, ale status żądającego informacji człowieka szybko zmienił nastawienie wojskowego do intruza.
- Na wysokości siódmego pirsu doszło do zderzenia z jednostką kosmiczną - oznajmił pośpiesznie, mową całego swego ciała dając do zrozumienia, że bardzo się śpieszy - Część instalacji obronnych musiała otworzyć ogień, żeby zatrzymać ten przeklęty statek, ale i tak wbił się w strukturę orbitala.
Barca zachował jakimś cudem kamienną twarz, chociaż krew w żyłach ścięła mu się istnym lodem.
Królowa Cierni była remontowana w suchym doku przy siódmym pirsie, a zgodnie z harmonogramem przygotowań do wylotu właśnie teraz go opuszczała zmierzając na orbitę parkingową stacji. Zwięzła i pozbawiona szczegółów wiadomość Krixa przechwycona kilka minut wcześniej na jeszcze wtedy działającym kanale łączności zaczęła się znienacka jawić seneszalowi zapowiedzią czegoś przerażającego.
Chociaż wydawało się to mało wiarygodne, być może to właśnie fregata Blackthornów uderzyła w pirs? A próbujący zapanować nad kryzysem Caruso nie przyznał się do swej winy nie chcąc ryzykować przechwycenia rozmowy przez władze.
- Sire, muszę wracać do swojej jednostki - oznajmił podoficer zdejmując dłoń Barcy ze swego ramienia. Seneszal podziękował wojskowemu skinięciem głowy, wciąż bijąc się z szaleńczymi myślami.
Czując uderzając do głowy krew Christo przygryzł bezwolnie wargi. Od początku zakładał, że pozostawienie okrętu w rękach Krixa na czas załatwiania ostatnich formalności przed odlotem było niewłaściwym posunięciem. Caruso znał się jednak na swym fachu i dotąd nie popełnił żadnego błędu nawet po części mogącego sugerować tak daleko idącą niekompetencję.
Jeśli zatem to nie był brak kwalifikacji, a przyczyną kraksy były faktycznie manewry
Królowej Cierni, istniało tylko jedno racjonalne wyjaśnienie, praktycznie nie mieszczące się seneszalowi w głowie.
Caruso Krix, wieloletni towarzysz służby i lojalny sługa dynastii Blackthornów, musiał zdradzić swego nowego pryncypała i starych druhów!
- Tancerz czerni, złota kula?! Skręt naprzemienny, szepty eteru jawiące się ułudą! - krzyknął do modułu mikrokomunikatora tracąc na chwilę panowanie nad emocjami. Radio wciąż szumiało, pełne zakłóceń.
- Biegiem! Musimy się pośpieszyć!
Myślę, że jednak uzyskałem przebicia, chociaż postanowiłem z nich nie korzystać. Mam Inquiry z premią +10 i Peer: Military, a wynik rzutu był 57 przeciwko wartości 74

I do tego specjalna zasada dla seneszala, wedle której każdy jego udany test Zdobywania informacji otrzymuje jedno gwarantowane przebicie z urzędu!
Co do hipotez formułowanych w myślach seneszala, uaktywnił się ponownie talent Paranoja!
Owszem, masz Inquiry chociaż nie wiem, czy do zastosowania w takiej sytuacji - zaczepiasz śpieszącego się gdzieś wojskowego a nie prowadzisz dochodzenie

A ponieważ nie uznałem Inquiry to i automatycznego przebicia z powodu jego zastosowania

Nie widzę jednak problemu przy kolejnym zastosowaniu Inquiry (general information about area

) ocenię sytuację i się zobaczy co Ci się uda dowiedzieć

- Kargan