PBF - In thy blood - techniczny

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 20 września 2018, 23:18

Zgadza się, Abdel uważa się za jierownika tej sielskiej wycieczki. Co ptaeda rodzeństwo jest sobie równe ale prywatnie. Wiele rzeczy można sobie powiedzieć w wąskim rodzinnym gronie. Jednakze oficjalnie ktoś zawwsze dowodzi a ktoś slucha. Lea jako żołnierz nke powinna mieć z tym problemów.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kargan » 20 września 2018, 23:29

Oh Abdel może sobie myśleć co tam sobie chce o "hierarchii dowodzenia" ale Angeline pamięta doskonale co powiedział jej ojciec:

"Pojedziesz wraz z Abdelem, by pokierować jego krokami. Będziesz go chronić przed błędami mogącymi sprowadzić porażkę na misję w Bergamo. Dopilnujesz, aby dowiódł, że jest godzien wzmocnić ród i przekazać nasienie następnemu pokoleniu."

Bzykanie każdej napotkanej dupy i zachowywanie się jak rozpieszczony panicz nie wskazuje w oczach Angeliny by Abdel gotów był wzmocnić ród...a wręcz przeciwnie :P no, ale Abdel nie wie o rozmowie Angeline z ojcem...
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[

Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 21 września 2018, 20:29

No nie wie i dlatego jej zachowanie to niedopuszczalna samowola.

Na marginesie fajna sesja, jakoś łatwo mi się do niej posty pisze. Degenesis jakoś samo w sobie jako system mnie nie wgniata, ale ze względu na tą konkretną sesję, ludzi w niej uczestniczących którzy wkładają serce w posty gra się fajnie i lajtowo.
Boję się tylko, że kiedy już dolecimy do rozpoczęcia scenariusza oficjalnego, czar ten pryśnie bezpowrotnie :D

Ps. Abdel nie puka każdej napotkanej d.... Tylko wybiórczo. Do tej pory 1 (słownie: jedną, sztukę) Wstęp się nie liczy.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 23 września 2018, 18:03

Jestem przekonany, że oficjalny scenariusz w niczym nie zakłóci swą fabułą dotychczasowych relacji i układów wewnątrz drużyny.

Muszę też podkreślić zasadność uwag Suriela - bez względu na swoją niechęć wobec przyrodniego brata, Angeline powinna starać się ukrywać animozję w obecności osób nie należących do najbliższej rodziny. Inne rody mają wszędzie szpiegów, w towarzystwie takiego zatem kapitana Perraulta czy nawet obcego z natury Bartheza pewne opinie powinny zostać przemilczane. Co innego rozmowa w cztery oczy, tam Abdel w porywie emocji może spróbować udusić siostrę, a ta wydrapać mu oczy, byle bez trwałego uszczerbku na zdrowiu, to bowiem mogłoby doprowadzić do wściekłości czcigodnego rodzica.

Przypominam też, że nie wszyscy skorzystali z możliwości wykupienia sobie czegoś za Punkty Doświadczenia (w zasadzie skorzystał tylko Suriel). Jeśli chomiczycie te PD na przyszłość, nie ma sprawy, przypominam tylko po to, żebyście nie przeoczyli okazji.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 23 września 2018, 18:18

Siemka,
zadałem pytanie o wolne miejsce, a nie włączyłem obserwacji... Brawo ja!
Zatem w razie czego mogę wbić (i już obserwuję;) )
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Has thanked: 155 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nanatar » 23 września 2018, 18:45

Rozważałem długo jakie wydarzenie odcisnęło najwyraźniejsze piętno na wynalazcy. Brałem pod uwagę staminę, ze względu na ciągłe wycieczki, medicine z uwagi na spotkanie ze szpitalnikami. Wygrała jednak lekcja kultury podawania posiłku i jego spożywania udzielona wszystkim przez Abdela, wahałem się czy dodać do survival, czy conduct, pomny jednak obietnicy złożonej słodkiej Loretcie, naprawiam błędy powstałe przy tworzeniu postaci i dodaję oczko w CONDUCT. Kosztuje to Leona 5PD, pozostaje mu więc 2PD i zbiera na drugi punkcik w legendach.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 23 września 2018, 20:38

Sugeruję by Denver zrobił sobie swoją własną postać i nie dotykał kreacji Koszala na wypadek gdyby ten chciał wrocic do sesji. Niech sobie zrobi postać jaką chce. Nową nie śmiganą. I tak trzeba będzie włożyć wysiłek by się wkoponować w obecny krajobraz osobowości. Od zera, czy z postacią Koszala kimś innym.

Ps. Leon ma 7pd? Jeśli się nie mylę to Abdel ma 2 pd za Annabelle, 2 Pd za Toulon i 2 za Okopvony szlak coś przeoczyłem?

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 23 września 2018, 21:25

@Suriel, Nanatar ma 6 PD, podobnie jak wszyscy pozostali aktywni gracze.

@Denver, jeśli nie przejmiesz postaci Koszala (jak zasugerował Ci Suriel), to do wyboru masz albo któregoś z ochroniarzy Bartheza albo któregoś ze służących Abdela. Na tak dalekim etapie podróży nie przewiduję dokoptowania do drużyny NPC-a nie mającego nic wspólnego z wysłannikami Montpellier.

W pierwszym wypadku to może być albo klanyta albo złomiarz z Franki, Purgarii bądź Borki. W drugim Frank związany bliżej z rodem Sanguine.

