PBF - Wojna Szeptów

bokalus
Reactions:

Post autor: bokalus » 16 marca 2013, 00:13

- 'Panie Haale, jak Ci sie podoba nasza propozycja? Jesli nie masz nic przeciwko, popieram ja i proponuje zaczac ja wdrazac w zycie. Co bys powiedzial by na poczatek ktorys z Twoich ludzi, wraz z kims od nas Wyruszyli przodem?'

Po rozmowie z Kasme, prosze ja by przywolala do nas Czarnego.

- 'Nie odbierz tego zle, Czarny, ale moje zaufanie to cos, czym nie obdazam kazdego. Pozwol zatem by minelo nieco czasu i bym mogl poznac Cie po Twych czynach, nie zas slowach czy opinii innych. Zas co do Twego planu, to podoba mi sie. Wydaje mi sie rowniez, iz uszczuplenie grupy zdrajcow w elegancki sposob nie rzucajacy na nas podejrzen moze byc calkiem niezlym posunieciem na ktore bylbym sklonny poswiecic nieco grosza. Pamietaj jednak, ze podrozuje incognito a w miescie bedzie zwiekszone ryzyko rozpoznania mojej osoby. Jesli wiec nie bedzie okazji do zdjecia ktoregokolwiek ze zdrajcow bez zapoczatkowania burdy, proponuje zadowolic sie zebraniem informacji i ewentualnym opoznieniu wyjazdu falszywych szeptow z miasta. Moze dzieki temu uda nam sie lepiej przygotowac zasadzke za miastem. Przekazcie prosze moje slowa reszcie grupy.'

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 16 marca 2013, 00:33

- Oczywiście, książę - Czarny skłonił się lekko, nie czując urażenia brakiem zaufania. - Chciałbym w pojedynkę wjechać do Podwójnego Miasta by móc spokojnie uruchomić moje kontakty. Gdy już moja siatka będzie działać, odnajdę was i zdam pełen raport z poczynań. Ruszę przodem zaraz gdy miasto będzie na horyzoncie. Tymczasem jadę przekazać twoje słowa Sibeliusowi.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 16 marca 2013, 12:56

Jeszcze jakieś deklaracje czy jedziemy do Podwójnego Miasta?

bokalus
Reactions:

Post autor: bokalus » 16 marca 2013, 19:39

Jak dla mnie - jedziemy :)

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 17 marca 2013, 16:10

Ruszajmy dalej. Jak nie ma chętnych mogę pojechać na przedzie.
Ostatnio zmieniony 17 marca 2013, 20:09 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 17 marca 2013, 19:23

Kopytkujmy do Podwójnego Miasta!

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 18 marca 2013, 09:55

Po trzech dniach jazdy dotarliście do Podwójnego Miasta, jesteście zmęczeni i brudni, ale wyprzedziliście fałszywych Szeptów. Co robicie?

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 18 marca 2013, 11:32

Mistrzu, opisz nam te Podwójne Miasto. Ważne lokacje, populacje, stan zamożności, jakie spełnia funkcje? No i skąd wiemy, że wyprzedziliśmy zdrajców? A na PW lub w spolerze daj znać, jakie mam pole manewru jeżeli chodzi o półświatek.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 18 marca 2013, 15:29

Podwójne Miasto jest zbudowane pionowo na klifach po dwóch stronach cieśniny, a miejscami nawet między nimi.

Ważne lokacje:
- Targ Pionowy: zajmuje prawie cały północny brzeg rozmieszczone na równoległych poziomych platformach stragany, handlarze, złodzieje, żebracy i wszystko co powinno znajdować się na targowisku.
- Port: po prostu port, ale bardzo duży
- Gildia złodziei: nieformalna siedziba stowarzyszenia złodziei wielkomiejskich, na jednym z najniższych poziomów
- Gildia najemników: jeden z nielicznych budynków kamiennych, siedziba największej gildii najemników na Morzu Wschodnim.
- Słonina: więzienie usytuowane pod poziomem morza, nazwane tak ze względu na wszechobecną sól

Populacja: około połowa tego co stolica Troy
Mieszkańcy: większość to kupcy, złodzieje i przemytnicy, sporo jest najemników i żebraków, a stosunkowo mało szlachty i bogaczy.

Funkcje: drugi największy port Troy (po stolicy), siedziba Gildii Najemników oraz Złodziei.

