[center]
Walka na moście - 2. runda
[/center]
Najpierw test Inicjatywy, zwyczajowo na bazie PSY+Reaction, ale dokładam po 3 pkt. Ego wszystkim Koronapańczykom, również Werkowi. Ten zastrzyk energii ma symbolizować zaciekłą determinację w obliczu rychłej śmierci, bo wielu z Was już krwawi. Dzicy dla odmiany nie dostaną teraz premii z Ego, bo w obliczu zawziętej obrony i świadomości odniesionych dotąd strat zaczynają tracić rezon (czterech napastników już zginęło, wszyscy pozostali są ranni).
Gerard 6k (3S, 1T), Nikodemus 9k (7S, 2T), Oksana 7k (3S, 1T), Telibor 8k (4S, 2T), Bruni 8k (5S, 1T), Dragan 8k (5S, 0T), Werk 6k (4S, 1T), Yuran 7k (2S, 2T). Nikodemus i Telibor mogą wykonać podwójny atak w tej rundzie.
Postanowiłem wejść w tej rundzie dokładniej w realizm i zrezygnowałem z rzutu grupowego na inicjatywę techbarbarzyńców. Przeciwnik Gerarda 5k (4S, 1T), Nikodemusa 5k (5S, 0T), Oksany 5k (2S, 0T), Telibora 5k (4S, 1T), Bruniego 5k (0S), Dragana 5k (1S, 0T).
Kolejność działania jest zatem następująca: Nikodemus już po zmianie broni (6), Bruni (5), Dragan (5), przeciwnik sędziego (5), Telibor (4), Werk (4), przeciwnik Gerarda (4), przeciwnik Telibora (4), Gerard i Oksana (3), Yuran (2), przeciwnik Oksany (2), przeciwnik Dragana (1). Uff, skończyłem kolejność działania, pora na walkę.
Nikodemus atakuje swego adwersarza kolczastą pałką (5 ran). Pierwszy atak na bazie BOD+Melee+3Ego (-2k za zmianę broni) 8k (5S, 1T). Drugi atak 7k (5S, 0T). W sumie ranny już klanyta dostał 7 ran na czysto i to wystarczyło do strzaskania mu czaszki!
Bruni atak 10k (7S, 3T). Włócznia to 6 ran, +3 za 3T, razem 9. Siedem na czysto, a wcześniej się pomyliłem i naliczyłem przeciwnikowi Bruniego jedną ranę za mało (zapomniałem o bonusie z 1T). Skumulowane obrażenia 12 i śmierć!
Teraz Dragan i 12k (7S, 0T). Nie mam pod ręką profilu kopesha, użyję współczynników miecza Gerarda jako zamiennika. To daje nam 8 ran, 6 na czysto, poważna rana!
Przeciwnik sędziego już nie żyje, więc do akcji wchodzi Telibor. Atak 10k (5S, 1T). Tym razem 5 ran na czysto, rundę wcześniej 6, śmierć klanyty!
Werk wystawia lufę swego samopału ponad ramię Dragana i pociąga za spust. Z takiej odległości trafienie to nie wyzwanie, zwłaszcza w przypadku ciężko rannego dzikusa. Poziom trudności 2 dla testu AGI+Projectiles 11k (5S, 2T). Samopał zadaje 10+2 rany, pewny trup, ku wściekłości Dragana, któremu mechanik sprzątnął sprzed nosa fraga!
Na moście pozostało przy życiu tylko dwóch napastników, pod mostem dalszych dwóch (to ci, którzy spadli na torowisko wraz z Dirkiem). Ranny przeciwnik Gerarda odwraca się i rzuca do ucieczki! Ten napastujący Oksanę też będzie próbował uciekać, ale najpierw Skandka rozliczy swoją akcję. Test ataku 9k (5S, 0T). Dźgnięty włócznią w plecy za 3 rany!
Gerard może się rzucić w pościg za swoim adwersarzem, jeśli taka będzie wola Dretcha (inni BG też zresztą mogą gonić). Oksana na pewno pobiegnie w ślad za swoim, ktoś jej pomoże? Co do Yurana, nie może jeszcze w tej rundzie strzelać, ale może wybrać dwa kierunki ruchu: poprzez most na jego wschodnią stronę albo po skarpie na tory pod most, gdzie nieznany pozostaje los Dirka i jego prześladowców! Co wybierasz, Bartku?
Inne deklaracje?