Nie jestem pewien czy to dobre miejsce na komentowanie tego pliku, ale pozwolę sobie to zrobić (sorry mastug, może poczekam na kolej pokoju krytyki, bo jestem dobry w wyszukiwaniu problemów;) )
Nie znałem tego pliku wcześniej i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to podobne tendencje w próbach znalezienia optymalnego rozwiązania.
Tabela broni - myślę bardzo podobnie i przygotowałem podobny nowy podział - powstały 23 grupy broni, przy 4 założeniach:
1/ grypy broni powinny zawierać podobna liczbę broni (u mnie jest to po 7-8), ponieważ grupy z 2-3 przykładami są mało atrakcyjne w porównaniu np. do licznej grupy szabel, które można dostosowywać do rożnych okazji.
2/ sprawieni żeby broń wybierana i używana rzadko znalazła się w powszechniejszym użyciu (np. poprzez dodanie małej, zwykle wzgardzonej grupy do innej, bardziej popularnej - ale oczywiście wszystko z sensem, nic na siłę)
3/ sprawienie, żeby niektóre bronie znalazły się w kilku grupach, żeby było możliwe walczenie nimi na kilka sposobów - np. dagą można walczyć jak sztyletem, małym toporkiem lub nawet toporomieczem
4/ sprawieni, żeby wszędzie gdzie to możliwe i sensowne stało się możliwe zdobycie biegłości w broni rzadkiej poprzez naukę walki bronią powszechną - np. dzięki dadze pozwolenie postaciom nie będącym reptillionem zdobycie na starcie biegłości w toporomieczach.
ilość ataków w rundzie - rozwiązanie ciekawe, ale te przedziały biegłości determinujące mało intuicyjne, muszę to przemyśleć. Karne modyfikatory do ataku wydają się ciekawe. Czy przewidujesz możliwość przerzucenia niedokończonego ataku wynikającego z charakterystyki broni do kolejnej rundy?
Komentowanie magii sobie odpuszczę, bo to temat na osobną dogłębną analizę. Moim marzenie jest opracowanie jej analogicznie do zasad walki bronią konwencjonalną (atak minus obrona).
biegłość w tarczy - zagadnienie nie jest mi obce, ale też wymaga u mnie przemyślenia.
mechanika momentów - to bardzo ciekawe rozwiązanie, muszę je przetestować.
modyfikacje obrony i ataków nie przekonują mnie na tę chwilę - wydaje się, że niczego nie upraszczają, a wręcz komplikują. Muszę to przetestować.
Ogólnie: podoba mi się. Szczególnie rozliczanie kolejności walki. Ten Twój program rozlicza tylko kolejność, czy ma zaimplementowaną całą mechanikę walki? Możesz dać jakiegoś linka do tego programu? Bo w pierwszym poście widzę tylko screena... Potestuję to sobie.