Dark Heresy - postacie (BG)
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
W mechanice gry punkty Szaleństwa i Korupcji to niepożądane efekty uboczne specyficznej pracy akolitów oraz doświadczeń zawodowego życia. Pierwsze po odpowiedniej kumulacji mogą wywoływać mniej lub bardziej poważne choroby psychiczne bądź nawet kompletny obłęd (postać gracza kończy wówczas grę); można je jednak na różne sposoby redukować, również poprzez pobyty w przytułkach dla obłąkanych. Z Punktami Korupcji sprawy mają się znacznie gorzej, obrazują one bowiem nieodwracalną degradację bohatera, psychiczną i fizyczną, objawiającą się bardzo często mutacjami, które trudno na dłuższą metę ukrywać. A co dzieje się w Imperium z mutantami, nie muszę chyba wspominać.
-
Suriel
- Reactions:
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Cóż kto nie chciał tego przeżycia nie powinien się był zapisywać na rozmowę kwalifikacyjna o pracę w inkwizycji. Wszak to choroba zawodowa. Tetaz rozumiem czemu czekając na korytarzu nie było innych chętnych, i czemu darmiwe cukierki dawali. 
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
W odniesieniu do postaci Hostera chciałbym zwrócić uwagę na pewien bardzo istotny fakt - wszyscy sankcjonowani psykerzy posiadają głęboko w podświadomości zaimplementowane tam drogą hipnozy protokoły ochronne, wymuszające na psioniku samobójstwo w chwili, kiedy ten uczyni coś postrzeganego za akt skrajnej degradacji moralnej. Merisier domyśla się oczywiście, że takie protokoły skrywają się również w jego umyśle, toteż zalecałbym daleko posuniętą ostrożność przy deklarowaniu nazbyt odważnych poczynań mentalnych - grzeszne nadużywanie talentu może się zakończyć wymuszonym samobójstwem (nie bez powodu regulaminy nakazują, by imperialni psykerzy nosili przy sobie przez cały czas swe ceremonialne ostrza)!
-
Suriel
- Reactions:
Mam pytania techniczne międzysesyjne:
1. Ile czasu gry upłynie pomiędzy jedną a drugą sesją (myślę żeby się nauczyć kilku rzeczy wymagających nieco przerwy. Czas wpływa też na mentalność Hostera który dorasta i trzeba to odegrać.
2. Proszę o info w sprawie Atelli takie tam rzeczy znacząco wpływają na psychikę odgrywanego bohatera.
3. Jak wygląda egzystencja operatorów w czasie wolnym, na coś te ciężko zarobione trony trzeba wydać...
1. Ile czasu gry upłynie pomiędzy jedną a drugą sesją (myślę żeby się nauczyć kilku rzeczy wymagających nieco przerwy. Czas wpływa też na mentalność Hostera który dorasta i trzeba to odegrać.
2. Proszę o info w sprawie Atelli takie tam rzeczy znacząco wpływają na psychikę odgrywanego bohatera.
3. Jak wygląda egzystencja operatorów w czasie wolnym, na coś te ciężko zarobione trony trzeba wydać...
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Nowa przygoda rozpocznie się sceną opuszczenia Spectoris, co odbędzie się w czasie gry po dwóch tygodniach od finału BO. Atella okazała się nieczuła na zaloty Hostera - jak każda kobieta, która właśnie straciła w dramatycznych okolicznościach rękę.
Czas wolny? W Ordo? Przed Wami dwa tygodnie pisania raportów i udzielania szczegółowych wyjaśnień protokolantom Świętego Oficjum!
Czas wolny? W Ordo? Przed Wami dwa tygodnie pisania raportów i udzielania szczegółowych wyjaśnień protokolantom Świętego Oficjum!
-
Suriel
- Reactions:
Pytanko techniczne. Czy oprócz podtecznika podstawowego sa jakieś dodatki opisujące postacie psykerow? Chodzi mi głównie o moce psychiczne ale również z chęcią bym coś poczytał więcej ogólnie.