Zdrajców wyprzedziliście, bo wjeżdżając do miasta widzicie ich w oddali, jakiś kilometr za wami.
Spoiler!
Przypomniałeś sobie o takich ludziach:
- Garrakh: doradca szefa Gildii Złodziei, wisi ci przysługę - kiedyś uratowałeś mu tyłek przed szefem lokalnego gangu Dahmeryjczyków
- Menake: burdelmama najlepszego przybytku w tym mieście, stara znajoma
- Pchełka: jeden z Nieuchwytnych - szajki doskonałych złodziei niepodległych Gildii
- Khoren: właściciel najbardziej rozbudowanej sieci "wszystkowidzących" w całym mieście, ma lepsze źródła informacji od samej Gildii

bokalus
Reactions:

Post autor: bokalus » 18 marca 2013, 16:53

- 'Czarny, masz jakies sugestie co do zakwaterowania? Dobrze by bylo nie rzucac sie zbytnio w oczy. Proponowalbym tez spedzic kilka godzin na odpoczynku i sprawunkach, a nastepnie sie rozdzielic. Czesc z nas wraz z Czarnym moga w miare mozliwosci opoznic czas jak i liczbe wyjezdzajacych. Reszta moze wyjechac przodem by przygotowac zasadzke na drodze do osady. Co wy na to?'

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 18 marca 2013, 18:28

- Tak, dziękuję książę, że zapytałeś. Unikajcie jak ognia kwater przy targowisku, gildii złodziei i portowych tawern. Co prawda uwija się tam mrowie ludzi, ale za duża szansa na bycie okradzionym. Poszukajcie miejsc przy Gildii Najemników. Ja muszę na chwilę odłączyć się i odświeżyć kontakty. Znajdę was później. Moim zdaniem lepiej Nie ruszać się z miasta, fałszywych Szeptów złapiemy nocą, w jednym z zaułków. Zmęczeni nawet z przewagą plan może nie wypalić. A tymczasem znikam!

Dla GM:
Spoiler!
Jeżeli Anthares mnie nie zatrzymuje, kieruję się do Garrakh z przyjacielską wizytą.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 19 marca 2013, 07:13

Spoiler!
Znalazłeś Garrakha w okolicach gildii złodziei.
- Czarny! Co ty tu robisz?
Dla reszty: znaleźliście całkiem duży, czysty i ładny zajazd na jednym z wyższych poziomów, pokoje: 2 jednoosobowe - 20 brąz. za noc, 3 dwuosobowe - 12 brąz. za noc (na osobę), 5 trzyosobowych - 8 brąz. za noc (na osobę) i jedna dwudziestoosobowa izba - 2 brąz. za noc (na osobę). Poza tym, właściciel dysponuje niewielką kuchnią (5 brąz. za posiłek) i kilkoma służącymi (20 brąz. za dzień)

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 19 marca 2013, 11:19

Dla MG:
Spoiler!
Ha! Dawno cie nie widziałem, Garrakha! Prawie że się stęskniłem - dodał Czarny z wyraźnym sarkazmem. - Ale do rzeczy. Potrzebuję pewnej przysługi - krótka pauza, Czarny wybadał reakcje złodziejaszka - kilku agentów z Linnoy, zwani "Szepty", będą przejeżdżać przez to miasto za niespełna kilkadziesiąt minut. - tu Czarny używa blefu - Mają ważne informacje, również te na temat działalności półświatka w Podwójnym Mieście. To zdrajcy, którzy po obaleniu władzy w Linnoy zamierzają zgarniać po kolei najważniejsze miasta, w tym i to. A któż lepiej kontroluje miasto, niż zorganizowana grupa przestępcza trzymająca miasto pod opieką, hm? - tu zabijaka uśmiechnął się porozumiewawczo do rozmówcy. Znów używa blefu - Sprawa jest prosta. Nie możemy pozwolić im wydostać się żywym z miasta, bo nasze interesy będą zagrożone. Potrzebuję paru ludzi i ciemnego zaułku, to wszystko. Co ty na to?

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 19 marca 2013, 12:14

Decyduj panie (zwracam się do księcia) w jakich pokojach zanocujemy, może lepiej się nie rozdzielać?

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 19 marca 2013, 13:33

Spoiler!
- Nie tłumacz mi, co to Szepty. Mam z nimi do czynienia średnio raz na tydzień. A co do zabójstwa. Hmm... Zastanowię się, ale potrzebuję trochę więcej informacji, typu: ilu, jak uzbrojonych i inne. Poza tym, masz chyba nieaktualne informacje, bo grupa Szeptów wjechała do miasta pół godziny temu. Towarzyszyło jej pięciu pielgrzymów.
Garrakh jest jak najbardziej przychylny do pomysłu, w teście na Osobowość/Blef wypadło 14 i 15!

ODPOWIEDZ