Wątek Techniczny

Gohan
Reactions:

Post autor: Gohan » 26 marca 2018, 15:26

No chyba nie jesteś w temacie, bo nie odniosłeś się do mojego postu powyżej tylko do zupełnie innych rzeczy, o których przecież tu nie pisałam.

Polecam czytać co piszę, a nie odnosić się do rzeczy, o które nie mam pretensji i o których nie piszę.

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 26 marca 2018, 15:37

Zgadzam się w całej rozciągłości. Nawet sam to zauważyłem w pierwszym zdaniu. ;)

Być może jednak nie do końca zrozumiałaś, co chciałem zakomunikować w ostatnim akapicie. Jeśli tak, to przepraszam - widać nie wyraziłem się dostatecznie jasno. Mea culpa. Napiszę więc wprost:
Jak dla mnie MG napisał to, co napisał w czerwonej ramce, bowiem zirytowała go Twoja próba wymuszenia działań mimo, przesuniętego czasu. Przed edycją MG napisałaś w poście coś w stylu:

"W kilka minut wszyscy w koterii ustalili co mają robić i co wezmą"

I ja rozumiem reakcję MG. Sam bym się wkurzył czytając coś takiego. Zwłaszcza, że jest to deklaracja dotycząca całej koterii i nie odegrana w świecie gry - o czym także Lightstorm pisał, że nie będzie takich rzeczy tolerował. Więc po co w ogóle robić coś takiego?
Wystarczyło po prostu uznać, że szybko ustalacie kto co bierze i wychodzicie, w czasie, który MG Wam dał na działania, prawda? Koniec problemu, koniec nieporozumień. ;)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 26 marca 2018, 15:48

Proszę o stonowanie emocji i zrozumienie problemu jaki się pojawił. Obecnie prowadzę dwie sesje PBF, gram w dwóch i do tego prowadzę z doskoku w realu. Dodać do tego pracę i obowiązki = ograniczony czasowo MG. Szczegółowo opisywałem wymagania jakie stawiam w technicznym, albowiem czasy gdzie sam pisałem go graczy z pytaniami co robią bezpowrotnie minęły. Jak nikt się nie odzywa z jednej drużyny przez tydzień to jest jasny sygnał dla MG: "Jedź pan kurwa dalej z tą fabułą, bo się doczekać nie możemy."

Przez pierwszy rok grania w PBF było tak, że się starałem ogarnąć grę i był to błąd z mojej strony. Źle oceniłem balans pracy jaki ma do wykonania MG, a ile gracz. Wynikało to z braku doświadczenia i zapewne ci gracze, którzy nie są MG widza sprawy w ten sam sposób. Dlatego wyjaśniam, że jako MG oczekuję więcej zaangażowania z strony graczy. Myślę, że ci z graczy którzy są MG na tym forum, wiedzą o czym piszę.

@Gohan pisze:
Mieliśmy tydzień i nie daliśmy znać, że będziemy pisać, więc pewnie nasza wina. Niemniej nie chcę byśmy byli posądzani o coś czego nie chcieliśmy zrobić, więc piszę co zrobić chcieliśmy i według mnie jest to dokładnie to działanie (fabularka + info do MG), którego od nas oczekiwano.
Nie pewnie, a na pewno jest to wasza wina. Z drugą drużyną nie mam takich problemów w komunikacji, bo piszą mi smsy, PW, dzwonią itd. Dzięki temu wiem, co się u nich dzieje. Druga drużyna zaczęła kombinować na FB i nie raczyła poinformować MG o tym fakcie. Gdybym o tym wiedział że macie lagi, bo czasu brak, dałbym termin do którego macie się ogarnąć z rozmowami i wymusiłbym posty. Nie zachowujmy się jak dzieci.

Ja wiem, że gadaliście tam o sesji, a nie o dupie Maryny. Problem w tym, że jeśli napiszę post, który wywraca do góry nogami wasze ustalenia, bo "nie miałem do tego wglądu", czyli nic nic na ten temat nie wiedziałem, to wasz problem i mogę po prostu nie zaakceptować tego co tam ustaliliście.

