Reset świata Kryształów Czasu

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 sierpnia 2014, 18:10

Powiem Wam tak, jak myślicie (choćby w dalekich planach) o crowdfundingu to odetnijcie się od KC, zupełnie.

Co imo decyduje o klimacie w KC? Miasta w których można spotkać niemal każdą rasę inteligentną. Przemiany półboskie i zauważenie. Bogactwo martwiaków. Mikstury i zioła. Ruchome patrole orczej armii. Labirynty śmierci. Labirynt Katana. Archoni. Archipelag pajęczy. Kręgi magii. Stopnie umagicznienia przedmiotów. Artefakty. Profesje, kasty i rozwój oparty o poziomy. Zawody. Mastugi (do dziś nie wiem co to ale tak mi się cholernie kojaży z KC że szkoda gadać).

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 sierpnia 2014, 18:24

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie - chcemy high fantasy KC-like czy KC z uzupełnionym światem i nową mechaniką, nie związaną z opisami świata (by każdy wziął dowolną, ulubioną). Fantaziaków jest wiele a KC jedno. Czy naprawdę nie warto po prostu ubrać Archipelagu Centralnego, zmienić nieco realia polityczne?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 sierpnia 2014, 18:30

Zastanawiam się, czy nie głupim pomysłem byłoby stworzenie np. excelka googlowego lub jakieś ankietki, gdzie każdy mógłby dopisać swoje pomysły z czym kojarzy mu się KC. Coś takiego, gdzie pozwoliłoby nam to zorientować się, dlaczego KC jest tak fajne i z czym właściwie kojarzy mu się to RPG. Biorąc powiedzmy 10 najczęstszych odpowiedzi łatwo byłoby wyłowić cechy charakterystyczne i o to oprzeć to co miałoby powstać. Teraz strasznie się to czyta. Ewentualni nowi chętni do pomocy nie będą musieli się przebijać przez np. 9 stron postów. A rośnie to zastraszająco. Tam jasno byłoby widać o co oprzemy świat.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 18:33

Pomysł dobry. Tak samo jak dobra by była dłuższa wypowiedź Enc'a, jak już sobie system przypomni i określi się co do jego wstępnej wizji kierunku prac :)

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 18:34

Kilka razy to było, podstawa to czy ma być darmowe, wtedy może być retusz KC, i nawet na Orkusie Wielkim.

Czy może być nawet teoretycznie jako crowdfunding, wtedy nie może być nawiązań do KC i musi być inny archipelag niż Centralny.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 sierpnia 2014, 18:42

Wszystko zależy nie od kasy tylko od zainteresowania. Jak widzisz A.S. pomyślał o kasie ale nie wziął pod uwagę czego chce publiczność i tutaj można podejść od drugiej strony. Skoro publiczność ma głód to sprawdźmy na co, a potem postarajmy się temu sprostać. Wiemy, że publiczność chce KC RPG, ale czym dla nich to jest? 10 najważniejszych cech. Jeśli to tylko sentyment to nie nasza droga, bo to jest w stanie zrobić tylko Artur, jeśli natomiast jest to ukierunkowane na inne rzeczy to wtedy można pokusić się o stworzenie produktu zastępczego.

Dobra ankieta z otwartymi pytaniami oraz komputer, który szybko poda wyniki mogłaby być dość miarodajnym źródłem wiedzy, czego potrzeba.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 18:44 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 18:42

Oczywiście, że to ma być darmowe. Ale bez nawiązań do KC, bo po co sobie zamykać drogę do np. publikacji materiałów na temat settingu w nowym MiM, jakiś artykuł na 1 stronę o nowym projekcie?
Nawiązania do KC będą tylko kulą u nogi i nie mają jakiegokolwiek sensu, a każdy kto chce sam może zrobić analogię i grać w realiach KC.
Połączony z 20.08.2014 18:46:35:
czegoj - ja chciałem KC RPG od Artura, nie duchowego spadkobiercy. Tego mogę sobie sam zrobić na Adventurers, grać na FATE w Orchii itd. Podobnie myśli więcej osób i na kasę to nie liczmy. I nie o kasę tu chodzi, ale o swobodę dysponowania dziełem, bez pytania się ASa o zdanie.

