światotworzenie - orkus wschodni

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 20 stycznia 2011, 13:52

ok - Sartex usuwam tak samo jak wioski
dzięki za komentrza :)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 23 stycznia 2011, 12:40

Zastanawiam się, czy może nie pozwolić sobie na architektoniczny ewenement i nie połączyć w jednym miejscu wyspy bądź to z północnego zachodu bądź to wschodu z sąsiednią wyspą gigantycznym mostem autorstwa krasnoludów i elfów pospołu - byłaby to starożytna budowla wzniesiona za pomocą magii i umiejętności inżynierskich obecnie już zapomnianych potomkom krasnoludzkiego gatunku. Jako niebywale ważna arteria komunikacyjna i szlak handlowy most byłby strzeżony przez bardzo silny garnizon, a opłaty pobierane za korzystanie z niego biłyby mocno po kieszeniach. Mógłby też stanowić miejsce regularnych pielgrzymek krasnoludów z całego Archipelagu Centralnego albo i spoza niego, będąc jednym z pięciu antycznych cudów Orchii.

Jeśli pomysł by się przyjął, z której strony można by usytuować most?

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 23 stycznia 2011, 22:35

Keth - właśnie nie wiedziałem czego mi brakuje na wschodzie :) tam gdzie jest nieduża odległość od o.tabadan'u i na dodatek jeszcze z wyspą na środku cieśniny. Krasnoludzki most to jest to czego mi brakowało. A co do innych kierunków jestem za - tylko naniosę skalę kilometrową i zaraz będzie widać czy most musiał być budowany przez półbogów lub utrzymuje się przy pomocy magii.

edit: update mapki - na oko 50% - pozostało ponanosić miasta, wioski, puszcze, lasy, góry itd ... słowem drugie tyle roboty co z rysowaniem :)
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2011, 04:56 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 24 stycznia 2011, 11:39

Keth napisał/a:
(..)
Jeśli pomysł by się przyjął, z której strony można by usytuować most?
Super pomysł. Jestem jak najbardziej za takim dodatkiem. Ma klimat :)

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 25 stycznia 2011, 01:25

upate mapy - dodałem miasta

doczytałem się także czegoś takiego:

"Posiada on kilka potężnych portów twierdz, gdzie stacjonują niezliczone żaglowce i galery wojenne. Ich ogromna ilość, świetnie wyszkolone załogi i 15 spokojnych miast mających zapewniać żywność i marynarzy, pozwala utrzymać ciągłą komunikację pomiędzy
większością wysp Archipelagu Centralnego. Umiejscowienie floty Katana nie jest jednak przypadkowe. Niedaleko bowiem na północny-wschód znajdują się niezbadane i okrutne wyspy czerwonych piratów, którzy starają się kontrolować szlaki morskie biegnące ku wschodnim i północnym archipelagom."

Wcześniej umkneło mojej uwadze że istnieje kilka portów - twierdz - nie miast. Dlatego zamierzam je dodac na mapie tu są ich proponowane nazwy:

Khtur-haran-garrt
Adar-haran-garrt
Darkhut-haran-garrt
Gen-haran-garrt
Antur-haran-garrt
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2011, 01:25 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 25 stycznia 2011, 10:55

Może zamienić Todon-gar z Alion-garem? To największy port na tym orkusie i aż się prosi żeby wstawić go w tej rozległej. naturalnej zatoce.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 25 stycznia 2011, 11:20

OK - masz rację - zamienię.

Przy okazji zapytam o porty-twierdze ja rozmieścił bym je zdłuż północno wschodniej częśći wybrzeża. Wydaje mi się dosyć dobra lokacja jeśli chodzi o rajdy na czerwonych piratów pływająch po północno-wschodnich wodach. I czy te porty powinny być przy miastach? czy raczej jako wolnostojące fortyfikacje? Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2011, 12:07 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 25 stycznia 2011, 12:47

Porty powinny być przy miastach, ze względu na zaopatrzenie. Można przyjąć że jeden jest dość samowystarczalny z jakichś tajemniczych powodów. Może to być np. siedziba admiralicji katańskiej na ten rejon, czy główna stocznia, albo siedziba martwiaczych galer.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 25 stycznia 2011, 12:49

Jeżeli mają służyć jako baza wypadowa proponowałbym jako wolnostojące fortyfikacje. Może to być bardzo przydatna forma przy ewentualnej kontrze ze strony piratów. Najazd na miasto mógłby skończyć się dość tragicznie, a na fortyfikację dużo trudniej uderzyć i znacznie mniejsze straty w przypadku, gdyby obrona nie powiodła się.

Zaopatrzenie fortów może odbywać się ze strony lądowej od większych miast. Oczywiście sąsiedztwo miast jest jak najbardziej wskazane.
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2011, 12:52 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 25 stycznia 2011, 12:53

Piraci nie będą atakować garnizonów bo im się nie opłaca. Garnizon ma stanowić ochronę miasta i taka twierdza morska z portem wojennym tę ochronę zapewni. Weź przykład z historii, taka Kartagina miała wielki port wojenny w mieście, gdyby było jak piszesz czegoju to by go zbudowali z daleka aby piraci napadali na twierdze a nie na miasto. Chyba wysnułeś trochę błędne wnioski.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 25 stycznia 2011, 13:03

Myślałem tutaj bardziej o nie umieszczaniu miast w ogóle po tej stronie brzegu. Byłyby one cofnięte bardziej w głąb lądu. Natomiast forty stałyby nad samą wodą. Wtedy droga lądową dostarczano by zaopatrzenie, a piraci mieliby zupełnie nieopłacalne kontry.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 25 stycznia 2011, 13:26

czyli łącząc obie opinie:
- porty powinny być przy miastach
- miasta przy których są ufortyfikowane porty mogą być cofnięte wgłąb lądu (torchę jak w ghasta'cie)
- jeden port-fort może być bez miasta

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 25 stycznia 2011, 14:38

Ok, rozumiem, zwracam honor :)

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 26 stycznia 2011, 01:54

Nad jeziorkiem w depresji aż się prosi o jakieś miasto lub dwa - jeziorko jest dosyć duże, coś 50x50 km (przynajmniej w tej wersji mapy)

avnar
Reactions:

Post autor: avnar » 26 stycznia 2011, 02:11

Trakty:
Czarny, Pielgrzymi, Rybny, Górski, Wysoki, Niski, Zatokowy
Puszcze:
Biała, Stara, Nowa, Kościana, Trzech znaków, Bagienna
Lasy:
Brzozowy, Dębowy, Maltena, Słoneczny
Zatoki:
Lewiatana, Słoneczna, Turkusowa, Czarna, Kamiennych Drzew
Góry:
Czarne, Bazaltowe, Smocze, Centralne, Zatokowe
Wzgórza:
Wysokie, Tarasowe, Zapomnienia, Ostatniej Bitwy
Kaniony:
Czerwony, Gniewu Gothmeda
Rzeki:
Krótka, Spokojna, Dziwna, Łez
Jeziora:
Księżycowe, Dwóch serc, świątynne, Lodowe

PS- Mapa przepiękna, nie da się jej odróżnić od oryginału z MiMa. Powinieneś napisać poradnik jak taką mapę zrobić, może by się jeszcze ktoś pokusił.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2011, 02:13 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