Dobra to tyle, bo z pracy na szybko odpisuję i mam wrażenie że zaczynam się powtarzać. Bez spiny jak pisze Sigil.
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 26 marca 2018, 15:51

A ja mysle ze to troche nie fair, bo ja np napisalem do MG w srode na Skype z pytaniami do CbN, a odpowiedz usyzkalem wczoraj dopiero. Skoro MG nie ma dostepnego do CbN, to chyba nie bedzie dostepny do DbN? Prawda?

Ja nie oczekuje ze Lightstorm bedzie siedzial przed lapkiem 24/7 i sie udzielal wszystkim na biezaco. Spoko kazdy ma swoje zycie, prace, rodziny itp. Ale moglby napisac wpierw: "Sorry robicie cos, bo druga grupa juz ready do akcji. Jak mi nie dacie znac do X to przewijam akcje dalej i uznaje ze siedzieliscie i kontemplowalismy czas". Chybaby sie nic nie stalo po takim ponagleniu? Ja bym sie nie obrazil na takie dictum, tylko spial dupe i cos postaral sie napisac, chocby PW.

A tu nagle jeb! Zostaly wam 2h... To juz jest troche denerwujace, a ja nie gram po to zeby sie irytowac, tylko zeby sie bawic.

Lightstorm, jak to przeczytasz, to nie wkurwiaj sie. To nie jest jakis personalny atak na Ciebie, tylko spojrz na to z drugiej strony na spokojnie ok? Tak jak ja zrobilem, kiedy dostalem zjeby w BaM.

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 26 marca 2018, 15:57

A co do Twojego ostatniego posta Gohan, to proszę nie pisać fabularki w stylu:

ustalili wszystko w pięć minut, a potem przez 3h siedzieli z zawiechą patrząc się w ścianę.. Uznaję to za niewczuwanie się w postać, brak stosowania się do informacji w niebieskiej ramce jaką napisałem oraz najsmutniejsze jest to, że wyglądało to na czystą złośliwość.

Naprawdę można to było rozegrać inaczej, a wyszło po prostu słabo. Dlatego jest tam czerwona ramka.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 26 marca 2018, 15:58

Ja tam się nie spinam. Ale powiem wprost, że lepiej by bylo by postacie rozmawiały w formie postów bo po prostu sporo się traci. Juz to ktos pisal zreszta. Nie ukrywam że liczylem ze jak kiedyś przestanę grac to przeczytam wszystko od dechy do dechy a tu lipa :I

Panie MG do kiedy termin z deklaracjami działań postaci? Pytam zeby nie było zaskoczenia ze minęło 3h, czy coś...
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 26 marca 2018, 16:01

A ja proponuję pozostałym graczom: może spójrzcie sobie wszyscy w zasady tego PBF punkt 8, ok? Znajdują się w wątku technicznym.

A nawiązując, do tego, co jest tam napisane: może czasem warto się zastanowić, czy się samemu nie łamie pewnych ustaleń, zanim się zacznie mieć pretensje? Taka moja luźna myśl. Po prostu ja też, jako gracz, odczułem, że Wam się temat wyczerpał i siedzicie i czekacie aż MG coś napisze. I tak, popieram przewijanie czasu po tygodniowych lagach - nawet gdy dotyczyło będzie mnie. Naprawdę, nie będę miał problemu. Jako MG prowadzący PBFy uważam, że jest to słuszne, zrozumiałe i sensowne i dziwi mnie, że ty 8art nie sądzisz podobnie - bo także przecież prowadziłeś swego czasu i wiesz, jak lagi rozbijaną sesję, prawda?

Aha Lightstorm - taka uwaga od moderatora, by obyć się w dyskusji bez grubych wulgaryzmów, ok? Ja rozumiem, że przeklinamy gdy przekonają postacie - ale między sobą nie musimy. To na pewno wyjdzie na poprawę poziomu tej dyskusji.
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 26 marca 2018, 16:05

Wiem o co chodzi 8art. Ja się nie wkurzam :) Tylko piszę konkretnie. Weźcie pod uwagę fakt, że w 2h kupicie rzeczy i załatwicie co będzie trzeba. Czekam na listy zakupów i działania na PW.

A co do pytania w CbN to kompletnie o tym zapomniałem, a w weekend nie było mnie przy kompie.