A ten projekt to dla mnie inicjatywa wspólnego stworzenia czegoś ciekawego, nowego, lepszego duchowego spadkobiercy niż bym sam zrobił, w takiej postaci, że nie będzie wstyd pokazać ludziom. Może znajdą się tacy co pobiorą PDF, część może zagra, super jak ktoś odpisze, że odkrywcze to nie jest, ale podoba mu się klimat i na pewno kilka sesji w tym świecie rozegra, bo lubi awanturnicze klimaty.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 18:46 przez kaceto, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 18:48

Kaceto podał kolejny wariant, darmowy ale w oderwaniu od KC.

@Czegoj
Ja nie mam praw autorskich, ani mocy zastępowania A. Szyndlera, ani nikt z nas. Żadne powiązanie z KC nie wchodzi w grę, bo jak coś będą problemy, jak to damy na crowdfunding. Gdyby to było prawnie możliwe, ja bym pomógł robić reedycję i ją naprawił i dał za niewielką kasę na PolakPotrafi, albo za free puścił. Albo i zapłacił za nie, gdyby pan Artur Szyndler, zechciał je łaskawie wydać.

Wszystko wskazuje, że to powinno być oderwane od KC i nazewnictwem i geograficznie poza Centralnym Archipelagiem.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 sierpnia 2014, 18:55

OK ja odpadam. Przyglądam się śledzę, ale odpadam przy pomocy przynajmniej na razie. Tu nie ma mowy o KC powiedzmy to sobie jasno. Taki pomysł nie różni się zbytnio od powieści. Równie dobrze Artur mógłby powiedzieć, że robi nowego RPG zamiast pisania powieści. W sumie interesowałoby mnie to jeszcze mniej niż sama powieść, bo z niej przynajmniej mogę wyrwać mięsko. Co proponujecie mi jako staremu KC-ciarzowi, co miałoby mnie zaciekawić?

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 sierpnia 2014, 19:00

czegoj napisał(a):

Wszystko zależy nie od kasy tylko od zainteresowania. Jak widzisz A.S. pomyślał o kasie ale nie wziął pod uwagę czego chce publiczność i tutaj można podejść od drugiej strony.
Point taken!

Czegoj ma rację, nie wpadajcie w pułapkę. Drugą niebezpieczną rzeczą przy "pozostawieniu swobody dysponowania" i ew "możliwym finansowaniu" jest własność, praw, pomysłów dzieła etc. Jeśli kiedyśtam by ewentualnie się miała Wam pojawić kasa to rozpęta się gównoburza, kto jest właścicielem czego i w jakim zakresie. WIęc albo się zamknijcie w ciemnym zadymionym pokoiku i sobie ustalcie kto i ile %. Albo odpędźcie złe duchy i walnijcie darmoszkę. Wtedy nikt fochów mieć nie będzie. Druga rzecz też w nawiązaniu do czegoja. Jest fala teraz. Płyną KC ale nie takie jakie chcą fani. Fani chcą KC a dostają ksiunżkę. Zróbcie może bez rozmachu - rozbudujcie KC, uzupełnijcie braki. Wyczyśćcie głupoty, i walnijcie jako KC version fandomfighters! Przy utrzymaniu 99% faktów i gros ciekawych rzeczy, nawet przy pozostawieniu paru niedorzeczności (vide rada ostrogaru - w końcu KC zobowiązują) myślę że będzie dużo większe zainteresowanie.
Porównywanie do spinoffów z conana czy lotra uważam za nietrafione bo tamte mają milionowe rzesze fanów na całym świecie, KC zna 84 osoby w Polse, pamięta 116 a słyszało kiedykolwiek 204. Z przymrużeniem ale wiecie o czym mówię. Ludzie nie chcą KC-like - chcą KC.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 sierpnia 2014, 19:04

Powiem szczerze - fantaziaków mam na półce kilka, każdy nęci jak diabli (Shaintar, Hellfrost, Crimson Exodus, Diadem) i robienie własnego mało mnie kusi. Kuszące jest jedynie uzupełnianie KC i lekki retusz by usunąć kwadratowe bzdety (m.in. 150000 żołnierzy w Ostrogarze i to, że jedzą tylko ryby z Dan-Ugaru). Kurde, zbiórka na KC dała asumpt do tych działań, wokół KC się kręcimy, z KC mam sentymentalną relację.
Szczerze odpowiedzcie czy zakończycie projekt bez powiązania z KC?
Przecież zrobienie fanowsko, za darmo jest neutralne, będziemy mieli co chcemy i na dowolnej mechanice.