Inquisitor's Handbook - Supplement, introduces the Adepta Sororitas career path and new home world types as well as an expanded rule system for the original home worlds, expanded armoury, and expanded skill rules
Ascension - Supplement, introduces advanced career paths enabling players to become Inquisitors or Throne Agents, high-powered acolytes who bridge the power gap between Dark Heresy and Rogue Trader characters.
Ascension - Supplement, introduces advanced career paths enabling players to become Inquisitors or Throne Agents, high-powered acolytes who bridge the power gap between Dark Heresy and Rogue Trader characters.
Rogue Trader - Magos Eksplorator Diomedes
Degenesis - Bayer Werk (Scrapper)
Degenesis - Bayer Werk (Scrapper)
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Już wczoraj przejrzałem pomniejsze moce z podręcznika głównego, żeby podrzucić Ci kilka sugestii. Muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić, ale wychodzi na to, że w ramach rozwinięcia profilu możesz pozyskać cztery nowe moce, a nie dwie (bo gdzieś tam wcześniej chyba wspominałem o dwóch). W opisie talentu Psy Rating 2 stoi, że psionik wybiera nowe moce w liczbie równej poziomowi bonusu z Willpowera, a WPB Hostera wynosi 4. Jeśli mam rację (sprawdzę raz jeszcze w domu, bo piszę z pracy) i Hoster może powiększyć swój psioniczny repertuar o cztery moce, mam następujące propozycje. Najpierw obie aury, zastraszająca i krzepiąca. Dzięki pierwszej psionik przybiera nienaturalnie strasznego wyglądu (Fear Rating 2), samą swoją aparycją wywołując przerażenie i panikę. Aura krzepiąca podnosi na duchu towarzyszy, umacnia ich pewność siebie, nastawia pozytywnie do psionika rozmówców. Dzięki temu wyborowi zwiększy się zdolność Hostera do wywierania wpływu na otoczenie, do manipulacji ludzkimi emocjami. W przypadku trzeciej aury pomyślałem o dopalaczu do strzelania, bo ostatnia przygoda udowodniła, że czasami Hoster musi eliminować heretyków realnym ołowiem, a nie czerpaną z Osnowy energią. Unnatural Aim zapewnia w każdych okolicznościach premię +30 do trafienia z tytułu Point Blank (strzał z przystawienia). Przy prowadzeniu ognia na dystansie zarezerwowanym dla Point Blank psionik nie otrzymuje podwojonego bonusu, ale od zasięgu bliskiego w górę już za każdym razem +30 do testu.
Nie miałem zdecydowanego faworyta dla czwartej mocy, więc pomyślałem o czymś widowiskowym, czymś mającym nie tyle udoskonalić talenty Hostera, co wywrzeć piorunujące wrażenie na Medei i Nathanie. Proponuję zatem Wall Walk, zdolność pajęczego chodu po ścianach i sufitach.
Wyobraźcie sobie scenkę, w której złośliwie ignorująca zaloty Hostera pokojówka czuje znienacka na swych piersiach czyjeś niewidzialne ręce (Spectral Hands). Przerażona rozgląda się wokół siebie, ale w pierwszej chwili nie dostrzega niczego w pomieszczeniu (Chameleon). Wtem na suficie materializuje się przyczepiony tam niczym mucha ludzki kształt (Wall Walk)! A napastliwe niewidzialne ręce dalej miętoszą! Pokojówka wytrzeszcza w panice oczy, a postać hosteromuchy przeistacza się nieoczekiwanie w strasznego potwora (Fearfull Aura). Ogarnięta ślepą grozą kobieta rzuca się do ucieczki, a Hoster strzela z procy prosto w jej śliczny pośladek (Unnatural Aim). Czyż to nie majstersztyk w dziedzinie praktycznego korzystania z psionicznych mocy? (w opisie trzymałem się reguły, że psionik może jednocześnie podtrzymywać maksymalnie cztery moce).