Denmark ma inne zasady niż pozostałe PBF'y. Pisałem w technicznym, patrzcie punkt 8.

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 26 marca 2018, 16:06

Koniec nocy zamknę w weekend, bo będę przygotowywał opis lokacji Sorte kirke. Tak więc macie czas do soboty. Spoko, nie będę rzucał mięsem :)

Fobetor
Reactions:

Post autor: Fobetor » 26 marca 2018, 16:56

Lagi Lagami, gra grą. Dajcie spokój, rozumiem że jeszcze można było niejedno zrobić. Ale też szczerze, nie mogę doczekać się tego Czarnego Kościoła. Nawet jeśli nie zebrałem wystarczających informacji(np nie znalazłem batmana). Zasiedzieliśmy się i tyle. Też chce żeby fabuła poszła do przodu. Bardzo pod tym względem rozumiem MG. Też prowadziłem trochę w życiu RPG i wiem jak irytujące mogą być lagi na sesji. Zwłaszcza, że druga drużyna już dawno swoje zrobiła i czeka cierpliwie na nas.
Za co przepraszam.
Dostosujmy się i cieszmy się mroczną grą usłaną wielkimi niewiadomymi.

Damy rade C:V

Gohan
Reactions:

Post autor: Gohan » 26 marca 2018, 16:57

Nie wiem jak jeszcze mam to napisać żeby wszyscy zrozumieli moje poglądy, ale spróbuję:

1. Nie mam nic do tego, że Lightstorm przewinął czas. Po tym jak to zrobił, rozmawiałam z nim i w pełni rozumiem czemu to zrobił. Nie mam o to żadnych pretensji i ani razu nigdzie tak nie napisałam, więc jeśli ktoś to tak zrozumiał to nie wiem skąd i czemu, ale albo ma omamy albo sama nie wiem skąd bierze swoje poglądy na mój temat.
W swojej rozmowie z Lightstormem zapytałam czy nie mógł nas zapytać co jest grane jak nie pisaliśmy i również napisał mi czemu tego nie zrobił i to też od razu zrozumiałam, bo umiem czytać (wiem, brawo ja!). Dlatego o to też nie mam żadnych pretensji i ani razu nigdzie tak nie napisałam.

2. Nie mam nic do tego, że Lightstorm wyedytował mój post i nie mam nic do treści fabularnej jaką teraz zawiera. Wytłumaczył w trzecim zdaniu ramki czemu to zrobił i przyjęłam to do wiadomości. O to, że edytował mój post też nie mam żadnych pretensji i również ani razu nigdzie tak nie napisałam, więc ponownie jeśli ktoś próbuje mi tłumaczyć coś w tej sprawie zakładając, że coś o niej myślę to nie wiem skąd wyciągnął te wiadomości, ale na pewno nie ode mnie. A chyba jestem jedyną osobą, która wie co ja myślę?

3. Odniosłam się w wątku technicznym do pierwszych dwóch zdań ramki. Nawet je zacytowałam żeby nie było wątpliwości o czym piszę. Mam nadzieję, że to było oczywiste i ponownie o niczym innym nie pisałam, więc jak ktoś chciał poruszyć ze mną jakieś inne tematy to warto było się odciąć od mojego posta i może najpierw spytać co o tych innych rzeczach sądzę? Ja zanim zacznę coś komuś tłumaczyć to najpierw pytam tę osobę czy tego nie rozumie albo czy rozumie to inaczej niż ja i wydaje mi się to podstawą komunikacji międzyludzkiej. Bo przecież bez spytania nie wiem co ktoś o tym myśli, a przecież może myśli dokładnie to samo co ja i tłumaczenie jest niepotrzebne.