Edit:
Równolegle napisaliśmy to samo z obywatelem wasutem. Howgh.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 19:06 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 19:05

Ja już zgłupiałem. /-/
Hm darmowe KC fanowskie (niby fajny pomysł), ale ten cały Autor KC, będzie twierdził, że nie zarobi w przyszłości na KC RPG, bo Fani śmieli wydać darmowe..., w czasie jak on wydawał nie dające się czytać "powieści".

@Czegoj
Do zaoferowania to będą nowe lokacje na przygody, łatwe w dostosowaniu do KC.
A Pan Szyndler to strzelił sobie kilka trafień krytycznych w siebie, nie wydając, KC RPG a ten bubel, jaki on nazywa "powieścią".
W piątek wyjeżdżam, może do piątku coś tu ustalimy. A jak nie to po niedzieli.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 19:09 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 sierpnia 2014, 19:07

ze nie zarobił na KC RPG, ba Fani śmieli wydac darmowe...
Przecież wiesz, że na 99,[9]% nie wyda podręcznika. Po co se nim głowę zaprzątać, skoro kładziono na nas lachę 20 lat?

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 19:11

czegoj napisał(a):
Co proponujecie mi jako staremu KC-ciarzowi, co miałoby mnie zaciekawić?
czegoj, to zależy od nastawienia. Jak chcesz grać w KC, to pozostaje tylko KC i nic tego nie zmieni. Jak chcesz coś podobnego, z nowym otwarciem, to opisałem szkic przykładowego świata, podobnego do KC, rozwinąć go i będzie duchowy następca KC (taki po najmniejszej linii oporu) w którym można wiele rzeczy wyprostować, mechanicznie i fabularnie. Padły przykłady postapo - mnie się podoba, ale na pewno nie jest to coś dla wiernego fana KC, bo to nie jest KC. To luźna wariacja na jego temat. Dla starego fana KC granie w klimacie postapo na innym archipelagu i innej mechanice to też słaby pomysł, bo czym on się różni od grania w nowy setting na podobnych zasadach? Katan jest gdzieś daleko, mechanika się zmieniła, magia jest inna...

I tak to wygląda. To nie projekt mający na celu zadowolenie starych fanów KC, bo to nie może się udać bez "licencji" na KC. Takie "licencjonowanie" to było dobre przy mniejszych rzeczach (Żyjąca Orchia jest super), natomiast ten projekt, w moim mniemaniu, ma na celu stworzenie nowego systemu bazującego na KC, gdzie fan KC odnajdzie znajome elementy charakterystyczne dla settingu, ale w nowej odsłonie, z nową linią fabularną, nową mechaniką. Dla starych fanów to duża zmiana, może się im nie podoba. Ale ta zmiana daje szansę na rozwój Orchii (czy jak się będzie nazywał świat) jako settingu, z nową mechaniką może napłynąć nowa krew, nowe pomysły itd. Daje też szansę nam na stworzenie czegoś swojego, lepiej niż każdy z nas by to z osobna zrobił. Na stworzenie nowej Orchii, nowych archipelagów, bez czyjejś licencji, do dowolnego wykorzystania w jakimkolwiek systemie i przygodzie. To dużo i moim zdaniem warto zainwestować.

Ale - na pewno nie jest to propozycja dla starych fanów KC, bo dla nich tylko reedycja KC i nowe materiały z szuflady będą atrakcyjne, spójne ze światem, zgodne mechanicznie i w tych samych klimatach.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 20:08

Jedyna nadzieja w Encu i Koszalu, że coś zaproponują, bo chaos się zrobił mocny, a już widziałem światełko w tunelu.

ODPOWIEDZ