Nie miałem zdecydowanego faworyta dla czwartej mocy, więc pomyślałem o czymś widowiskowym, czymś mającym nie tyle udoskonalić talenty Hostera, co wywrzeć piorunujące wrażenie na Medei i Nathanie. Proponuję zatem Wall Walk, zdolność pajęczego chodu po ścianach i sufitach.
Wyobraźcie sobie scenkę, w której złośliwie ignorująca zaloty Hostera pokojówka czuje znienacka na swych piersiach czyjeś niewidzialne ręce (Spectral Hands). Przerażona rozgląda się wokół siebie, ale w pierwszej chwili nie dostrzega niczego w pomieszczeniu (Chameleon). Wtem na suficie materializuje się przyczepiony tam niczym mucha ludzki kształt (Wall Walk)! A napastliwe niewidzialne ręce dalej miętoszą! Pokojówka wytrzeszcza w panice oczy, a postać hosteromuchy przeistacza się nieoczekiwanie w strasznego potwora (Fearfull Aura). Ogarnięta ślepą grozą kobieta rzuca się do ucieczki, a Hoster strzela z procy prosto w jej śliczny pośladek (Unnatural Aim). Czyż to nie majstersztyk w dziedzinie praktycznego korzystania z psionicznych mocy? (w opisie trzymałem się reguły, że psionik może jednocześnie podtrzymywać maksymalnie cztery moce).
-
Suriel
- Reactions:
W podreczniku stoi ze Bonus z Willpowera dzielony przez dwa i zaokrąglony w górę jest ilością wolnych mocy do wydania.
Natomiast co do tego soczystego opisu Keth.... Twoja wyobraźnia mnie czasem szokuje i przeraża. Naprawdę przeraża....
Natomiast co do tego soczystego opisu Keth.... Twoja wyobraźnia mnie czasem szokuje i przeraża. Naprawdę przeraża....
-
Kargan
- Reactions:
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 7 times
Opis bardzo plastyczny. Pasuje mi do zachowania jakiegoś dzikiego psionika
Sankcjonowany psionik Inkwizycji po czymś takim wylądowałby w lochu Ordo w towarzystwie osób dalece mniej miłych niż ojciec Kazadi
Rozumiem jednak, że chciałbyś Keth podpuścić do takiej akcji Hostera /EVILS/
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[
Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)
Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Sprawdziłem przed chwilą podręcznik, str. 120.
Psy rating 1 - 1 kostka do testów psioniki oraz pomniejsze moce w ilości równej połowie WPB (zaokrąglone w górę)
Psy rating 2 - 2 kostki do testów psioniki oraz pomniejsze moce w ilości równej WPB.
Psy rating 3 - 3 kostki do testów psioniki, jedna moc główna oraz pomniejsze moce w ilości równej połowie WPB (zaokrąglone w górę).
Tak więc miałem rację - aktualne rozwinięcie daje Hosterowi cztery nowe moce pomniejsze!
Psy rating 1 - 1 kostka do testów psioniki oraz pomniejsze moce w ilości równej połowie WPB (zaokrąglone w górę)
Psy rating 2 - 2 kostki do testów psioniki oraz pomniejsze moce w ilości równej WPB.
Psy rating 3 - 3 kostki do testów psioniki, jedna moc główna oraz pomniejsze moce w ilości równej połowie WPB (zaokrąglone w górę).
Tak więc miałem rację - aktualne rozwinięcie daje Hosterowi cztery nowe moce pomniejsze!
-
Suriel
- Reactions:
Coś w ten deseń:
1. Fearful Aura
2. Lucky - co w mojej opinii może pomóc wywołać dobre pierwsze wrażenie
3. Deja Vu
4. i tu się zastanawiam pomiędzy call object, sense presence, warp hole albo white nosie....
Co sądzicie o tym?
1. Fearful Aura
2. Lucky - co w mojej opinii może pomóc wywołać dobre pierwsze wrażenie
3. Deja Vu
4. i tu się zastanawiam pomiędzy call object, sense presence, warp hole albo white nosie....
Co sądzicie o tym?