4. Teraz Lightstorm napisał, że uznał mój post za czystą złośliwość. Nie rozmawiał ze mną o tym wcześniej, więc jako, że ja nie opieram swoich przemyśleń na informacjach, których nie posiadam to nie wiedziałam, że tak było. Teraz dzięki temu, że to napisał to już wiem. A skoro już to wiem to powiem, że mój post nie był złośliwością i przykro mi że został tak odebrany. Był próbą napisania posta, który pasuje do tego jak postrzegam swoją postać i tylko tyle. Okazało się, że był zły, bo naruszał to co napisał MG (że przez trzy godziny rozmawialiśmy), więc MG go wyedytował. Jak pisałam w punkcie drugim nie przeszkadza mi to i przyjęłam wyjaśnienie w ramce. Przepraszam za mój post Lightstorma, który uznał go za złośliwość, nie taki był mój cel. Podkreślam, że nie był on wynikiem złośliwości tylko jak widać innego sposobu patrzenia na świat.

5. Nie spinam się o tematy tu poruszane, bo czytając co piszecie jestem w 100% pewna, że nie macie pojęcia co myślę o tych tematach, bo nigdy mnie o to nie zapytaliście, a wasze podejrzenia co mogę o tym myśleć są błędne i nie wiem skąd się biorą, ale widocznie z zupełnie błędnego postrzegania mojej osoby. Więc jakby ktoś coś chciał mi tłumaczyć to polecam najpierw mnie spytać co ja o tym myślę, a nie opierać się na własnych podejrzeniach, bo widocznie jestem na tyle dziwną osobą, że w moim przypadku wasze podejrzenia się nie sprawdzają.

6. Tak jest mi przykro, że jestem takim dziwakiem, że ludzie podejrzewają mnie o jakieś myśli i poglądy, których nie mam. Niestety obawiam się, że na to nic nie poradzę, więc naprawdę zachęcam do pytania mnie co o czymś myślę zanim się coś błędnie założy. Łatwo mnie złapać, bo na internecie jestem przez większość godzin w ciągu dnia, a i telefony też zazwyczaj odbieram.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 27 marca 2018, 12:32

Dobra; wyklarowane. Nie ma bólu. Gramy dalej.
By jeszcze rozładować napięcie pozwolę sobie na żart. Gohan to nie istotne co uwazasz ze myślisz, to Wampir, tutaj inni starsi kainici wiedzą lepiej od Ciebie co masz w swoim mózgu i dlaczego (i od kogo). :D
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 27 marca 2018, 13:52

Cóż, zwykle nie mogę powiedzieć, bym się zgadzał z tym, co mówią Malkavianie - ale w tym wypadku popieram w całej rozciągłości. ;)

MG - czekam, pewnie tak jak i wszyscy na opis Sorte Kirke. Mam nadzieję, że będzie odpowiednio mrrroczny i KVLTowy. /EVILS/

Fobetor
Reactions:

Post autor: Fobetor » 27 marca 2018, 16:24

No od tego mrocznego napięcia aż mnie prąd kopie. Posta napisze dzis albo jutro. I bede gotowy na Czarny Kościół. Zgadzam sie z powyszym. Starsi wiedza co masz w głowie, sami pewnie przez twą krew niejedno ci powiedzieli, albo cie pokierowali. Gohan a może i w Sorke Kirke spotkasz swojego prapradziadka, ktory bedzie chcial sie do ciebie emocjonalnie zbliżyć? Wiesz zacieśnić wiezy. /EVILS/

Mystic
Reactions:

Post autor: Mystic » 27 marca 2018, 18:39

Dla mnie diagnoza jest prosta - gracze zasypali gruszki w popiele i jeśli mają honor to biorą to na klatę. Przynajmniej ja bym tak uczynił, bo miałbym poczucie, że zawaliłem. MG przewija czas po 7 dniach od swojego wcześniejszego posta, na którego odpisała jedna osoba? To nie wygląda jak problem.

Prawie wszyscy pogodzili się z tym - w mojej ocenie pokazali dojrzałą postawę. I faktem jest, że można było napisać do MG, że za moment wrzucamy opisy, fabularkę, wysyłamy listę działań na PW - cokolwiek.

Niektórych ruchy są zaś tak przedziwne i wymagają takiego szpagatu językowo-intelektualnego, że aż trudno uwierzyć w to co się czyta. Naszła mnie nostalgia za czasami sprzed szkoły średniej, łezka kręci się w oku...);(
"Kors i roven" - bo czemu by nie obrazi? kogo? jednocze?nie profanuj?c krzy?? - Morten Madsen

ODPOWIEDZ