Na ile dobrze znasz ten setting i czy poradzisz sobie sam ze stworzeniem postaci czy też mam Ci coś przygotować?

Na sam zaś koniec muszę rozczarować Nanatara - Gianni Lombardi nie wpadnie wprost do wanny cudzoziemskiego gościa, tylko zaczeka grzecznie w foyer, aż Abdel do niego zejdzie ;)

Awatar użytkownika
Nanatar
Reactions:
Has thanked: 155 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nanatar » 23 września 2018, 22:00

Błogosławiona Krew: post 20 1PD, post 59 2PD, post 138 2PD, wątek techniczny ITB: post 218 1 1/2 PD, post 228 zmiana na 2PD za Tulon, post 233 1PD za wstawkę fabularną z okopconego szlaku.

To dotyczy Leona, ale na pewno Abdel ma tyle samo, nie jestem pewien Bartheza i Angeline.
Proszę sprawdź to Keth, a Ty Suriel sprawdź Ketha, bo wychodzi, że mamy po 8PD

Jeszcze pytanko, jeśli już mamy po jednym prostokąciku w każdym atrybucie to wykupienie drugiego jest za odpowiednio 20 i 24, czy zaczynamy od 10 i 12?

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 24 września 2018, 09:45

Błogosławiona Krew:
post 20 z sceny otwierające, przedstawiające postacie po 1PD,
post 59 za scenę z zarażonymi, Annabelle plus aktywność łącznie po 2PD,

wątek techniczny ITB:
post 228 za Tulon po 2PD

post 233 1PD za wstawkę fabularną z okopconego szlaku "Uświadomiłem też sobie, że jednak przerażająco skąpię tych pedeków Waszym pupilom, dlatego za opisy fabularne wrażeń na Okopconym Szlaku liczące co najmniej 1250 znaków oferuję dodatkowy JEDEN Punkt Doświadczenia!"
12-09-2018 21:56

post 138 "Tym samym Abdel, Angeline i Leon otrzymują łącznie 2 PD za scenę w Morvancie, natomiast Nathan tylko 1 PD (bo dla niego to nie był kulturowy szok, tylko coś zwyczajnego dla człowieka pochodzącego z Alp."
[/b] Dodany dnia 17-09-2018 20:25

Moim zdaniem Okopcony Szlak i Morovant to było jedno i de facto post 233 został zmieniony postem 138 czyli z 1 na 2pd

Łącznie 1+2+2+2 = 7PD
Keth i ja zapomnieliśmy o 1 PD za sceny otwierające, wychodzi 7Pd według mojego liczenia.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 24 września 2018, 10:14

Denver.
Sugeruję kogoś bliżej centrum dowodzenia, moje propozycja

1.
Klanyta Polanin będzie teraz osobistym ochroniarzem Abdela, z którym to łączą go szczególny rodzaj więzi i podziwu (i nie mówię tu tylko o robieniu kupy) post
Postać prosta, żeby nie powiedzieć prostacka w odgrywaniu i swojska

2.
Lekarz, opiekun wyprawy, intelektualista odwotność Polanina niejako. Każdy lekarza lubi, nikt mu nie wchodzi w drogę bo warto z nim żyć na dobrej stopie. Mógłby to być Szpirtalnik, albo ich szpieg, żeby dodatkowo zagęścić klimat.

3.
Miejscowy szpieg Sangów. Purgaryjski łącznik. Forpoczta jaką wysłał ojciec przed przyjazdem syna by zbierała informacje by w odpowiednim momencie przechwycić dziedzica i nakarmić go zebranymi danymi, pomóc się poruszać w Bergamo etc. Najciekawsza i najbardziej potrzebna postać która, od razu wejdzie w grono najbliższych zaufanych, a informacje jakimi dysponuje będą mocno wpływała na epizody w Genui i Bargamo. Może działać pod przykrywką złomiarza, najemnika, tropiciela, kupca, właściwie każdego.

4.
Żołnierz, jeden z Sangów. Może przy odrobinie szczęścia uda się podebrać od Ketha postać Kapitana Sangów.

5.
Skarbnik. Z pozoru dosyć pasywna i nudnawa postać. Właściwie nie bardzo jest nią co robić jak się nie ma dobrze poukładane w głowie jak taką postać zagospodarować.

Gorąco odradzam zaś kucharza, fryzjera lub którąś z dwórek Angeliny.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 24 września 2018, 11:59

Jeżeli postać numer 3 faktycznie jest potrzebna to chyba udźwignę.

Natomiast podług mnie - skarbnik jest w moim stylu. Kto ze mną grał w pbf pewnie potwierdzi.

Zdaję się na wasz osąd
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 24 września 2018, 12:31

Wypraszam sobie, ów "Prosty Polanin" to Yuran - moja posta z poprzedniego degenesisowego PBFa zloD. Jest jeszcze jego brat Dragan - postac Jarlaxle'a

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 24 września 2018, 12:34

To bierz skarbnika. Jestem za. Tam trzeba się nieco sprężyć by wyszła fajna postać ale jak s4 ma trochę doświadczenia w RPG to nie duży problem, prawda ;) Jest tylko kilka postów z nim w roli potocznej.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 24 września 2018, 13:11

No dobrze. Dla mnie ok. Będę wdzięczny za pomoc przy tworzeniu.

ODPOWIEDZ